2015. május 20. – Hírek és programajánló

​H Í R E K   E S T E
 

Kezdődik a bérmálás a kolozs-dobokai főesperesi kerületben
Holnap délelőtt tíz órakor a magyarfenesi templomban 6 fiatal, délután öt órakor a szászfenesi templomban pedig 32 fiatal részesül Tamás József püspök kézfeltétele által a bérmálás szentségében.

Holnap indul a Boldogasszony zarándokvonat
Május 21-én negyedik alkalommal indul Budapestről a Boldogasszony zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba. Lelki vezetői Burbela Gergely verbita, Görbe László piarista és Tímár Sándor Asztrik ferences szerzetesek lesznek. A kolozsvári vasútállomásra holnap délután 15:45 perckor érkezik közel 800 utasával. A szervezők hívnak és várnak mindenkit, hogy a vonat zarándokaival együtt fohászkodjunk nemzetünk lelki megújulásáért. Az ünnepség során Mile Lajos főkonzul köszönti a zarándokokat, majd Kovács Sándor főesperes áldásával indulnak tovább 
Marosvásárhelyen az érdeklődők holnap este fél héttől gyülekezhetnek a vasútállomáson a zarándokok üdvözlésére. A közös éneklés után Oláh Dénes főesperes áldásával indul tovább a szerelvény.
A zarándokok, az előző évekhez hasonlóan, a csíksomlyói búcsú mellett ellátogatnak a történelmi Magyarország ezeréves határára is. Pünkösdvasárnap a Gyergyószentmiklóson tartandó szentmisével ér véget a zarándoklat. A hazafelé tartó úton Nagykárolyban vasárnap este háromnegyed hétkor köszöntik a Boldogasszony Zarándokvonat utasait.

Sokszínűség Kávéháza
25 évet tölt a Gyulafehérvári Caritas és az évfordulót közösséggel szeretnék ünnepelni. Csíkszeredában, a Szabadság tér melletti sétányon berendezett Sokszínűség Kávéházában holnap délután kettő és hat óra között meghívnak mindenkit egy csésze kávéra. A kávéház itallapja olyan kérdéseket kínál, hogy milyen lehetőségek vannak beteg hozzátartozóink ápolásának biztosítására, diplomagyár-e a felnőttképzés, vagy inkább hosszútávú befektetés, vagy hogy miért gondoljuk azt, hogy színesebb a világ a fogyatékkal élőkkel. De mindez csak ízelítő, ennél szélesebb témakört kínálnak a helyszínen.

Viszonyulásunk az igazsághoz
Ezzel a címmel holnap este fél nyolc órakor két világhírű orvosprofesszor tart közös előadást a csíksomlyói kegytemplomban. Dr. Kellermayer Miklós sejtkutató és dr. Csókay András idegsebész, agykutató a ferencesek barátaiként térnek újra vissza Csíksomlyóra, hogy tanúságot tegyenek hitükről, megosztva gondolataikat a kegytemplomba járó hívekkel és az érdeklődőkkel-tájékoztatott Borsodi L. László ferences sajtóreferens.

Nyílt nap a Szent Erzsébet Otthonban 
Május 22-én, pénteken lesz egy éve annak, hogy a Spartacus utca 31/A szám alatt megkezdte működését a nagyváradi Szent Erzsébet Idősotthon. Az ünnepi alkalom kapcsán, pénteken, nyílt napot tartanak az intézményben, ahol délelőtt nyolc órától tíz óráig ingyenes vérnyomás- és vércukorszint-mérést végeznek, utána pedig Orbán Judit tart szabadtéri tornát a szépkorúaknak. A foglalkozásokat követően Veres Kovács Attila váradolaszi református lelkipásztor tart áhítatot fél tizenkettő és fél egy óra között. Délután öt órától Böcskei László megyéspüspök mutat be hálaadó szentmisét. A nyílt napra minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők. 

Szent Rita emléknapja
Szatmárnémetiben, a Szent János apostol és evangélista plébánia épületében 2005 decembere óta működik a Szent Rita Egyesület napközije a rászoruló, hátrányos helyzetű gyerekekért. Az egyesület számára minden évben jelentős nap névadó szentjük emléknapja, melyet idén is szentmisével ünnepelnek, május 22-én, pénteken este hat órától. A rózsaáldást is magába foglaló szentmisén az egyesület gyermekei énekelnek, ministrálnak. Szeretettel várnak mindenkit, aki velük együtt ünnepelne.

Jelentkezni lehet az OKIT-re!
Július 22-26 között Kolozsváron tartják az Országos Katolikus Ifjúsági Találkozót. A bejelentkezés határidejét a kedvezményes csomagokra meghosszabbították! Így az első jelentkezés új határideje június 1. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek, aki május 31-én éjfélig jelentkezik és egyházmegyei szinten a jelentkezést ellenőrizték, kedvezményes hozzájárulási összeget kell fizetnie a részvételért! Jelentkezés és bővebb információ az intc.ro honlapon található.

Az időjárásról: Csütörtökön egy hidegfront közeledik, mely hatására csütörtökön is sokfelé várható zápor, zivatar, felhőszakadás, jégeső és viharos szél kíséretében. Hajnalban 6 és 15°C között alakul a hőmérséklet, napközben 25-30 C fok várható. 

