2015. június 26. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Elhunyt XIX. Nerszész Péter örmény katolikus pátriárka
75 éves korában, szívinfarktusban hunyt el tegnap reggel az örmény katolikus pátriárka. Ő volt az első örmény egyházfő, aki Magyarországra látogatott, 2015. május 23-án pünkösd előesti örmény rítusú szentmisét mutatott be a budapesti Szent István-bazilikában. 
XIX. Nerszész Péter, az Örmény Katolikus Egyház legfőbb vezetője 1940. január 17-én született Pierre Taza néven. 1965-ben szentelték pappá, majd 1990-ben püspökké. 1999-2015 között volt az örmény katolikusok elöljárója.

”Készítsétek az Úr útját”-Élő Rózsafüzér zarándoklat Csíkszeredában
Holnap, Élő Rózsafüzér zarándoklat lesz, az Erdélyi Mária Út Egyesület, a csíkszeredai plébániák és az Erdélyi Cursillo közös szervezésében. A zarándoklat ez alkalommal a csíkszeredai Szent Kereszt templomtól indul reggel kilenc órakor. A zarándokok a Csíkzsögödi Szentháromság templomhoz mennek, onnan tizenegy órakor a Szent Ágoston templomhoz indulnak tovább. Délután fél kettőkor a Csíksomlyói Kegytemplomhoz tartanak, onnan fél négykor a Szent Péter és Pál templomhoz  majd délután fél hatkor a Csíktaplocai Mindenszentek templomhoz érkeznek a tervek szerint. Innen hatkor indulnak a Szent Kereszt templomhoz, ahol este hét órakor szentmisével zárul a zarándoklat.

25 éves a Pro Vita Hominis Társaság
A sepsiszentgyörgyi Pro Vita Hominis Társaság fennállásának 25. évfordulóját ünnepli idén két részben. Az első alkalomra holnap délután négy órától kerül sor Kovásznán, a Timár utca 39C szám alatti emlékparkban. Sepsiszentgyörgyről autóbusz indul az ünnepségre délután fél háromkor a Szent József-plébánia elől. Érdeklődni, iratkozni Illyés Máriánál lehet a 0741-120540-es telefonon.

A Szertetet Misszionáriusai Sepsiszentgyörgyön
Holnap fél tizenegy órakor hálaadó püspöki szentmisét tartanak az örkői templomban, abból az alkalomból, hogy 25 évvel ezelőtt telepedtek le Sepsiszentgyörgyön a Szeretet Misszionáriusai. Mindenkit szeretettel várnak.

Szent László búcsúk a nagyváradi egyházmegyében
Holnap délután hat órakor kezdődik a nagyvárad-újvárosi Szent László plébániatemplom búcsús szentmiséje, melynek főcelebránsa és szónoka Urbán Erik ferences atya, érseki helynök. 
Vasárnap déli tizenkét órakor Ciobanu János, belényesi plébános mutatja be a Szent László tiszteletére szentelt mezőbikácsi plébániatemplom búcsús szentmiséjét. A szentmisén közreműködik a belényesi egyházközség kórusa.
Az almásfegyverneki Szent László plébániatemplom búcsúünnepét szintén vasárnap tartják. A délben kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Barta Szabolcs, lazarista szerzetes. 

Szent László búcsúk a szatmári egyházmegyében
Krasznabélteken holnap délelőtt tizenegy órától, sváb hagyomány szerint zenekarral vonulnak be a templomba, a szentmisén pedig – amelyen a tasnádi énekkar is közreműködik – Harsányi László erdődi esperes mond szentbeszédet. 
Lázáriban szintén az ünnep napján, holnap tizenegy órától tartják a búcsúmisét, szentbeszédet mond Istvánfi Szilárd, a Szent Család egyházközség segédlelkésze.
Nagysomkúton ugyancsak holnap tizenegy órakor kezdődik az ünnepi szentmise, Csiszér Imre erzsébetbányai plébános ünnepi szónoklatával. 
Gencsen vasárnap délután négy órától kerül sor az ünnepi szentmisére, amelyen Husztig Róbert érmihályfalvi segédlelkész mond szentbeszédet.

