2015. október 22. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

„Máriával a világ utcáin”
Ezzel a mottóval rendezik meg idén a VI. Mária Rádió Világkonferenciát az olaszországi Collevalenzában (ejtsd: Kolleválencában) október 25-30 között. A háromévente sorra kerülő konferencián előadásokon, kiscsoportos beszélgetéseken, különböző mühelymunkákon és persze közös imaalkalmakon vesznek részt a Mária Rádiók képviselői a világ minden pontjáról. A találkozó csúcspontja egy zarándoknap lesz Rómába, ahol Ferenc pápa személyesen fogdja majd a résztvevőket.
A konferencia vasárnap este fél nyolc órakor ünnepélyes szentmisével kezdődik, melyet rádiónk élő adásban közvetít.

Kamarakórus Fesztivál Sepsiszentgyörgyön
Holnap délután hat órakor kezdődik a XIV. Nemzetközi Ökumenikus Kamarakórus Fesztivál a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templomban. A rendezvényen hazai és külföldi kórusok örvendeztetik meg muzsikájukkal a sepsiszentgyörgyi közönséget. Résztvevő kórusok: a székelyudvarhelyi Musica Sacra kamarakórus, a kézdivásárhelyi Szentháromság templom kórusa, a Csíksomlyói Kegytemplom kórusa, a kovásznai Pastorala kamarakórus, a Szemerjai Református Dalárda, a brassói Fekete Templom Jugendbach kamarakórusa, a sepsiszentgyörgyi Pro Musica kamarakórus, a Kriza János Unitárius Dalárda, a Pécsi – Komlói Pedagógus Kamarakórus, valamint a házigazda Laudate kamarakórus és kamarazenekar. A Fesztivál záróakkordját október 25-én, vasárnap, este hét órától a Krisztus király templomban a Napocelli nemzetközi csellózenekar koncertje, a 32 húrú cselló adja meg. A belépés díjtalan, minden zenekedvelőt, érdeklődőt várnak!

Emlékezés és kiállítás
35 éve alkotta meg Lukácsovits Magda festőművész a székelyudvarhelyi Szent Miklós-hegyi ravatalozó Krisztus feltámadása című hármas falképét, valamint a végtisztességtétel eme hajlékát az általa tervezett liturgikus berendezéssel temetői kápolnává alakította. A munkára Bálint Lajos, akkori főesperes kérte fel, aki 1991-től a Gyulafehérvári Főegyházmegye első érseke volt, és 5 évvel ezelőtt halt meg. Az évfordulók alkalmából több rendezvény is lesz október 24-én, szombaton, Székelyudvarhelyen. A rendezvénysorozat szentmisével kezdődik reggel kilenc órától a ferences templomban melyet Tamás József püspök mutat be, meghívott szónok Kovács Sándor kolozsvári főesperes, plébános. Fél tizenegy órától a Művelődési Házban folytatódik a program a Lukácsovits Magda erdélyi festőművész életmű-kiállításának megnyitójával, illetve a Krisztus követségében című Bálint Lajos-emlékkönyv bemutató ünnepséggel.

„Az embereket meg lehet ismerni a zenén keresztül, amit hallgatnak.”
Ezzel a mottóval szintén október 24-én, szombaton VIII. alkalommal szerveznek kórustalálkozót Székelyudvarhelyen, a Szent Miklós plébánia Musica Sacra kamarakórus rendezésében. Az esemény reggel kilenc órakor szentmisével kezdődik a ferences templomban, utána pedig a Szent Miklós templomban folytatódik, ahol a kórusok bemutatkozása következik. A meghívottak közül a magyarországi Komlói Pedagógus Kamarakórus az esti hat órás szentmise keretében, illetve annak végén hangversenyt ad a ferences templomban.

Élő Rózsafüzér zarándoklat
Október 24-én, szombaton újra Élő Rózsafüzérzarándoklatra kerül sor Csíkszeredában, az Erdélyi Mária Út Egyesület, a csíkszeredai plébániák és az Erdélyi Cursillo közös szervezésében. Várják a zarándokokat, hogy közösen imádkozzanak a városért az egyházközségekért és népünk megújulásáért. A zarándoklat ez alkalommal a csobotfalvi Szent Péter és Szent Pál templomtól indul reggel kilenc órakor és este hat órakor a Csíksomlyói Kegytemplomban zárul közös szentmisével. A zarándoklatba a nap folyamán bármelyik plébánián vagy az zarándoklat bármely szakaszán be lehet kapcsolódni.

