2015. május 6. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

A keresztény házasok is részesei az egyház szeretetmissziójának!
A Szentatya ma délelőtt a Szent Péter téren tartotta meg a szerdai általános kihallgatást. Katekézisében, amelyet rádiónk is közvetített, a keresztény házasság szépségéről beszélt. Hangsúlyozta: a házasok Krisztusnak az egyház iránti feltétlen, gondoskodó szeretetét hivatottak megélni, de részesednek az egyház minden emberhez irányuló küldetésében is. A házasság szentségének megélése nem valósulhat meg anélkül, hogy a családi élet felelősséget ne vállalna az egyház nagy szeretetmissziójából - mondta Ferenc pápa.

Kiállítás megnyitó Nagyváradon
Május 4-én, Sütő Petre Rozália festőművész kiállítását nyitották meg a Püspöki Palotában. A közel hatvan festményből álló retrospektív kiállítást a Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében szervezte meg a püspökség. A székelyföldi származású művésznő munkásságát Balla Tünde méltatta. Böcskei László megyéspüspök örömét fejezte ki, hogy ebben az évben sikerült ilyen jellegű rendezvénnyel is hozzájárulni a Festum Varadinum gazdagításához. A hétfőn megnyílt kiállítás május 22-ig látogatható.

Engesztelő imavirrasztás Székelyudvarhelyen
A Mária Rádió székelyudvarhelyi kápolnájában minden hónap első szerdáján egész éjjel virrasztást tartanak, tizenegy órától szentmisét mutatnak be. Ma este kilenc órától holnap hajnalig tartó engesztelő imavirrasztásra hívnak együtt imádkozni mindenkit, aki Jézussal szeretne időt tölteni. A virrasztást városukért, egyházközségeikért, a fiatalok testi-lelki tisztaságáért, a családokért, egyedülállókért, a jegyesekért, gyermeket vágyó és váró szülőkért, betegekért, elhunyt szeretteikért, saját magukért és egyéni szándékokra ajánlják az udvarhelyiek.

Elsőcsütörtöki szentségimádás 
Alsódobóban, az Isteni Irgalmasság kápolnában minden hónap elsőcsütörtökén szentségimádást tartanak délután négy órától. Este hét órakor szentmisével zárják az imaalkalmat. A szentségimádást a rózsafüzércsoportok és a rózsafüzér gyerek-focicsapat vezeti.

Előadás és vetélkedő a Márton Áron Gimnázium névadásának 25. évfordulóján
A névadás jubileumát versennyel, iskolanapi rendezvényekkel, előadásokkal, könyvbemutatókkal ünneplik. Május 9-én, szombaton délelőtt fél tízkor a gimnázium dísztermében Tanítása és példája világító jel címmel Kovács Gergely, Márton Áron püspök szentté avatási ügyének római posztulátora tart előadást, melyre várnak minden érdeklődőt.
Ezt követően tizenkét Hargita megyei középiskola csapatainak részvételével vetélkedőre kerül sor, a Márton Áron Gimnázium és a Piarista Tanulmányi Ház szervezésében. A vetélkedő diákoknak tanulmányi kirándulást is szerveznek Csíkszentdomokosra, a püspök szülőfalujába.

Szerzetesek Napja Szilágysomlyón
Ferenc pápa buzdítását követve a Megszentelt Élet Évében a Nagyváradi Püspökség lehetőséget biztosít arra, hogy a hívek betekintést nyerjenek a szerzetesek életébe. Ezért május 10-én, vasárnap délután három órától imára és találkozásra hívják mindazokat, akik a mallersdorfi ferences nővérek múltját, jelenét és jövőbeli teveit szeretnék megismerni.
A találkozó programja az ő egykori székhelyükön, Szilágysomlyón, a Kultúrotthonban kezdődik, ahol a velük való találkozáson túl olyan személyekkel is találkozhatnak az érdeklődők, akiknek az élete valamilyen formában kötődik a nővérekhez: náluk nevelkedtek vagy náluk találtak oltalomra. A nap végén a jelenlévők a plébániatemplomban adnak hálát a hivatás ajándékáért és a kitartás kegyelméért.

Médiaapostolok képzése Nagyváradon
A Nagyváradi Püspökség szervezésében május 9-én, szombaton új érdeklődőkkel gazdagodva folytatódik az egyházközségi médiaapostolok képzése. A délelőtt tíz órakor kezdődő programnak az Egyházmegyei Pasztorális Központ ad otthont a Kanonok Sor 13 szám alatt. A képzés elsődleges célja olyan személyek felkészítése, akik szakszerűen hirdetik meg a regionális egyházi rendezvényeket, és azokról igényes beszámolót is készítenek.

Az időjárásról: Egy hidegfront érte el hazánkat, sokfelé felerősödik a légmozgás és egyre többfelé várható eső. A hidegfront véget vet a nyárias melegnek, de így is a tavaszra jellemző 18-24 fok várható a legmelegebb órákban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint az esős idő holnap este 9 óráig tart. Zápor, zivatar, viharos széllökés, jégeső, helyenként felhőszakadás kialakulására kell számítani. 

