2015. július 8. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Idén is átadásra kerül a Jakab Antal emlékdíj
Július 11-én, szombaton délelőtt fél tizenegy órakor adják át az idei Jakab Antal emlékdíjat Gyergyószentmiklósón, a Szent Erzsébet Öregotthon kápolnájában. A 2015. év kitüntetettjei: a 25 évvel ezelőtt alapított Gyulafehérvári Karitász legnagyobb létesítménye, a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthon, - a díjat átveszi: Magyari Vencel igazgató, laudaciot mondd: Portik-Hegyi Kelemen, gyergyószentmiklósi főesperes-plébános; valamint a 25 évvel ezelőtt újraindított erdélyi katolikus sajtót fémjelző Keresztény Szó havi- és Vasárnap hetilap, valamint az azokat kiadó, egyúttal más katolikus kiadványokat is megjelentető Verbum Keresztény Kulturális Egyesület – a díjat átveszi Szőcs Csaba igazgató, laudátor: Gábor Csilla, egyetemi tanár. A rendezvény fővédnöke: Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke, a Magyar Katolikus Karitász elnöke, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgatója. A műsorban közreműködnek a marosvásárhelyi Mustármag Énekegyüttes tagjai. A rendezvény házigazdái: Varga Gabriella újságíró és Dr. Vencser László nemzeti igazgató a Jakab Antal Keresztény Kör és a díj alapítói.

Játszótérépítés Túrterebesen
Több mint egy hete 25 németországi önkéntes fiatal egy új, korszerű játszóteret épít Túrterebesen. A játszótér a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet túrterebesi Integrációs Központja mellett épül, azonban nem csupán a központ kedvezményezettei hanem az egész közösség szabadon használhatja majd.
A fiatalok most végezték el a 12. osztályt egy stuttgarti iskolában. A munkálatokhoz szükséges pénzösszeget Németországban, adománygyűjtés és különböző munkák vállalása során gyűjtötték össsze. A munkálatokat két németországi mérnök és egy Marosvásárhelyről elszármazott, németországi tanárnő felügyeli.

Bérmálás a temesvári egyházmegyében
Július 11-én és 12-én Dirschl Johann általános helynök az arad-gáji egyházközségben bérmál. A plébániához tartozó Szentpálon szombaton a délelőtt tíz órakor kezdődő szentmise keretében 20 helyi, valamint 6 sofronyai fiatalnak szolgáltatja ki a vikárius a második szentséget. Az arad-gáji templomban vasárnap 25 fiatalt bérmál ugyancsak Dirschl Johann általános helynök. Az ünnepi szentmise 10 órakor kezdődik. A fiatalok felkészítését Sándor Tivadar arad-gáji plébános irányította.

Mária Légiósok lelkinapja Tasnádszántón
Az évente megrendezett lelkinapot idén a tasnádi „Mária Szent Neve” Curia szervezésében Tasnádszántón tartják július 11-én, szombaton. A Megszentelt Élet Évére való tekintettel, a jelenlevők megismerkedhetnek a ferences lelkiséggel, amely különösen is ragaszkodik a Szent Ferenc atyától áthagyományozott Szűzanya tisztelethez. A program délelőtt tíz órakor kezdődik, majd tizenegy órától előadást tart Sebestyén Albert ferences testvér Kolozsvárról. A közös imák, szentmise és ebéd után kiscsoportos beszélgetésekre kerül sor. A lelkinap délután öt órakor zárul.

Zajlik a hatodik Márton Áron zarándoklat
Hétfőn délelőtt Csíkszentdomokosról 26 helyiségből, 50 zarándok indult útnak, Kovács Gergely posztulátor, Ferencz Kornélia, az Erdélyi Mária Rádió munkatársa szervezésében, akikhez első alkalommal társult a nemrég kinevezett viceposztulátor, Kasza László. A zarándokok végigjárják a püspök életének főbb állomásait. A mai napon Kolozsvárra érkeztek, a püspökszentelés helyszínére, a következő állomás pedig Gyulafehérvár lesz.

OKIT 2015
Az idei Országos Katolikus Ifjúsági Találkozónak a 2015-ös év Európai Ifjúsági Fővárosa, Kolozsvár ad otthont július 22-26 között. Jelentkezni lehet a www.intc.ro honlapon, ahol bővebb információt is találnak a rendezvényről. Mindenkit hívnak, valamint továbbra is várják az önkéntes segítők jelentkezését.

CSIT 2015
Idén is megszervezi a Gyulafehérvári  Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség a csíksomlyói ifjúsági találkozót augusztus 11-15 között. Várnak minden 14-30 év közötti fiatalt. Bejelentkezés, és bővebb információk: www.csitinfo.ro honlapon.

Az időjárásról: Az Országos Meteorológiai Intézet ma reggeltől sárga, narancssárga és piros figyelmeztető jelzést bocsájtott ki a hőség miatt az egész ország részére.
Ma délutántól egy hidegfront érkezik feltámadó északnyugati széllel, s holnap már többfelé záporokra, zivatarokra, helyenként akár jégesőre is lehet számítani. 