Szlovák fiatalok bérmálása
Vasárnap Böcskei László megyéspüspök az egyházmegye szlovák fiataljainak szolgáltatja ki a bérmálás szentségét: délelőtt fél tíztől a nagyvárad-olaszi plébániatemplomban 10 fiatal, majd délután fél egytől a madarászi plébániatemplomban 13 fiatal részesül a keresztény nagykorúság szentségében. A fiatalok felkészítését Mlinárcsik János a szlovák személyi plébánia megbízott lelkésze végezte.

Örökös Szentségimádás Almásfegyverneken és Magyarcsékén
A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően  vasárnap Almásfegyverneken és Magyarcsékén lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.

Diakónus- és papszentelés Gyulafehérváron
A gyulafehérvári Szent Mihály székesegyházban, vasárnap a tíz órakor kezdődő szentmise keretében Jakubinyi György érsek diákonussá, szerpappá szenteli a szárhegyi Both László, a csíkbánkfalvi Farkas Zsombor és a székelyszentkirályi Ilyés Lehel akolitusokat.
Hétfőn, Szent Péter és Pál apostolok ünnepén, szintén tíz órakor szentmise keretében Jakubinyi György érsek pappá szenteli a székelyudvarhelyi Benedek Róbert-Károly, a búzásbesenyői Lőrincz Barnabás, a csíkdelnei Obermájer Ervin-István, a ditrói Simon Imre és a lövétei Tódor Attila diakónusokat. A papszentelési szentmisét rádiónk élőben közvetíti.

Az időjárásról: Holnap a változóan felhős-napos időben elsősorban északkeleten alakulhatnak ki futó záporok, helyenként zivatarok. 

MRE – Hírszolgálat, 2015. június 26.


H Í R E K   D É L B E N

Más megyében javítják az érettségi dolgozatokat, mint ahol vizsgáznak a diákok
Az oktatási minisztérium erre vonatkozó rendelete szerdán megjelent a Hivatalos Közlönyben. A módosítás miatt nem július 6-án, hanem egy nappal később függesztik ki a vizsgaeredményeket. A szaktárca a hétvégén jelentette be, az írásbeli dolgozatokat csendőri kísérettel fogják egy másik megyébe szállítani, és ott fogják kijavítani ezeket. Arról, hogy melyik megyébe szállítják a dolgozatokat, sorshúzással döntenek. Tudósított az erdelyfm. 
Kérjük kedves hallgatóinkat, a napokban kísérjük továbbra is imáinkkkal az érettségiző fiatalokat!

Árvízveszély az országban
A mai napra hét megyére adott ki narancssárga színű árvíz-figyelmeztetést a vízügyi hatóság, újabb tizennégy megyében pedig sárga riadó van már érvényben. 
Tegnap délutántól sárga figyelmeztetés van érvényben a Nagy Szamosra és gyűjtőmedencéjére (Beszterce-Naszód megyében), a Maros felső folyására és gyűjtőterületére (Hargita, Maros, Szeben és Fehér megyékben), az Olt felső- és középfolyására, valamint gyűjtőterületére (Hargita, Kovászna, Brassó, Szeben, Vâlcea és Argeș megyékben), az Argeș folyó felső- és középfolyására, valamint gyűjtőterületére (Argeș és Dâmbovița megyékben), a Ialomița folyó felső folyására és gyűjtővizeire (Dâmbovița) megyében, a Prahova folyóra és gyűjtővizeire (Brassó és Prahova megyékben), valamint a Tatros folyó területére (Hargita és Bákó megyékben). Továbbá mától a Vedea folyóra is sárga figyelmeztetés lesz kiadva Argeș és Olt megyékben. Ugyanakkor a meteorológusok is esőfigyelmeztetést adtak ki Buzău, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Hunyad, Fehér, Szeben, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros, Beszterce-Naszód megyékre, valamint Vâlcea és Gorj megyék északi részére. – tudtuk meg a transzindex portálról.