„Irgalmasságot akarok és nem áldozatot”
Ezzel a mottóval szerveznek karizmatikus találkozót, október 24-én, szombaton a csíkszentléleki templomban, délelőtt fél tíz és délután három óra között. Várnak minden érdeklődőt!

Búcsú Csíktaplocán
A Mindenszentek templom búcsúját október 25-én tartják. Az ünnep fél egy órakor kezdődik, meghívott szónok Tamás József püspök, aki a szentmise végén megáldja a felújított ravatalozót is.

Népemért vállalom
A Mustármag megújulás szolgálat a Népemért vállalom zeneművet, már több mint 30 alkalommal mutatta be Erdély-szerte. Október 25-én, vasárnap este hét órától kerül sor egy újabb bemutatóra a zetelaki templomban. Zeneszerző: Csiszér László és Gyárfás Levente, szöveg: Papp László.

Belső Iránytű
A gyergyószentmiklósi Szent István plébánia és a Nyitott Akadémia közös szervezésében, a Belső iránytű programsorozat keretében, október 29-én este hét órától A magánytól az összetartozásig címmel Pál Ferenc atya, mentálhigiénés tanácsadó tart előadást a gyergyószentmiklósi Művelődési Házban. Jegyeket a Művelődési Központban, a Szent István plébánián, valamint a Figura stúdió jegyirodájában lehet megvásárolni. Minden érdeklődőt várnak.

Az időjárásról: Holnap egy gyenge front hatására a reggeli, délelőtti órákban északon és az erdélyi medencében néhol kialakulhat kisebb eső, napközben azonban északnyugat felől csökken a felhőzet, egyre többfelé kisüt a nap. Ismét megélénkül a szél. A hajnal enyhébb lesz 2-6, délután pedig 10-15 fok körüli értékekkel.

MRE - Hírszolgálat, 2015. október 22.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Az ifjúság estje
Ma, Szent II. János Pál pápa emléknapján, szentségimádást tartanak a fiatalokkal, a fiatalokért. A gyulafehérvári, nagyváradi, szatmári és temesvári egyházmegye várja az egyházközségek ifjúsági csoportjait az imaalkalmakra. A Szatmári Egyházmegyei Ifjúsági Iroda kiküldte az eseményre összeállított imaanyagot a különböző plébániákra, így minden főesperességben, több helyen is megtartják a szentségimádást: Szatmárnémetiben a Zárda templomban és Nagybányán a Szentháromság templomban este hét órától, Nagykárolyban a Kalazanci Szent József templomban és Máramarosszigeten a Borromeo Szent Károly templomban pedig fél nyolctól.
Rádiónkban is megemlékezünk a fiatalok Szent Pápájáról és imádkozunk az ő közbenjárását kérve. Hívjuk hallgatóinkat, tartsanak velünk este tíz órától a Kovász c. műsorunkban.

Érezve érteni – előadás Szatmárnémetiben
A Keresztény Agora keretében október 24-én a szatmári Székesegyház Plébánia szervezésében újabb előadásra kerül sor. Szombaton délelőtt tizenegy órakor Homa Ildikó szociális testvér, pszichológus könyvbemutatóval egybekötött előadást tart Érezve érteni címmel. Ez alkalommal, a Mária Rádió Evangéliumi lélektan című műsorának anyagából készült könyvről a szerzővel beszélget Szőcs Csaba, a könyvet kiadó kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója. A rendezvény a Scheffler János Lelkipásztori Központ dísztermében lesz megtartva, ahova minden érdeklődőt várnak.

10 éves születésnap a Cseperedőben
A Gyulafehérvári Caritas marosvásárhelyi Korai Nevelő- és Fejlesztőközpontja idén ünnepli működésének 10. évét.  Az elmúlt évek alatt tapasztalt számtalan élményt, mosolyt és támogatást szeretnék megköszönni mindazoknak, akik ez idő alatt részt vettek programjainkon. Ezért október 24-én, szombaton, egy közös ünnepségre kerül sor a központ székhelyén, a Deus Providebit Házban. A 10-13 óra között zajló rendezvényen fellép a Hatlyukas furulyacsoport, a Gézengúz gyermektáncház csoportja, emellett ügyességi játékokra, papírszínházra, kézműveskedésre, családi fotózásra és végül egy szülinapi meglepetésre kerül sor. Várják mindazokat, akik szívesen bekapcsolódnának a közös ünneplésbe.

