2015. június 8. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Ministráns találkozó
Az erdődi Nagyboldogasszony templomban tartották június 6-án a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye ministránsainak találkozóját. Az Ifjúsági Iroda által szervezett rendezvényre huszonkét plébánia mintegy 230 ministránsa érkezett, tanúságot tenni hitéről, az oltár melletti szolgálat örömeiről.

Segítség szenvedélybetegeknek
A Bonus Pastor Alapítvány rövidtávú terápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak június 15-26. között Szentkatolnán. Az ország bármelyik részéről várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, nikotin-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Ma van az utolsó jelentkezési nap. Bővebb információk a bonuspastor.ro honlapon találhatók.

Befejeződnek a Szent Antal nagykilencedek
Holnap, a csíksomlyói esti hét órás szentmisén zárul Csintalan László csíkdelnei plébános szentbeszéd-sorozata, amelybe a Mária Rádión keresztül és a www.csiksomlyo.ro oldalon is bekapcsolódhatunk. 
A szatmárnémeti Szent Antal templomban, holnap délelőtt a tíz órakor kezdődő szentmisén a prédikációt Istvánfi Szilárd, a szatmárnémeti Szent Család plébánia segédlelkésze tartja.
A székelyudvarhelyi ferences templomban a Szent Antal kilenced záró alkalmán a szentmise holnap tíz órakor kezdődik, melynek szónoka Kristóf testvér. Elmélkedésének témája: Ferencesek Erdélyben. 

Találkozóra várja önkénteseit a Mária Rádió
A mai naptól kezdődően több helyszínen is találkozásra hívjuk és várjuk rádiónk önkéntes munkatársait és hallgatóit. Ma délután öt órától a kolozsvári önkéntesekkel és  hallgatókkal találkoztunk . Holnap déli tizenkét órától Marosvásárhelyen, a Deus Providebit házban tartjuk az önkéntes találkozót. Ugyancsak holnap, délután öt órától közönségtalálkozóra várjuk a hallgatókat Korondon a templomban. Szerdán délután fél négytől a sepsiszentgyörgyi Krisztus király altemplomban tartjuk az önkéntes találkozót.

Virrasztás a székesegyházban
A Boldogságos Szűz Mária fatimai jelenésének emlékére  június 11-én, este hét órakor szentségimádást, kilenc órától szentmisét tartanak a nagyváradi római katolikus székesegyházban, tíz órától pedig gyertyás körmenetet a Püspöki Palota kertjében. A szentmise főcelebránsa és szónoka Vakon Zsolt püspöki titkár lesz.

Előadás és könyvbemutató Székelyföldön
A Megszentelt Élet Évében előadás sorozatot indítanak Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Csíkszeredában a szerzetes rendek bemutatására.  Homa Ildikó szociális testvér Csak ami megérint válik az enyémmé. Hivatás és identitás címmel tart előadást kedden délután öt órától a sepsiszentgyörgyi Szt. József plébánia hittantermében, szerdán délután öt órától Kézdivásárhelyen a Vigadó aulájában és csütörtökön délután hat órától a csíkszeredai Corvina könyvesházban. Az előadás után Homa Ildikó „Evangéliumi lélektan. Önismeret mindenkinek” című könyvének bemutatójára is sor kerül.

Búcsúk Jézus  Szent Szíve ünnepén 
Pénteken, június 12-én Jézus Szent Szíve ünnepén tartják a székelyudvarhelyi Jézuskápolna búcsúját. Az ünnepi szentmise délután öt órakor kezdődik.
Korondon délelőtt tizenegy órától kezdődik a plébániatemplom búcsúja, melybe rádiónk hallgatói is bekapcsolódhatnak. A szentmise ünnepi szónoka, Takács Dezső sepsiszentgyörgyi plébános lesz.
Jézus Szíve napján, a nagyváradi Barátok templomában minden évben városközi engesztelő szentmisét tartanak.  Este hat órakor Böcskei László megyéspüspök a jelenlévő papokkal és hívekkel közösen ünnepi szentmisét tart, melyet rádiónk szintén élőben közvetít.
Madéfalván délelőtt tizenegy órától Tamás József segédpüspök celebrálja a búcsús szentmisét, az ünnepi szónok Márkus András szentszéki tanácsos, sepsiszentgyörgyi plébános.

Belső Iránytű  
A gyergyószentmiklósi Szent István plébánián június 12-én, pénteken este hét órától, a Belső iránytű programsorozat keretében, Medjugorje, ahol a csodára nem kell várni –beszélgetésre kerül sor olyan személyekkel, akik más emberként tértek haza a zarándoklatról .

Bérmálás Nagyvárad-Újvárosban és Szalacson 
Június 14-én, vasárnap Böcskei László megyéspüspök a Szentlélek hét ajándékát kérve Nagyvárad-Újvárosban és Szalacson szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. A nagyvárad-újvárosi Szent László templomban fél tizenkét órakor 20 fiatal, Szalacson pedig a délután négy órakor kezdődő szentmisén 44 fiatal részesül a keresztény nagykorúság szentségében. 

Az időjárásról: Holnap több helyen kialakulhatnak záporok, zivatarok, ugyanakkor többórás napsütés is várható. Nyugaton és a zivatarok környezetében megerősödhet a szél, de ennek ellenére 27 és 31 fok közé melegszik a levegő.

