2015. november 20. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap Vaslábon és Hiliben tartják az örökös szentségimádási napot. Várják a híveket a közös imádatra.
A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően vasárnap Kárásztelken és Kágyán lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.

Árpád-házi Szent Erzsébet napok Kolozsváron
November 19-22. között IV. alkalommal kerül megrendezésre a Kolozsvári Szent Kamill otthonban az Árpád-házi Szent Erzsébet napok programsorozat. A rendezvény a tegnap délután a „Petőfi Szibériában” című kiállítás megnyitójával kezdődött. A programok minden nap reggel tíz és este hét óra között zajlanak az otthon dísztermében. A záró szentmise vasárnap reggel nyolc órakor lesz a Szent Kamill kápolnában, amely felszentelésének 15. évfordulóját ünnepli.

Keresztény Agora
Újabb előadást tartanak a Keresztény Agora keretében a szatmári Székesegyház Plébánia szervezésében, holnap délelőtt tizenegy órakor. A meghívott előadó, Jitianu Liviu a Babeș– Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kar dékánhelyettese, aki első alkalommal osztja meg kutatási eredményeit az iszlám vallással kapcsolatban. Az előadó által megfogalmazott cím felkiáltó jelt és kérdést tartalmaz egyszerre: Az iszlám – a béke vallása!? Az izgalmasnak ígérkező téma meghallgatására és megvitatására mindenkit várnak, a Scheffler János Lelkipásztori Központ dísztermébe.

Búcsú a Hadi kápolnánál
Az Úz-völgyében található Hadi kápolnánál évente, Árpádházi Szent Erzsébet ünnepéhez legközelebb eső szombaton búcsús szentmisét tartanak. Holnap a déli tizenkét órától kezdődő ünnepi szentmise szónoka Bartalus Zoltán madéfalvi plébános lesz.

FIF-hálaadás Székelyudvarhelyen
A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség, a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban ad hálát Istennek az egyházi év végén – tudtuk meg az érsekség honlapjáról. Holnap délután négy órára várják munkatársaikat, barátaikat és jótevőiket, hogy Tamás József püspökkel együtt szentmisében mondjanak köszönetet az elmúlt esztendő közös munkájáért és annak gyümölcseiért.

Kórustalálkozó Székelyhídon
Holnap, az egyházzenei élet fellendítése céljából szervezi meg a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség az Egyházmegyei Kórustalálkozót. Az esemény helyszíne a székelyhídi római katolikus templom, ahol délelőtt tíz órakor kezdődik a kórusok fellépése. Az idei találkozóra is olyan egyházi kórusok érkeznek, akik állandó jelleggel, heti rendszerességgel ünnepi liturgikus szolgálatot látnak el az egyházmegye templomaiban.

Orgonaszentelés Parajdon
Vasárnap november 22-én, Krisztus Király ünnepén, déli tizenkét órától, Jakubinyi György érsek ünnepélyes szentmise keretében felszenteli a parajdi Keresztelő Szent János Plébániatemplom új orgonáját. A hangszer Bors László újtusnádi orgonaépítő műhelyében készült. Az új orgonát bemutatja, Ambrus László, orgonista. A szentelést és a szentmisét követően az új orgonát Csibi András és Kozma Zsombor gyergyószárhegyi orgonaművészek teszik probára egy rövid hangverseny keretében. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Ravatalozó–virrasztó kápolna szentelése Gyimesbükkön
Krisztus Király ünnepén, délután fél egy órától Tamás József püspök megáldja Gyimesbükkön a most épült ravatalozó - virrasztó kápolnát. A szentmise keretében az egyháztanács eskütételére is sor kerül. Az ünnepség részleteiről a gyulafehérvári érsekség honlapján olvashatnak.

Kórushangverseny Székelyudvarhelyen
A csíkseredai Lux Aurumque Kamarakórus koncertezik vasárnap, az esti hat órás szentmise után, a székelyudvarhelyi ferences templomban. A fellépésen hazai, valamint külföldi kortárs zeneszerzők világi és egyházi művei szólalnak meg. A koncerten adományokat lehet felajánlani a Zord idők csillaga című Márton Áron-film megvalósítása érdekében.

Hétvégi szentmise közvetítések a Mária Rádióban
Holnap reggel nyolc órától, a Mária Rádió nagyváradi stúdiójának kápolnájából közvetítünk szentmisét, ahová várjuk és hívjuk a környékbeli önkénteseket, hallgatókat. Vasárnap három szentmisét is közvetítünk: reggel fél kilenc órától Székelyszentkirályról, déli tizenkét órától Parajdról, majd este hat órától a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templomból hallhatják a szentmisét.

Az időjárásról: Hétvégére lehűl a levegő hőmérséklete, az eső mellett szombat délutántól a hegyekben havas eső, hó, hózápor is megjelenhet. A déli, délkeleti tájak kivételével többfelé visszaesik a hőmérséklet, csapadékos, szeles időre van kilátás, északon és északnyugaton jelentős mennyiségű eső eshet, meghaladva a 25-30 litert négyzetméterenként.

MRE - Hírszolgálat, 2015. november 20.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Előadás Csíkszeredában
A Honfoglalás ellőttől az Európai Unió utánig előadássorozat keretében ma este hat órától Sebestyén Péter marosvásárhelyi plébános: „Belső szépség-Isten mosolyában megfürödni” címmel tart előadást a városháza gyűléstermében. Az előadás ingyenes, minden érdeklődő számára nyitott.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében ma Zabolán tartják az örökös szentségimádási napot. Várják a híveket a közös imádatra.

