2015. november 27. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E 

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap a kézdivásárhelyi Boldog Özséb templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Várják a híveket a közös imádatra.

Adventi gyertyagyújtások a Székesegyház előtt
„Egy lángot adok, ápold, add tovább!” Reményik Sándor Öröktűz című verséből vett idézettel hívja adventi gyertyagyújtásra a város népét a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, amit advent szombatjain este hét órakor tartanak a Székesegyház előtti téren. A gyertyagyújtás szertartását követően a Caritas Catolica munkatársai meleg teát kínálnak a jelenlévőknek. Az első alkalomra szombaton, november 28-án kerül sor. Hívnak és várnak minden érdeklődőt.

Jubileumi hálaadás
Advent első vasárnapján, a nagyváradi Barátok templomában a délelőtt fél tizenkét órás szentmise keretében emlékeznek a Szent Rita Nőszövetség megalakulásának 25. évfordulójára. Az ünnep szónoka Kiss Albert főesperes plébános, a Nőszövetség lelki vezetője. Várják a híveket a közös ünneplésre, hálaadásra.
 
Szeretetkosár Székelyudvarhelyen
A Szent Anna és Joachim Nőszövetség, az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megszervezi a Szeretetkosár gyűjtést. Advent I. vasárnapján a Szent Miklós-plébániatemplomban, illetve a ferences templomban, minden szentmisén alapélelmiszereket, pénzadományt gyűjtenek, amelyet az idős, beteg és magányos embertársaink javára fordítanak a nőszövetség tagjai.

Szavak a középpontban
Az idei advent négy vasárnapján is ifjúsági imaórákra várják a szatmári híveket, amelyek tematikája most a szavakra és a mögöttük levő értelemre épül. Az első imaalkalmat a Szent Család templomban tartják november 29-én, este hét órától, Bátorító szavak címmel. Az imaórákat a helyi ifjúsági közösségek szervezik, de nem csak az ifjúság számára – bármely korosztály képviselőit várják az elmélkedéseket, imákat és énekeket is magukba foglaló programokra.

Zárul a kolozsvári Szent Cecília orgonakoncert sorozat
November 30-án, hétfőn este hét órától különös eseményre kerül sor a Szent Cecília koncertsorozat XI. évadjának záró rendezvényén. A Musica Transylvanica sorozat keretében CD-lemez és kottás kötet bemutatóval egybekötött hangverseny lesz, amely Ruzitska György zeneszerző és orgonaművész munkásságának állít emléket. A Bécsből származó Ruzitska György, a 19. századi kolozsvári zeneiélet kulcsfontosságú alakja. 1835-1869 között a helyi Konzervatórium igazgatója volt és a Piarista templom karnagya. Zeneszerzői tevékenysége is gazdag, az orgonaművein kívül, szimfóniát, operát, miséket és számos kamaraművet komponált. A lemezről, illetve a kottás kötetről az előadók és szerkesztők beszélnek: Erich Türk és Potyó István, kolozsvári orgonisták. Szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt és orgonamuzsika kedvelőt!

Szent András apostol ünnepe
Szentegyházasfaluban november 30-án, délelőtt tizenegy órakor ünneplik az egyházközség védőszentjét. Búcsús szentbeszédet mond Major Sándor kápolnásfalvi plébános.
Futásfalván, szintén november 30-án, délelőtt tizenegy órakor kezdődik a búcsús szentmise, melynek ünnepi szónoka: Szőcs Csaba, a kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója.

Adventi lelkinap
„Legyetek irgalmasok, amint a ti atyátok is irgalmas” mottóval adventi lelkinapot szervez a Búzamag közösség december 5-én a csíkszeredai Szent Kereszt templomban. A lelkinap kísérője Tamás József püspök lesz. A program délelőtt tíz órától kezdődik, majd fél egytől szentmisével zárul. Várják a híveket a közös imádkozásra.

