2015. október 21. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

A család a szeretet igéretére alapszik
Az ígéretek fontosságáról és hűséges megtartásukról beszélt mai katekézisében Ferenc pápa, a Szent Péter téren megtartott általános kihallgatás alkalmából. Az audiencián, melyet rádiónk is élőben közvetített, a szentatya tovább bővítette a múlt heti gondolatát, amikor a szülők gyermekeiknek tett ígéretük betartásáról, annak szükségéről tett említést. A mai napon kihangsúlyozta: a család identitása egy ígéret amely kitárul az egész családra, minden tagjára és az egész emberiségre. Az ígérethez való hűséget pedig épp a családban lehet megtanúlni, a szeretet törvénye írja ezt bele testünkbe, elménkbe és nincs az az iskola, amely pótolni tudná ennek hiányát. A katekézis végén pedig arra kérte a jelenlevőket, imádkozzanak a szinódusi atyákért, hogy Isten akarata szerint végezzék hithű munkájukat.

Az ifjúság estje
Szentségimádást tartanak Szent II. János Pál pápa emléknapján a fiatalokkal, a fiatalokért. A gyulafehérvári, nagyváradi, szatmári és temesvári egyházmegye holnap várja az egyházközségek ifjúsági csoportjait az imaalkalmakra. A Szatmári Egyházmegyei Ifjúsági Iroda kiküldte az eseményre összeállított imaanyagot a különböző plébániákra, így minden főesperességben, több helyen is megtartják a szentségimádást: Szatmárnémetiben a Zárda templomban és Nagybányán a Szentháromság templomban este hét órától, Nagykárolyban a Kalazanci Szent József templomban és Máramarosszigeten a Borromeo Szent Károly templomban pedig fél nyolctól. Az erdélyi Mária Rádióban este tíz órától emlékezünk meg a fiatalok Szent Pápájáról és imádkozunk az ő közbenjárását kérve. Hívjuk hallgatóinkat, tartsanak velünk holnap este Kovász c. műsorunkban.

Érezve érteni – előadás Szatmárnémetiben
A Keresztény Agora keretében október 24-én a szatmári Székesegyház Plébánia szervezésében újabb előadásra kerül sor. Szombaton délelőtt tizenegy órakor Homa Ildikó szociális testvér, pszichológus könyvbemutatóval egybekötött előadást tart Érezve érteni címmel. Ez alkalommal, a Mária Rádió Evangéliumi lélektan című műsorának anyagából készült könyvről a szerzővel beszélget Szőcs Csaba, a könyvet kiadó kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója. A rendezvény a Scheffler János Lelkipásztori Központ dísztermében lesz megtartva, ahova minden érdeklődőt várnak.

Élő Rózsafüzér zarándoklat
Október 24-én, szombaton újra Élő Rózsafüzérzarándoklatra kerül sor Csíkszeredában, az Erdélyi Mária Út Egyesület, a csíkszeredai plébániák és az Erdélyi Cursillo közös szervezésében. Várják a zarándokokat, hogy közösen imádkozzanak a városért az egyházközségekért és népünk megújulásáért. A zarándoklat ez alkalommal a csobotfalvi Szent Péter és Szent Pál templomtól indul reggel kilenc órakor és este hat órakor a Csíksomlyói Kegytemplomban zárul közös szentmisével. A zarándoklatba a nap folyamán bármelyik plébánián vagy az zarándoklat bármely szakaszán be lehet kapcsolódni.

Templombúcsú Monospetriben
Október 25-én, vasárnap tartják a monospetri plébániatemplom búcsúünnepét. Az esemény részeként fél tizenkét órakor megáldásra kerül az elkészült Boldog Bogdánffy Szilárd Közösségi Ház, majd kezdetét veszi az ünnepi szentmise, melynek főcelebránsa és ünnepi szónoka Pék Sándor esperes, nagyvárad-újvárosi plébános.

Szentségimádás Székelyhídon és a vincés nővérek kápolnájában
A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően október hónap negyedik vasárnapján, azaz 25-én Székelyhídon és a vincés nővérek kápolnájában lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.

