2015. június 25. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E 

”Készítsétek az Úr útját”-Élő Rózsafüzér zarándoklat Csíkszeredában
Június 27-én, szombaton Élő Rózsafüzér zarándoklat lesz, az Erdélyi Mária Út Egyesület, a csíkszeredai plébániák és az Erdélyi Cursillo közös szervezésében. A zarándoklat ez alkalommal a csíkszeredai Szent Kereszt templomtól indul reggel kilenc órakor. A zarándokok a Csíkzsögödi Szentháromság templomhoz mennek, onnan tizenegy órakor a Szent Ágoston templomhoz indulnak tovább. Délután fél kettőkor a Csíksomlyói Kegytemplomhoz tartanak, onnan fél négykor a Szent Péter és Pál templomhoz  majd délután fél hatkor a Csíktaplocai Mindenszentek templomhoz érkeznek a tervek szerint. Innen hatkor indulnak a Szent Kereszt templomhoz, ahol este hét órakor szentmisével zárul a zarándoklat.

25 éves a Pro Vita Hominis Társaság
A sepsiszentgyörgyi Pro Vita Hominis Társaság fennállásának 25. évfordulóját ünnepli idén két részben. Az első alkalomra június 27-én, szombaton délután négy órától kerül sor Kovásznán, a Timár utca 39C szám alatti emlékparkban. Sepsiszentgyörgyről autóbusz indul az ünnepségre délután fél háromkor a Szent József-plébánia elől. Érdeklődni, iratkozni Illyés Máriánál lehet a 0741-120540-es telefonon.

Lelkigyakorlat szenvedélybetegeknek és hozzátartozóinak
A Gyulafehérvári Caritas – KI-ÚT konzultációs program keretében, lelkigyakorlatot szervez szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak Gyergyószentmiklóson, július 2-5 között. A lelkigyakorlat alapja az elfogadás és a megértés, amely lehetőséget ad az őszinte beszélgetésekre. Érdeklődni és jelentkezni lehet június 30-ig a 0731 137 191 telefonszámon vagy a rita.kedves@caritas-ab.ro e-mail címen.

VI. Márton Áron zarándoklat
Alig két év leforgása alatt immár hatodik alkalommal kerül sor Isten szolgája Márton Áron püspök nyomdokain való zarándoklatra, Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, az Erdélyi Mária Rádió munkatársa szervezésében, akikhez első alkalommal társul a nemrég kinevezett viceposztulátor, Kasza László. A zarándokút ez alkalommal is három napos, július 6-8 között zajlik és a már jól ismert útvonalat járja be. Jelentkezni lehet amíg a helyek be nem telnek, a 0726-107.002 vagy a 0744-472.178 telefonszámokon, illetve ferenczk@yahoo.com e-mailen címen.

Vigyél le életem forrásához
Személyesen kísért, szentignáci lelkigyakorlatra hívnak a Segítő nővérek július 11-18. között. Egy hét teljes csendben, személyes kísérettel, impulzusokkal, elmélkedésekkel, test és lélek imájával. Kísérők: Bereczki Silvia és Darvas Piroska. Helyszín: a csíkszentdomokosi Szent Margit Lelkigyakorlatos Ház. Jelentkezni július 3-áig lehet a bereczki.silvia@segitonoverek.info vagy darvas.piroska@yahoo.com –email címeken.

Te meg Én. Férfiról és nőről
A Pro Educatione katolikus felnőttképzési egyesület Párokról, párosan, pártatlanul témával tréningsorozatot szervez június 26-október 10. között. Az öt hétvégét felölelő képzéssorozat a házasság és párkapcsolatok olyan aktuális és izgalmas témáit taglalja fel mint az önismeret, a családi élet menedzsmentje, spiritualitás a családban, kommunikáció és a konfliktushelyzetek kezelése. Az előadásokat a Segítő Nővérek, a Caritas, a Családpasztoráció, és az Áradat Egyesület munkatársai tartják. Jelentkezni lehet a Pro Educatione egyesület székhelyén Csíksomlyón illetve a 0735-735123 vagy 0735-162455 telefonszámokon.

Családos tábor – Gyergyószentmiklóson
Az idén is megszervezik augusztus 4-8. között a Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorácios Központ szervezésében a családos tábort, „Elmenni a határokig!” című mottóval. A tábor lelki vezetője Jakabos Barnabás jezsuita szerzetes lesz. Délelőtt előadások, kiscsoportos beszélgetések, délután kirándulások, családi programok, este kulturális program, ima. Jelentkezni július 12-ig a www. csalad.ro honlapon.

Az időjárásról: Még tart a borongós, esős idő. Az Országos Meteorológiai Szolgálat sárga jelzésű figyelmeztetést bocsájtott ki, ma délután négy órától, holnap délután hat óráig, az ország középső részén fekvő megyékre az esőzések miatt. Ezekben a megyékben a lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 25 litert/m2.

