2015. július 30. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Új igazgató a Mária Rádió élén
Augusztus 1-től újra lesz műsorigazgatója az erdélyi Mária Rádiónak Karácson Tibor atya személyében, aki a gyergyóhodosi plébániáról érkezett. Isten áldása legyen szolgálatán, kérjük a hallgatókat kísérjék munkáját imáikkal.

Búcsú a Pricske-tetőn
„Uram, jó nekünk itt lenni” áll az idézet a pricskei kereszten, melyet 2004-ben állítottak a Gyergyói-havasok legmagasabb csúcsán. Urunk színeváltozásának ünnepe alkalmából idén augusztus 1-jén, szombaton lesz a búcsú, melyre mindenkit vár a Szent István plébánia és a keresztállítók. A szentmise déli tizenkét órakor kezdődik, ünnepi szónok a güdüci születésű Vakaria Béla szentszéki tanácsos, csíkszentmártoni plébános.

Kápolnaszentelés Székelyvéckén
Miután a tavaly felállították a „székely golgotát”, az első székelykapukból álló keresztútat, idén kápolnaszentelésre kerül sor a község fölötti hegyen. Az ünnepség vasárnap délelőtt fél tizenegy órakor kezdődik a keresztút ájtatosságának elimádkozásával, majd déli tizenkét órától ünnepi szentmise keretében megáldásra kerül az újonnan elkészült káplona. Meghívott szónok, Potyó Ferenc általános helynök.

Koncert Temesváron
A máriaradnai kegytemplom és rendház felújítási munkálatainak megáldása alkalmából a Temesvári Római Katolikus Püspökség és a Gerhardsforum Banater Schwaben augusztus 1-jén, szombaton este nyolc órai kezdettel hangversenyt szervez a temesvári Szent György-székesegyházban. A belépés díjtalan, az önkéntes adományokból befolyt összeget a felújítási munkálatok befejezésére fordítják.

XVI. Kárpátmedencei Ifjúsági Mozgássérültek Tábora
Benedekmezőn kerül megrendezésre augusztus 3 – 9 között a Romániai Magyar Máltai Segélyszolgálat szervezésében a mozgássérültek tábora. Sokak számára kizárólag ezek a táborok jelentik annak a lehetőségét, hogy elhagyhassák mindennapi környezetüket, és velük egykorúakkal a természetben tölthessenek el egy pár napot. A pihenés mellett lehetőséget kínálnak a találkozásra, megoszthatják egymással élet-tapasztalataikat, és problémáikról, valamint saját fejlődésükről beszélgethetnek.

Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó 2015
Idén is megszervezi a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség a CSIT-et, augusztus 11-15 között. Várnak minden 14-30 év közötti fiatalt. Bejelentkezés, és bővebb információk a www.csitinfo.ro honlapon. Aki augusztus 1-jéig bejelentkezik, ajándék polóban részesül.

Management by Jesus
Szatmári és régióbeli vállalkozóknak tart szemináriumot Kiss Ulrich jezsuita atya szeptember 17-20 között a nagyszokondi lelkigyakorlatos házban. A kurzus, melynek mottója „Nem a siker elérése a cél, hanem a cél elérése a siker!" csütörtökön délben kezdődik és vasárnap délben ér véget. Legtöbb 12 személyt tudnak fogadni, a részvételi díj 750 lej, a teljes ellátás pedig három napra 260 lej. Akik azonban augusztus elsejéig feliratkoznak, tíz százalékos engedményt kapnak. Érdeklődni és jelentkezni a 0723-615818-as vagy a 0735-191997-es telefonszámokon lehet.

Ferences Ösvény
„Ismered Assisi Szent Ferencet? Tudod, hogy miből áll a ferences lelkiség, ami több mint 800 éve magával ragad gyereket, fiatalt, felnőttet, öreget, családost, pápát, bíborost, püspököt, papot?” Ezekkel a gondolatokkal hívják a fiatalokat és a fiatal felnőtteket az erdélyi ferences szerzetesek egy három hétvégéből álló kalandra, amelyen a résztvevők megismerkedhetnek Szent Ferenccel és az ő evangéliumi lelkiségével, vagyis a ferencességgel. Az első Ferences Ösvényre augusztus 7–9. között kerül sor a Szárhegyi Ferences Kolostorban. A lelki programra 17 és 35 év közötti fiatalokat várnak a szervezők. További részletekről érdeklődni és jelentkezni lehet Pantea Tibor ferences atyánál a frtibi@gmail.com e-mail címen vagy a 0746-774701 telefonszámon - tájékoztatott Borsodi L. László ferences sajtóreferens.

