2015. június 18. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

„Laudato si” – „Áldott légy”
Ma déli tizénkét órakor sajtótájékoztató keretében ismertették a Vatikánban Ferenc pápa „Laudato si” „Áldott légy” kezdetű enciklikáját a közös otthon védelméről. Pater Federico Lombardi szóvivő bevezetőjében elmondta: Az enciklika teljes szövegét elküldték két nappal ezelőtt a világ összes püspökének, a pápa kézzel írt kis megjegyzésével együtt, az egyházi szeretetközösség jeleként. Lombardi atya szerint ritkán, vagy talán még soha nem előzte meg ilyen nagy és hosszú várakozás pápai dokumentum megjelenését. A Vatikáni Rádió honlapján, közel 40 nyelvi szerkesztőségének gondozásában elérhető egy ismertető összefoglaló, amelyet a Szentszék készített elő újságírók számára. A magyar nyelvű fordítást Vertse Márta, a Vatikáni Rádió magyar műsorának nyugalmazott felelős szerkesztője készítette.

Dévától Budapestig futnak Böjte Csaba „gyermekeiért”
Több mint 500 kilométeres távú váltófutással gyűjtenek adományt a Szent Ferenc Alapítvány otthonaiban gondozott gyermekeknek a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központja szervezésében június 23. és 27. között. Az ötnapos futás előtt és alatt végig adományt gyűjtenek a gyermekotthonok lakóinak.
Az adománygyűjtő váltófutás június 23-án rajtol Déván, és a résztvevők június 27-én, „a mozgás éjszakája” rendezvény nyitópillanataiban érnek célba a budapesti Hősök terén. A rajt és a célba érkezés részese lesz az a tizenhat dévai gyermek, akiket a szervezők egy hétig Budapesten táboroztatnak.
A futáshoz előzetes regisztráció után csatlakozhat bárki, az is, aki csak egy kilométert tud lefutni. Regisztrálni a rádiónk honlapján található linken lehet. www.mozgasejszakaja.hu/devabudapestfutas/futas

Jubileum és búcsú Szentkeresztbányán
A templom szentelésének 80. évfordulóját, valamint búcsú ünnepét tartják szombaton délelőtt tizenegy órakor Szentkeresztbányán. Az ünnepi szónok Potyó Ferenc általános helynök. A szentmisét rádiónk élőben közvetíti.

Öt éve hunyt el Bálint Lajos
2010. április 4-én hunyt el a Gyulafehérvári Főegyházmegye első érseke, a csíkdelnei születésű Bálint Lajos. Szülőfalujában a hétvégén, a Keresztelő Szent János búcsúünnep alkalmával szoborállítással tisztelegnek emléke előtt. Az ünnepi szentmise vasárnap déli fél egy órakor kezdődik, melynek főcelebránsa és szónoka Jakubinyi György érsek. A bronzból készült mellszobrot, Vargha Mihály sepsiszentgyörgyi szobrászművész alkotását. a szentmisét követően áldják meg.

Keresztelő Szent János búcsúk a hétvégén
Június 21-én, vasárnap déli tizenkét órakor tartják a kirulyfűrdői búcsút. A meghívott szónok Csíki Szabolcs, csíkszeredai segédlelkész.
Szőkefalván a Keresztelő Szent János tiszteletére szentelt plébániatemplomban délután egy órától tartják a búcsúsmisét. Ünnepi beszédet mond Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes. A szentmisét rádiónk élőben közvetíti.

VI. Márton Áron zarándoklat
Alig két év leforgása alatt immár hatodik alkalommal kerül sor Isten szolgája Márton Áron püspök nyomdokain való zarándoklatra, Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, az Erdélyi Mária Rádió munkatársa szervezésében, akikhez első alkalommal társul a nemrég kinevezett viceposztulátor, Kasza László. A zarándokút ez alkalommal is három napos, július 6-8 között zajlik és a már jól ismert útvonalat járja be. Jelentkezni lehet amíg a helyek be nem telnek, a 0726-107.002 vagy a 0744-472.178 telefonszámokon, illetve ferenczk@yahoo.com e-mailen címen.

Mária-képek vándorúton – Székelyföldön is lesz tárlat
Augusztustól egy-egy hónapig Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Kézdivásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, majd Gyergyószentmiklóson lesz megtekinthető a Kárpát-haza Galéria által életre hívott Boldogasszony-vándorkiállítás, ami kedden indult Kárpát-medencei útjára a budapesti Várkert Bazárból. A kiállításon 55 kortárs művész Boldogasszony-ábrázolása látható – mondta Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke hozzátéve, hogy ez olyan összefogás, ami túlmutat a művészeti értékén. Ilyen nagyszámú alkotó ritkán állít ki közösen egyetlen témában – hangsúlyozta. A kiállítás a jubileumi Mária-évhez kapcsolódik, amelyet Jakubinyi György gyulafehérvári érsek és a csíksomlyói ferences kolostor hirdetett meg a 2014. szeptember 14. és 2015. szeptember 15. közötti időszakra abból az alkalomból, hogy ötszáz éves a csíksomlyói Szűz Mária-szobor.

