2015. október 16. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Újra Mariathon
A mai napon és holnap, újabb különleges gyűjtést, azaz Mariathont szervezünk az Erdélyi Mária Rádióért. Várjuk és kérjük hallgatóinkat, hogy imáikkal és adományaikkal elősegítsék rádiónk fejlődését, hogy az még jobban és hatékonyabban tudja hírdetni a zűrzavaros hétköznapok közepette az Örömhír tiszta hangját.
 
Rómer Flóris Emlékkonferencia Nagyváradon

Kiállításmegnyitóval és kiadványbemutatóval egybekötött konferenciát szervez a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség holnap, Nagyvárad és az egyházmegye egyik legnagyobb tudósa, Rómer Flóris  kanonok, a modern magyar régészet atyja, európai hírű történész és múzeumalapító születésének 200. évfordulója alkalmából. A rendezvény délelőtt fél tíz órakor a székesegyház kriptájában kezdődik, ahol Böcskei László megyéspüspök vezetésével az elhunyt főpapok lelki üdvéért imádkoznak a jelenlévők. A neves előadók mellett a konferencia vendége lesz dr. Puskás Imre, Magyar Kormány kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára is, aki a rendezvény végén sajtótájékoztatót tart.

Egymillió gyermek imája a békéért
Egy venezuelai kezdeményezés 2005 óta arra hívja a gyermekeket, hogy minden év október 18-án a világ minden táján együtt imádkozzanak a családok, az országok és az egész világ egységéért, békéjéért. A nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai és tanárai ehhez a kezdeményezéshez csatlakozva vasárnap reggel kilenc órától a székesegyházban imádkoznak. 

Szentmise a Vártemplomban
Vasárnap, délután négy órakor a nagyváradi székeskáptalan tagjai, a jelenlevő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel egybekötött szentmisét végeznek a nagyváradi Vártemplomban. A szentmise főcelebránsa Kiss Albert, nagyvárad-olaszi plébános.

Szentségimádás Szentjobbon és Biharszentjánoson
A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően október hónap harmadik vasárnapján Szentjobbon és Biharszentjánoson lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.

Kápolna szentelés Árkoson
Holnap, jubileumi ünnepi szentmisére készülnek Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérei Árkoson, melynek keretén belül a kolostor megáldására és a kápolna felszentelésére is sor kerül. A nővérek hálát adnak a hívatásuk kegyelméért, szerzetesi közösségük 25 éves fennállásáért, erdélyi alapításuk 10 éves évfordulójáért és kolostoruk felépüléséért. A déli tizenkét órakor kezdődő ünnepi szentmise főcelebránsa és  szónoka Jakubinyi György érsek. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti. 

Az ifjúság estje
Szentségimádást tartanak Szent II. János Pál pápa emléknapján a fiatalokkal, a fiatalokért.  A négy magyar többségű egyházmegye ifjúsága október 22-én várja az imádkozni vágyokat. Az Egyházmegyei Ifjúsági Iroda kiküldte az eseményre összeállított imaanyagot a különböző plébániákra, így minden főesperességben, több helyen is megtartják a szentségimádást, kiemelten pedig: Szatmárnémetiben a Zárda templomban és Nagybányán a Szentháromság templomban este hét órától, Nagykárolyban a Kalazanci Szent József templomban és Máramarosszigeten a Borromeo Szent Károly templomban pedig fél nyolctól. 

Főegyházmegyei Biblia-nap Kolozsváron
A kolozsvári Szent Mihály plébánia ad otthont az idei Főegyházmegyei Biblia-napnak, amelyet a Katolikus Magyar Bibliatársulat szervez holnap, tudtuk meg a gyulafehérvári érsekség honlapjáról. „Hogyan maradjak hűséges Isten meghívásához?” mottóval a Szent Mihály Nőszövetség Szentegyház u. 2. szám alatti dísztermében délelőtt tíz órára várják az érdeklődőket. A programban lesznek előadások, városnézés, műhelymunka, kiscsoportos beszélgetések és gyónási lehetőség. A Biblia-nap záró akkordja a délután öt órától kezdődő szentmise, a Szent Mihály templomban, szentbeszédet mond Pantea Tibor ferences atya.

