2015. november 13. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Búcsúk a hétvégén
Homorodszentmártonban, a Szent Márton tiszteletére felszentelt kápolna búcsúünnepét, holnap délelőtt tizenegy órától tartják. A szentmise szónoka Csiby László csíkszentdomokosi plébános.
Vasárnap fél egy órától ünneplik a búcsút Csíkszentmártonban. A szentmise főcelebránsa Tamás József püspök, meghívott szónok Berszán Lajos plébános aki a búcsút megelőző, pénteken és szombaton is segít a híveknek még jobban ráhangolódni, felkészülni az ünnepre. Holnap este lámpás készítésre, majd a szentmise végén körmenetre kerül sor.
A Szatmári Egyházmegyében található Kakszentmárton település templomát húsz évvel ezelőtt 1995-ben Szent Márton tiszteletére szentelték. A templom búcsújára vasárnap, déli tizenkét órától kerül sor. Szentbeszédet mond Vik János egyházmegyés pap, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus teológia karának adjunktusa.
A Gyimesbükkhöz tartozó tarhavasi Árpád-házi Szent Erzsébet-kápolnában vasárnap fél egy órakor mutatják be a búcsús szentmisét, melynek szentbeszédét Vass Nimród István gyimesfelsőloki plébános tartja.
Székelylengyelfalván is vasárnap ünneplik az egyházközség védőszentjét, Árpád-házi Szent Erzsébetet. Az ünnepi szentmise fél egykor kezdődik.
Nagygalambfalván vasárnap három órától tartják a Szent Erzsébet búcsút. Az ünnepi szentmise szónoka Simon Imre segesvári segédlelkész.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap, az esztelneki zárdában tartják az örökös szentségimádási napot. Várják a híveket a közös imádatra.
A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően november hónap harmadik vasárnapján, azaz 15-én, Szilágysomlyón és Tótiban lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.

Örökfogadalomtétel Marosszentgyörgyön
Ünnepi eseményre készülnek a marosszentgyörgyi sarutlan kármelita nővérek, hiszen holnap teszi le örökfogadalmát Nyulas Terézia Jozefa nővér. A szentmise déli tizenkét órakor kezdődik a kármel udvarán, melynek végén szeretetvendégségre kerül sor. Várják a híveket e jeles ünnepségre. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Énekes előadóest Kolozsváron
Holnap este hat órától énekes előadóestet tartanak a kolozsvári Báthory István elméleti líceum dísztermében. Meghívott előadó Toró Árpád, a Comunitas alapítvány 2015-ös alkotói ösztöndíjának nyertese. Zongorán közreműködik Fehér Izabella. Részleteket hallhatnak Schubert, Bellini, Debussy és más zeneszerző műveiből. A belépés díjtalan, várnak minden komolyzene kedvelőt.

Szentmise a Vártemplomban
November 15-én, a hónap harmadik vasárnapján délután négy órakor a nagyváradi székeskáptalan tagjai, a jelenlevő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel egybekötött szentmisét végeznek a Kárpát-medence keresztényeinek egykori zarándokhelyén, a nagyváradi Vártemplomban.

Szent Erzsébet gyűjtés hátrányos helyzetű gyermekekért
Idén is megszervezi a Gyulafehérvári Caritas a már hagyományossá vált adománygyűjtési akciót egy társadalmilag hátrányos helyzetben levő csoport megsegítésére. Az eseményre vasárnap kerül sor. Ebben az évben a hátrányos helyzetű gyermekek javára gyűjtenek, ezért a gyermekekkel és fiatalokkal foglalkozó programokra kérik a támogatást. Várják a hívek jószívű és önzetlen felajánlásait Erdély templomaiban vagy a helyi Caritas-képviseleteknél, hiszen felkarolva és támogatva e nemes célt, nem csupán adományozokká, hanem társakká válhatnak a szeretetszolgálatban.