Márton Áron - Az emberkatedrális
Ma délután öt órától Csíkszentdomokoson mutatják be a nyári Vadárvácska alkotótábor munkáiból készült albumot Márton Áron – Az emberkatedrális címmel, amelyet Lázár Csilla, a Márton Áron Múzeum igazgatója mutat be. Közreműködnek Nagy Irén, Ferenczes István, és Ferenc Imre költők, valamint Gáll Mihály az album szerkesztője. A bemutató helyszíne a csíkszentdomokosi községháza díszterme. Minden érdeklődőt várnak!

Árpád-házi Szent Erzsébet napok Kolozsváron
November 19-22. között IV. alkalommal kerül megrendezésre a Kolozsvári Szent Kamill otthonban az Árpád-házi Szent Erzsébet napok programsorozat. A rendezvény a tegnap délután a „Petőfi Szibériában” című kiállítás megnyitójával kezdődött. A programok minden nap reggel 10 és este 7 óra között zajlanak az otthon dísztermében, illetve péntek délután 5 órai kezdettel a Báthory Líceum dísztermében. A záró szentmisére vasárnap reggel 8 órakor kerül sor a Szent Kamill kápolnában, amely felszentelésének 15. évfordulóját ünnepli.

Keresztény Agora
Újabb előadást tartanak a Keresztény Agora keretében a szatmári Székesegyház Plébánia szervezésében, november 21-én, szombaton délelőtt tizenegy órakor. A meghívott előadó, Jitianu Liviu a Babeș– Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kar dékánhelyettese, aki első alkalommal osztja meg kutatási eredményeit az iszlám vallással kapcsolatban. Az előadó által megfogalmazott cím felkiáltó jelt és kérdést tartalmazz egyszerre:  Az iszlám – a béke vallása!? Az izgalmasnak ígérkező téma meghallgatására és megvitatására mindenkit várnak, a Scheffler János Lelkipásztori Központ dísztermében.

Búcsú a Hadi kápolnánál
Az Úz-völgyében található Hadi kápolnánál évente, Árpádházi Szent Erzsébet ünnepéhez legközelebb eső szombaton búcsús szentmisét tartanak. November 21-én, déli tizenkét órától az ünnepi szónok Bartalus Zoltán madéfalvi plébános lesz.

Krisztus Király ünnepe
November 22-én, vasárnap délelőtt tizenegy órakor Böcskei László megyéspüspök ünnepélyes szentmisét mutat be a nagyváradi székesegyházban. A szentmisét követően a jelenlévők a főpásztor vezetésével elvégzik az ilyenkor szokásos felajánló imát Jézus Szentséges Szívéhez.
Szintén ezen a napon lesz Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király templom búcsú ünnepe is. Pénteken és szombaton előkészületet tartanak az esti hat órás szentmisék keretében, majd szombaton délután fél öt órától dicsőítés lesz a templomban, melyet Csiszér László keresztény dalénekes vezet. Az előkészületet és a vasárnapi ünnepi szentmiséket, melyek déli tizenkettő és este hat órakor lesznek, Dr. Sávai János atya tartja. A délutáni szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.
Nagykászon Krisztus Király templomában a búcsú délután fél egy órakor kezdődik, melynek ünnepi szónoka Kovács István csíkszentgyörgyi segédlelkész.
Vasárnap este hat órától, a kolozsvári Szent Mihály-templomban a város papsága és hívei ünnepélyes szentmise keretében adnak hálát Istennek a zárodó egyházi év minden kegyelméért.

Orgonaszentelés Parajdon
Vasárnap november 22-én, Krisztus Király ünnepén, déli tizenkét órától, Jakubinyi György érsek ünnepélyes szentmise keretében felszenteli a parajdi Keresztelő Szent János Plébániatemplom új orgonáját. A hangszer Bors László újtusnádi orgonaépítő műhelyében készült. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Szent Cecilia orgonakoncertek Kolozsváron
Folytatódik a Szent Cecília tiszteletére szervezett orgona-koncertsorozat a kolozsvári Szent Mihály templom gótikus falai között. A következő hangversenyre november 23-án hétfőn este 19 órától kerül sor. Meghívott elődadó Miklós Noémi a Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző karának tanára. A belépés díjtalan, szeretettel várnak minden orgonamuzsika kedvelőt.

Hivatástisztázó hétvége fiataloknak
A székelyudvarhelyi ferences kolostorban, november 27-29. között kerül sor a Keresem az utam elnevezésű hivatástisztázó hétvégére. „Mindenkinek van egy ajándékba kapott hivatása, amelyet ha felismer, és válaszol rá, kiteljesedik az élete, megtalálja az igazi öröm forrását” – vallják a szervezők, akik hivatásukat kereső, tisztázni vágyó fiatalok számára kínálják ezt a programot. Jelentkezni Pantea Tibor ferences atyánál lehet a 0746-774.701-es telefonszámon, vagy a frtibi@gmail.com e-mail címen.

Az időjárásról: Hétvégén jelentős lehűlés várható, az eső mellett a hegyekben és később síkvidékeken is már a havas eső, hó, hózápor is megjelenhet. Ma egyre inkább megnövekszik a felhőzet, és főként északon, északnyugaton és az erdélyi medencében alakulhat ki eső, zápor. Élénk, erős lesz a délnyugati szél. Még enyhe időre számíthatunk, délután 10-16 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2015. november 20.

About the author

maradmin

Leave a Comment