„Máriával a világ utcáin”
Ezzel a mottóval rendezik meg idén a VI. Mária Rádió Világkonferenciát az olaszországi Collevalenzában október 25-30 között. A háromévente sorra kerülő konferencián előadásokon, kiscsoportos beszélgetéseken, különböző mühelymunkákon és persze közös imaalkalmakon vesznek részt a Mária Rádiók képviselői a világ minden pontjáról. A találkozó csúcspontja egy zarándoknap lesz Rómába, ahol Ferenc pápa személyesen fogdja majd a résztvevőket.
A konferencia vasárnap este fél nyolc órakor ünnepélyes szentmisével kezdődik, melyet rádiónk élő adásban közvetít.

Az időjárásról: Holnap többórás napsütésre készülhetünk, csapadék már csak délen várható. Helyenként megélénkül az északias szél. A hajnalok egyre hidegebbek -3 és +4 fok körüli értékekkel, délután 10-15°C várható. 

MRE - Hírszolgálat, 2015. október 21.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Címerek Kolozsvárott – fotókiállítás megnyitó
Ma délután öt órai kezdettel tartják Máthé János Címerek Kolozsvárott tematikájú fotókiállításának megnyitóját a kolozsvári Szent Mihály Római Katolikus Nőszövetség dísztermében. Köszöntő beszédet mond Kovács Sándor főesperes-plébános. A kiállított anyagot Asztalos Lajos helytörténész mutatja be. A zenei műsorban fellép a kolozsvári Guttman Mihály Pedagóguskórus, Bedő Ágnes vezényletével. A kiállítás október 30-ig tekinthető meg hétköznapokon tíz és tizenkét óra között a Szent Mihály Nőszövetség dísztermében, a Szentegyház utca 2 szám alatt, az első emeleten. Szeretettel hívnak és várnak minden érdeklődőt.

Fészekrakás Hármasban
A Katolikus Családpasztorációs Iroda szervezésében újabb jegyeskurzus indul Karcfalván. A kurzus regionális jellegű, ma kezdődik és december 16-án ér véget. A találkozók szerda esténként lesznek este hét és kilenc óra között a karcfalvi közbirtokosság épületében. Az együttlétek formája interaktív, rövid előadásokból és beszélgetésekből, csoportmunkákból állnak. Elsősorban jegyben levő, a közeljövőben összeházasodni szándékozó párok jelentkezését várják, de részt vehetnek együtt járó fiatal párok is, akik szeretnék jobban megismerni önmagukat és mélyíteni kapcsolatukat.

Az ifjúság estje
Szentségimádást tartanak Szent II. János Pál pápa emléknapján a fiatalokkal, a fiatalokért. A gyulafehérvári, nagyváradi, szatmári és temesvári egyházmegye holnap várja az egyházközségek ifjúsági csoportjait az imaalkalomra. A Szatmári Egyházmegyei Ifjúsági Iroda kiküldte az eseményre összeállított imaanyagot a különböző plébániákra, így minden főesperességben, több helyen is megtartják a szentségimádást: Szatmárnémetiben a Zárda templomban és Nagybányán a Szentháromság templomban este hét órától, Nagykárolyban a Kalazanci Szent József templomban és Máramarosszigeten a Borromeo Szent Károly templomban pedig fél nyolctól. Az erdélyi Mária Rádióban este tíz órától emlékezünk meg a fiatalok Szent Pápájáról és imádkozunk az ő közbenjárását kérve. Hívjuk hallgatóinkat, tartsanak velünk  Kovász c. műsorunkban.

