2015. május 7. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E
 

A párbeszéd a béke gyümölcsét hozza
Közös szentmisén vettek részt a romániai katolikus püspökök tegnap este, a szatmárnémeti Székesegyházban. 
A főcelebráns Ioan Robu bukaresti érsek, szentbeszédében a megpróbáltatásokról beszélt. Ahogy az őskeresztényeknek is megvoltak a kihívásaik, úgy Romániában, nem is annyira régen a kommunizmus gyötrelmeivel kellett szembenéznie az egyháznak: „De az ima segített mindig a Szentlélek fényében meglátni a helyes utat. Tudjuk, hogy a családban és a társadalomban folytatott párbeszéd a béke gyümölcsét hozza meg” - tette hozzá.
A szentmise végén Schönberger Jenő püspök külön köszöntötte és megajándékozta az idén püspöki- vagy papi jubileumot ünneplőket.

Ismét jönnek az önkéntes orvosok
Május 9-16. között érkeznek Hargita megyébe a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai, akik évente kétszer a megyei kórházban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket. A tervek szerint a megyeközponton és Székelyudvarhelyen kívül Bánkfalvára, Zetelakára, Gyimesbükkre, Hidegségbe, Csíkmenaságba, Székelyvarságra, Oklándra, és Csíkszentmártonba látogatnak el.
Május 10-én, vasárnap Székelyudvarhelyen délután két órától általános gyermekorvos, fül-orr-gégész gyermekorvos és urológus szakember várja vizsgálatra a kiskorúakat. Akárcsak a korábbi években, a vizsgálatokon csupán előjegyzés alapján lehet részt venni, a részvételi szándékot pedig a napközi székhelyén vagy a 0744-135.083-as telefonszámon lehet jelezni. 

Belső Iránytű
A gyergyószentmiklósi Szent István plébánián május 8-án, pénteken este hét órától, a Belső iránytű programsorozat keretében, Balázs József festőművész, az Alfaluból Csíksomlyóra induló gyalogos zarándokok vezetője tart előadást Boldog a zarándok címmel.

Jelentkezni lehet az OKET-re!
Július 22-26 között Kolozsváron tartják az Országos Katolikus Ifjúsági Találkozót. A bejelentkezés határidejét a kedvezményes csomagokra meghosszabbították! Így az első jelentkezés új határideje június 1. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek, aki május 31., éjfélig jelentkezik és egyházmegyei szinten a jelentkezést ellenőrizték, kedvezményes hozzájárulási összeget kell fizetnie a részvételért! Jelentkezés és bővebb információ az intc.ro honlapon található.

Boldog Gizella búcsúk a gyulafehérvári főegyházmegyében
- Marosludason, az Andrássy-telepen Jakubinyi György érsek 2009-ben, szentelte fel a Boldog Gizella-templomot. Búcsúünnepét május 9-én, szombat délelőtt tíz órakor tartják, Páll Antal segesvári plébános szentbeszédével.
- Szentkeresztbánya filiájában, Lövétebányán ugyancsak május 9-én, szombaton délelőtt tizenegy órakor kezdődik a búcsús szentmise. A Boldog Gizella védelmébe ajánlott szentélyhez, a lövétebányai iskolában kialakított kápolnához a szentkeresztbányai és lövétei hívek évenként elzarándokolnak. A búcsú szónoka Balla Barnabás pálos atya lesz Hargitafürdőről.

Előadás és vetélkedő a Márton Áron Gimnázium névadásának 25. évfordulóján
A névadás jubileumát versennyel, iskolanapi rendezvényekkel, előadásokkal, könyvbemutatókkal ünneplik. Május 9-én, szombaton délelőtt fél tízkor a gimnázium dísztermében Tanítása és példája világító jel címmel Kovács Gergely, Márton Áron püspök szentté avatási ügyének római posztulátora tart előadást, melyre várnak minden érdeklődőt. Ezt követően tizenkét Hargita megyei középiskola csapatainak részvételével vetélkedőre kerül sor, a Márton Áron Gimnázium és a Piarista Tanulmányi Ház szervezésében. A vetélkedő diákoknak tanulmányi kirándulást is szerveznek Csíkszentdomokosra, a püspök szülőfalujába.