Megemlékezés Csíksomlyón
Böjte Csaba ferences atya és a csíksomlyói Szent István Otthon lakói október 24-én, szombaton az 1661-es októberi nagy csíki tatárbetörésről emlékeznek meg. A tatárbetörés túlélője Kájoni János ferences szerzetes, az ő általa irt és gyűjtött dalokból fog a Role együttes egy koncertet tartani. Ezalkalommal a Szent István otthonban egy tea házat is avatnak, melyre meghívást kapott Szabó György, a bükki füves ember is. Az ünnepség délelőtt tíz órakor kezdődik, melyre minden érdeklődőt várnak.

Templombúcsú Monospetriben
Október 25-én, vasárnap tartják a monospetri plébániatemplom búcsúünnepét. Az esemény részeként fél tizenkét órakor megáldásra kerül az elkészült Boldog Bogdánffy Szilárd Közösségi Ház, majd kezdetét veszi az ünnepi szentmise, melynek főcelebránsa és ünnepi szónoka Pék Sándor esperes, nagyvárad-újvárosi plébános.

Szentségimádás Székelyhídon és a vincés nővérek kápolnájában
A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően október hónap negyedik vasárnapján, azaz 25-én Székelyhídon és a vincés nővérek kápolnájában lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.

Belső Iránytű
A gyergyószentmiklósi Szent István plébánia és a Nyitott Akadémia közös szervezésében, a Belső iránytű programsorozat keretében, október 29-én este hét órától A magánytól az összetartozásig címmel Pál Ferenc atya, mentálhigiénés tanácsadó tart előadást a gyergyószentmiklósi Művelődési Házban. Jegyeket a Művelődési Központban, a Szent István plébánián, valamint a Figura stúdió jegyirodájában lehet megvásárolni. Minden érdeklődőt várnak.

„Máriával a világ utcáin”
Ezzel a mottóval rendezik meg idén a VI. Mária Rádió Világkonferenciát az olaszországi Collevalenzában október 25-30 között. A háromévente sorra kerülő konferencián előadásokon, kiscsoportos beszélgetéseken, különböző mühelymunkákon és persze közös imaalkalmakon vesznek részt a Mária Rádiók képviselői a világ minden pontjáról. A találkozó csúcspontja egy zarándoknap lesz Rómába, ahol Ferenc pápa személyesen fogdja majd a résztvevőket.
A konferencia vasárnap este fél nyolc órakor ünnepélyes szentmisével kezdődik, melyet rádiónk élő adásban közvetít.

Újra nyit az Egalitas vendéglő a Posticumban
A nagyváradi ifjúsági központban október 27-én, kedden délután hat és fél kilenc között újra várja vendégeit az Egalitas vendéglő, ahol fogyatékkal élő személyek főznek és szolgálnak fel. A Posticum projektje egy időszakos étterem, bárki betérhet, aki találkozni szeretne a „vendéglátókkal” és elfogyaszthatja az általuk készített ételeket. Ez alkalommal is a Down Egyesület fiataljai fognak főzni és felszolgálni. A menü kifizetésével a sérült fiatalok további tevékenységeit is támogathatják. A helyek száma korlátozott, ezért a helyfoglaláshoz  előzetes bejelentkezés szükséges. Érdeklődni és jelentkezni a 0259-431.398-as vagy a 0744-504.051-es telefonszámokon lehet hétfő déli tizenkét óráig.

Az időjárásról: Ma többórás napsütésre készülhetünk, csapadék már csak délen várható. Helyenként megélénkül az északias szél. A hajnalok egyre hidegebbek -3 és +4 fok körüli értékekkel, délután 10-15°C várható. A hétvégén többnyire csapadékmentes, őszi időre készülhetünk több órás napsütéssel, hajnali pára- és ködfoltokkal, legfeljebb csak pénteken lehet elszórtan kisebb eső, egy-egy futó zápor.

MRE - Hírszolgálat, 2015. október 22.

About the author

maradmin

Leave a Comment