2015. március 13. – Hírek és programajánló

H Í R E K  E S T E
 

Kolozsváron ünnepli 9. születésnapját az Erdélyi Mária Rádió
2006. március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén szólalt meg hazánkban a Mária Rádió, amely Szent II. János Pál pápa megfogalmazásában „mérhetetlen ajándék egyházunk számára”. Az együtt megélt kilenc évért március 28-án, szombaton adunk hálát, kérve továbbra is a Szűzanya pártfogó gondoskodását. Az ünnepi szentmisének, közönségtalálkozónak és kulturális programnak Kolozsvár ad otthont, ahova stúdióink területéről induló szervezett járatokat biztosítunk. 
Érdeklődni és jelentkezni az irodai telefonszámokon lehetséges. Hívjuk, várjuk kedves hallgatóinkat, találkozzunk, hogy hálát adjunk, hogy új erőre kapjunk!

Triduum Temesváron
Március 12-14. között a temesvár-szabadfalui egyházközségben háromnapos lelkigyakorlatot tartanak. A délután negyed öt órakor kezdődő szentmiséken az elmélkedésket, Wonerth László plébános meghívására, Tamás József gyulafehérvári püspök végzi.
Március 15-én, vasárnap Tamás József gyulafehérvári püspök a temesvár-józsefvárosi plébániára látogat és fél tizenkét órakor szentmisét celebrál magyar nyelven a plébániatemplomban.

Nagyböjti kerületi ifjúsági lelkinap Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi főesperesség ifjúsági lelkinapra hívja meg a kerület fiataljait, hogy együtt elmélkedve, imádkozva, műhelymunkák által közelebb kerüljenek Istenhez, önmagukhoz, embertársaikhoz. A Te arcodat keresem Uram mottójú lelkinap a Márton Áron Ifjúsági Házban, március 14-én, délelőtt fél tíztől kezdődik, moderátora Tamás Huba homoródkarácsonyfalvi plébános. 

Keresztény Agora Szatmárnémetiben
A szatmárnémeti Székesegyház plébánia szervezésében holnap délelőtt tizenegy órától Jitianu Liviu teológiai tanár előadást tart Angyalok és démonok címmel. Az előadás színhelye a Scheffler János Lelkipásztori Központ dísztermében. A belépés ingyenes.

Orgonakoncert Kolozsváron
Holnap délután öt órakor orgonakoncertre kerül sor a kolozsvári Szent Mihály templomban, melynek előadója Miklós Noémi. A belépés ingyenes, szeretettel várják a zenekedvelőket!

Örökös Szentségimádás Tenkén és Újsástelken
A 2015-ös évtől a nagyváradi egyházmegyében újraéledt az örökös szentségimádási nap hagyománya, melynek értelmében az év minden vasárnapján az egyházmegye egyik kápolnájában/templomában több órás szentségimádást végeznek a hívek. A beosztás szerint március 15-én Tenkén és Újsásteleken lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.

Evangéliumos imaórák
Nagyböjttel szatmárnémeti különböző templomaiban megkezdődnek a vasárnap esti szentmiséket követő imaórák is. Az Egyházmegyei Ifjúsági Iroda által összeállított segédanyag alapján számos plébánián tartanak majd imaórákat, de Szatmárnémetiben és Nagykárolyban láncba gyűjtik a plébániákat, amelyeket a fiatalok sorban látogatnak majd. A Kis Szent Teréz templomban március 15-én Gondoskodás témában találkoznak. Mindegyik találkozásra a vasárnap esti szentmise után, hét órától kerül sor.

Szentmise Szent László sírjánál
Március 15-én, a hónap harmadik vasárnapján délután négy órakor a nagyváradi székeskáptalan tagjai, a jelenlevő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel egybekötött szentmisét végeznek a Kárpát-medence keresztényeinek egykori zarándokhelyén, Szent László király sírjánál. Mivel a nagyváradi Vártemplom felújítás alatt áll, a szentmisét a templom melletti helyiségben tartják, amit csak a Vár főbejárata felől lehet megközelíteni. A szentmise főcelebránsa Fodor József általános helynök. 

Szabadulás a függőségek rabságából
A Gyulafehérvári Caritas a szenvedélybetegeknek szóló KI-ÚT konzultációs programja keretében a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálattal közösen lelkigyakorlatot szervez szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak. A Fazakas György lelkész vezetésével március 19. és 22. között sorra kerülő program helyszíne a csíksomlyói Szent István Gyermekvédelmi Központ, a Szék útja 152. szám alatt. A lelkigyakorlat alapja az elfogadás, befogadás, amely lehetőséget nyújt az őszinte beszélgetésekre. A jelentkezés feltétele valamilyen függőségben való érintettség, valamint a vágy a változásra, illetve a teljes programon való részvétel. Érdeklődni és jelentkezni március 16-áig lehet a 0733-773.577-es telefonszámon.

Az időjárásról: Szombaton még mindig a felhős, borongós idő lesz jellemző, elszórtan alakulhat ki kisebb eső, zápor. Napközben egyre többfelé felszakadozik a felhőzet. Mindenütt elcsendesedik a szél. Hajnalban -1, +4 fok várható, napközben pedig 8 és 12 fok közé melegszik a levegő.

