2015. március 28. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Ünnepelt az erdélyi Mária Rádió
Kolozsváron, a Szent Mihály templomban a mai napon adtunk hálát az elmúlt kilenc évért. A szentmisét, melyet rádiónk közvetített, Kovács Sándor főesperes mutatott be, több paptestvérrel együtt.
Szentbeszédében elmondta: „A Mária Rádió a legtisztább hang. Az évforduló kapcsán legfontosabb szavam a hála. A rádió az egyszerű néninek társ, a szenvedőnek balzsam és minden hallgatójának evangéliumi szó. Isten tartsa meg – a Szűzanya oltalmazza!”-kérte Kovács Sándor főesperes.
A szentmise után közönségtalálkozóra került sor, ahol Szatmári Ferenc, a Mária Rádió elnöke köszöntötte a zarándokokat és visszatekintett a kezdetekre. A kolozsvári stúdió munkatársai, önkéntesei megajándékozták a jelenlevőket. Köszönjük, hogy együtt ünnepelhettünk.

A szerzetesi elöljárók Albániában üléseztek
Március 23-28. között Tiranában tartotta évi hagyományos találkozóját az Európai Szerzetesi Elöljárók Konferenciája. Szeretném hinni, hogy a Megszentelt Élet éve a megújulás jó alkalma lesz – mondta Angelo Massafra, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa elnökhelyettese, az albán püspöki konferencia elnöke a rendi elöljárókhoz intézett beszédében. Rámutatott: az egyház létének lényege, hogy megélje azt a közösséget, mely a Szentháromság életének sajátja. A Szerzetesi Elöljárók konferenciáján Romániát Homa Ildikó szociális testvér, rádiónk önkéntes munkatársa képviselte.

Hétvégétől nyári időszámítás
Egy órával kevesebbet alhatunk a hétvégén. Március 29-én, vasárnap hajnalban 3 órakor 4 órára kell állítani az órákat, ugyanis kezdetét veszi a nyári időszámítás. A nyári időszámítás március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig tart.

Virágvasárnap Szatmárnémetiben
A székesegyházban délelőtt tizenegy órától a barkaszentelési szentmisét Schönberger Jenő püspök mutatja be. A szentmisével egy időben, a székesegyház plébániától indul a neokatekumenális közösség pálmaágas vonulása. A parkot érintve, a Kazinczy utcán jutnak el a Zárdatemplomba, ahol szentmisén vesznek részt.
Este nyolc órától a Kálvária templom udvarán, keresztúti ájtatosságot tartanak a fiatalok, a nagyböjti felkészülésük zárásaként.

Sík Sándor emlékest-előadókörút
A százgyökerű szív címmel, Sík Sándor piarista szerzetes-tanár születésének 125. évfordulója alkalmából, holnap délután három órától a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi és Felnőttképzési Központban egy előadás lesz megtekinthető. Ugyanazon a napon este hét órától a gyergyószentmiklósi Szent Miklós templomban is bemutatják.

Szabadtéri passiójátékok
- Virágvasárnap, délután öt órakor a marosvásárhelyi Deus Providebit Tanulmányi Ház udvarán Passió játék kerül előadásra korabeli jelmezekben. Az Úr Jézus Krisztus kínszenvedését megjelenítő misztériumjáték előadói Marosvásárhelyen tanuló középiskolások és egyetemista diákok.
- A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány keretében működő Szent Imre Társulat 2010 óta húsvéti időben szabadtéri passiót játszik. A negyven perces misztériumjáték zenére és pantomimre épülő produkció, mely a megváltás történetét mutatja be Jézus szenvedésétől a Szentlélek eljöveteléig, ezért a teljes Húsvéti időben aktuális. A szabadtéri passiót a csíkszentléleki templomtéren szombat délután egy órakor mutatják be, valamint Virágvasárnap a sepsiszentgyörgyi Szent József templom kertjében a tizenkét órakor kezdődő szentmise után.

Márton Áron, a XX. század püspöke
Ezzel a címmel Kárpát-medencei vetélkedőt hirdetett a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum, a lakiteleki Népfőiskola, a Székelyföld Alapítvány és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa. A versenyre a Kárpát-medencei középiskolások, egyházközségek, hittancsoportok vagy baráti társaságok jelentkezését várják, a résztvevők háromfős csapatokban indulhatnak.
A vetélkedő első fordulói online zajlanak, március végétől havonta, három részletben jelentetik meg a martonaronmuzeum.ro honlapon. A középdöntő és a döntő szeptemberben lesz a lakiteleki Népfőiskolán, a verseny eredményhirdetését 2015. szeptember 26-án tartják a Parlamentben Márton Áron életútjáról rendezendő konferencia keretében. Érdeklődni a 0741-484.716-os telefonszámon lehet.

Húsvéti adománygyűjtés Pál atya gyermekeinek Marosvásárhelyen
Március 30-án, hétfőn délután négy és este hét óra között a Marosvásárhelyi Infó, valamint lelkes segítők jótékonysági adománygyűjtést szerveznek Pál atya gyermekeinek megsegítésére. Az adománygyűjtés helyszíne a marosvásárhelyi Deus Providebit Ház, Jakab Antal terme. A szervezők elsősorban élelmiszercsomagokat várnak az adományozók részéről, amelyet még aznap eljuttatnak a Szent Erzsébet Egyesülethez.

Az időjárásról: Folytatódik az esős, borongós idő, enyhe lehűlés várható a hétvégén az elmúlt két naphoz viszonyítva. Vasárnap rövid időszakokra előbukkanhat a nap a felhők mögül. Mérsékelt a szélmozgás, helyenként gyengébb széllökésekkel. A hőmérsékleti minimumok átlaga 1 / 5 ºC , a maximumoké 9 / 15 ºC körül alakul.

MRE - Hírszolgálat, 2015. március 28.

About the author

maradmin

Leave a Comment