15-ik Várom az Urat
A kolozsvári Diákművelődési Házban december 5-én, délután négy órától kerül sor a 15. a Várom az Urat adventi keresztény zenefesztiválra. Fellépnek: a régeni Sófár, a kolozsvári Kobak és KEL Zenecsoport, valamint a kárpátaljai Amaro Del. Várnak minden érdeklődőt.

Ifjúsági lelkinap a székelyudvarhelyi főesperesi kerületben
December 5-én, szombaton adventi kerületi ifjúsági lelkinapot szerveznek a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban. A program fél tíz órakor kezdődik melynek témája, „Irgalmas, mint az Atya…”, és délután fél öt órakor szentmisével zárul. Várnak  minden érdeklődő fiatalt.

Hétvégi szentmise közvetítések a Mária Rádióban
Holnap reggel nyolc órától, Gyergyószentmiklósról közvetítünk szentmisét. Vasárnap két szentmisét közvetítünk: reggel tíz órától Gyergyószentmiklósról, majd este hat órától a nagyváradi Székesegyházból hallhatják a szentmisét.

Az időjárásról: A hétvégén borongós, kora téli időre kell készülnünk. Holnap országszerte számíthatunk esőre, havas esőre. Reggel helyenként pára, köd képződhet. Az enyhén szeles időben délután 1-7°C körül alakul a levegő hőmérséklete.

MRE – Hírszolgálat, 2015. november 27.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében ma Kovásznán tartják az örökös szentségimádási napot. Várják a híveket a közös imádatra.

Meghívó lányoknak
A mallersdorfi ferences nővérek adventi lelki napokat szerveznek lányoknak november 28-30 között, a székelyudvarhelyi zárdában. Várják azok jelentkezését, akik közösen akarnak készülni Adventben, az Úrral való találkozásra az antonettan@gmail.com e-mail címen vagy a 0752-957.703-as telefonszámon.

Belső Iránytű- Gyergyószentmiklóson
A Szent István plébánián ma este hét órától, a Belső iránytű programsorozat keretében, az est témája „Az irgalmasság arca” című pápai bulla bemutatása. Meghívott előadó Jitianu Liviu, teológiai tanár. Várnak minden érdeklődőt.

Fiatal házasok találkozója Marosvásárhelyen
Havonkénti találkozóra hívják a friss házasokat, köztük az előző évek jegyeskurzusainak „végzettjeit”, akik azóta változtak, növekedtek az egymás iránti szeretetben. A találkozó célja együtt lenni, imádkozni, beszélgetni, közösen tervezni, hisz a házasság drága kincs, a család mindig felfedézésre váró érték – vallják a szervezők. Az első találkozási alkalom ma este hét órától lesz az Ama Deus cukrászdában.

Adventi esték a Novák Cukrászdában
Az irgalmas apa asztalhoz vár címmel karácsonyra készülnek a csíkszeredai Novák Cukrászdában, Urbán Erik ferences atyával. Első alkalommal a hallgatóság szemszögéből figyelik a történéseket. „…mindnyájan igyekeztek Jézushoz, hogy hallgassák őt.” Kik és miért, milyen lelkülettel? Én, aki Krisztus mennybemenetele után akár egy nappal is később születtem, honnan tudom, hogy valójában olyasvalami van itt, ami engem mélységesen érdekel? Jézus igen, egyház nem?! Avagy mindkettőre szükség van? Egy lelkigyakorlat formájában ezekre a kérdésekre keresik a választ péntek esténként hét órától. A rendezvényre a belépés díjtalan, viszont helyfoglalás szükséges a 0735-537101-es telefonszámon.

XIV. Csángó Nap Csíkszeredában
A Hargita Megyei Kulturális Központ főszervezésében tizennegyedik alkalommal rendezik meg Csíkszeredában a Csángó Napot, melynek rendezvényei a moldvai csángó kultúra értékeire irányítják a figyelmet. November 28-án, délután öt órakor táncházat tartanak a Pince klubban. Advent 1. vasárnapján, a Millenniumi-templomban, a délelőtt fél tíz órakor kezdődő szentmisén a pusztinaiak énekelnek.  