MRE - Hírszolgálat, 2015. július 8.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Gyergyóba látogat a Mária Radió
Szilágyi László, rádiónk promóciós munkatársa a  Gyergyó-i medencébe látogat július 5-12 között, amikor több helyszínen lehet majd vele találkozni. Hétfőn  este a hat órás szentmise után közönségtalálkozót tartottak Gyergyóújlfaluban, ahonnan a héten a szentmiséket is közvetítjük. Szombaton, július 11-én Ditróban lesz közönségtalálkozó a nagytemplomban este hat órától. Július 12-én, vasárnap Gyergyóremetén a kilenc órás, Kilyénfalván pedig a tizenegy órás szentmise végén hallhatnak a Mária rádióról.

Elkezdődőtt a hatodik Márton Áron zarándoklat

Hétfőn délelőtt Csíkszentdomokosról 26 helyiségből, 50 zarándok indult utnak. Alig két év leforgása alatt immár hatodik alkalommal kerül sor Isten szolgája Márton Áron püspök nyomdokain való zarándoklatra, Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, az Erdélyi Mária Rádió munkatársa szervezésében, akikhez első alkalommal társult a nemrég kinevezett viceposztulátor, Kasza László. A zarándokok végigjárják a püspök életének főbb állomásait.

Önkéntes Caritas tábor
Hétfőn kezdődőtt a Caritas önkéntes tábor Petrozsényben. Öt megyéből több mint 100 önkéntes a városlakókkal együtt fog dolgozni a közösség építése, szépítése érdekében. A napi program szerint délelőtt önként 6 órát fognak dolgozni, közhasznú tevékenységet végezni: felújítási munkálatok, tereprendezés, idős emberek segítése. A délutáni órákban különböző csoporttevékenységeken vehet részt a „munkás csapat”, így előadásokra, kézműves foglalkozásokra, sporttevékenységekre, kirándulásra kerül majd sor, és nem maradnak el az esti szórakoztató programok sem. A táborról bővebben a mai déli magazinban hallhatnak.

Sepsiszentgyörgyön  Capella Silentium
Újabb tematikus koncerttel jelentkezik július 12-én a budapesti Capella Silentium kórus a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templomban. „Összetettem két kezemet...”mottóval, öt évszázad kóruszenéjéből énekel a féltizenegy órás szentmisén és a szentmise után. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Újra Keresztirányos Bibliatábor
Július  23-29 között Gyimesfelsőlokon tartanak bibliatábort 5.-8. osztályos diákok számára. A lelki programok mellett, lesznek sportjátékok, éneklés, műhelyek. A helyek száma korlátozott. Jelentkezni július 10-éig lehet, vagy amíg a helyek be nem telnek a www.keresztirany.ro honlapon.

Máriás lelkületű csoportok, lelkiségek X. találkozója
Július 25-én Székelyvéckén kerül sor a Rózsafüzér Társulatok, máriás lelkületű csoportok, lelkiségek X. találkozójára. Az idei találkozó mottója „Most Jézussal kell lennem!”. Szeretettel várnak minden Mária tisztelő hívet. Érdeklődni Hajlák Attila segédlelkésznél lehet a 0742 698 166 –os telefonszámon.

Tizenharmadszor is Feriza
Július 28 - augusztus 1-je között tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre a Ferences Ifjúsági zarándoklat, melyre 16-35 év közötti fiatalokat várnak. Jelentkezni legkésőbb július 20-áig lehet a honlapunkon található elérhetőségen.(http://ofm.ro/eferi/feriza2015-jel )

Csíksomlyói  Ifjúsági Találkozó 2015
Idén is megszervezi a Gyulafehérvári  Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség a CSIT-et, 2015. augusztus 11-15 között  Csíksomlyón. Várnak minden 14-30 év közötti fiatalt. Bejelentkezés, és bővebb információk: www.csitinfo.ro honlapon.

Ifjúsági táborokat szervez a Szatmári Egyházmegye
Augusztus 24-29 között Szentegyházán kerül megrendezésre az Egyházmegyei Ifjúsági tábor, 14 és 30 év közötti fiataloknak. Túrák, kirándulások, ügyességi- és sportvetélkedők, játékok, néptánc- és kézműves foglalkozások szerepelnek a szentmisék, közös ima- és elmélkedési alkalmak mellett. Jelentkezni július 20-ig lehet a helyi plébánosoknál.

Kántori állások
A csíkszentmiklósi Római Katolikus Plébánia Hivatal a kántori munkát szolgálatnak és hívatásának tekintő kántort keres. Bérezés a jelenleg érvényben lévő egyházmegyei- és a munkatörvénykönyv rendelkezései szerint. Szolgálati lakás biztosítva. Érdeklődni Drócsa László plébánosnál a 0745 515 034-es telefonszámon."
A tusnádi Római Katolikus Plébánia, szintén kántort keres. Érdeklődni a 0742 371 242-es telefonszámon, Csont Ede plébánosnál.

Az időjárásról: Folytatódik a kánikula, a levegő hőmérséklete helyenként elérheti a 40 fokot is. Délután egy hidegfront érkezik feltámadó északnyugati széllel, s csütörtökön többfelé záporokkal, zivatarokkal, helyenként akár jégesőre is számíthatunk. Az Országos Meteorológiai Intézet ma déltől sárga és narancssárga figyelmeztető jelzést bocsájtott ki a hőség miatt az ország nyugati részére. Sokfelé nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért 11 és 15 óra között kerüljük a direkt napfényt, illetve gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről! Fogyasszunk kellő mennyiségű folyadékot, hogy elkerüljük a dehidratációt!

MRE - Hírszolgálat, 2015. július 8.

About the author

maradmin

Leave a Comment