Koraszülöttek hete a Cseperedőben
A Gyulafehérvári Caritas Korai Nevelő- és Fejlesztőközpontja november 16-19. között szervezi meg a Koraszülöttek hetét Székelyudvarhelyen, a Kossuth Lajos utca 18. szám alatt lévő központban. A programban, mely kizárólag koraszülött gyermeket nevelő családoknak szól, lesznek majd előadások, játékos foglalkozások és beszélgetések is pszichológus vezetésével. Érdeklődni és a programokra jelentkezni a 0735-735.151-es telefonszámon, vagy a knf@caritas-ab.ro email címen lehet.

Hétvégi szentmise közvetítések a Mária Rádióban
Holnap reggel nyolc órától, Oroszhegyről közvetítünk szentmisét, majd déli tizenkét órától Maroszentgyörgyről, a Sarutlan Kármelita Nővérek kolostora udvaráról. Vasárnap szintén két szentmisét közvetítünk, délelőtt tizenegy órától Oroszhegyről, délután hat órától pedig a nagyváradi székesegyházból.

Az időjárásról: Hétvégén túlnyomóan napos időre van kilátás, a hegyvidéken a sok napsütés mellett felhőátvonulásokra is számíthatunk. Erdély keleti tájain tartósan megmaradhat az éjszaka képződött párásság, köd. Számottevő csapadék sehol nem várható. A déli, délkeleti szél többnyire gyenge lesz, északnyugaton támad fel időnként a légmozgás. A hőmérséklet csúcsértéke a napos tájakon 12 és 16 fok között, a ködös-borongós területeken viszont csak 10 fok körül alakul. Holnap reggel a minimumok 1 es 7 fok kozott alakulnak majd.

MRE - Hírszolgálat, 2015. november 13.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Búcsúk a hétvégén
Homorodszentmártonban, a Szent Márton tiszteletére felszentelt kápolna búcsúünnepét, november 14-én, szombaton délelőtt tizenegy órától tartják. A szentmise szónoka Csiby László csíkszentdomokosi plébános.
November 15-én, vasárnap fél egy órától ünneplik a búcsút Csíkszentmártonban. A szentmise főcelebránsa Tamás József püspök, meghívott szónok Berszán Lajos plébános aki a búcsút megelőző, pénteken és szombaton is segít a híveknek még jobban ráhangolódni, felkészülni az ünnepre. Szombaton este lámpás készítésre, majd a szentmise végén körmenetre kerül sor.
A Szatmári Egyházmegyében található Kakszentmárton település templomát húsz évvel ezelőtt 1995-ben Szent Márton tiszteletére szentelték. A templom búcsújára november 15-én, vasárnap, déli tizenkét órától kerül sor. Szentbeszédet mond Vik János egyházmegyés pap, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus teológia karának adjunktusa.
A Gyimesbükkhöz tartozó tarhavasi Árpád-házi Szent Erzsébet-kápolnában november 15-én, vasárnap fél egy órakor mutatják be a búcsús szentmisét, melynek szentbeszédét Vass Nimród István gyimesfelsőloki plébános tartja.
Székelylengyelfalván is vasárnap ünneplik az egyházközség védőszentjét, Árpád-házi Szent Erzsébetet. Az ünnepi szentmise fél egykor kezdődik.
Nagygalambfalván vasárnap három órától tartják a Szent Erzsébet búcsút. Az ünnepi szentmise szónoka Simon Imre segesvári segédlelkész.

Belső Iránytű- Gyergyószentmiklóson
A Szent István plébánián ma este hét órától, a Belső iránytű programsorozat keretében, Bartos Károly református lelkész tart előadást Hősök kerestetnek. A gyermekek félnek a sötétségtől, de a fiatalok miért félnek a fénytől?- címmel. Várnak minden érdeklődőt.