Az időjárásról: Északnyugat felől fokozatosan csökken, felszakadozik a felhőzet. Elszórtan egy-egy zápor is előfordulhat. Holnap napos időre van kilátás, de elszórtan záporok, helyenként zivatarok kialakulására is kell számítani. A meleg front mely délről közeledik felénk, lassan felmelegíti a levegő hőmérsékletét.

MRE – Hírszolgálat, 2015. június 18.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Young Caritas – Teremts jövőt!
A Gyulafehérvári Caritas „Young Caritas – Teremts jövőt!” elnevezésű új projekt keretében létrehozott ifjúsági központ megnyitó ünnepségére kerül sor ma délután három órától a csíkszeredai Szent Imre Ifjúsági központban. A program fő célkitűzése, hogy aktív részvételre ösztönözze a fiatalokat a közösségi életben és a társadalmi problémák megoldásában az önkéntesség által. A tevékenységeknek megfelelő és folyamatosan fejlődő, megújuló intézményi keretet biztosítva, valamint hatékony és eredményes módszereket alkalmazva szeretnék bevonni a fiatalokat ebbe a kezdeményezésbe és tevékenységbe.

Ministránsok zarándoklata Máriaradnára
A temesvári Egyházmegyei Ifjúsági Központ szervezésében június 20-án, szombaton a ministránsok máriaradnai zarándoklatára kerül sor. A máriaradnai bazilikában a szentmise délelőtt tíz órakor kezdődik. Ezt követően,  tizenkét órától, a fiatalok különböző vallási témájú, illetve kulturális vetélkedőkön, szórakoztató műsorokon vesznek részt Lippafüreden.

Keresztény Agora Szatmárnémetiben
A szatmárnémeti Székesegyház plébánia szervezésében szombat délelőtt tizenegy órától Holló László a Babes Bolyai Tudományegyetem Romai Katolikus Teológia Kar docense, a gyulafehérvári papi szeminárium rektora tart előadást Az Európai Unió – az értékek Európája(?) címmel. Az előadás színhelye a Scheffler János Lelkipásztori Központ díszterme. A belépés ingyenes.

Bérmálások Érmihályfalván és Borosjenőn
Június 21-én, vasárnap Böcskei László megyéspüspök a Szentlélek gyümölcseit kérve az érmihályfalvi Szent Antal plébánián szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. A délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmisén 77 fiatal és 3 felnőtt részesül a keresztény nagykorúság szentségében.
Szintén vasárnap a borosjenői templomban a tizenegy órakor kezdődő ünnepi szentmise keretében Dirschl Johann temesvári általános helynök 25 fiatalnak szolgáltatja ki a második szentséget. A fiatalok felkészítését Gál Vilmos helyi plébános irányította.

Teológiát tanulni jó
A Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara felvételit hirdet teológia, illetve vallástudomány szakra. A végzettek hittantanárként, illetve vallástörténet tanárként helyezkedhetnek el, illetve kulturális, szociális vagy közigazgatási intéményekben dolgozhatnak, különösen ha még egy szakot elvégeznek.
A Kar magánösztöndíjjal támogatja azokat a hallgatókat, aki a teológia vagy vallástudomány mellett az egyetemen egy másik szakot is tanulnak. A felvételire július 15-24. között kerül sor. A felvételi feltétele a sikeres érettségi vizsga és egy bibliai ismereteket felmérő teszt. További információt a rádiónk honlapján található linken kaphatnak. (www.rocateo.ubbcluj.ro, valamint a kar Facebook oldalán: facebook.com/rocateo) A témáról bővebben a mai Déli magazinban hallhatnak.

Hittantábor Székelyhídon
„Itt vagyok, Uram!” mottóval, hittantáborra kerül sor Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök oltalmába ajánlva, június 29 – július 3 között a székelyhídi római katolikus ifjúsági házban. A programban szerepel: napi szentmise, beszélgetések, kézműves foglalkozás, szabadtéri játékok, valamint koncert. Várják a hittanosok jelentkezését a helyi plébánián június 22-ig. A szentmisékre, fórumokra és a koncertre minden érdeklődőt várnak.

Táborok Réven
A nagyváradi püspökség ifjúsági táborokat szervez 14-18 év közötti fiataloknak a bihar megyei Réven. Az elsőt június 30-július 4 között tartják. Jelentkezni a 0752-180856-os telefonszámon, vagy a varlak.nagyvarad@gmail.com címen lehet.

Sekrestyések kirándulása
A Szatmári Római Katolikus Püspökség Világiak Irodája sekrestyéseknek szervez kirándulást július 7-9 között. A kirándulásnak legfontosabb állomásai, a borsafüredi Lóhavasi vízesés, Felsővisó és a Vasér völgye. Már sok éve nyaranta együtt zarándokolnak, kirándulnak a sekrestyések tapasztalatcsere, feltöltődés és felüdülés céljából. A sekrestyések jelentkezését június 25-ig várják a 0261-715011-es vagy a 0261-714955-ös telefonszámon.

Az időjárásról: Kezdetben sok lesz fölöttünk a felhő, majd délutántól északnyugat felől fokozatosan csökken, felszakadozik a felhőzet. Elszórtan egy-egy zápor is előfordulhat. Hűvös lesz a hajnal 5-14 C fok körüli értékekkel. Az élénk északi-északnyugati szélben délután 21-26 fok várható.

MRE – Hírszolgálat, 2015. június 18.

About the author

maradmin

Leave a Comment