2015. május 25. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Búcsú Szentágotán
Szűz Mária keresztények segítsége a szentágotai templom titulusa. Délután hat órakor az ünnepi szentmise szónoka Puskás Attila szebeni segédlelkész.

Pünkösd keddi Kissomlyó búcsú Szárhegyen
Gyergyó medence egyházközségei a somlyói búcsú után hagyományosan elzarándokolnak pünkösd keddjén holnap délelőtt tizenegy órakor a szárhegyi ferences kolostor templomába. A Csíksomlyói Kegyszobor 500 éves évfordulója alkalomból, a somlyói ferences testvérek az idén elviszik a Szűzanya szobor másolatát a búcsúra. A Megszentelt Élet Évében a szárhegyi ferencesek kérik a híveket, hogy fogadják örömmel a Szűzanyát és azt a sok kegyelmet, amellyel ez az ünnepi alkalom meg akar ajándékozni.

Folytatódik a Szent Antal nagykilenced
- A csíksomlyói kegytemplomban holnap este hét órakor Csintalan László csíkdelnei plébános folytatja szentbeszéd-sorozatát, amelybe a Mária Rádión keresztül és a csiksomlyo.ro oldalon is bekapcsolódhatunk. Az idei utolsó Mária-ájtatosságra szintén holnap kerül sor. A csíksomlyói kegytemplom vendége a csíkszépvízi Szent László kórus lesz.
- A szatmárnémeti Szent Antal templomban, holnap délelőtt a tíz órakor kezdődő szentmisén a prédikációkat Istvánfi Szilárd, a szatmárnémeti Szent Család plébánia segédlelkésze tartja.
- A székelyudvarhelyi ferences templomban holnap délelőtt tíz órától folytatódik a nagykilenced, melyben Tamás Huba homorodkarácsonyfalvi plébános mond szentbeszédet a házasság szentségéről.

Caritas önkéntes tábor
Tizenkettedik alkalommal szervez önkéntes tábort a Gyulafehérvári Caritas tettrekész és szórakozni vágyó fiatalok számára a Hunyad megyei Petrozsényban július 6-12. között. A táborozók egy héten át a helyiekkel együttműködve a közösség építése, szépítése érdekében fognak dolgozni minden nap, délelőtt öt órát: felújítási munkálatok, tereprendezés, környezetvédelem, gyermekek számára vakációs program szervezése, idősekkel való foglalkozás. A délutáni órákban különböző csoporttevékenységeken vehetnek részt, így előadásokra, kézműves foglalkozásokra, sporttevékenységekre, kirándulásra kerül majd sor, és nem maradnak el az esti szórakoztató programok sem. Jelentkezni június 10-ig lehet a 0732-830.171-es telefonszámon.

Ökumenikus taizé találkozó Nagyváradon
Roger Schutz születésének 100. és a taizéi közösség megalakulásának 75. évfordulója alkalmából május 30-án, szombaton délelőtt tíz órakor ökumenikus találkozóra kerül sor a váradi Posticumban. A taizé imaóra után Roger testvérre emlékeznek. Böcskei László nagyváradi megyéspüspök és a taizéi James testvér bevezetőjét követően, Ozsváth Judit és Zamfir Korinna tartanak előadást, majd csoportos beszélgetés lesz Roger testvér gondolatai alapján. A délutáni programban workshopok, filmnézés és énektanulás szerepel. Öt órától Roger testvér és Taizé üzenete címmel fórum kezdődik, melynek meghívott vendégei: Böcskei László, Solt Pál, Zamfir Korinna, Pék Sándor, Adorjáni László, Csernák Béla, Benedek Ramóna, Mátyás Attila és Molnár Imola. Este hét órától ökumenikus imaórával zárul a nap, az Oloszi parkban levő görögkatolikus zárdatemplomban. A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt. Jelentkezni május 26-ig a 0723-309.044-es telefonszámon lehet.

Ferences Ösvény
„Ismered Assisi Szent Ferencet? Tudod, hogy miből áll a ferences lelkiség, ami több mint 800 éve magával ragad gyereket, fiatalt, felnőttet, öreget, családost, pápát, bíborost, püspököt, papot?” Ezekkel a gondolatokkal hívják a fiatalokat és a fiatal felnőtteket az erdélyi ferences szerzetesek egy három hétvégéből álló kalandra, amelyen a résztvevők megismerkedhetnek Szent Ferenccel és az ő evangéliumi lelkiségével, vagyis a ferencességgel.
Az első Ferences Ösvényre május 29-31. között kerül sor a szárhegyi ferences kolostorban. A lelki programra 16 és 35 év közötti fiatalokat várnak a szervezők. Érdeklődni és jelentkezni Pantea Tibor ferences atyánál lehet a 0746-774.701-es telefonszámon - tájékoztatott Borsodi L. László ferences sajtóreferens.

Az Apostoli Hitvallás Képeinek ötvenedik évfordulója
Gyergyószentmiklóson május 30-án ünneplik a Szent Miklós templomban található Lukácsovits Magda erdélyi festőművész alkotását, az Apostoli Hitvallás Képeinek ötvenedik évfordulóját. Szombaton délelőtt tíz órakor Jakubinyi György érsek szentmisét mutat be, szentbeszédet mond Csató Béla csíkszentkirályi plébános. Utána a Korona teremben bemutatják a Fidem pinxit albumot és megnyitják A Festett biblia kiállítást. A kiállítás házigazdája: Portik-Hegyi Kelemen főesperes-plébános. A gyergyószentmiklósi Hiszekegy képeinek hitoktatásban való felhasználásáról Nagy Zoltán székelyudvarhelyi hitoktató tart előadást. A Fidem pinxit – A hitet festette albumot Varga Gabriella társszerkesztő mutatja be. Közreműködik: Baricz Lajos plébános, költő és a Szent Cecília Együttes. A tárlaton látható alkotásokat: Hatzack Idmar diakónus mutatja be.

Az időjárásról: Pünkösdhétfőn is több helyen kell számítani esőre, záporra, zivatarra. A szél valamelyest mérséklődik, de zivatarok idején továbbra is előfordulhatnak erős, viharos lökések. 18 és 24 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2015. május 25.

About the author

maradmin

Leave a Comment