Kamarakórus Fesztivál Sepsiszentgyörgyön
Október 23-án, pénteken, délután hat órakor kezdődik a XIV. Nemzetközi Ökumenikus Kamarakórus Fesztivál a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templomban. A rendezvényen hazai és külföldi kórusok örvendeztetik meg muzsikájukkal a sepsiszentgyörgyi közönséget. Résztvevő kórusok: a székelyudvarhelyi Musica Sacra kamarakórus, a kézdivásárhelyi Szentháromság templom kórusa, a Csíksomlyói Kegytemplom kórusa, a kovásznai Pastorala kamarakórus, a Szemerjai Református Dalárda, a brassói Fekete Templom Jugendbach kamarakórusa, a sepsiszentgyörgyi Pro Musica kamarakórus, a Kriza János Unitárius Dalárda, a Pécsi – Komlói Pedagógus Kamarakórus, valamint a házigazda Laudate kamarakórus és kamarazenekar. A Fesztivál záróakkordját október 25-én, vasárnap, este hét órától a Krisztus király templomban a Napocelli nemzetközi csellózenekar koncertje, a 32 húrú cselló adja meg.  A belépés díjtalan, minden zenekedvelőt, érdeklődőt várnak!

Érezve érteni – előadás Szatmárnémetiben
A Keresztény Agora keretében október 24-én a szatmári Székesegyház Plébánia szervezésében újabb előadásra kerül sor. Szombaton délelőtt tizenegy órakor Homa Ildikó szociális testvér, pszichológus könyvbemutatóval egybekötött előadást tart Érezve érteni címmel. Ez alkalommal, a Mária Rádió Evangéliumi lélektan című műsorának anyagából készült könyvről a szerzővel beszélget Szőcs Csaba, a könyvet kiadó kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója. A rendezvény a Scheffler János Lelkipásztori Központ dísztermében lesz megtartva, ahova minden érdeklődőt várnak.

„Irgalmasságot akarok és nem áldozatot”
Ezzel a mottóval szerveznek karizmatikus találkozót, október 24-én, szombaton a csíkszentléleki templomban, délelőtt fél tíz és délután három óra között.

Élő Rózsafüzér zarándoklat
Október 24-én, szombaton újra Élő Rózsafüzérzarándoklatra kerül sor Csíkszeredában, az Erdélyi Mária Út Egyesület, a csíkszeredai plébániák és az Erdélyi Cursillo közös szervezésében. Várják a zarándokokat, hogy közösen imádkozzanak a városért, az egyházközségekért és népünk megújulásáért. A zarándoklat ez alkalommal a csobotfalvi Szent Péter és Szent Pál templomtól indul reggel kilenc órakor és este hat órakor a Csíksomlyói Kegytemplomban zárul közös szentmisével. A zarándoklatba a nap folyamán bármelyik plébánián vagy az zarándoklat bármely szakaszán be lehet kapcsolódni.

Búcsú Csíktaplocán
A Mindenszentek templom búcsúját október 25-én tartják. Az ünnep fél egy órakor kezdődik, meghívott szónok Tamás József püspök, aki a szentmise végén megáldja a felújított ravatalozót is.

Szabadulás az alkohol rabságából
A Gyulafehérvári Caritas KI-ÚT konzultációs programja és a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat lelkigyakorlatot szervez szenvedélybetegeknek és hozzátartozóinak Fazekas György atya vezetésével. A lelkigyakorlat a csíksomlyói, Szent István Gyermekvédelmi Központban november 5-8. között tartják. Alapja az elfogadás és a befogadás, amely lehetőséget ad az őszinte beszélgetésekre. A jelentkezés feltétele az alkohol problémában való érintettség, valamint a vágy az ivás abbahagyására, és készség a változásra. Érdeklődni és jelentkezni lehet november 2-áig, Márton Orsolyánál, a 0733-773.577–es telefonszámon, vagy az orsolya.marton@caritas-ab.ro e-mail címen.

Az időjárásról: Ma a legtöbb helyen több órás napsütésre számíthatunk, a felhőátvonulásokból legfeljebb csak elszórtan - elsősorban északon - alakulhat ki futó zápor. Az idő továbbra is szeles marad. Hajnalban az erdélyi medencében lesz a leghidegebb -2 és 5°C várható, napközben pedig 9-13°C-ra van kilátás.

MRE - Hírszolgálat, 2015. október 21.

About the author

maradmin

Leave a Comment