2015. július 31. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Megnyílt a Mária-tisztelet Erdélyben című kiállítás
Tegnap délután fél hat órakor nyitották meg ünnepélyes keretek között a Csíki Székely Múzeumban az emlékkiállítást a csíksomlyói kegyszobor 500 éves évfordulója alkalmából. A kiállítás, a Mária-szobor több olyan tárgyi emlékét mutatja be, amelyet első alkalommal láthat a nagyközönség. A kiállításon megtekinthető (többek között): – Batthyány Ignác erdélyi püspök levele, amelyben a csíksomlyói Mária-szobrot csodatevőnek és koronára méltónak ismerte el; – az általa adományozott ezüst koronák és jogar, valamint a Kisjézus ruhácskái is, amelyekbe még a 20. század közepéig öltöztették. A kegyszoborhoz kapcsolódó 18-19. századi metszetábrázolások és – ferences források mellett – levéltári dokumentumok tanúsítják a Csodatevő Segítő Szűz egyházi elismerését. A kiállítást szeptember 20-ig lehet megtekinteni minden érdeklődőnek és nem utolsó sorban a Boldogságos Szűzanyát tisztelő híveknek.

Új igazgató a Mária Rádió élén
Augusztus 1-től újra lesz műsorigazgatója az erdélyi Mária Rádiónak Karácson Tibor atya személyében, aki a gyergyóhodosi plébániáról érkezett. Isten áldása legyen szolgálatán, kérjük a hallgatókat kísérjék munkáját imáikkal.

Fiatalok nemzetközi imatalálkozója Medjugorjéban
„Békesség veletek!” mottóval ma este veszi kezdetét a 26. Ifjúsági fesztivál Medjugorjéban. Az idei programban is szerepelnek a napi katekézisek, tanúságtételek, rózsafüzér imák és szentmisék. Rádiónk élő közvetítéssel jelentkezik a helyszínről a találkozó teljes időtartama alatt. Ma este hét órakor bekapcsolódhatunk a rózsafüzér imába, majd nyolc órától közvetítjük a fesztivál ünnepélyes megnyitóját. Tartsanak velünk!

Búcsú a Pricske-tetőn
„Uram, jó nekünk itt lenni” áll az idézet a pricskei kereszten, melyet 2004-ben állítottak a Gyergyói-havasok legmagasabb csúcsán. Idén, Urunk színeváltozásának ünnepe alkalmából holnap tartják a búcsút, melyre mindenkit vár a Szent István plébánia és a keresztállítók. A szentmise déli tizenkét órakor kezdődik, ünnepi szónok a güdüci születésű Vakaria Béla szentszéki tanácsos, csíkszentmártoni plébános.

Koncert Temesváron
A máriaradnai kegytemplom és rendház felújítási munkálatainak megáldása alkalmából a Temesvári Római Katolikus Püspökség és a Gerhardsforum Banater Schwaben holnap este nyolc órai kezdettel hangversenyt szervez a temesvári Szent György-székesegyházban. A belépés díjtalan, az önkéntes adományokból befolyt összeget a felújítási munkálatok befejezésére fordítják.

Kápolnaszentelés Székelyvéckén
Miután a tavaly felállították a „székely golgotát”, az első székelykapukból álló keresztútat, idén kápolnaszentelésre kerül sor a község fölötti hegyen. Az ünnepség vasárnap délelőtt fél tizenegy órakor kezdődik a keresztút ájtatosságának elimádkozásával, majd déli tizenkét órától ünnepi szentmise keretében megáldásra kerül az újonnan elkészült káplona. Meghívott szónok, Potyó Ferenc általános helynök.

