2015. május 29. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Az Apostoli Hitvallás Képeinek ötvenedik évfordulója
Gyergyószentmiklóson holnap ünneplik a Szent Miklós templomban található Lukácsovits Magda erdélyi festőművész alkotását, az Apostoli Hitvallás Képeinek ötvenedik évfordulóját.  Délelőtt tíz órakor Jakubinyi György érsek szentmisét mutat be, szentbeszédet mond Csató Béla csíkszentkirályi plébános. Utána a Korona teremben bemutatják a Fidem pinxit albumot és megnyitják A Festett biblia kiállítást. A kiállítás házigazdája: Portik-Hegyi Kelemen főesperes-plébános. A gyergyószentmiklósi Hiszekegy képeinek hitoktatásban való felhasználásáról Nagy Zoltán székelyudvarhelyi hitoktató tart előadást. A Fidem pinxit – A hitet festette albumot Varga Gabriella társszerkesztő mutatja be. Közreműködik: Baricz Lajos plébános, költő és a Szent Cecília Együttes. A tárlaton látható alkotásokat: Hatzack Idmar diakónus mutatja be.

Búcsú Gyergyószentmiklóson 
 Holnap déli tizenkét órakor kezdődik a Szent István templom búcsúünnepe. Ez alkalommal az egyházközség volt plébánosa, Bartos Károly ezüstmisét mutat be.

Caritas családi délután
Szombaton délután két órától este nyolc óráig érdekes programokkal várja a család minden tagját a megalakulásának 25. évfordulóját ünneplő Gyulafehérvári Caritas a székelyudvarhelyi Bethlen-negyedi parkban. A Caritasváros cimű rendezvényt kedvezőtlen időjárás esetén a Móra Ferenc Általános Iskola disztermében tartják meg.

Szentháromság vasárnapi templombúcsúk
A pünkösdöt követő első vasárnapon ünnepli  anyaszentegyházunk Szentháromság vasárnapját - székelyföld nevén „kicsipünkösd”-napját.
A homorodalmási  templomban déli tizenkét órakor kezdődik a búcsús szentmise. A homiliát Balla Imre a székelyudvarhelyi Szent Miklós  templom segédlelkésze mondja. 
A fenyédi egyházkösség délután fél egytől  ünnepel. A búcsús szentmise  szónóka a gyergyóditrói születésű, Magyarországon szolgáló Molnár Attila lesz.
Nagyváradon a várad–szőlősi templomban  déli tizenkét órakor kezdődik a búcsús szentmise. Szentbeszédet mond Radnóthy Szakács Albert a Szent László templom segédlelkésze.

Folytatódnak a bérmálások a felcsíki főesperesi kerületben

Szentháromság vasárnapján délelőtt  tizenegy órakor a csíkszeredai Millenniumi templomban 102 fiatal részesül Tamás József segédpüspök kézfeltétele által a bérmálás szentségében.

Zarándoklat Szent László sírjához
Vasárnap délután negyed ötkor újra gyalogos zarándoklatra indul Nagyvárad népe a várad-velencei római katolikus templomtól Szent László király sírjához, a Kárpát-medence keresztényeinek egykori zarándokhelyéhez. Délután öt órakor Böcskei László megyéspüspök Szent László királynak, az egyházmegye alapítójának közbenjárását kérve szentmisét mutat be a Vártemplomban. Ezen a napon a város többi templomában elmaradnak az esti szentmisék. 

OKIT 2015 
Az idei Országos Katolikus Ifjúsági Találkozónak a 2015-ös év Európai Ifjúsági Fővárosa, Kolozsvár ad otthont. A szervezők meghosszabbították az első jelentkezési határidőt, így június 1.-ig várják az érdeklődő fiatalok bejelentkezését a www.intc.ro honlapon, ahol bővebb információt is találnak a rendezvényről.

Koncert Kolozsváron
A Kolozsvár 2015 Europa Ifjúsági Fővárosa rendezvénysorozat keretében rendkívüli hangversenyre kerül sor június 6-án, szombaton este hét órától a Piarista templomban. A hangversenyen fellép a kolozsvári Visszhang kórus és kamarazenekar, vezényel Molnár Botond. Cesar Franck „Dextera Domini” offertoriuma és a „Jézus utolsó hét szava a keresztfán” című oratórium hangzik el. A belépés díjtalan. Mindenkit szeretettel várnak! 

Az időjárásról:  Az esőzések ritkábbak, további felmelegedésre számíthatunk a hétvégén az előrejelzések szerint, de még tart a borongós idő. A Ny.-i, ÉNy.-i határmente vidékein már napsütéses időszakokra is sor kerül ma délutántól kezdődően. 
MRE - Hírszolgálat, 2015. május 29.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Folytatódik a bérmálás a kolozs-dobokai főesperesi kerületben 
Ma délelőtt tíz órától a kisbácsi templomból közvetítettük a bérmálási szentmisét. Délután öt órától a györgyfalvi templomban szolgáltatja ki Tamás József segédpüspök a bérmálás szentségét a fiatalok számára.

