2015. március 25. – Hírek és programajánló

​H Í R E K   E S T E
 

Kilenc évesek lettünk – ez a nap híre az erdélyi Mária Rádióban
2006-ban, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén szólalt meg először hivatalosan a Mária Rádió. Az együtt megélt kilenc évért március 28-án, szombaton adunk hálát Kolozsváron. Az ünnepi szentmise a Szent Mihály templomban déli tizenkét órakor kezdődik. Hívjuk és várjuk hallgatóinkat ünnepeljünk együtt Kolozsváron. Stúdióink területéről autóbuszok indulnak. Érdeklődni és jelentkezni az irodai telefonszámokon lehetséges.

Búcsút ünnepeltek a Gyulafehérvári Teológián
A Hittudományi Főiskola kápolnája Gyümölcsoltó Boldogasszony tiszteletére van felszentelve. A búcsús szentmisét ma délután Jakubinyi György érsek celebrálta. Ünnepi szónoka Botár Gábor, a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz egyházközség plébánosa szentbeszédét három gondolatra építette fel: Mária befogadta, magába hordozta és továbbadta az isteni életet. A szeminárium ódon falai között élő kispapoknak és későbbi papoknak ugyanilyen fontos a kegyelmi élet befogadása, magukba hordozása és fejlődése, majd továbbadása. Ebben legyen példa a Boldogságos Szűz Mária, Gyümölcsoltó Boldogasszony – mondta Botár Gábor.

Egyházművészeti Kiállítás nyílik Nagyváradon
A székesegyházban 1992 óta működő, állandó Egyházművészeti Gyűjteménye az idei év első hónapjaiban nagyszabású átalakítási munkálatokon esett át. A megújult, gazdagabb, látványosabb és tematikusan is jobban tagolt Egyházművészeti Kiállítás ünnepélyes megnyitójára holnap este hat órakor kerül sor. A megnyitót követően a gyűjtemény hétfőtől szombatig reggel nyolc és délután öt között lesz látogatható. Az érdeklődők magyar, román, angol, olasz nyelveken igényelhetnek tárlatvezetést az Egyházmegyei Vallásturisztikai Iroda munkatársaitól.

Sík Sándor emlékest-előadókörút
A százgyökerű szív címmel, Sík Sándor piarista szerzetes-tanár születésének 125. évfordulója alkalmából egy összművészeti előadókörút kezdődik, március 27-én pénteken este hat órakor a nagyváradi Posticum központban. Az előadás március 28-án, szombaton délután négy órától Kolozsváron, a Piarista templomban lesz megtekinthető. A harmadik előadásra március 29-én Virágvasárnap délután három órától kerül sor a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi és Felnőttképzési Központban. Ugyanazon a napon este hét órától a gyergyószentmiklósi Szent Miklós templomban is bemutatják. Közreműködnek: Dóczy Péter, Jónás Gabriella és Szemerédi Bernadett színművészek. A darab zenéjét Krulik Zoltán, Szathmáry Melinda és Szemerédi Bernadett szerezte.

Pedagógusok lelkinapja a Posticumban
A Nagyváradi Egyházmegyei Laikusképző Központ március 28-án, szombaton délelőtt tíz órától Hivatásunk a nevelés címmel lelkinapot tart az egyházmegye katolikus pedagógusai számára a váradi Posticum épületében. A program moderátora Ivanics M. Andrea iskolanővér lesz.

Passió CD-n
A székelyudvarhelyi Szent Miklós templom Musica Sacra Kamarakórusának előadásában megjelent Márk evangélista szerint, a második Passió, digitális formában. A CD kiadásnak legfőbb szándéka, segítséget nyújtani azoknak, akik igényli, de nincs lehetőségük énekelni, énekeltetni a Passiót. Megrendelhető a 0728-907.576-os telefonszámon.

Magyarok Bibliája program: tízezer bibliamásolót keresnek
A teljes biblia kézzel másolásához gyűjt vállalkozó szellemű „írástudókat” a szegedi Szent Gellért plébánia. A kézírásos Magyarok Bibliáját szeptemberben szeretnék átadni Ferenc pápának. 
A határokon túli magyar közösségeket is szeretnék bevonni ebbe a közös munkába. A csíkszeredai Segítő Mária Gimnázium 100 diákja is társult a kezdeményezéshez. A kápolnába, meghitt körülmények között a diákok Józsué könyvét másolják.
A szervezők várják további közösségek kapcsolódását a programhoz, hogy augusztus 20-ra elkészülhessen a Magyarok Bibliája. A másolással kapcsolatos technikai információkért keressék a szegedi Szent Gellért plébánia internetes oldalát, melynek elérhetősége rádiónk honlapján megtalálható. 
(http://szegedtarjanplebania.hu/Biblia-masolas.html). 

Az időjárásról: Csütörtökön szeles időre, de tavaszias hőmérsékletre számíthatunk. A napos időszakok mellett többször megnövekedhet a felhőzet. Eleinte főként az ország déli felén eshet, délután azonban több helyen kialakulhat zápor, helyenként egy-egy zivatar. Az élénk szélben délutánra az ország nagy részén 20 C fok köré melegszik a levegő.

