2015. június 22. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Jubilálók találkoznak
Lövétén gyűlnek össze holnap találkozásra és közös hálaadásra azok a lelkipásztorok akik most ünneplik pappá szentelésük 30. évfordulóját. Az ünnepi szentmise délután hat órakor kezdődik, melynek főcelebránsa és szónoka Schönberger Jenő szatmári püspök.

Keresztelő Szent János ünnepe  Marosvásárhelyen
A Marosvásárhelyi Keresztelő Szent János plébánia búcsúünnepére kerül sor június 24-én, szerdán. A délután hat órától kezdődő ünnepi szentmise, főcelebránsa, Csató Béla csíkszentkirályi plébános. A szentmise előtt fél hat órától bemutatják a főoltárkép restaurálásáról szóló 20 perces dokumentumfilmet. Mindenkit szeretettel várnak.

1 Úton Nemzetközi Zarándoknap
Felvidéki, délvidéki, erdélyi és magyarországi szervezők június 24-e és június 28-a között Csíksomlyón találkoznak, hogy a zarándoknap részleteit megvitassák, és a Szűzanya oltalmába ajánlják szolgálatukat. Az önkéntesek a találkozó keretében részt vesznek a június 27-i Csíkszeredában megrendezendő Élő Rózsafüzér Zarándoklaton is.
Az 1Úton találkozó sajtótájékoztatójára június 26-án, péntek reggel kilenc órakor kerül sor, Csíksomlyón a Hotel Salvator és Konferencia Központban.

”Készítsétek az Úr útját”-Élő Rózsafüzér zarándoklat Csíkszeredában
Június 27-én, szombaton Élő Rózsafüzér zarándoklat lesz, az Erdélyi Mária Út Egyesület, a csíkszeredai plébániák és az Erdélyi Cursillo közös szervezésében. A zarándoklat ez alkalommal a csíkszeredai Szent Kereszt templomtól indul reggel kilenc órakor. A zarándokok a Csíkzsögödi Szentháromság templomhoz mennek, onnan tizenegy órakor a Szent Ágoston templomhoz indulnak tovább. Délután fél kettőkor a Csíksomlyói Kegytemplomhoz tartanak, onnan fél négykor a  Szent Péter és Pál templomhoz majd délután fél hatkor a Csíktaplocai Mindenszentek templomhoz érkeznek a tervek szerint. Innen hatkor indulnak a Szent Kereszt templomhoz, ahol este hét órakor szentmisével zárul a zarándoklat.  

Te meg Én. Férfiról és nőről
A Pro Educatione katolikus felnőttképzési egyesület Párokról, párosan, pártatlanul témával tréningsorozatot szervez  június 26-október 10. között. Az öt hétvégét felölelő képzéssorozat a házasság és párkapcsolatok olyan aktuális és izgalmas témáit taglalja fel mint az önismeret, a családi élet menedzsmentje, spiritualitás a családban, kommunikáció és a konfliktushelyzetek kezelése.  Az előadásokat a Segítő Nővérek, a Caritas,  a Családpasztoráció,  és az Áradat Egyesület munkatársai tartják. Jelentkezni lehet a Pro Educatione egyesület székhelyén Csíksomlyón illetve a  0735-735123 vagy 0735-162455 telefonszámokon.

Örökös Szentségimádás Almásfegyverneken és Magyarcsékén
A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően június hónap negyedik vasárnapján, azaz június 28-án Almásfegyverneken és Magyarcsékén lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.

Nyári Gyerekfoglalkoztató a Gyulafehérvári Caritasnál
 A Gyulafehérvári Caritas Nyári Gyerekfoglalkoztatót szervez 7-13 éves gyerekek részére június 29. és július 3. között a csíkszeredai  Szent Imre Ifjúsági központban. A Caritas szakemberei biztonságos és tartalmas gyerekfelügyeletet biztosítanak, ahol a gyerekek nap mint nap reggel kilenc és délután három óra között ismeretbővítő és képességfejlesztő tevékenységeken vehetnek részt. Jelentkezni június 25-ig a 0725- 609909-es telefonszámon, vagy az aliz.sover@caritas-ab.ro e-mail címen lehet.

Lelkigyakorlat szenvedélybetegeknek és hozzátartozóinak
A Gyulafehérvári Caritas – KI-ÚT konzultációs program keretében, lelkigyakorlatot szervez szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak Gyergyószentmiklóson, július 2-5 között. A lelkigyakorlat alapja az elfogadás és a megértés, amely lehetőséget ad az őszinte beszélgetésekre. Érdeklődni és jelentkezni lehet június 30-ig a 0731 137 191 telefonszámon vagy a rita.kedves@caritas-ab.ro e-mail címen.

Gitártábor
A tasnádszántói plébánia gitártábort szervez ”Király vagy” mottóval  július 15-19. között. A részvételi díj 50 lej, érdeklődni a 0747-931349-es telefonszámon lehet Csucsi atyánál. Mindenkit szeretettel várnak.

Az időjárásról: Egy újabb hidegfront várható, melynek köszönhetően északnyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporokra, helyenként zivatarokra. Pár fokot visszaesik a hőmérséklet, a reggeli órákban 5-9 C fokot mérhetünk, de napközben 23-29 fokra melegszik a levegő hőmérséklete.