”Készítsétek az Úr útját”-Élő Rózsafüzér zarándoklat Csíkszeredában
Június 27-én, szombaton Élő Rózsafüzér zarándoklat lesz, az Erdélyi Mária Út Egyesület, a csíkszeredai plébániák és az Erdélyi Cursillo közös szervezésében. A zarándoklat ez alkalommal a csíkszeredai Szent Kereszt templomtól indul reggel kilenc órakor. A zarándokok a Csíkzsögödi Szentháromság templomhoz mennek, onnan tizenegy órakor a Szent Ágoston templomhoz indulnak tovább. Délután fél kettőkor a Csíksomlyói Kegytemplomhoz tartanak, onnan fél négykor a Szent Péter és Pál templomhoz  majd délután fél hatkor a Csíktaplocai Mindenszentek templomhoz érkeznek a tervek szerint. Innen hatkor indulnak a Szent Kereszt templomhoz, ahol este hét órakor szentmisével zárul a zarándoklat.

25 éves a Pro Vita Hominis Társaság
A sepsiszentgyörgyi Pro Vita Hominis Társaság fennállásának 25. évfordulóját ünnepli idén két részben. Az első alkalomra június 27-én, szombaton délután négy órától kerül sor Kovásznán, a Timár utca 39C szám alatti emlékparkban. Sepsiszentgyörgyről autóbusz indul az ünnepségre délután fél háromkor a Szent József-plébánia elől. Érdeklődni, iratkozni Illyés Máriánál lehet a 0741-120540-es telefonon. Mai Déli magazinunk vendége Dr. Kovács Zita, a társaság elnöke.

Ünnep Kisbácsban
Kisbácsban vasárnap, június 28-án a tizenegy órakor kezdődő szentmise keretében ünneplik a gyémánt-, arany- és ezüstlakodalmasokat, melyre 7 házaspár jelentkezett be.

Búcsúk a Kolozs-dobokai főesperesi kerületben
Hétfőn, június 29-én tizenegy órától tartják a kisbácsi Szent Péter és Pál templom búcsúját, melynek ünnepi szónoka Boldizsár Ferenc, gyergyószentmiklósi segédlelkész.
A koloszvári Szent Péter és Pál templomban hétfőn délután hat órakkor kezdődik a búcsús szentmise, az ünnepi szónok Szőcs Csaba atya, a koloszvári Verbum kiadó igazgatója. 

Lelkigyakorlat szenvedélybetegeknek és hozzátartozóinak
A Gyulafehérvári Caritas – KI-ÚT konzultációs program keretében, lelkigyakorlatot szervez szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak Gyergyószentmiklóson, július 2-5 között. A lelkigyakorlat alapja az elfogadás és a megértés, amely lehetőséget ad az őszinte beszélgetésekre. Érdeklődni és jelentkezni lehet június 30-ig a 0731 137 191 telefonszámon vagy a rita.kedves@caritas-ab.ro e-mail címen.

OKIT 2015
Az idei Országos Katolikus Ifjúsági Találkozónak a 2015-ös év Európai Ifjúsági Fővárosa, Kolozsvár ad otthont július 22-26 között. Jelentkezni lehet a www.intc.ro honlapon, ahol bővebb információt is találnak a rendezvényről. Mindenkit szeretettel hívnak, valamint továbbra is várják az önkéntes segítők jelentkezését. 

VI. Márton Áron zarándoklat
Alig két év leforgása alatt immár hatodik alkalommal kerül sor Isten szolgája Márton Áron püspök nyomdokain való zarándoklatra, Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, az Erdélyi Mária Rádió munkatársa szervezésében, akikhez első alkalommal társul a nemrég kinevezett viceposztulátor, Kasza László. A zarándokút ez alkalommal is három napos, július 6-8 között zajlik és a már jól ismert útvonalat járja be. Jelentkezni lehet amíg a helyek be nem telnek, a 0726-107.002 vagy a 0744-472.178 telefonszámokon, illetve ferenczk@yahoo.com e-mailen címen.