MRE - Hírszolgálat, 2015. március 25.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N
 

Kilenc évesek lettünk – ez a nap híre az erdélyi Mária Rádióban
2006-ban, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén szólalt meg először hivatalosan a Mária Rádió. Ezt az évfordulót ma délután, a három órától kezdődő, közvetített szentmisével illetve egész napos, rendhagyó programmal ünnepeljük. Az ünnepi szentmise főcelebránsa Fodor József vikárius lesz. Kérjük a hallgatókat, töltsék velünk a mai napot!
Az együtt megélt kilenc évért március 28-án, szombaton adunk hálát Kolozsváron. Az ünnepi szentmise a Szent Mihály templomban déli tizenkét órakor kezdődik. Hívjuk és várjuk hallgatóinkat ünnepeljünk együtt Kolozsváron. Stúdióink területéről autóbuszok indulnak. Érdeklődni és jelentkezni az irodai telefonszámokon lehetséges.

Búcsú a Gyulafehérvári Teológián
A Hittudományi Főiskola kápolnája Gyümölcsoltó Boldogasszony tiszteletére van felszentelve. A búcsús szentmise ma este hat órakor kezdődik. A szentmisét Jakubinyi György érsek mutatja be. Ünnepi szónoka Botár Gábor, a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz egyházközség plébánosa.

Élet Napja Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén
Az árkosi Irgalmasság anyja Kismamaotthon kápolnájában ma délután fél négy órakor kezdődik a búcsús szentmise, szónoka Urbán Erik ferences atya, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója. 
Az Élet Napjának megünneplése a sepsiszentgyörgyi kórház udvarán folytatódik az Anyaság védelméért nevet viselő szobornál pro-life programmal és engesztelő imával a sok millió meg nem született életért.

Nagyböjti lelkigyakorlatok ideje van Erdély-szerte
- A kolozsvári Szent Mihály templomban március 25-27. között az esti hat órás szentmisék keretében Tímár Asztrik kaplonyi ferences atya vezeti a lelkigyakorlatot.
- Csíkszentmiklós és Borzsova hívei szintén háromnapos lelkigyakorlattal készülnek a húsvéti ünnepre. Március 26-28 között a triduumos szentmiséken László Attila Székelyudvarhely-szombatfalvi plébános prédikál. A borzsovai templomban csütörtökön délután öt órakor kezdődik a szentmise, előtte rózsafüzér ájtatosságot tartanak. Pénteken fél öt órától keresztutat végeznek, öt órától lesz a szentmise. Szombaton reggel kilenc órától szentségimádás, fél tíz órakor zárószentmise. 
Csíkszentmiklóson csütörtökön és pénteken este fél hét órakor kezdődnek a szentmisék, előtte rózsafüzér illetve keresztúti ájtatosságra kerül sor. Csíkszentmiklóson szombaton fél tizenegy órától szentségimádást tartanak, a triduumot záró szentmise tizenegy órakor kezdődik. 
- A csíkszentsimoni plébániatemplomban március 26-28 között az este hat órakor kezdődő szentmisék keretében, Ilyés Zsolt csíkszentléleki plébános tartja a lelkigyakorlatos beszédeket.
- A székelyudvarhelyi Szent Miklós egyházközségben szintén március 26-28 között kerül sor a nagyböjti lelkigyakorlatra. Az este hat órakor kezdődő szentmiséket Bordi János pálpataki plébános mutatja be.

Passió CD-n
A székelyudvarhelyi Szent Miklós templom Musica Sacra Kamarakórusának előadásában megjelent Márk evangélista szerint, a második Passió, digitális formában. A CD kiadásnak legfőbb szándéka, segítséget nyújtani azoknak, akik igényli, de nincs lehetőségük énekelni, énekeltetni a Passiót. Megrendelhető a 0728-907.576-os telefonszámon.

Magyarok Bibliája program: tízezer bibliamásolót keresnek
A teljes biblia kézzel másolásához gyűjt vállalkozó szellemű „írástudókat” a szegedi Szent Gellért plébánia. A kézírásos Magyarok Bibliáját szeptemberben szeretnék átadni Ferenc pápának. Ez a feladat a szervezők számításai szerint 1200 másolót igényel, a másolási programban eddig 874-en vettek részt.
A határokon túli magyar közösségeket is szeretnék bevonni ebbe a közös munkába. A szervezők várják közösségek kapcsolódását a programhoz, hogy augusztus 20-ra elkészülhessen a Magyarok Bibliája. A másolással kapcsolatos technikai információkért keressék a szegedi Szent Gellért plébánia internetes oldalát, melynek elérhetősége rádiónk honlapján megtalálható. 
(http://szegedtarjanplebania.hu/Biblia-masolas.html). 

Fotópályázatot hirdet a Szent Ferenc Alapítvány
A csíksomlyói Mária kegyszobor 500 éves tiszteletére a Szent Ferenc Alapítvány pályázatot hirdet amatőr és profi fotósoknak, akiktől a kegyszoborról, a csíksomlyói templomról, a pünkösdi búcsúról, illetve Csíksomlyóhoz, Máriához köthető eseményekről készült alkotásokat várnak. A legjobbnak ítélt 5 fénykép 100-100 euró díjban részesül. A beküldött fényképeket egy kiállításon lehet majd tekinteni Csíksomlyón. A Mária évben egy ünnepi albumot is szeretnének kiadni A pályamunkákat digitális formában várják húsvétig az eva.nagyfalusi@hotmail.com email címre.

Az időjárásról: Ma ismét beborul az ég, és délnyugat felől elered az eső is. Sokfelé megerősödik a délkeleti szél. Megszűnnek a hajnali fagyok, a csúcshőmérséklet pedig 14 és 19 C fok között alakul. 

MRE - Hírszolgálat, 2015. március 25.

About the author

maradmin

Leave a Comment