Ünnepség Máriaradnán
Vasárnap a délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmise keretében áldják meg a máriaradnai kegytemplom- és az egykori ferences kolostor felújítási munkálatait. A szentmise főcelebránsa Ferenc pápa személyes küldöttje, Joachim Meisner bíboros, nyugalmazott kölni érsek, szentbeszédet mond német nyelven Robert Zollitsch freiburgi nyugalmazott metropolita érsek, román nyelven Ioan Robu bukaresti metropolita érsek, magyar nyelven Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti metropolita érsek.
A kegytemplomból és kolostorból álló együttes felújítása 2012-ben kezdődött el európai uniós forrásból. A mai templom alapjait 1756-ban rakták le, felszentelése 1767-ben történt. A ferences kolostor kiépítésére is ebben az időszakban került sor. 1992-ben II. János Pál pápa a máriaradnai kegytemplomnak basilica minor, azaz kis bazilika címet adományozott. 2003-ban az utánpótlás hiánya miatt a ferencesek elhagyták a kolostort és a templomot, az épületegyüttest a temesvári püspökség vette át.
Az ünnepi szentmisét rádiónk élő adásba közvetíti.

Kedvezményes bejelentkezés az idei CSIT-re
Idén is megszervezi a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozót, augusztus 11-15 között. Várnak minden 14-30 év közötti fiatalt. Bejelentkezés, és bővebb információk a www.csitinfo.ro honlapon. Aki holnapig bejelentkezik, ajándék polóban részesül.

VIII. FerBiT
Oltalmad alá futunk! mottóval indul útjára a VIII. Ferences Bicikli Túra! Augusztus 25-31. között a Székelyudvarhely - Kőhalom - Tusnád - Gyimesfelsőlok - Hidegség - Szellő-tető – Csíksomlyó útvonalon gurul a csapat, amelyhez bárki csatlakozhat. Jelentkezni augusztus 15.-ig lehet a következő elérhetőségeken: e-mailben a biciklistak@gmail.com címen, telefonon pedig a 0040-741-940171-es számon, akár külföldről is. A biciklitúráról bővebben a mai déli magazinban hallhatnak vendégünktől, Főcze Bonaventúra atyától!

Az időjárásról: A reggeli órákban még sok volt a felhő, többfelé csapadékos volt az időjárás. Délutánra felszakadozik a felhőzet és ezt követően száraz, napos időre van kilátás 22 és 28 fok közötti értékekkel. Szombaton hazánk nagy részén sok lesz a napsütés, csapadék nem várható. Délutánra már 30-32 fok köré melegszik a levegő.

MRE - Hírszolgálat, 2015. július 31.


H Í R E K   R E G G E L

Új igazgató a Mária Rádió élén
Augusztus 1-től újra lesz műsorigazgatója az erdélyi Mária Rádiónak Karácson Tibor atya személyében, aki a gyergyóhodosi plébániáról érkezett. Isten áldása legyen szolgálatán, kérjük a hallgatókat kísérjék munkáját imáikkal.

Búcsú a Pricske-tetőn
„Uram, jó nekünk itt lenni” áll az idézet a pricskei kereszten, melyet 2004-ben állítottak a Gyergyói-havasok legmagasabb csúcsán. Urunk színeváltozásának ünnepe alkalmából idén augusztus 1-jén, szombaton lesz a búcsú, melyre mindenkit vár a Szent István plébánia és a keresztállítók. A szentmise déli tizenkét órakor kezdődik, ünnepi szónok a güdüci születésű Vakaria Béla szentszéki tanácsos, csíkszentmártoni plébános.

Kápolnaszentelés Székelyvéckén
Miután a tavaly felállították a „székely golgotát”, az első székelykapukból álló keresztútat, idén kápolnaszentelésre kerül sor a község fölötti hegyen. Az ünnepség vasárnap délelőtt fél tizenegy órakor kezdődik a keresztút ájtatosságának elimádkozásával, majd déli tizenkét órától ünnepi szentmise keretében megáldásra kerül az újonnan elkészült káplona. Meghívott szónok, Potyó Ferenc általános helynök.