Szent Lukács evangélista ünnepe Bikafalván
Vasárnap, a székelyudvarhelyi Szent Miklós plébánia, leányegyházközségének, Bikafalva búcsúünnepét tartják. A tizenegy órától kezdődő  ünnepi szentmise, meghívott szónoka, Jakab Lajos, vágási plébános. 

Emlékezés és kiállítás
35 éve alkotta meg Lukácsovits Magda festőművész a székelyudvarhelyi Szent Miklós-hegyi ravatalozó Krisztus feltámadása című hármasfalképét, valamint a végtisztességtétel eme hajlékát az általa tervezett liturgikus berendezéssel temetői kápolnává alakította. A munkára Bálint Lajos, akkori főesperes kérte fel, aki 1991-től a Gyulafehérvári Főegyházmegye első érseke volt, és 5 évvel ezelőtt halt meg. Az évfordulók alkalmával október 24-én, szombaton Székelyudvarhelyen főpásztori szentmisére, életmű-kiállítás megnyitására, album- és könyvbemutatóra kerül sor. A rendezvénysorozat szentmisével kezdődik szombaton reggel kilenc órától a ferences templomban,majd fél tizenegy órától a Művelődési Házban folytatódik a Lukácsovits Magda erdélyi festőművész életműve-kiállítás és a Krisztus követségében című Bálint Lajos-emlékkönyv bemutató ünnepsége. 

Hétvégi szentmise közvetítések a Mária Rádióban
Szombaton reggel nyolc órától Gyergyótölgyesről, déli tizenkét órától pedig Árkosról, vasárnap tizenegy órától Gyergyótölgyesről  közvetítjük a szentmisét.
 
Az időjárásról: szombaton elsősorban a nyugati, északnyugati országrészben várható még
többfelé eső, zápor, helyenként már hosszabb időszakokra kisüthet a nap. A szél veszít erejéből. Hajnalban 1-11, délután 14-18 fokot mérhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2015. október 16.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Újra Mariathon
Ma reggel nyolc órától holnap  este kilenc óráig újabb különleges gyűjtést, azaz Mariathont szerveztünk az Erdélyi Mária Rádióért. Várjuk és kérjük hallgatóinkat, hogy imáikkal és adományaikkal segítsék elő rádiónk fejlődését, hogy az még jobban és hatékonyabban tudja hírdetni a zűrzavaros hétköznapok közepette az Örömhír tiszta hangját.
 
Újra kigyúlnak az együttérzés lángjai
Immár hetedik alkalommal szervezik meg az Egymillió csillag a szegényekért akciót az ország mintegy 54 településén.  Mécsesekkel világítanak meg egy-egy közteret, ahol minden egyes meggyújtott gyertya jelképes sorsvállalás a nélkülözőkkel. Nagyváradon délután hat órára várják az érdeklődőket a római katolikus székesegyház kertjében, felekezeti és nemzetiségi hovatartozástól függetlenül. Az eseményen köszöntőbeszédet mond Böcskei László római katolikus, illetve Virgil Bercea görög katolikus megyéspüspök, majd fellép a székesegyház gyermekkórusa és a Iuliu Maniu Görög Katolikus Líceum kórusa. A gyertyagyújtást a Resonnance egyesület művészei kísérik zongorajátékkal. Az esemény keretében a résztvevőknek lehetősége nyílik arra, hogy aláírják a szociális szolgáltatások állami támogatásának emelésére indított petíciót.

Főegyházmegyei Biblia-nap Kolozsváron
A kolozsvári Szent Mihály plébánia ad otthont az idei Főegyházmegyei Biblia-napnak, amelyet a Katolikus Magyar Bibliatársulat szervez október 17-én, szombaton, tudtuk meg a gyulafehérvári érsekség honlapjáról. „Hogyan maradjak hűséges Isten meghívásához?” mottóval a Szent Mihály Nőszövetség Szentegyház u. 2. szám alatti dísztermében délelőtt tíz órára várják az érdeklődőket. A programban lesznek előadások, városnézés, műhelymunka, kiscsoportos beszélgetések és gyónási lehetőség. A Biblia-nap záró akkordja a délután öt órától kezdődő szentmise, a Szent Mihály templomban, szentbeszédet mond Pantea Tibor ferences atya. Erre az alkalomra autóbusz indul Székelyföldről, érdeklődni a 0745-311.855-ös telefonszámon lehet Szabó Bernadettnél.

