2015. május 19. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Elkészült Csíksomlyó tapintható bronzmakettje
Erdély első térplasztikája, amely a csíksomlyói kegyhelyről készült el a nemlátók számára nagy segítség lesz: tapogatás által ismerhetik meg a zarándokútvonalat, a kegytemplomtól egészen a nyeregig. A makett ünnepélyes átadása május 21-én, csütörtökön délután három órakor lesz a kegytemplom melletti parkolóban.

Folytatódik a bérmálás a gyergyói főesperesi kerületben
Holnap délelőtt tíz órakor a gödemesterházi templomban 7 fiatal részesül Jakubinyi György érsek kézfeltétele által a bérmálás szentségében.

A Mária Rádió önkéntes találkozókat szervez
Az Erdélyi Mária Rádió meghívja az érdeklődőket Csernakeresztúron holnap délután négy órakor a templomba, illetve Déván a délután hat órakor kezdődő mise után a kolostor melletti templomba egy rövid találkozóra, ahol hallani fognak a rádió életéről, programjairól, valamint arról, hogy hogyan lehet hallgatni illetve bekapcsolódni annak munkájába.

Jótékonysági maraton a fogyatékkal élőkért
A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet idén május 23-án, immár kilencedik alkalommal szervezi meg a Jótékonysági maratont. Bevételét a fogyatékkal élő személyek megsegítésére fordítják. Az érdeklődők a részvételi díj befizetése által közvetlenül is támogathatják az ügyet. Ez személyenként 9 lejbe kerül, hétéves kor alatt ingyenes.Előzetes bejelentkezés a szervezet székhelyének titkárságán május 18-22. között, délelőtt 8 és délután 4 óra között lehetséges. A jótékonysági maraton, melynek a Mária Rádió médiapartnere, a szatmárnémeti Caritas régi központbeli székhelye elől indul.

A Boldogasszony zarándokvonat útvonala
Május 21-én negyedik alkalommal indul Budapestről a Boldogasszony zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba. Lelki vezetői Burbela Gergely verbita, Görbe László piarista és Tímár Sándor Asztrik ferences szerzetesek lesznek.
A kolozsvári vasútállomásra csütörtökön 15:45 perckor érkezik közel 800 utasával. A szervezők hívnak és várnak mindenkit, hogy a vonat zarándokaival együtt fohászkodjunk nemzetünk lelki megújulásáért. Az ünnepség során Mile Lajos főkonzul köszönti a zarándokokat, majd Kovács Sándor főesperes áldásával indulnak tovább.
Marosvásárhelyen az érdeklődők május 21-én, csütörtökön este fél héttől gyülekezhetnek a vasútállomáson a zarándokok üdvözlésére. A közös éneklés után Oláh Dénes főesperes áldásával indul tovább a szerelvény.
A zarándokok, az előző évekhez hasonlóan, a csíksomlyói búcsú mellett ellátogatnak a történelmi Magyarország ezeréves határára is. Pünkösdvasárnap a Gyergyószentmiklóson tartandó szentmisével ér véget a zarándoklat.

Előadás Kolozsváron
A Katolikus Egyetemi Lelkészség felső termében, a Találkozás a szerzetesekkel programsorozat utolsó alkalmán Homa Ildikó és Farmati Anna szociális testvérek Szentlélek-mankó, nyugágy vagy nyugtalanság? címmel tartanak előadást május 21-én, csütörtökön este nyolc órától. Karizmájukról, munkájukról fognak mesélni, valamint arról, hogy miért kiemelkedően fontos számukra a Szentlélek munkálkodása.

Viszonyulásunk az igazsághoz
Ezzel a címmel május 21-én, csütörtökön az esti szentmise után fél nyolc órakor két világhírű orvosprofesszor tart közös előadást a csíksomlyói kegytemplomban. Dr. Kellermayer Miklós sejtkutató és dr. Csókay András idegsebész, agykutató a ferencesek barátaiként térnek újra vissza Csíksomlyóra, hogy tanúságot tegyenek hitükről, megosztva gondolataikat a kegytemplomba járó hívekkel és az érdeklődőkkel-tájékoztatott Borsodi L. László ferences sajtóreferens.

Könyvbemutató dicsőítéssel
Május 21-én, csütörtökön dicsőítéssel egybekötött könyvbemutatóra kerül sor Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király templomban az esti szentmise után, hét órai kezdettel. Bodor István, profi labdarugó, 30 évesen mondott búcsút a focinak és indult el az istenkeresés útján. Erről szól a „Kiút a labirintusból” című könyve, amely a világtól elvonulva, imába merülve és a Szentlélekre figyelve íródott, egy tanúságtétel a megtéréséről. A zenét a dicsőítéshez Csíszér Lászó szolgáltatja - tájékozatott Pál Judit.

Nyílt nap a Szent Erzsébet Otthonban
Május 22-én, pénteken lesz egy éve annak, hogy a Spartacus utca 31/A szám alatt megkezdte működését a nagyváradi Szent Erzsébet Idősotthon. Az ünnepi alkalom kapcsán, pénteken, nyílt napot tartanak az intézményben, ahol délelőtt nyolc órától tíz óráig ingyenes vérnyomás- és vércukorszint-mérést végeznek, utána pedig Orbán Judit tart szabadtéri tornát a szépkorúaknak. A foglalkozásokat követően Veres Kovács Attila váradolaszi református lelkipásztor tart áhítatot fél tizenkettő és fél egy óra között. Délután öt órától Böcskei László megyéspüspök mutat be hálaadó szentmisét. A nyílt napra minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

Az időjárásról: Délután helyenként megnövekszik a gomolyfelhőzet, többfelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Többfelé feltámad a szél. 24-30°C várható.

