2015. május 27. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S TE

Ünnepi szentmise 
A Szent István vértanúról nevezett Váradhegyfoki Premontrei rend és prépostság május 28-án, holnap este hét órától szentmisével ünnepli rendalapítójának, Szent Norbert megtérésének 900 éves jubileumát. 

Könyvbemutató Petrozsényben
Homa Ildikó „Evangéliumi lélektan. Önismeret mindenkinek” című könyvének bemutatójára kerül sor Petrozsényban, a Caritas nagytermében, holnap délután fél hét órától. A könyv a Mária Rádióban elhangzott előadások alapján készült. 

Ferences Ösvény
„Ismered Assisi Szent Ferencet? Tudod, hogy miből áll a ferences lelkiség, ami több mint 800 éve magával ragad gyereket, fiatalt, felnőttet, öreget, családost, pápát, bíborost, püspököt, papot?” Ezekkel a gondolatokkal hívják a fiatalokat és a fiatal felnőtteket az erdélyi ferences szerzetesek egy három hétvégéből álló kalandra, amelyen a résztvevők megismerkedhetnek Szent Ferenccel és az ő evangéliumi lelkiségével, vagyis a ferencességgel.
Az első Ferences Ösvényre május 29-31. között kerül sor a szárhegyi ferences kolostorban. A lelki programra 16 és 35 év közötti fiatalokat várnak a szervezők. Érdeklődni és jelentkezni Pantea Tibor ferences atyánál lehet a 0746-774.701-es telefonszámon - tájékoztatott Borsodi L. Lászlóferences sajtóreferens.

Várad kincsei Debrecenben
Várad kincsei Debrecenben címmel május 29-én, pénteken délelőtt tizenegy órakor kiállítás nyílik a debreceni Déri Múzeum Zoltai termében. Az egyházművészet különféle szakágait reprezentáló kiállítás anyagát a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség adta kölcsön a debreceni katolikus újjászületés 300. évfordulója alkalmából. Több mint hatvan rendkívül értékes műtárgy először kerül magyarországi közönség elé. A kiállítás kurátora a váradi püspöki kincstár muzeológusa, Lakatos-Balla Attila. A nemzetközi jelentőségű kulturális eseményt Böcskei László, nagyváradi megyéspüspök nyitja meg és részvételével megtiszteli Alberto Bottari de Castello, Magyarország apostoli nunciusa is. A kiállítás 2015. szeptember 13-ig látogatható, hétfő kivételével minden nap délelőtt tíz és délután hat óra között.

Búcsú Gyergyószentmiklóson 
A Szent István templom búcsúünnepe május 30-án, szombaton déli tizenkét órakor kezdődik. Ez alkalommal az egyházközség volt plébánosa, Bartos Károly ezüstmisét mutat be.

Zarándoklat Szent László sírjához
Május 31-én, vasárnap délután negyed ötkor újra gyalogos zarándoklatra indul Nagyvárad népe a várad-velencei római katolikus templomtól Szent László király sírjához, a Kárpát-medence keresztényeinek egykori zarándokhelyéhez. Délután öt órakor Böcskei László megyéspüspök Szent László királynak, az egyházmegye alapítójának közbenjárását kérve szentmisét mutat be a Vártemplomban. A szentmise szónoka Orbán Mihály jezsuita atya. A szentmise után a zarándokok a Boldogságos Szűz közbenjárását kérik az ő tiszteletére szentelt első székesegyház helyén felállított Mária oltár körül. Ezen a napon a város többi templomában elmaradnak az esti szentmisék.

Segítség szenvedélybetegeknek 
A Bonus Pastor Alapítvány rövidtávú terápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak június 15-26. között Szentkatolnán. Az ország bármelyik részéről várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, nikotin-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Jelentkezési határidő: június 8. Bővebb információk a bonuspastor.ro honlapon találhatók.

Márton Áron Imatúra 2015
Idén július 25–augusztus 2. között a Szentegyháza –Szeltersz – Szentimrei büdösbarlang – Csíksomlyó zarándokúton szervezik meg a Márton Áron imatúrát. Ezt a sajátos lelkigyakorlatot – azaz csendes imával egybekötött gyalogtúrát – jezsuiták, ignáci lelkiségű nővérek és laikusok, valamint a szentegyházasfalvi Szent Gellért Alapítvány szervezi meg 18-39 év közötti magyar fiatalok számára 1995 óta minden évben. Jelentkezni július 15-ig lehet a 0755-533.101-es telefonszámon.

Az időjárásról: 
Még tart a változékony, csapadékos időjárás, elektromos kisülésekre lehet számítani és felerősödő szélmozgásra az esőzések idején. Helyenként jégeső is előfordulhat. Holnaptól egyre több napsütés várható. 