Előadás és könyvbemutató Petrozsényban

„Csak ami megérint válik az enyémmé” címmel Homa Ildikó szocális testvér, pszichológus tartott előadást tegnap este a petrozsényi római katolikus templomban. Az előadást követően bemutatásra került az előadó Evangéliumi lélektan című kötete is, melyet szeretettel dedikált a jelenlevő érdeklődőknek.  

Az Apostoli Hitvallás Képeinek ötvenedik évfordulója
Gyergyószentmiklóson május 30-án ünneplik a Szent Miklós templomban található Lukácsovits Magda erdélyi festőművész alkotását, az Apostoli Hitvallás Képeinek ötvenedik évfordulóját. Szombaton délelőtt tíz órakor Jakubinyi György érsek szentmisét mutat be, szentbeszédet mond Csató Béla csíkszentkirályi plébános. Utána a Korona teremben bemutatják a Fidem pinxit albumot és megnyitják A Festett biblia kiállítást. A kiállítás házigazdája: Portik-Hegyi Kelemen főesperes-plébános. A gyergyószentmiklósi Hiszekegy képeinek hitoktatásban való felhasználásáról Nagy Zoltán székelyudvarhelyi hitoktató tart előadást. A Fidem pinxit – A hitet festette albumot Varga Gabriella társszerkesztő mutatja be. Közreműködik: Baricz Lajos plébános, költő és a Szent Cecília Együttes. A tárlaton látható alkotásokat: Hatzack Idmar diakónus mutatja be.

Búcsú Gyergyószentmiklóson 
A Szent István templom búcsúünnepe május 30-án, szombaton déli tizenkét órakor kezdődik. Ez alkalommal az egyházközség volt plébánosa, Bartos Károly ezüstmisét mutat be.

Segítség szenvedélybetegeknek 
A Bonus Pastor Alapítvány rövidtávú terápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak június 15-26. között Szentkatolnán. Az ország bármelyik részéről várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, nikotin-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Jelentkezési határidő: június 8. Bővebb információk a bonuspastor.ro honlapon találhatók.

Caritas önkéntes tábor
Tizenkettedik alkalommal szervez önkéntes tábort a Gyulafehérvári Caritas tettrekész és szórakozni vágyó fiatalok számára a Hunyad megyei Petrozsényban július 6-12. között. A táborozók egy héten át a helyiekkel együttműködve a közösség építése, szépítése érdekében fognak dolgozni minden nap, délelőtt öt órát: felújítási munkálatok, tereprendezés, környezetvédelem, gyermekek számára vakációs program szervezése, idősekkel való foglalkozás. A délutáni órákban különböző csoporttevékenységeken vehetnek részt, így előadásokra, kézműves foglalkozásokra, sporttevékenységekre, kirándulásra kerül majd sor, és nem maradnak el az esti szórakoztató programok sem. Jelentkezni június 10-ig lehet a 0732-830.171-es telefonszámon.

OKIT 2015 

Az idei Országos Katolikus Ifjúsági Találkozónak a 2015-ös év Európai Ifjúsági Fővárosa, Kolozsvár ad otthont. A szervezők meghosszabbították az első jelentkezési határidőt, így június 1.-ig várják az érdeklődő fiatalok bejelentkezését a www.intc.ro honlapon, ahol bővebb információt is találnak a rendezvényről.

Koncert Kolozsváron
A Kolozsvár 2015 Europa Ifjúsági Fővárosa rendezvénysorozat keretében rendkívüli hangversenyre kerül sor június 6-án 19 órai kezdettel a kolozsvri Piarista templomban. A hangversenyen fellép a kolozsvári Visszhang kórus és kamarazenekar, vezényel Molnár Botond. Cesar Franck „Dextera Domini” offertoriuma és a „Jézus utolsó hét szava a keresztfán” című oratórium hangzik el. A belépés díjtalan. Mindenkit szeretettel várnak! 

Márton Áron Imatúra 2015
Idén július 25–augusztus 2. között a Szentegyháza –Szeltersz – Szentimrei büdösbarlang – Csíksomlyó zarándokúton szervezik meg a Márton Áron imatúrát. Ezt a sajátos lelkigyakorlatot – azaz csendes imával egybekötött gyalogtúrát – jezsuiták, ignáci lelkiségű nővérek és laikusok, valamint a szentegyházasfalvi Szent Gellért Alapítvány szervezi meg 18-39 év közötti magyar fiatalok számára 1995 óta minden évben. Jelentkezni július 15-ig lehet a 0755-533.101-es telefonszámon.

Az időjárásról: A légköri nyomás továbbra is emelkedőfélben van, a reggeli órákban még hűvös volt az időjárás, felhős az égbolt. Az esőzések ritkábbak, mennyiség szempontjából is. A legmagasabb hőmérsékleti értékek 17 és 22 C fok körül alakulnak a nap folyamán. További felmelegedésre számíthatunk a hétvégén az előrejelzések szerint, de még tart a borongós idő. A nyugati, északnyugati határmente vidékein már napsütéses időszakokra is sor kerül ma délutántól kezdődően.

MRE - Hírszolgálat, 2015. május 29.

About the author

maradmin

Leave a Comment