MRE – Hírszolgálat, 2015. június 8.


H Í R E K   R E G G EL / D É L B E N

Pap- és diakónusszentelés volt Csiksomlyón
A Szent István királyról elnevezett Erdélyi Ferences Rendtartomány kettős ünnepére került sor szombaton a csíksomlyói kegytemplomban: Guia Hugó ferences testvért diakónussá, Portik Lukács Lóránd ferences testvért pappá szentelte Jakubinyi György érsek. Miután Bőjte Mihály csíksomlyói ferences házfőnök bemutatta a jelölteket az érseknek, a szentelendők ünnepélyes ígéretet tettek a szolgálattal járó kötelezettségek vállalására, majd a főpásztor elé járultak engedelmességet ígérve neki és utódainak. A szentelést a beöltözés követte. Az újonnan szenteltek a szentmise áldozati részét már együtt ünnepelték a felszentelő püspökkel. A szentmise a főpásztor ünnepi áldásával ért véget – tájékoztatott a székelyhon.ro.

Találkozóra várja önkénteseit a Mária Rádió
A mai naptól kezdődően több helyszínen is találkozásra hívjuk és várjuk rádiónk önkéntes munkatársait és hallgatóit. Ma délután öt órára a kolozsvári önkénteseket, hallgatókat várjuk a Szentegyház utca 2. szám alatt található Nőszövetség dísztermébe. Holnap déli tizenkét órától Marosvásárhelyen, a Deus Providebit házban tartjuk az önkéntes találkozót. Ugyancsak holnap, délután öt órától közönségtalálkozóra várjuk a hallgatókat Korondon a templomban. Szerdán délután fél négytől a sepsiszentgyörgyi Krisztus király altemplomban tartjuk az önkéntes találkozót.

Örökös szentségimádás Boldogfalván
A mai napon örökös szentségimádásra kerül sor délután egy és este hat óra között. A befejező szentmise este hat órakor kezdődik.
 
Caritas önkéntes tábor
Tizenkettedik alkalommal szervez önkéntes tábort a Gyulafehérvári Caritas tettrekész és szórakozni vágyó fiatalok számára a Hunyad megyei Petrozsényban július 6-12. között. A táborozók egy héten át a helyiekkel együttműködve a közösség építése, szépítése érdekében fognak dolgozni minden nap, délelőtt öt órát: felújítási munkálatok, tereprendezés, környezetvédelem, gyermekek számára vakációs program szervezése, idősekkel való foglalkozás. A délutáni órákban különböző csoporttevékenységeken vehetnek részt, így előadásokra, kézműves foglalkozásokra, sporttevékenységekre, kirándulásra kerül majd sor, és nem maradnak el az esti szórakoztató programok sem. Jelentkezni június 10-ig lehet a 0732-830.171-es telefonszámon.

Előadás és könyvbemutató Kézdivásárhelyen
A Megszentelt Élet Évében előadás sorozatot indítanak Kézdivásárhelyen a szerzetes rendek bemutatására. Első alkalommal Homa Ildikó szociális testvér Csak ami megérint válik az enyémmé. Hivatás és identitás címmel tart előadást szerdán délután öt órától a Vigadó aulájában.   Az előadás után Homa Ildikó „Evangéliumi lélektan. Önismeret mindenkinek” című könyvének bemutatójára is sor kerül.

Katolikus Akadémia
A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara szervezésében működő Katolikus Akadémia következő előadását Farmati Anna szociális testvér tartja Ég és föld között: e-képek a kortárs középkorból címmel június 11-én, csütörtökön este hét órától. A belépés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várnak a Szentegyház utca 5. szám alatti, második emeleti díszterermbe.

Találkozás az Anonim Alkoholistákkal
2015. június 12-én, pénteken találkozásra hívja az Anonim Alkoholisták csoportja mindazokat, akik érintettek az alkohol betegség problémájában. A találkozóra a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templomban kerül sor. Este hat  órakor szentmisével kezdődik az együttlét, majd hét órától felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül várják az alkohollal küzdőket és hozzátartozóikat.

Búcsúk Jézus  Szent Szíve ünnepén
Pénteken, június 12-én Jézus Szent Szíve ünnepén tartják a székelyudvarhelyi Jézuskápolna búcsúját. Az ünnepi szentmise délután öt órakor kezdődik.
Korondon délelőtt tizenegy órától kezdődik a plébániatemplom búcsúja, melybe rádiónk hallgatói is bekapcsolódhatnak.
Jézus Szíve napján, a nagyváradi Barátok templomában minden évben városközi engesztelő szentmisét tartanak.  Este 6 órakor Böcskei László megyéspüspök a jelenlévő papokkal és hívekkel közösen ünnepi szentmisét tart, melyet rádiónk élőben közvetít.

Harangszentelés a  Székelyudvarhely-szombatfalvi ravatalozónál
Június 13-án, szombaton délelőtt tizenegy órától Tamás József segédpüspök szentmisét celebrál a szombatfalvi új ravatalozónál, melynek keretében felszenteli a Lázár Imre öntőmester és családja ajándékaként kapott új harangot.

MRE – Hírszolgálat, 2015. június 8.

About the author

maradmin

Leave a Comment