Jézus számít Rád és mi is!
Ezzel a mottóval szombaton Kápolnásfaluban találkozóra várják a Cursillós tagokat. A program reggel fél tíz órától kezdődik. A nap folyamán lesz szentségimádás, szentmise, csoportbeszélgetések és agapé.

Örökfogadalomtétel Marosszentgyörgyön
Ünnepi eseményre készülnek a marosszentgyörgyi sarutlan kármelita nővérek, hiszen szombaton teszi le örökfogadalmát Nyulas Terézia Jozefa nővér. A szentmise déli tizenkét órakor kezdődik a kármel udvarán, melynek végén szeretetvendégségre kerül sor. Várják a híveket e jeles ünnepségre. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Énekes előadóest Kolozsváron
November 14-én, szombaton este hat órától énekes előadóestet tartanak a kolozsvári Báthory István elméleti líceum dísztermében. Meghívott előadó Toró Árpád, a Comunitas alapítvány 2015-ös alkotói ösztöndíjának nyertese. Zongorán közreműködik Fehér Izabella. Részleteket hallhatnak Schubert, Bellini, Debussy és más zeneszerző műveiből. A belépés díjtalan, várnak minden komolyzene kedvelőt.

Szent Erzsébet gyűjtés hátrányos helyzetű gyermekekért
Idén is megszervezi a Gyulafehérvári Caritas a már hagyományossá vált adománygyűjtési akciót egy társadalmilag hátrányos helyzetben levő csoport megsegítésére. Az eseményre november 15-én, vasárnap kerül sor. Ebben az évben a hátrányos helyzetű gyermekek javára gyűjtenek, ezért a gyermekekkel és fiatalokkal foglalkozó programokra kérik a támogatást. Várják a hívek jószívű és önzetlen felajánlásait Erdély templomaiban vagy a helyi Caritas-képviseleteknél, hiszen felkarolva és támogatva e nemes célt, nem csupán adományozokká, hanem társakká válhatnak a szeretetszolgálatban.

Koraszülöttek hete a Cseperedőben
A Gyulafehérvári Caritas Korai Nevelő- és Fejlesztőközpontja november 16-19. között szervezi meg a Koraszülöttek hetét Székelyudvarhelyen, a Kossuth Lajos utca 18. szám alatt lévő központban. A programban, mely kizárólag koraszülött gyermeket nevelő családoknak szól, lesznek majd előadások, játékos foglalkozások és beszélgetések is pszichológus vezetésével. Érdeklődni és a programokra jelentkezni a 0735-735.151-es telefonszámon, vagy a knf@caritas-ab.ro email címen lehet.

Szent Cecilia orgonakoncertek Kolozsváron
Folytatódik a Szent Cecilia tiszteletére szervezett orgona-koncertsorozat a kolozsvári Szent Mihály templom gótikus falai között.  A  következő hangversenyre november 16-án, hétfőn este hét órától kerül sor, meghívott előadó Remus Henning  a nagydisznódi evangélikus templom orgonistája, trombitán közreműködik Medve Sándor. A belépés díjtalan, szeretettel várnak mindenkit.

Péter Páter Csíkszentdomokoson
Sebestyén Péter, marosvásárhelyi plébános mutatja be A jólét délibábja  című könyvét 2015. november 18-án, szerdán este 6 órától a csíkszentdomokosi községháza dísztermében! Szeretettel várnak mindenkit!

Katolikus Akadémia Kolozsváron
A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara szervezésében működő Katolikus Akadémia következő előadását november 19-én este hét órától Gábor Csilla egyetemi tanár tartja Fejezetek a kincses város hitéleti topográfiájából: a „Kolosvári könyvezö Szüz” képe címmel. Az előadást a kar Szentegyház utca 5. szám alatti épületének második emeleti dísztermében tartják. A belépés dítalan. Minden érdeklődőt várnak!

MRE - Hírszolgálat, 2015. november 13.

About the author

maradmin

Leave a Comment