Szerzetesség útja - kiállítás
Ferenc pápa meghirdette a „Megszentelt élet évét”, melynek középpontjában azok a férfiak és nők állnak, akik életüket Isten kezébe és az emberek szolgálatába helyezték. Ebből az alkalomból a csíkszeredai Szent Kereszt Plébánia ifjúsági csoportja „Szerzetesség Útja” címmel egy kiállítást rendez, mely betekintést nyújt, ugyanakkor röviden bemutatja a különböző szerzetesrendeket is. A kiállítás a csíksomlyói kegytemplom folyosóján lesz megtekinthető május 9-10. között, délelőtt kilenc órától. 

Búcsú a Xantus kápolnánál
Május 10-én, a hónap második vasárnapján Hosszúaszó völgyében, az újjáépített Xantus-kápolnánál minden évben összegyűlnek a környék falvainak lakói, hogy megemlékezzenek az 1694-ben történt tatárbetörés áldozataira. Vasárnap a fél egy órakor kezdődő szentmisét Demeter Gergely csíkmindszenti plébános mutatja be.

Az időjárásról: Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint a borongós, szeles idő ma este kilenc óráig tart. Pénteken a napsütést időnként felhők zavarhatják, de csapadék csak az erdélyi medencében várható. Helyenként élénk lehet a légmozgás. A levegő hőmérséklete a legmelegebb órákban 20-24 fok körül alakul. 

MRE - Hírszolgálat, 2015. május 7.H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Megkezdődött a Romániai Püspöki Konferencia tavaszi ülése
Tegnap kezdődött és péntekig tart az ország római- és görög katolikus püspökeinek részvételével megszervezett tanácskozás Szatmárnémetiben. Ma este hét órától római katolikus szentmisét mutatnak be magyar nyelven a Székesegyházban, román nyelven a Kálvária templomban; görög katolikus, román nyelvű szentmisét pedig a Szent Mihály és Gábor arkangyalok templomban.

Caritas önkéntes tábor
Tizenkettedik alkalommal szervez önkéntes tábort a Gyulafehérvári Caritas tettrekész és szórakozni vágyó fiatalok számára a Hunyad megyei Petrozsényban július 6-12. között. A táborozók egy héten át a helyiekkel együttműködve a közösség építése, szépítése érdekében fognak dolgozni minden nap, délelőtt öt órát: felújítási munkálatok, tereprendezés, környezetvédelem, gyermekek számára vakációs program szervezése, idősekkel való foglalkozás. A délutáni órákban különböző csoporttevékenységeken vehetnek részt, így előadásokra, kézműves foglalkozásokra, sporttevékenységekre, kirándulásra kerül majd sor, és nem maradnak el az esti szórakoztató programok sem. Jelentkezni június 10-ig lehet a 0732-830.171-es telefonszámon.

Elsőcsütörtöki szentségimádás
Alsódobóban, az Isteni Irgalmasság kápolnában minden hónap elsőcsütörtökén, azaz ma délután négy órától szentségimádást tartanak. Az imaalkalmat este hét órakor szentmisével zárják. A szentségimádást a rózsafüzércsoportok és a rózsafüzér gyerek-focicsapat vezeti.

Egy szív - Egy lélek dicsőítő nagykoncert
Magyarországi keresztény dicsőítő zenekarok egy újabb nagyszabású eseményére kerül sor június 6-án, este hét órától Budapesten, az Ybl Miklós Főiskola YBLÉSZI Röplabdacsarnokában. A fellépő, szolgáló dicsőítésvezetők között lesz Csiszér László, Prazsák László és az Eucharist Zenekar – Gável Gellért, Szendrey Karper László díjas gitárművésszel. Az esemény fővédnöke: Dr. Székely János esztergom-budapesti segédpüspök. Minderről bővebben a mai Déli magazinban.