MRE - Hírszolgálat, 2015. május 6.H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Kiállítás megnyitó Nagyváradon
Sütő Petre Rozália festőművész kiállítását nyitották meg a művésznő jelenlétében hétfőn a Püspöki Palotában. A közel hatvan festményből álló retrospektív kiállítást a Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében szervezte meg a püspökség. A székelyföldi származású művésznő munkásságát Balla Tünde méltatta. Böcskei László megyéspüspök örömét fejezte ki, hogy ebben az évben sikerült ilyen jellegű rendezvénnyel is hozzájárulni a Festum Varadinum gazdagításához. A hétfőn megnyílt kiállítás május 22-ig látogatható.

A Romániai Püspöki Konferencia tavaszi ülése
Május 6-8. között az ország római- és görög katolikus püspökeinek részvételével Szatmárnémetiben kerül megszervezésre a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia tavaszi ülése, ahol különböző témákat beszélnek meg, referálnak saját tevékenységi területükről, bizottsági munkáikról, de több alkalommal közös szentmisét is mutatnak be a hívekkel. A főpásztorok a megnyitó után, ma este hét órától a szatmárnémeti Székesegyházban szentmisét mutatnak be.

Szerdai pár-beszéd Marosvásárhelyen
Május 6-án a szerdai párbeszédek hatodik alkalma következik. Témája: Humor, derű, játékosság. Meghívottak: Becsky Borbála, Márton Előd lelkész és Székely Áron komikus. Minden érdeklődőt várnak ma este hét órára az Ama Deus cukrászdába.

Engesztelő imavirrasztás Székelyudvarhelyen
A Mária Rádió székelyudvarhelyi kápolnájában minden hónap első szerdáján egész éjjel virrasztást tartanak, tizenegy órától szentmisét mutatnak be. Ma este kilenc órától csütörtök hajnalig tartó engesztelő imavirrasztásra hívnak együtt imádkozni mindenkit, aki Jézussal szeretne időt tölteni. A virrasztást városukért, egyházközségeikért, a fiatalok testi-lelki tisztaságáért, a családokért, egyedülállókért, a jegyesekért, gyermeket vágyó és váró szülőkért, betegekért, elhunyt szeretteikért, saját magukért és egyéni szándékokra ajánlják az udvarhelyiek.

Belső Iránytű
A gyergyószentmiklósi Szent István plébánián május 8-tól, pénteken este hét órától, a Belső iránytű programsorozat keretében, Balázs József festőművész, az Alfaluból Csíksomlyóra induló gyalogos zarándokok vezetője tart előadást Boldog a zarándok címmel.

KeresztIrány - Regionális Találkozó
Az Ifjúsági Szolgálat május 8-10. között, Kolozsváron, a Báthory Líceum dísztermébe várja a 14 és 25 év közöttieket. Az Istennel, a régi és új barátokkal! mottóval szervezett találkozóra autóbusz indul régiónként. Részvételi díj: 35 lej. A rendezvényre a 0742-617.549-es telefonszámon lehet jelentkezni.

Lelkigyakorlat házastársaknak
A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban, május 8-9. között, Család, légy, ami vagy! címmel lelkigyakorlatot tart házastársaknak László Attila plébános. Jelentkezni május 7-éig lehet a 0755-489.743-as telefonszámon.

Ifjúsági találkozó Temesváron
Május 8-10. között 19. alkalommal szervezik meg Temesváron az Egyházmegyei Ifjúsági Találkozót. A rendezvény mottója: „Boldogok a tisztaszívűek, mert ők meglátják Istent.”A szervezők a következő programokat ajánlják a fiatalok figyelmébe: május 8-án, pénteken est fél kilenc órakor szentségimádás a piarista templomban. Május 9-én, szombaton délelőtt fél tíz órától magyar és román nyelvű katekézis a piarista templomban, illetve a székesegyházban. Meghívott előadó Dumitru Daniel oraviczabányai plébános és Ilies Iosif bákói szaléziánus atya. A katekézist követően kiscsoportos tevékenység. Délután a fiatalok városnézésen vehetnek részt, lesz lehetőség szentgyónásra is a székesegyházban. Délután öt órakor szentmise a székesegyházban, este nyolc órától kulturális program a Gerhardinum Katolikus Líceum nagytermében. Május 10-én, vasárnap a találkozót záró ünnepi szentmisét délelőtt tíz órakor Roos Márton megyéspüspök mutatja be a temesvári Szent György székesegyházban.

(IM)PULZUS - Keresztényként Kolozsváron
Május 11-17 között kerül megrendezésre Európa Ifjúsági Fővárosában, Kolozsváron az (IM)PULZUS programsorozat. A szervezők egy olyan hétre hívnak minden érdeklődőt, mely testet-lelket megmozgató programok által irányítja a résztvevők figyelmét a hétköznapok nyüzsgésében is jelen levő Jóistenre. A rendezvénysorozat a katolikus, református, unitárius, evangélikus egyetemi lelkészségek és a kolozsvári ferencesek közös szervezésben indul útnak. Bővebb információ a Katolikus Egyetemi Lelkészség facebook oldalán található.

Az időjárásról: A megerősödő szél kíséretében egy hidegfront érkezik hazánk fölé, késő délutántól szórványosan záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Hajnalban 10 és 16 C fok körül alakul a hőmérséklet, míg napközben 27-31°C-ot mérhetünk. Csütörtökre jó néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2015. május 6.

About the author

maradmin

Leave a Comment