MRE – Hírszolgálat, 2015. június 25.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Medjugorje-i imaest
A Medjugorje-i jelenések 34. évfordulóján imaestet tartanak Csíkszeredában a Segítő Mária Gimnázium bentlakásának dísztermében holnap délután hat órától. Az imaprogram rózsafüzérrel kezdődik, majd szentmisével folytatódik és szentségimádással zárul. Hívnak és várnak mindenkit a közös ünnepi imaestre!

Szent László búcsúk a nagyváradi  egyházmegyében
Holnap délután hat órakor Bohács Sándor, aranymisés nyugalmazott plébános mutatja be az ünnepélyes szentmisét és mond szentbeszédet az egyházmegye alapító királyáról a nagyváradi Szent László menedékház kápolnájának búcsús szentmiséjén.
Szombaton délután hat órakor kezdődik a nagyvárad-újvárosi Szent László plébániatemplom búcsús szentmiséje, melynek főcelebránsa és szónoka Urbán Erik OFM, ferences szerzetes, érseki helynök.
Vasárnap déli tizenkét órakor Ciobanu János, belényesi plébános mutatja be a Szent László tiszteletére szentelt mezőbikácsi plébániatemplom búcsús szentmiséjét. A szentmisén közreműködik a belényesi egyházközség kórusa.
Az almásfegyverneki Szent László plébániatemplom búcsúünnepét szintén vasárnap tartják. A délben kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Barta Szabolcs, lazarista szerzetes.

Szlovák fiatalok bérmálása
Június 28-án, vasárnap Böcskei László megyéspüspök az egyházmegye szlovák fiataljainak szolgáltatja ki a bérmálás szentségét: délelőtt fél tíztől a nagyvárad-olaszi plébániatemplomban 10 fiatal, majd délután fél egytől a madarászi plébániatemplomban 13 fiatal részesül a keresztény nagykorúság szentségében. A fiatalok felkészítését Mlinárcsik János a szlovák személyi plébánia megbízott lelkésze végezte.

Örökös Szentségimádás Almásfegyverneken és Magyarcsékén
A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően június hónap negyedik vasárnapján Almásfegyverneken és Magyarcsékén lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.

Nyári Gyerekfoglalkoztató a Gyulafehérvári Caritasnál
A Gyulafehérvári Caritas Nyári Gyerekfoglalkoztatót szervez 7-13 éves gyerekek részére június 29. és július 3. között a csíkszeredai Szent Imre Ifjúsági központban. A Caritas szakemberei biztonságos és tartalmas gyerekfelügyeletet biztosítanak, ahol a gyerekek nap mint nap reggel kilenc és délután három óra között ismeretbővítő és képességfejlesztő tevékenységeken vehetnek részt. Jelentkezni még ma lehetséges  a 0725- 609909-es telefonszámon, vagy az aliz.sover@caritas-ab.ro e-mail címen lehet.

Lelkigyakorlat szenvedélybetegeknek és hozzátartozóinak
A Gyulafehérvári Caritas – KI-ÚT konzultációs program keretében, lelkigyakorlatot szervez szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak Gyergyószentmiklóson, július 2-5 között. A lelkigyakorlat alapja az elfogadás és a  megértés, amely lehetőséget ad az őszinte beszélgetésekre. Érdeklődni és jelentkezni lehet június 30-ig a 0731 137 191 telefonszámon vagy a rita.kedves@caritas-ab.ro e-mail címen.

Gitártábor Tasnádszántón
”Király vagy” mottóval gitártábort szervez a tasnádszántói plébánia július 15-19. között. A részvételi díj 50 lej, érdeklődni a 0747-931349-es telefonszámon lehet Tóth Attila atyánál.

Lelkigyakorlat júliusban
Személyesen kísért lelkigyakorlatot szervez július 21-25 között a Szatmári Püspökség Világiak Irodája. Az egyéni imaidőkben bővelkedő, de közösségi elemekkel, kiscsoportos megosztásokkal is rendelkező lelkigyakorlatra azokat várják, akik szeretnének elmélyülni a hitben, megvizsgálni életüket és megkeresni benne Isten alkotását. Ebben segítik majd őket a kísérők Sr. Irene Luster Haggeney, Kujbus Márta és munkatársaik. Ulmer Mihály szakaszi plébános naponta szentmisét mutat be a résztvevőknek. A jelentkezéseket a Püspökség Világiak Irodájában várják július 16-ig személyesen vagy a 0261-715011-es telefonszámon.

Az időjárásról: Ma váltakozva felhős és napos időben lesz részünk, inkább nyugaton-északnyugaton lehet felhősebb, záporosabb idő. A hűvös hajnalt követően 16-22°C-ra számíthatunk a délutáni órákban.

MRE – Hírszolgálat, 2015. június 25.

About the author

maradmin

Leave a Comment