Koncert Temesváron
A máriaradnai kegytemplom és rendház felújítási munkálatainak megáldása alkalmából a Temesvári Római Katolikus Püspökség és a Gerhardsforum Banater Schwaben augusztus 1-jén, szombaton este nyolc órai kezdettel hangversenyt szervez a temesvári Szent György-székesegyházban. A belépés díjtalan, az önkéntes adományokból befolyt összeget a felújítási munkálatok befejezésére fordítják.

XVI. Kárpátmedencei Ifjúsági Mozgássérültek Tábora
Benedekmezőn kerül megrendezésre augusztus 3 – 9 között a Romániai Magyar Máltai Segélyszolgálat szervezésében a mozgássérültek tábora. Sokak számára kizárólag ezek a táborok jelentik annak a lehetőségét, hogy elhagyhassák mindennapi környezetüket, és velük egykorúakkal a természetben tölthessenek el egy pár napot. A pihenés mellett lehetőséget kínálnak a találkozásra, megoszthatják egymással élet-tapasztalataikat, és problémáikról, valamint saját fejlődésükről beszélgethetnek.

Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó 2015
Idén is megszervezi a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség a CSIT-et, augusztus 11-15 között. Várnak minden 14-30 év közötti fiatalt. Bejelentkezés, és bővebb információk a www.csitinfo.ro honlapon. Aki augusztus 1-jéig bejelentkezik, ajándék polóban részesül.

Management by Jesus
Szatmári és régióbeli vállalkozóknak tart szemináriumot Kiss Ulrich jezsuita atya szeptember 17-20 között a nagyszokondi lelkigyakorlatos házban. A kurzus, melynek mottója „Nem a siker elérése a cél, hanem a cél elérése a siker!" csütörtökön délben kezdődik és vasárnap délben ér véget. Legtöbb 12 személyt tudnak fogadni, a részvételi díj 750 lej, a teljes ellátás pedig három napra 260 lej. Akik azonban augusztus elsejéig feliratkoznak, tíz százalékos engedményt kapnak. Érdeklődni és jelentkezni a 0723-615818-as vagy a 0735-191997-es telefonszámokon lehet.

Ferences Ösvény
„Ismered Assisi Szent Ferencet? Tudod, hogy miből áll a ferences lelkiség, ami több mint 800 éve magával ragad gyereket, fiatalt, felnőttet, öreget, családost, pápát, bíborost, püspököt, papot?” Ezekkel a gondolatokkal hívják a fiatalokat és a fiatal felnőtteket az erdélyi ferences szerzetesek egy három hétvégéből álló kalandra, amelyen a résztvevők megismerkedhetnek Szent Ferenccel és az ő evangéliumi lelkiségével, vagyis a ferencességgel. Az első Ferences Ösvényre augusztus 7–9. között kerül sor a Szárhegyi Ferences Kolostorban. A lelki programra 17 és 35 év közötti fiatalokat várnak a szervezők. További részletekről érdeklődni és jelentkezni lehet Pantea Tibor ferences atyánál a frtibi@gmail.com e-mail címen vagy a 0746-774701 telefonszámon - tájékoztatott Borsodi L. László ferences sajtóreferens.

VIII. FerBiT
Oltalmad alá futunk! mottóval indul útjára a VIII. Ferences Bicikli Túra! Augusztus 25-31. között a Székelyudvarhely - Kőhalom - Tusnád - Gyimesfelsőlok - Hidegség - Szellő-tető – Csíksomlyó útvonalon gurul a csapat, amelyhez bárki csatlakozhat. Jelentkezni augusztus 15.-ig lehet a következő elérhetőségeken: e-mailben a biciklistak@gmail.com címen, telefonon pedig a 0040-741-940171-es számon, akár külföldről is.

Az időjárásról: Holnap a reggeli órákban még sok lesz a felhő, többfelé csapadék is várható, majd délután felszakadozik a felhőzet és ezt követően száraz, napos időre van kilátás 22 és 28 fok közötti értékekkel.

MRE - Hírszolgálat, 2015. július 31.

About the author

maradmin

Leave a Comment