2015. május 15. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Római látogatásra indult az államelnök
Olaszországi és vatikáni útja előtt Klaus Johannis államfő azt nyilatkozta: meghívni készül Romániába Ferenc pápát. A bukaresti repülőtéren tegnap tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a pápa látogatását az ortodox pátriárka is támogatja. Az államfő kiválónak minősítette Vatikán és Bukarest kapcsolatait. Klaus Johannis és felesége pénteken és szombaton tartózkodik majd a Vatikánban. Az elnöki házaspárt fogadja Ferenc pápa is. Johannis reményei szerint a Szentatya 2018-ban Romániába látogat – adta hírül a maszol.ro honlap.

Evangéliumi lélektan – Homa Ildikó Budapesten dedikál
A 23. Szent István Könyvhét keretében ma délután négy órától Homa Ildikó szociális testvér és pszichológus, rádiónk önkéntes munkatársa dedikálja a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület, valamint a Szent István Társulat gondozásában megjelent Evangéliumi lélektan című könyvét, amely a Mária Rádióban elhangzott előadások alapján készült. Szeretettel várják erre az eseményre a keresztény pszichológia iránt érdeklődőket!

Bérmálás a gyulafehérvári egyházmegyében
Ma délelőtt tíz órakor a maroshévízi templomban 70 fiatal részesül Tamás József püspök kézfeltétele által a bérmálás szentségében. Ma délután öt órakor, szombaton és vasárnap a marosvásárhelyi egyházközségekben Jakubinyi György érsek fog bérmálni.

Belső Iránytű
A gyergyószentmiklósi Szent István plébánián ma este hét órától, a Belső iránytű programsorozat keretében, Lépésről lépésre közelebb önmagunkhoz és Istenhez… A Találkozás misztériuma Lelkivezetés életünk határhelyzeteiben – egy kórházlelkész tapasztalatai címmel György Alfréd kamilliánus atya tart előadást.

Nepomuki Szent János búcsúk
– A farkaslaki egyházközségben holnap délelőtt tizenegy órakor kezdődik a búcsús szentmise. A homíliát Koncsag László, a gyulafehérvári szeminárium lelkiigazgatója tartja.
– Görgényüvegcsűrön szintén holnap délelőtt tizenegy órakor kezdődik a búcsú, Páll Antal segesvári plébános szentbeszédével.
– Balánbányán ugyancsak holnap délelőtt tizenegy órakor ünneplik a templomvédőszentjét. A szentmise szónoka Jánosi Gellért székelyvarsági plébános lesz.
– A gelencei egyházközség filiájában, a haraji templom búcsúünnepén, szombaton délelőtt tizenegy órakor Incze Dénes nyugdíjas plébános prédikál.
– A lajosvölgyi templom búcsúmiséjére szombaton délelőtt tizenegy órakor kerül sor, Gabriel Enăscuţ minorita atya szentbeszédével. A búcsút megelőző három napon triduumot is tart a templomban este hét órától.
– Szigetkamarán szombaton délután öt órától lesz a búcsú, ott Buna János halmi lelkész mondja a prédikációt.
– Gilvácson szintén az ünnep napján, délelőtt tizenegy órakor tartják a templom búcsúját, szónoka Kühn Pál kanonok.
– A mezőpetri kápolnában holnap reggel hét órakor mondanak búcsús szentmisét.

Szabadtéri passiójáték
A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány keretében működő Szent Imre Társulat 2010 óta húsvéti időben szabadtéri passiót játszik. Május 17-én, vasárnap Gyergyószentmiklóson a Művelődési Ház előtti téren délután négy órától lesz bemutatva a szabadtéri passió.

Orgonaszentelés és orgonakoncert Csíksomlyón
Május 17-én, vasárnap az este hét órakor kezdődő szentmise keretében Tamás József püspök megáldja a kegytemplom felújított és korszerűsített orgonáját. A szentmise után, este nyolc órától orgonakoncerttel ünnepelik meg a felújított orgonát. Fellép Kristófi János orgonaművész, a nagyváradi székesegyház orgonistája, a Partiumi Keresztény Egyetem docense.

Paul M. Zulehner előadása Kolozsváron és Gyulafehérváron
A kolozsvári Római Katolikus Teológia Kar Márton Áron termében május 18-án, hétfőn délután öt órakor kerül sor, Paul M. Zulehner, bécsi pasztorálteológus előadására. Az előadás címe: Merre vezeti Ferenc pápa az egyházat? 50 évvel a lelkipásztori konstitúció megjelenése után. Az előadással egybekötve bemutatják az előadó társszerzésében és a Verbum Kiadó gondozásában megjelent Jöjjön el a Te országod. Gyakorlati Egyháztan című könyvet. Az előadást követően este hét órától közös szentmise lesz a Teológia Kar kápolnájában, melynek főcelebránsa ugyancsak Zulehner professzor lesz.
Paul M. Zulehner, korunk egyik legismertebb pasztorálteológusa, Gyulafehérváron a Hittudományi Főiskola Aula Magna-jában május 19-én, kedden délután fél hat órától tart előadást.

Felhívjuk hallgatóink figyelmét, hogy itt a Mária Rádióban vasárnap délelőtt tizenegy órakor Kézdialmásról közvetítjük a szentmisét.

Az időjárásról: Délnyugat felől eső, záporok, zivatarok érkeznek, legfeljebb csak az északi, északkeleti terület maradhat szárazon. Az erdélyi medencében reggel 4 C fok körüli értékekre kell számítani. Napközben a legmagasabb hőmérséklet 17 és 22 fok között alakul.

MRE – Hírszolgálat, 2015. május 15.

About the author

maradmin

Leave a Comment