Vigyél le életem forrásához
Személyesen kísért, szentignáci lelkigyakorlatra hívnak a Segítő nővérek július 11-18. között. Egy hét teljes csendben, személyes kísérettel, impulzusokkal, elmélkedésekkel, test és lélek imájával. Kísérők: Bereczki Silvia és Darvas Piroska. Helyszín: a csíkszentdomokosi Szent Margit Lelkigyakorlatos Ház. Jelentkezni július 3-áig lehet a bereczki.silvia@segitonoverek.info vagy darvas.piroska@yahoo.com –email címeken.

Az időjárásról: Még tart a borongós, esős idő. Az Országos Meteorológiai Szolgálat sárga jelzésű figyelmeztetést bocsájtott ki, ma délután négy órától, holnap délután hat óráig, az ország középső részén fekvő megyékre az esőzések miatt. Ezekben a megyékben a lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 25 litert/m2. Élénk, helyenként erős lesz az északias szél. A csúcshőmérséklet 16 és 25 fok között alakul.

MRE – Hírszolgálat, 2015. június 26.


H Í R E K   R E G G E L

”Készítsétek az Úr útját”-Élő Rózsafüzér zarándoklat Csíkszeredában
Június 27-én, szombaton Élő Rózsafüzér zarándoklat lesz, az Erdélyi Mária Út Egyesület, a csíkszeredai plébániák és az Erdélyi Cursillo közös szervezésében. A zarándoklat ez alkalommal a csíkszeredai Szent Kereszt templomtól indul reggel kilenc órakor. A zarándokok a Csíkzsögödi Szentháromság templomhoz mennek, onnan tizenegy órakor a Szent Ágoston templomhoz indulnak tovább. Délután fél kettőkor a Csíksomlyói Kegytemplomhoz tartanak, onnan fél négykor a Szent Péter és Pál templomhoz  majd délután fél hatkor a Csíktaplocai Mindenszentek templomhoz érkeznek a tervek szerint. Innen hatkor indulnak a Szent Kereszt templomhoz, ahol este hét órakor szentmisével zárul a zarándoklat.

25 éves a Pro Vita Hominis Társaság
A sepsiszentgyörgyi Pro Vita Hominis Társaság fennállásának 25. évfordulóját ünnepli idén két részben. Az első alkalomra június 27-én, szombaton délután négy órától kerül sor Kovásznán, a Timár utca 39C szám alatti emlékparkban. Sepsiszentgyörgyről autóbusz indul az ünnepségre délután fél háromkor a Szent József-plébánia elől. Érdeklődni, iratkozni Illyés Máriánál lehet a 0741-120540-es telefonon.

Lelkigyakorlat szenvedélybetegeknek és hozzátartozóinak
A Gyulafehérvári Caritas – KI-ÚT konzultációs program keretében, lelkigyakorlatot szervez szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak Gyergyószentmiklóson, július 2-5 között. A lelkigyakorlat alapja az elfogadás és a megértés, amely lehetőséget ad az őszinte beszélgetésekre. Érdeklődni és jelentkezni lehet június 30-ig a 0731 137 191 telefonszámon vagy a rita.kedves@caritas-ab.ro e-mail címen.

VI. Márton Áron zarándoklat
Alig két év leforgása alatt immár hatodik alkalommal kerül sor Isten szolgája Márton Áron püspök nyomdokain való zarándoklatra, Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, az Erdélyi Mária Rádió munkatársa szervezésében, akikhez első alkalommal társul a nemrég kinevezett viceposztulátor, Kasza László. A zarándokút ez alkalommal is három napos, július 6-8 között zajlik és a már jól ismert útvonalat járja be. Jelentkezni lehet amíg a helyek be nem telnek, a 0726-107.002 vagy a 0744-472.178 telefonszámokon, illetve ferenczk@yahoo.com e-mailen címen.

Vigyél le életem forrásához
Személyesen kísért, szentignáci lelkigyakorlatra hívnak a Segítő nővérek július 11-18. között. Egy hét teljes csendben, személyes kísérettel, impulzusokkal, elmélkedésekkel, test és lélek imájával. Kísérők: Bereczki Silvia és Darvas Piroska. Helyszín: a csíkszentdomokosi Szent Margit Lelkigyakorlatos Ház. Jelentkezni július 3-áig lehet a bereczki.silvia@segitonoverek.info vagy darvas.piroska@yahoo.com –email címeken.