MRE – Hírszolgálat, 2015. március 13.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N
 

Imavirrasztás – „24 órát az Úrért”
Ferenc pápa nagyböjti üzenetében felhívást tett arra, hogy március 13-án és 14-én tartsunk huszonnégy órás szentségimádást, imanapot. „A végtelen irgalmas Isten” jelige alatt szervezett napba a Mária Rádió is bekapcsolódik. Ma este tíz órától szombat reggel fél hétig a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templomból szentségimádást közvetítünk.
A kolozsvári Szent Mihály templomban ma délután öt órakor keresztúti ájtatossággal kezdődik, majd szentmisével folytatódik a bűnbánati nap. Éjszaka szentségimádást tartanak a plébániai épületében lévő kápolnában. Szombaton egész nap gyónási lehetőség lesz a templomban. A „Huszonnégy óra az Úrért” imaalkalom szombat este hat órakor szentmisével zárul.
A székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz egyházközség egész éjszakai szentségimádással kapcsolódik bele a pápa által kezdeményezett világ-imanapba. A ma esti szentmise után fél nyolc órától szombat reggelig, óránként váltják egymást a közösség lelkiségi csoportjai.
A csíkszentmiklósi plébániatemplomban ma este fél hét órakor kezdődik és szombat este hat órakor szentmisével zárul a „Huszonnégy óra az Úrért” imaalkalom. Hívják és várják a környékbelieket együtt imádkozni. 
A székelyudvarhely-szombatfalvi Szent György plébániatemplomban a bűnbánati liturgia pénteken délután öt órakor kezdődik. Este hat órakor szentmise, hét órától keresztúti ájtatosság, majd nyolc órától szentségimádás lesz egyénileg és csoportokban, közösségekkel. A bűnbánati liturgia holnap délután öt órakor szentmisével zárul.
A csíksomlyói kegytemplomban ma este a negyed hattól kezdődő keresztút és az esti szentmise után, helyezik ki az Oltáriszentséget imádásra este tizenegy óráig. Kászonújfaluban ma délután fél öt órakor keresztúttal kezdődik a bűnbánati est. 
A fenyédi templomban ma este nyolc órától tartanak szentségimádást.
A kézdivásárhelyi Boldog Özséb egyházközség is bekapcsolódik a 24 órás szentségimádásba. Ma délután negyed öttől keresztút, utána szentmise. Szombaton délután öt órakor szentmisével zárul az imaalkalom.

Egy nap Ferenc pápával
Jorge Mario Bergoglio-t 2013. március 13-án választotta a bíborosi testület pápává. Szentatyánk megválasztásának évfordulója alkalmából a Szatmári Egyházmegye több pontján elmélkedéseket tartanak, melyeken felolvasnak Ferenc pápa és Assisi Szent Ferenc írásaiból. A szatmárnémeti székesegyházban, Nagybányán a Szentháromság templomban és Máramarosszigeten a Borromeo Szent Károly templomban ma, az esti szentmisét követően, Túrterebesen pedig este hat órától az Ifjúsági Házban lesz felolvasás. 

Virrasztás a nagyváradi székesegyházban
A Boldogságos Szűz Mária fatimai jelenésének emlékére március 13-án, pénteken este hat órakor szentségimádást, nyolc órakor pedig szentmisét tartanak a nagyváradi székesegyházban. A szentmise főcelebránsa és szónoka Gyenge Béla a nagyváradi Szent József templom plébánosa.

Kolozsváron ünnepli 9. születésnapját az Erdélyi Mária Rádió
2006. március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén szólalt meg hazánkban a Mária Rádió, amely Szent II. János Pál pápa megfogalmazásában „mérhetetlen ajándék egyházunk számára”. Az együtt megélt kilenc évért március 28-án, szombaton adunk hálát, kérve továbbra is a Szűzanya pártfogó gondoskodását. Az ünnepi szentmisének, közönségtalálkozónak és kulturális programnak Kolozsvár ad otthont, ahova stúdióink területéről induló szervezett járatokat biztosítunk. 
Érdeklődni és jelentkezni az irodai telefonszámokon lehetséges. Hívjuk, várjuk kedves hallgatóinkat, találkozzunk, hogy hálát adjunk, hogy új erőre kapjunk!

Triduum Kisbácsban
Március 13-15 között, a kisbácsi egyházközségben három napos nagyböjti lelkigyakorlat tartanak. Pénteken és szombaton este hat órakor, vasárnap reggel nyolc órakor és délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmiséken az elmélkedéseket Boldizsár Ferenc gyergyószentmiklósi segédlelkész végzi. 

Belső Iránytű Gyergyószentmiklóson
A Szent István plébánián ma este hét órától, a Belső iránytű programsorozat keretében, Kádár Annamária pszichológus, egyetemi adjunktus tart előadást Az én utam a mesehős útja címmel. Az előadás keretében a Mesepszichológia című könyvek bemutatója is lesz.

Imaest és lelkinap Székelyudvarhelyen
Ma este hét órától Beöthy Tamás-imaestet tartanak a Mária Rádió székelyudvarhelyi kápolnájában.
A Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban, március 14-én, szombaton nagyböjti lelkinapra kerül sor Kiengesztelődés témában, Jakabos Barnabás jezsuita atya vezetésével. Várják az érdeklődők jelentkezését a 0755-489.743-as telefonszámon.

Orgonakoncert Kolozsváron
Holnap délután öt órakor orgonakoncertre kerül sor a kolozsvári Szent Mihály templomban, melynek előadója Miklós Noémi. A belépés ingyenes, szeretettel várják a zenekedvelőket!

Az időjárásról: Ma szeles időre készülhetünk, az ég erősen felhős, borult lesz felettünk. Többfelé eső, zápor, a hegyvidéken hózápor, havas eső is kialakulhat. Hajnalban -4, +3, délután 6-11 C fok várható.

MRE – Hírszolgálat, 2015. március 13.

About the author

maradmin

Leave a Comment