VIII. FerBiT
Oltalmad alá futunk! mottóval indul útjára a VIII. Ferences Bicikli Túra! Augusztus 25-31. között a Székelyudvarhely - Kőhalom - Tusnád - Gyimesfelsőlok - Hidegség - Szellő-tető – Csíksomlyó útvonalon gurul a csapat, amelyhez bárki csatlakozhat. Jelentkezni augusztus 15.-ig lehet a következő elérhetőségeken: e-mailben a biciklistak@gmail.com címen, telefonon pedig a 0040-741-940171-es számon, akár külföldről is.

Az időjárásról: Holnap a reggeli órákban még sok lesz a felhő, többfelé csapadék is várható, majd délután felszakadozik a felhőzet és ezt követően száraz, napos időre van kilátás 22 és 28 fok közötti értékekkel.

MRE - Hírszolgálat, 2015. július 31.


H Í R E K   D É L B E N

Új igazgató a Mária Rádió élén
Augusztus 1-től újra lesz műsorigazgatója az erdélyi Mária Rádiónak Karácson Tibor atya személyében, aki a gyergyóhodosi plébániáról érkezett. Isten áldása legyen szolgálatán, kérjük a hallgatókat kísérjék munkáját imáikkal.

Mária-tisztelet Erdélyben című kiállítás
A csíksomlyói kegyszobor 500 éves évfordulója alkalmából a Csíki Székely Múzeum emlékkiállítást rendez,  július 30 -  szeptember 20 között. A csíksomlyói kegyszoborhoz kapcsolódó kiállítás, a Mária-szobor több olyan tárgyi emlékét mutatja be, amelyet első alkalommal láthat a nagyközönség. A kiállításon megtekinthető (többek között): – Batthyány Ignác erdélyi püspök levele, amelyben a csíksomlyói Mária-szobrot csodatevőnek és koronára méltónak ismerte el; – az általa adományozott ezüst koronák és jogar, valamint a Kisjézus ruhácskái is, amelyekbe még a 20. század közepéig öltöztették. A kegyszoborhoz kapcsolódó 18-19. századi metszetábrázolások és – ferences források mellett – levéltári dokumentumok tanúsítják a Csodatevő Segítő Szűz egyházi elismerését. A kiállítás megnyitójára ma délután fél hat órakor kerül sor a Csíki Székely Múzeumban. A csíksomlyói ferences atyák ajánlják a kiállítást minden érdeklődőnek, nem utolsó sorban a Boldogságos Szűzanyát tisztelő híveknek.

Ideiglenes idősgondozás a Caritas Catolica intézményében
Azok számára, akik a nyári időszakban nyaralni szeretnének, de nincs kire hagyják gondozásra szoruló, idős hozzátartozójukat, segítséget nyújt a Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent Erzsébet Gondozóközpont. Az intézmény teljes ellátást biztosít, 24 órás felügyeletet, csoportfoglalkozásokat, mozgásterápiát és gyógymasszázst. Érdeklődni a 0359-170313-as telefonszámon, vagy személyesen a központ székhelyén (Spartacus utca 31/A) lehetséges. A témáról a mai Déli magazinban hallhatnak.

Szentségimádás Éradonyban és Sarmaságon
A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően augusztus hónap első vasárnapján, Éradonyban és Sarmaságon lesz lehtősége a híveknek bekapcsolódni a szentségimádásba.

Kápolnaszentelés Székelyvéckén
Miután a tavaly felállították a „székely golgotát”, az első székelykapukból álló keresztútat, idén kápolnaszentelésre kerül sor a község fölötti hegyen. Az ünnepség vasárnap délelőtt fél tizenegy órakor kezdődik a keresztút ájtatosságának elimádkozásával, majd déli tizenkét órától ünnepi szentmise keretében megáldásra kerül az újonnan elkészült káplona. Meghívott szónok, Potyó Ferenc általános helynök. Bővebben a mai Déli magazinban hallhatnak.

Ünnepség Máriaradnán
Augusztus 2-án, vasárnap a délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmise keretében megáldják a máriaradnai kegytemplom- és az egykori ferences kolostor felújítási munkálatait. A szentmise főcelebránsa Ferenc pápa személyes küldöttje, Joachim Meisner bíboros, nyugalmazott kölni érsek lesz, szentbeszédet mond német nyelven Robert Zollitsch freiburgi nyugalmazott metropolita érsek, román nyelven Ioan Robu bukaresti metropolita érsek, magyar nyelven Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti metropolita érsek. A kegytemplomból és kolostorból álló együttes felújítása 2012-ben kezdődött el európai uniós forrásból.
A mai templom alapjait 1756-ban rakták le, felszentelésére 1767-ben került sor. A ferences kolostor kiépítésére is ebben az időszakban került sor. 1992-ben II. János Pál pápa a máriaradnai kegytemplomnak basilica minor, azaz kis bazilika címet adományozott. 2003-ban az utánpótlás hiánya miatt a ferencesek elhagyták a kolostort és a templomot, az épületegyüttest a temesvári püspökség vette át.