Te meg Én. Férfiról és nőről
A Pro Educatione katolikus felnőttképzési egyesület Párokról, párosan, pártatlanul témával tréningsorozatot szervez június 26-október 10. között. Az öt hétvégét felölelő képzéssorozat a házasság és párkapcsolatok olyan aktuális és izgalmas témáit taglalja fel mint az önismeret, a családi élet menedzsmentje, spiritualitás a családban, kommunikáció és a konfliktushelyzetek kezelése. Az előadásokat a Segítő Nővérek, a Caritas, a Családpasztoráció, és az Áradat Egyesület munkatársai tartják. Jelentkezni lehet a Pro Educatione egyesület székhelyén Csíksomlyón illetve a 0735-735123 vagy 0735-162455 telefonszámokon.

Családos tábor – Gyergyószentmiklóson
Az idén is megszervezik augusztus 4-8. között a Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorácios Központ szervezésében a családos tábort, „Elmenni a határokig!” című mottóval. A tábor lelki vezetője Jakabos Barnabás jezsuita szerzetes lesz. Délelőtt előadások, kiscsoportos beszélgetések, délután kirándulások, családi programok, este kulturális program, ima. Jelentkezni július 12-ig a www. csalad.ro honlapon.

Más megyében javítják az érettségi dolgozatokat, mint ahol vizsgáznak a diákok
Az oktatási minisztérium erre vonatkozó rendelete szerdán megjelent a Hivatalos Közlönyben. A módosítás miatt nem július 6-án, hanem egy nappal később függesztik ki a vizsgaeredményeket. 
A szaktárca a hétvégén jelentette be, az írásbeli dolgozatokat csendőri kísérettel fogják egy másik megyébe szállítani, és ott fogják kijavítani ezeket. Arról, hogy melyik megyébe szállítják a dolgozatokat, sorshúzással döntenek. Tudósított az erdelyfm. 
Kérjük kedves hallgatóinkat, a napokban kísérjük továbbra is imáinkkkal az érettségiző fiatalokat!

Árvízveszély az országban

Péntekre hét megyére adott ki narancssárga színű árvíz-figyelmeztetést a vízügyi hatóságok, újabb tizennégy megyében pedig sárga riadó van már érvényben. 
Csütörtök délutántól sárga figyelmeztetés van érvényben a Nagy Szamosra és gyűjtőmedencéjére (Beszterce-Naszód megyében), a Maros felső folyására és gyűjtőterületére (Hargita, Maros, Szeben és Fehér megyékben), az Olt felső- és középfolyására, valamint gyűjtőterületére (Hargita, Kovászna, Brassó, Szeben, Vâlcea és Argeș megyékben), az Argeș folyó felső- és középfolyására, valamint gyűjtőterületére (Argeș és Dâmbovița megyékben), a Ialomița folyó felső folyására és gyűjtővizeire (Dâmbovița) megyében, a Prahova folyóra és gyűjtővizeire (Brassó és Prahova megyékben), valamint a Tatros folyó területére (Hargita és Bákó megyékben). Továbbá mától a Vedea folyóra is sárga figyelmeztetés lesz kiadva Argeș és Olt megyékben. 
Ugyanakkor a meteorológusok is esőfigyelmeztetést adtak ki Buzău, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Hunyad, Fehér, Szeben, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros, Beszterce-Naszód megyékre, valamint Vâlcea és Gorj megyék északi részére. – tudtuk meg a transzindex portálról.

Az időjárásról: Még tart a borongós, esős idő. Az Országos Meteorológiai Szolgálat sárga jelzésű figyelmeztetést bocsájtott ki, ma délután négy órától, holnap délután hat óráig, az ország középső részén fekvő megyékre az esőzések miatt. Ezekben a megyékben a lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 25 litert/m2. Élénk, helyenként erős lesz az északias szél. A csúcshőmérséklet 16 és 25 fok között alakul.

MRE – Hírszolgálat, 2015. június 26.

About the author

maradmin

Leave a Comment