MRE – Hírszolgálat, 2015. június 23.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Dévától Budapestig futnak Böjte Csaba „gyermekeiért”
Több mint 500 kilométeres távú váltófutással gyűjtenek adományt a Szent Ferenc Alapítvány otthonaiban gondozott gyermekeknek a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központja szervezésében június 23. és 27. között. Az ötnapos futás előtt és alatt végig adományt gyűjtenek a gyermekotthonok lakóinak.
Az adománygyűjtő váltófutás holnap rajtol Déván, és a résztvevők szombaton, „a mozgás éjszakája” rendezvény nyitópillanataiban érnek célba a budapesti Hősök terén. A rajt és a célba érkezés részese lesz az a tizenhat dévai gyermek, akiket a szervezők egy hétig Budapesten táboroztatnak.
A futáshoz előzetes regisztráció után csatlakozhat bárki, az is, aki csak egy kilométert tud lefutni. Regisztrálni a rádiónk honlapján található linken lehetséges.

Keresztelő Szent János ünnepe  Marosvásárhelyen
A Marosvásárhelyi Keresztelő Szent János plébánia búcsúünnepére kerül sor június 24-én, szerdán. A délután hat órától kezdődő ünnepi szentmise főcelebránsa, Csató Béla csíkszentkirályi plébános. A szentmise előtt fél hat  órától bemutatják  a főoltárkép restaurálásáról szóló 20 perces dokumentumfilmet. Mindenkit örömmel várnak.

Lelkigyakorlat szenvedélybetegeknek és hozzátartozóinak
A Gyulafehérvári Caritas – KI-ÚT konzultációs program keretében, lelkigyakorlatot szervez szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak Gyergyószentmiklóson július 2-5. között. A lelkigyakorlat alapja az elfogadás és a  megértés, amely lehetőséget ad az őszinte beszélgetésekre.  Érdeklődni és jelentkezni  lehet  június 30-ig a 0731 137 191 telefonszámon vagy a  rita.kedves@caritas-ab.ro e-mail címen.

VI. Márton Áron zarándoklat
Alig két év leforgása alatt immár hatodik alkalommal kerül sor Isten szolgája Márton Áron püspök nyomdokain való zarándoklatra, Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, az Erdélyi Mária Rádió munkatársa szervezésében, akikhez első alkalommal társul a nemrég kinevezett viceposztulátor, Kasza László. A zarándokút ez alkalommal is három napos, július 6-8 között zajlik és a már jól ismert útvonalat járja be. Jelentkezni lehet amíg a helyek be nem telnek, a 0726-107.002 vagy a 0744-472.178 telefonszámokon, illetve ferenczk@yahoo.com e-mailen címen.

Vigyél le életem forrásához
Személyesen kísért, szentignáci lelkigyakorlatra hívnak a Segítő nővérek július 11-18. között. Egy hét teljes csendben, személyes kísérettel, impulzusokkal, elmélkedésekkel, test és lélek imájával. Kísérők: Bereczki Silvia és Darvas Piroska. Helyszín: a csíkszentdomokosi Szent Margit Lelkigyakorlatos Ház.  Jelentkezni július 3-áig lehet a bereczki.silvia@segitonoverek.info vagy darvas.piroska@yahoo.com –email címeken.

Családos tábor – Gyergyószentmiklóson
Az idén is megszervezik augusztus 4-8. között a Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorácios Központ szervezésében a családos tábort, „Elmenni a határokig!” című mottóval.
A tábor lelki vezetője  Jakabos Barnabás jezsuita szerzetes lesz. Délelőtt előadások, kiscsoportos beszélgetések, délután kirándulások, családi programok, este kulturális program, ima. Jelentkezni július 12-ig a www. csalad.ro honlapon.

Mária-képek vándorúton – Székelyföldön is lesz tárlat
Augusztustól egy-egy hónapig Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen,  Kézdivásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, majd Gyergyószentmiklóson lesz megtekinthető a Kárpát-haza Galéria által életre hívott Boldogasszony-vándorkiállítás, ami kedden indult Kárpát-medencei útjára a budapesti Várkert Bazárból. A kiállításon 55 kortárs művész Boldogasszony-ábrázolása látható – mondta Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke  hozzátéve, hogy ez olyan összefogás, ami túlmutat a művészeti értékén. Ilyen nagyszámú alkotó ritkán állít ki közösen egyetlen témában – hangsúlyozta. A kiállítás a jubileumi Mária-évhez kapcsolódik, amelyet Jakubinyi György gyulafehérvári érsek és a csíksomlyói ferences kolostor hirdetett meg a 2014. szeptember 14. és 2015. szeptember 15. közötti időszakra abból az alkalomból, hogy ötszáz éves a csíksomlyói Szűz Mária-szobor.

Az időjárásról: Borús reggelünk van, sokfelé esett az eső éjszaka és jelenleg is szitáló esőt jeleznek több helységben Erdély-szerte. 5 – 10 C fok körül alakul a reggeli hőmérsékleti értékek átlaga, felhős marad az égbolt a nap folyamán. A legmagasabb hőmérsékleti értékek 20-25 C fok körül alakulnak. A légköri nyomás enyhén növekvő jellegű, a szélmozgás enyhe marad, helyenként mérsékelten felerősödik.
MRE – Hírszolgálat, 2015. június 22.

About the author

maradmin

Leave a Comment