MRE - Hírszolgálat, 2015. május 20.H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Példás szolidaritás
A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség templomaiban lezárult a kárpátaljai testvéreink számára meghirdetett gyűjtés, összesen 219.899 lejt adományoztak a hívek. Az összeget a napokban utalják át a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye szeretetszolgálata, a Szent Márton Karitász programjainak és ellátottainak megsegítésére.

Elkészült Csíksomlyó tapintható bronzmakettje
Erdély első térplasztikája, amely a csíksomlyói kegyhelyről készült el a nemlátók számára nagy segítség lesz: tapogatás által ismerhetik meg a zarándokútvonalat, a kegytemplomtól egészen a nyeregig. A makett ünnepélyes átadása május 21-én, csütörtökön délután három órakor lesz a kegytemplom melletti parkolóban.

Folytatódik a bérmálás a gyergyói főesperesi kerületben
Ma délelőtt tíz órakor a gödemesterházi templomban 7 fiatal részesül Jakubinyi György érsek kézfeltétele által a bérmálás szentségében.

A Mária Rádió önkéntes találkozókat szervez
Az Erdélyi Mária Rádió meghívja az érdeklődőket Csernakeresztúron ma délután négy órakor a templomba, illetve Déván a délután hat órakor kezdődő mise után a kolostor melletti templomba egy rövid találkozóra, ahol hallani fognak a rádió életéről, programjairól, valamint arról, hogy hogyan lehet hallgatni illetve bekapcsolódni annak munkájába.

A Csíksomlyói pünkösdi búcsú liturgikus programja
Május 22-én, pénteken az este hét órakor kezdődő szentmise nyitja meg a csíksomlyói pünkösdi zarándoklatot. A szentmisét követően a kegytemplomban egész éjszakán át tartó virrasztás kezdődik. A szentmisét rádiónk közvetíti.
Május 23-án, szombaton reggel hét és nyolc órakor, valamint délután öt és este hét órakor szentmisét mutatnak be a kegytemplomban. Állandó gyóntatás és áldoztatás lesz a kegytemplom előtti parkban.
A papságot, a búcsú szimbólumának tekintett labarumot és a pápai kisbazilika-jelvényt kísérő kordon fél tizenegy órakor indul a kegytemplom előtti térről az ünnepi szentmise helyszínére, a Hármashalom oltárhoz.
Az ünnepi búcsús szentmise, amelyet a Mária Rádió és a Duna Televízió élő adásban közvetít, délután fél egykor kezdődik a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben a Hármashalom oltárnál. A szentmise főcelebránsa és szónoka Jakubinyi György a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke lesz.
Szombaton délután öt órakor kezdődik a csángók szentmiséje a kegytemplomban, amelyet rádiónk szintén közvetít.

A Boldogasszony zarándokvonat útvonala
Május 21-én, csütörtökön negyedik alkalommal indul Budapestről a Boldogasszony zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba. Lelki vezetői Burbela Gergely verbita, Görbe László piarista és Tímár Sándor Asztrik ferences szerzetesek lesznek.
A kolozsvári vasútállomásra csütörtökön 15:45 perckor érkezik közel 800 utasával. A szervezők hívnak és várnak mindenkit, hogy a vonat zarándokaival együtt fohászkodjunk nemzetünk lelki megújulásáért. Az ünnepség során Mile Lajos főkonzul köszönti a zarándokokat, majd Kovács Sándor főesperes áldásával indulnak tovább.
Marosvásárhelyen az érdeklődők május 21-én, csütörtökön este fél héttől gyülekezhetnek a vasútállomáson a zarándokok üdvözlésére. A közös éneklés után Oláh Dénes főesperes áldásával indul tovább a szerelvény.
A zarándokok, az előző évekhez hasonlóan, a csíksomlyói búcsú mellett ellátogatnak a történelmi Magyarország ezeréves határára is.
Pünkösdvasárnap a Gyergyószentmiklóson tartandó szentmisével ér véget a zarándoklat.

Könyvbemutató dicsőítéssel
Május 21-én, csütörtökön dicsőítéssel egybekötött könyvbemutatóra kerül sor Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király templomban az esti szentmise után, hét órai kezdettel. Bodor István, profi labdarugó, 30 évesen mondott búcsút a focinak és indult el az istenkeresés útján. Erről szól a „Kiút a labirintusból” című könyve, amely a világtól elvonulva, imába merülve és a Szentlélekre figyelve íródott, egy tanúságtétel a megtéréséről. A zenét a dicsőítéshez Csíszér Lászó szolgáltatja - tájékozatott Pál Judit.

Az időjárásról: Ma országszerte kell számítani záporokra, zivatarokra. Helyenként a hevesebb zivatarokat felhőszakadás, jégeső és viharos szél is kísérheti. Hajnalban helyenként a pára okozhat korlátozott látási viszonyokat. A legmagasabb hőmérséklet 25 és 30°C között alakul.

MRE - Hírszolgálat, 2015. május 20.

About the author

maradmin

Leave a Comment