MRE - Hírszolgálat, 2015. május 27.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Folytatódik a bérmálás a kolozs-dobokai főesperesi kerületben
Ma délelőtt tíz órakor a kolozsi egyházközségben 10 fiatal, délután öt órakor a katot, 2015nai templomban pedig 12 fiatal részesül Tamás József püspök kézfeltétele által a bérmálás szentségében. Holnap a bonchidai templomban szolgáltatja ki a bérmálás szentségét Tamás József püspök délelőtt tíz órától.

Könyvbemutató Petrozsényben
Homa Ildikó „Evangéliumi lélektan. Önismeret mindenkinek” című könyvének bemutatójára kerül sor Petrozsényban, a Caritas nagytermében, holnap délután fél hét órától. A könyv a Mária Rádióban elhangzott előadások alapján készült.

Búcsú Gyergyószentmiklóson
A gyergyószentmiklósi Szent István templomunk búcsúünnepe május 30-án, szombaton déli tizenkét órakor lesz. Ez alkalommal az egyházközség volt plébánosa, Bartos Károly ezüstmisét mutat be.

Az Apostoli Hitvallás Képeinek ötvenedik évfordulója
Gyergyószentmiklóson május 30-án ünneplik a Szent Miklós templomban található Lukácsovits Magda erdélyi festőművész alkotását, az Apostoli Hitvallás Képeinek ötvenedik évfordulóját. Szombaton délelőtt tíz órakor Jakubinyi György érsek szentmisét mutat be, szentbeszédet mond Csató Béla csíkszentkirályi plébános. Utána a Korona teremben bemutatják a Fidem pinxit albumot és megnyitják A Festett biblia kiállítást. A kiállítás házigazdája: Portik-Hegyi Kelemen főesperes-plébános. A gyergyószentmiklósi Hiszekegy képeinek hitoktatásban való felhasználásáról Nagy Zoltán székelyudvarhelyi hitoktató tart előadást. A Fidem pinxit – A hitet festette albumot Varga Gabriella társszerkesztő mutatja be. Közreműködik: Baricz Lajos plébános, költő és a Szent Cecília Együttes. A tárlaton látható alkotásokat: Hatzack Idmar diakónus mutatja be.

Ferences Ösvény
„Ismered Assisi Szent Ferencet? Tudod, hogy miből áll a ferences lelkiség, ami több mint 800 éve magával ragad gyereket, fiatalt, felnőttet, öreget, családost, pápát, bíborost, püspököt, papot?” Ezekkel a gondolatokkal hívják a fiatalokat és a fiatal felnőtteket az erdélyi ferences szerzetesek egy három hétvégéből álló kalandra, amelyen a résztvevők megismerkedhetnek Szent Ferenccel és az ő evangéliumi lelkiségével, vagyis a ferencességgel.
Az első Ferences Ösvényre május 29-31. között kerül sor a szárhegyi ferences kolostorban. A lelki programra 16 és 35 év közötti fiatalokat várnak a szervezők. Érdeklődni és jelentkezni Pantea Tibor ferences atyánál lehet a 0746-774.701-es telefonszámon - tájékoztatott Borsodi L. László ferences sajtóreferens.

Caritas önkéntes tábor
Tizenkettedik alkalommal szervez önkéntes tábort a Gyulafehérvári Caritas tettrekész és szórakozni vágyó fiatalok számára a Hunyad megyei Petrozsényban július 6-12. között. A táborozók egy héten át a helyiekkel együttműködve a közösség építése, szépítése érdekében fognak dolgozni minden nap, délelőtt öt órát: felújítási munkálatok, tereprendezés, környezetvédelem, gyermekek számára vakációs program szervezése, idősekkel való foglalkozás. A délutáni órákban különböző csoporttevékenységeken vehetnek részt, így előadásokra, kézműves foglalkozásokra, sporttevékenységekre, kirándulásra kerül majd sor, és nem maradnak el az esti szórakoztató programok sem. Jelentkezni június 10-ig lehet a 0732-830.171-es telefonszámon.

Az időjárásról:
Még tart a változékony időjárás, csapadékosnak ígérkezik a mai nap is, elektromos kisülésekre lehet számítani és felerősödő szélmozgásra az esőzések idején. Helyenként jégeső is előfordulhat, a csapadékmennyiség meghaladhatja a 25 l/m2 -t. A legalacsonyabb hőmérsékleti értékek 4 C - 8 C körül alakulnak, a legnagyobbak 11 C -20 C körül. Csütörtöktől lehet számítani változásra, egyre több napsütés várható. A hétvégéhez közeledvén felszakadozik a felhőzet, az időjárás kevésbé lesz szeszélyes az előrejelzések szerint.

MRE - Hírszolgálat, 2015. május 27.

About the author

maradmin

Leave a Comment