Fiatalok találkozója Taizében az új szolidaritásért
Augusztus 9. - 16. között egy különleges találkozó, jubileumi hét lesz Taizében a 18 és 35 év közötti fiatalok számára. Három fontos eseményre emlékeznek: idén május 12-én lett volna száz éves az alapító Roger testvér, augusztus 16-án lesz 10 éve, hogy meggyilkolták, továbbá idén tartják a Taizéi Közösség alapításának 75. évfordulóját. A találkozó attól is különleges, hogy első alkalom, hogy a világ különböző részein élő fraternitások tagjai összegyűlnek Taizében.
A Taizéi Közösség továbbá tájékoztat, hogy augusztus 30. és szeptember 6. között nemzetközi szemináriumot tartanak Roger testvér hozzájárulása a teológiai gondolkodáshoz témával. 40 év alatti fiatalokat várnak, akik teológiát tanulnak vagy kutatók, vagy évek óta egyházi szolgálatban dolgoznak.

Családos tábor nyolcadszor
A gyermekek állnak majd a beszélgetések középpontjában a nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Egyházmegyei Családos Táborban. "Szemünk fénye - a gyermek" témával tartják idén, augusztus 20. és 23-a között Erdődhegyen az immár nyolcadik alkalommal megvalósuló Szatmári Egyházmegyei Családos Tábort. A programban a második naptól szerepelnek azok az előadások, amelyek a tábor során a gyermekek minél jobb megismerését és megértését segítik a szülők számára: Ft. Czier István mezőfényi plébános, Gyermekeink lelki élete; Bálint Katalin pszichológus, A mesék ereje gyermekeinkben; Fülöp Orsolya pszichológus, Mi történik a gyermekemmel és hogyan segíthetek neki?; Gnándt Gábor szociálpedagógus, Kisgyermekek készségeinek fejlesztése a játék által. Az előadások mellett szintén a téma elmélyítését segíti a műhelymunka, de lesz alkalom a kikapcsolódásra, önfeledt szórakozásra.
A táborozni vágyó családokat kérik, hogy augusztus 10-éig jelentkezzenek a szervező Szatmári Római Katolikus Püspökség világiak irodája vi@szatmariegyhazmegye.ro emailcímen, vagy Lepedus István családreferensnél, a 0740115464-es telefonszámon.

Az időjárásról: Az ország nagy részén felhős, borongós időre számíthatunk többfelé esővel, záporokkal. A szél egyre többfelé, megélénkül, megerősödik. A következő napokban hűvösebb hajnalokra kell számítani 9-15 C fok körüli értékekkel. Napközben is kellemesebb lesz 27-28 C fok körüli maximumokkal.

MRE - Hírszolgálat, 2015. július 30.


H Í R E K   R E G G E L

Mária-tisztelet Erdélyben című kiállítás
A csíksomlyói kegyszobor 500 éves évfordulója alkalmából a Csíki Székely Múzeum emlékkiállítást rendez,  július 30 -  szeptember 20 között. A csíksomlyói kegyszoborhoz kapcsolódó kiállítás, a Mária-szobor több olyan tárgyi emlékét mutatja be, amelyet első alkalommal láthat a nagyközönség. A kiállításon megtekinthető (többek között): – Batthyány Ignác erdélyi püspök levele, amelyben a csíksomlyói Mária-szobrot csodatevőnek és koronára méltónak ismerte el; – az általa adományozott ezüst koronák és jogar, valamint a Kisjézus ruhácskái is, amelyekbe még a 20. század közepéig öltöztették. A kegyszoborhoz kapcsolódó 18-19. századi metszetábrázolások és – ferences források mellett – levéltári dokumentumok tanúsítják a Csodatevő Segítő Szűz egyházi elismerését. A kiállítás megnyitójára ma délután fél hat órakor kerül sor a Csíki Székely Múzeumban. A csíksomlyói ferences atyák ajánlják a kiállítást minden érdeklődőnek, nem utolsó sorban a Boldogságos Szűzanyát tisztelő híveknek.