Keresztény Agora
A szatmárnémeti Székesegyház plébánia szervezésében május 9-én, szombaton, délelőtt tizenegy órától Ilyés Csaba nagykárolyi főesperes Küldetés és cigánypasztoráció címmel tart előadást. Majd kerekasztal beszélgetés keretében, melynek fő meghívottja Solomayer Sándor plébános, a társadalom peremére szorultakról és azok evangelizálásáról lesz szó.
Az előadás színhelye a Scheffler János Lelkipásztori Központ második emeleti díszterme, a belépés ingyenes.

Előadás és vetélkedő a Márton Áron Gimnázium névadásának 25. évfordulóján
A névadás jubileumát versennyel, iskolanapi rendezvényekkel, előadásokkal, könyvbemutatókkal ünneplik. Május 9-én, szombaton délelőtt fél tízkor a gimnázium dísztermében Tanítása és példája világító jel címmel Kovács Gergely, Márton Áron püspök szentté avatási ügyének római posztulátora tart előadást, melyre várnak minden érdeklődőt.
Ezt követően tizenkét Hargita megyei középiskola csapatainak részvételével vetélkedőre kerül sor, a Márton Áron Gimnázium és a Piarista Tanulmányi Ház szervezésében. A vetélkedő diákoknak tanulmányi kirándulást is szerveznek Csíkszentdomokosra, a püspök szülőfalujába.

XIX. Ifjúsági találkozó Temesváron
Május 8-10. között „Boldogok a tisztaszívűek, mert ők meglátják Istent” mottóval Temesváron Egyházmegyei Ifjúsági Találkozó lesz. Pénteken est fél kilenc órakor szentségimádást tartanak a piarista templomban. Május 9-én, szombaton délelőtt fél tíz órától magyar és román nyelvű katekézis a piarista templomban, illetve a székesegyházban. Előadók: Dumitru Daniel oraviczabányai plébános és Ilies Iosif bákói szaléziánus atya. Ezt követően, kiscsoportos tevékenység, városnézés. Délután öt órakor szentmise a székesegyházban, este nyolc órától kulturális program a Gerhardinum Katolikus Líceum nagytermében. Május 10-én, vasárnap a találkozót záró ünnepi szentmisét délelőtt tíz órakor Roos (ejtsd: Rósz) Márton megyéspüspök mutatja be a Szent György székesegyházban.

Szerzetesek Napja Szilágysomlyón
Ferenc pápa buzdítását követve a Megszentelt Élet Évében a Nagyváradi Püspökség lehetőséget biztosít arra, hogy a hívek betekintést nyerjenek a szerzetesek életébe. Ezért május 10-én, vasárnap délután három órától imára és találkozásra hívják mindazokat, akik a mallersdorfi ferences nővérek múltját, jelenét és jövőbeli teveit szeretnék megismerni.
A találkozó programja az ő egykori székhelyükön, Szilágysomlyón, a Kultúrotthonban kezdődik, ahol a velük való találkozáson túl olyan személyekkel is találkozhatnak az érdeklődők, akiknek az élete valamilyen formában kötődik a nővérekhez: náluk nevelkedtek vagy náluk találtak oltalomra. A nap végén a jelenlévők a plébániatemplomban adnak hálát a hivatás ajándékáért és a kitartás kegyelméért.

Az időjárásról: Egy hidegfront érte el hazánkat, sokfelé felerősödik a légmozgás és egyre többfelé várható eső. A hidegfront véget vet a nyárias melegnek, de így is a tavaszra jellemző 18-24 fok várható a legmelegebb órákban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint az esős idő ma este 9 óráig tart. Zápor, zivatar, viharos széllökés, jégeső, helyenként felhőszakadás kialakulására kell számítani.

MRE - Hírszolgálat, 2015. május 7.

About the author

maradmin

Leave a Comment