MRE - Hírszolgálat, 2015. május 19.


H Í R E K   R E G G E L

Befejezték a szűrővizsgálatokat az önkéntes orvosok
A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai a tavaszi szűrővizsgálat keretében Hargita megye több településén, továbbá csángómagyar falvakban végeztek vizsgálatokat és kezeléseket. Legalább kétezer gyermek vett részt a szűrővizsgálatokon, közülük 21 esetében merült fel, hogy további, Magyarországon elvégzendő vizsgálatra, kezelésre, műtétre van szükség. Edvi Péter elnök elmondta, hogy huszonötödik éve járnak ide, és ennyi idő alatt kiváló kapcsolat, együttműködés alakult ki a helyi szakemberekkel és a kórházakkal.

Mindannyian mások vagyunk
Ma délelőtt tíz órától délután 4 óráig a Gyulafehérvári Caritas Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató sérüléssel élő fiataljai és munkatársai hatodik alkalommal szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy mindannyian mások vagyunk.
Ez alkalommal a csíkszeredai Mikó-vár előtti tér a fogyatékkal élők interaktív parkja lesz. Az érdeklődők saját élményekkel távozhatnak, megtudhatják, milyen is lehet hallás, látás nélkül a mindennapi élet, milyen lehet, ha korlátozott a mozgásuk, ha lassabban gondolkodnak, vagy ha szó szerint értelmeznek dolgokat, és nehézséget okoz a kapcsolatteremtés.

A Mária Rádió önkéntes találkozókat szervez
Az Erdélyi Mária Rádió meghívja az érdeklődőket Csernakeresztúron holnap délután négy órakor a templomba, illetve Déván a délután hat órakor kezdődő mise után a kolostor melletti templomba egy rövid találkozóra, ahol hallani fognak a rádió életéről, programjairól, valamint arról, hogy hogyan lehet hallgatni illetve bekapcsolódni annak munkájába.
Május 21-én, csütörtökön délután három órakor a gyulafehérvári kispapokhoz látogatunk el.
Bögözben május 22-én, péntek reggel a kilenc órás szentmisét követően, Bétában pedig déli tizenkét órakor a templomba várjuk hallgatóinkat.

Folytatódik a Szent Antal nagykilenced
- A csíksomlyói esti hét órás szentmisén Csintalan László csíkdelnei plébános folytatja szentbeszéd-sorozatát, amelybe a Mária Rádión keresztül és a csiksomlyo.ro oldalon is bekapcsolódhatunk. Ma este fél hét órától a Mária-ájtatosságot a székelyudvarhelyi Musica Sacra Kamarakórus tartja, Rózsa Imre kántor vezényletével. A szentmise végén Szász Rita orgonaszakos diák orgonajátékát hallhatják a jelenlevők.
- A szatmárnémeti Szent Antal templomban, ma délelőtt a tíz órakor kezdődő szentmisén a prédikációkat Istvánfi Szilárd, a szatmárnémeti Szent Család plébánia segédlelkésze tartja.
- A székelyudvarhelyi ferences templomban ma délelőtt tíz órától Jakab Lajos vágási plébános mondja a szentbeszédet.

Bérmálás a gyergyói főesperesi kerületben
Ma délelőtt tíz órakor a kilyénfalvi templomban 32 fiatal, délután öt órakor Tekerőpatakon pedig 42 fiatal részesül Jakubinyi György érsek kézfeltétele által a bérmálás szentségében.

Jótékonysági maraton a fogyatékkal élőkért
A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet idén május 23-án, immár kilencedik alkalommal szervezi meg a Jótékonysági maratont. Bevételét a fogyatékkal élő személyek megsegítésére fordítják. Az érdeklődők a részvételi díj befizetése által közvetlenül is támogathatják az ügyet. Ez személyenként 9 lejbe kerül, hétéves kor alatt ingyenes. Előzetes bejelentkezés a szervezet székhelyének titkárságán május 18-22. között, délelőtt 8 és délután 4 óra között lehetséges. A jótékonysági maraton, melynek a Mária Rádió médiapartnere, a szatmárnémeti Caritas régi központbeli székhelye elől indul.

Ökumenikus taizé találkozó Nagyváradon
Roger Schutz születésének 100. és a taizéi közösség megalakulásának 75. évfordulója alkalmából május 30-án, szombaton délelőtt tíz órakor ökumenikus találkozóra kerül sor a váradi Posticumban. A taizé imaóra után Roger testvérre emlékeznek. Böcskei László nagyváradi megyéspüspök bevezetőjét követően, Zamfir Korinna és Ozsváth Judit tartanak előadást, majd csoportos beszélgetés lesz Roger testvér gondolatai alapján.A délutáni programban filmnézés és énektanulás szerepel. Öt órától Roger testvér és Taizé üzenete címmel fórum kezdődik, melynek meghívott vendégei: Böcskei László püspök, Solt Pál, Zamfir Korinna, Pék Sándor, református és evangélikus lelkészek. Este hét órától taizéi imaórával zárul a nap, a görögkatolikusokkal és az ortodoxokkal közösen, a Maica Domnului görögkatolikus templomban. A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt. Jelentkezni május 26-ig lehet a frrogertaize@gmail.com e-mail címen.

Az időjárásról: Ma sok napsütés várható, majd délután helyenként megnövekszik a gomolyfelhőzet, többfelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Többfelé feltámad a szél. Hajnalban 7-16 C fok körüli értékekre ébredünk, napközben 24-30°C várható.

MRE - Hírszolgálat, 2015. május 19.

About the author

maradmin

Leave a Comment