Mária Út, amely összeköt! – V. Mária Út Konferencia
Október 16-17. között tartják a Mária Út, amely összeköt! elnevezésű V. Mária Út Konferenciát a csíksomlyói Hotel Salvatorban. A rendezvényen bemutatásra kerül többféle zarándoklat és kezdeményezés (gyalogos, kerékpáros, buszos és vonatos), amelyek közös tulajdonsága, hogy mindannyiunkat összekötnek az úton. Élménybeszámolókat hallhatnak zarándokoktól, fiataloktól, és sor kerül az erdélyi Mária út eredményeinek, nehézségeinek és a jövőbeli feladatainak átbeszélésére. A részletes programot megtekinthetik a www.mariaut.ro honlapon.

Rómer Flóris Emlékkonferencia Nagyváradon
Holnap kiállításmegnyitóval és kiadványbemutatóval egybekötött konferenciát szervez a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség. Nagyvárad és az egyházmegye egyik legnagyobb tudósa, Rómer Flóris  kanonok, a modern magyar régészet atyja, európai hírű történész és múzeumalapító születésének 200. évfordulója alkalmából. A rendezvény délelőtt fél tíz órakor a székesegyház kriptájában kezdődik, ahol Böcskei László megyéspüspök vezetésével az elhunyt főpapok lelki üdvéért imádkoznak a jelenlévők. A neves előadók mellett a konferencia vendége lesz dr. Puskás Imre, Magyar Kormány kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára is, aki a rendezvény végén sajtótájékoztatót tart.

Kápolna szentelés Árkoson
Holnap jubileumi ünnepi szentmisére készülnek Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérei Árkoson, melynek keretén belül a kolostor megáldására és a kápolna felszentelésére is sor kerül. A nővérek hálát adnak a hívatásuk kegyelméért, szerzetesi közösségük 25 éves fennállásáért, erdélyi alapításuk 10 éves évfordulójáért és kolostoruk felépüléséért. A déli tizenkét órakor kezdődő ünnepi szentmise főcelebránsa Jakubinyi György érsek. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Az ifjúság estje
Szentségimádást tartanak Szent II. János Pál pápa emléknapján a fiatalokkal, a fiatalokért.  A négy magyar többségű egyházmegye ifjúsága október 22-én várja az imádkozni vágyokat. Az Egyházmegyei Ifjúsági Iroda kiküldte az eseményre összeállított imaanyagot a különböző plébániákra, így minden főesperességben, több helyen is megtartják a szentségimádást, kiemelten pedig: Szatmárnémetiben a Zárda templomban és Nagybányán a Szentháromság templomban este hét órától, Nagykárolyban a Kalazanci Szent József templomban és Máramarosszigeten a Borromeo Szent Károly templomban pedig fél nyolctól.

Emlékezés és kiállítás
35 éve alkotta meg Lukácsovits Magda festőművész a székelyudvarhelyi Szent Miklós-hegyi ravatalozó Krisztus feltámadása című hármasfalképét, valamint a végtisztességtétel eme hajlékát az általa tervezett liturgikus berendezéssel temetői kápolnává alakította. A munkára Bálint Lajos, akkori főesperes kérte fel, aki 1991-től a Gyulafehérvári Főegyházmegye első érseke volt, és 5 évvel ezelőtt halt meg. Az évfordulók alkalmával október 24-én, szombaton Székelyudvarhelyen főpásztori szentmisére, életmű-kiállítás megnyitására, album- és könyvbemutatóra kerül sor. A rendezvénysorozat szentmisével kezdődik szombaton reggel kilenc órától a ferences templomban,majd fél tizenegy órától a Művelődési Házban folytatódik a Lukácsovits Magda erdélyi festőművész életműve-kiállítás és a Krisztus követségében című Bálint Lajos-emlékkönyv bemutató ünnepsége.

Az időjárásról: Ma többfelé eső várható, az eső, záporok mellett nyugaton, délnyugaton  pár órás napsütésre is számíthatunk. Többfelé feltámad a keleti, délkeleti szél. A reggeli órákban 3-12 C fok közötti értékeket mérhetünk, napközben pedig 15-20 C fokot.

MRE – Hírszolgálat, 2015. október 16.
 

About the author

maradmin

Leave a Comment