Vakációs program gyerekeknek
A Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálata a Hargita Megyei Tanács és a keretében működő Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság támogatásával az idei nyárra vakációs pszichoedukációs programot kínál Hargita megye több településén élő gyerekeknek. A Caritas Karaván szervezői egy 5 órás program keretében a személyiség önfejlődését részesítik előnyben. A különböző szerep- és kreativitást fejlesztő játékok, kézműves tevékenységek a gyerekek egyéni kibontakozását, önmegvalósítását segítik. A Karaván projekt a személyiségfejlesztés segítségével a jövő generációin keresztül járul hozzá a helyi közösségek építéséhez.
Ma Csíkpálfalvára érkezik a Karaván, a helyi iskola udvarára várják majd a gyermekeket. Érdeklődni Péter Szabolcsnál lehet a 0732-830.172 telefon számon.

Ideiglenes idősgondozás a Caritas Catolica intézményében
Azok számára, akik a nyári időszakban nyaralni szeretnének, de nincs kire hagyják gondozásra szoruló, idős hozzátartozójukat, segítséget nyújt a Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent Erzsébet Gondozóközpont. Az intézmény teljes ellátást biztosít, 24 órás felügyeletet, csoportfoglalkozásokat, mozgásterápiát és gyógymasszázst. A szolgáltatást akár csak egy hétvégére, néhány napra, vagy hétre is igénybe veheti bárki, aki szeretné biztonságban, szakképzett ápolók felügyelete alatt tudni idős hozzátartozóját. Érdeklődni a 0359-170313-as telefonszámon, vagy személyesen a központ székhelyén (Spartacus utca 31/A) lehetséges.

Szentségimádás Éradonyban és Sarmaságon
A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően augusztus hónap első vasárnapján, Éradonyban és Sarmaságon lesz lehtősége a híveknek bekapcsolódni a szentségimádásba.

Kápolnaszentelés Székelyvéckén
Miután a tavaly felállították a „székely golgotát”, az első székelykapukból álló keresztútat, idén kápolnaszentelésre kerül sor a község fölötti hegyen. Az ünnepség vasárnap délelőtt fél tizenegy órakor kezdődik a keresztút ájtatosságának elimádkozásával, majd déli tizenkét órától ünnepi szentmise keretében megáldásra kerül az újonnan elkészült káplona. Meghívott szónok, Potyó Ferenc általános helynök.

Ünnepség Máriaradnán
Augusztus 2-án, vasárnap a délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmise keretében megáldják a máriaradnai kegytemplom- és az egykori ferences kolostor felújítási munkálatait. A szentmise főcelebránsa Ferenc pápa személyes küldöttje, Joachim Meisner bíboros, nyugalmazott kölni érsek lesz, szentbeszédet mond német nyelven Robert Zollitsch freiburgi nyugalmazott metropolita érsek, román nyelven Ioan Robu bukaresti metropolita érsek, magyar nyelven Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti metropolita érsek. A kegytemplomból és kolostorból álló együttes felújítása 2012-ben kezdődött el európai uniós forrásból.
A mai templom alapjait 1756-ban rakták le, felszentelésére 1767-ben került sor. A ferences kolostor kiépítésére is ebben az időszakban került sor. 1992-ben II. János Pál pápa a máriaradnai kegytemplomnak basilica minor, azaz kis bazilika címet adományozott. 2003-ban az utánpótlás hiánya miatt a ferencesek elhagyták a kolostort és a templomot, az épületegyüttest a temesvári püspökség vette át.

Fiatalok találkozója Taizében az új szolidaritásért
Augusztus 9. - 16. között egy különleges találkozó, jubileumi hét lesz Taizében a 18 és 35 év közötti fiatalok számára. Három fontos eseményre emlékeznek: idén május 12-én lett volna száz éves az alapító Roger testvér, augusztus 16-án lesz 10 éve, hogy meggyilkolták, továbbá idén tartják a Taizéi Közösség alapításának 75. évfordulóját. A találkozó attól is különleges, hogy első alkalom, hogy a világ különböző részein élő fraternitások tagjai összegyűlnek Taizében.
A Taizéi Közösség továbbá tájékoztat, hogy augusztus 30. és szeptember 6. között nemzetközi szemináriumot tartanak Roger testvér hozzájárulása a teológiai gondolkodáshoz témával. 40 év alatti fiatalokat várnak, akik teológiát tanulnak vagy kutatók, vagy évek óta egyházi szolgálatban dolgoznak.

Az időjárásról: Az ország nagy részén felhős, borongós időre számíthatunk többfelé esővel, záporokkal. A szél egyre többfelé, megélénkül, megerősödik. A következő napokban hűvösebb hajnalokra kell számítani 9-15 C fok körüli értékekkel. Napközben is kellemesebb lesz 27-28 C fok körüli maximumokkal.

MRE - Hírszolgálat, 2015. július 30.

About the author

maradmin

Leave a Comment