Szeretetkosár Székelyudvarhelyen
A Szent Anna és Joachim Nőszövetség, az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megszervezi a Szeretetkosár gyűjtést. Advent I. vasárnapján a Szent Miklós-plébániatemplomban, illetve a ferences templomban, minden szentmisén alapélelmiszereket, pénzadományt gyűjtenek, amelyet az idős, beteg és magányos embertársaink javára fordítanak a nőszövetség tagjai.

Szavak a középpontban
Az idei advent négy vasárnapján is ifjúsági imaórákra várják a szatmári híveket, amelyek tematikája most a szavakra és a mögöttük levő értelemre épül. Az első imaalkalmat a Szent Család templomban tartják november 29-én, este hét órától, Bátorító szavak címmel. Az imaórákat a helyi ifjúsági közösségek szervezik, de nem csak az ifjúság számára – bármely korosztály képviselőit várják az elmélkedéseket, imákat és énekeket is magukba foglaló programokra.

Zárul a kolozsvári Szent Cecília orgonakoncert sorozat
November 30-án, hétfőn este 7 órától különös eseményre kerül sor a Szent Cecília koncertsorozat XI. évadjának záró rendezvényén. A Musica Transylvanica sorozat keretében CD-lemez és kottás kötet bemutatóval egybekötött hangverseny lesz, amely Ruzitska György zeneszerző és orgonaművész munkásságának állít emléket. A Bécsből származó Ruzitska György, a 19. századi kolozsvári zeneiélet kulcsfontosságú alakja. 1835-1869 között a helyi Konzervatórium igazgatója volt és a Piarista templom karnagya. Zeneszerzői tevékenysége is gazdag, az orgonaművein kívül, szimfóniát, operát, miséket és számos kamaraművet komponált. A lemezről, illetve a kottás kötetről az előadók és szerkesztők beszélnek: Erich Türk és Potyó István, kolozsvári orgonisták. Szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt és orgonamuzsika kedvelőt!

Közönségtalálkozó Csíksomlyón és Kolozsváron
December 3-án, csütörtökön du. fél öt órára várjuk kedves hallgatóinkat, önkéntes munkatársainkat az év utolsó találkozójára. Helyszín a kolozsvári Szent Mihály Nőszövetség szentegyház utcai díszterme.
A hónap elsőszombatján, azaz december 5-én, közönségtalálkozó lesz a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi házban. A találkozó déli tizenkét órakor kezdődik és három órakor, az irgalmasság rózsafüzérének elimádkozásával ér véget. A találkozót követően, – melyen jelen lesz Karácson Tibor, műsorigazgató, több munkatárssal együtt –  közösen veszünk részt az elsőszombati Mária-köszöntőn. Várjuk hallgatóinkat és önkénteseinket egyaránt!

15-ik Várom az Urat
A kolozsvári Diákművelődési Házban december 5-én, délután négy órától tartják a 15. a Várom az Urat adventi keresztény zenefesztivált. Fellépnek: a régeni Sófár, a kolozsvári Kobak és KEL Zenecsoport, valamint a kárpátaljai Amaro Del együttesek. Szeretettel várnak minden érdeklődőt!

Az időjárásról: Ma erősen felhős, borongós lesz az időb az erdélyi medencében és a Keleti Kárpátok tájain vegyes halmazállapotú csapadék várható. Eleinte inkább havazás, később egyre inkább eső, havas eső is kialakulhat. Helyenként pára, köd képződhet, többfelé feltámad az északi, északnyugati szél, délután 0-6°C várható.

MRE – Hírszolgálat, 2015. november 27.

About the author

maradmin

Leave a Comment