2015. október 27. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Tizenkét kispap öltött reverendát
Október 25-én délelőtt a gyulafehérvári székesegyházban tizenkét harmadéves kispap ölthette magára a reverendát. Az ünnepélyes szentmisét, amelynek keretében az admissio, a papjelöltek közé való hivatalos felvétel történt Jakubinyi György érsek celebrálta. A főpásztor szentbeszédében rávilágított a reverenda viselésének jelentőségére, ugyanakkor buzdította az újonnan beöltözötteket hivatásuk elmélyítésére. Kiemelte a papi hivatásokért való imádság fontosságát is. Ezt követően a harmadévesek magukra öltötték a megáldott, szenteltvízzel meghintett és megtömjénezett reverendákat. A beöltözésbe a felsőbb évesek közül felkért „reverenda apa” segített nekik. A Gyulafehérvári Főegyházmegyéből kilencen lettek hivatalosan is papjelöltek, ketten a temesvári egyházmegyéből,  valamint egy kispap a szatmári egyházmegyéből. Imádkozzunk az újonnan beöltözöttekért és újabb papi hivatásokért!

„Máriával a világ utcáin”
Ezzel a mottóval vette kezdetét vasárnap este a VI. Mária Rádió Világkongresszus az olaszországi Collevalenzában és október 30-ig tart a háromévente sorra kerülő konferencia. Szentmisével kezdődött, majd a hét folyamán,  előadásokon, kiscsoportos beszélgetéseken, különböző műhelymunkákon és közös imaalkalmakon vesznek részt a Mária Rádiók képviselői a világ minden pontjáról. A találkozó csúcspontja egy zarándoknap lesz Rómába, ahol Ferenc pápa személyesen fogadja majd a résztvevőket. Az Erdélyi Mária Rádiót Szatmári Ferenc elnök és Karácson Tibor atya, rádiónk műsorigazgatója képviseli.

Belső Iránytű
A gyergyószentmiklósi Szent István plébánia és a Nyitott Akadémia közös szervezésében, a Belső iránytű programsorozat keretében, csütörtökön este hét órától A magánytól az összetartozásig címmel Pál Ferenc atya, mentálhigiénés tanácsadó tart előadást a gyergyószentmiklósi Művelődési Házban. Jegyeket a Művelődési Központban, a Szent István plébánián, valamint a Figura stúdió jegyirodájában lehet megvásárolni. Minden érdeklődőt várnak.

Dokumentumfilmet mutatnak be Márton Ártonról Budapesten
Holnap Márton Áron püspök boldoggá avatási peréről szóló film bemutatására kerül sor az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében. Az Uránia MTI-hez eljutatott közleménye szerint a Maksay Ágnes által rendezett, három részre tagolt alkotás a hitvalló püspök boldoggá avatási folyamatának jelenlegi állásáról és jelentőségéről szól. A film többek között kitér az egykori ismerősök, rokonok, paptársak tanúságtételeire, valamint a kommunista román titkosszolgálat, a Securitate archívumában őrzött Márton Áronról szóló iratanyag tartalmára is. A bemutató után Maksay Ágnes Nagy Mihály történésszel, a Román Kulturális Intézet alelnökével és a film szakértőjével, valamint Kasza László brassói káplánnal, Márton Áron boldoggá avatási perének viceposztulátorával beszélget a filmről. -tudtuk meg az erdély.ma honlapról.

Évadnyitó előadás a Katolikus Akadémián
A Katolikus Akadémia hatodik évének nyitó előadását, csütörtökön  este hét órától Máté-Tóth András ismert teológus, valláskutató, a Szegedi Tudományegyetem professzora, a Bécsi Egyetem magántanára tartja. Előadásának címe: Sebzett identitás Kelet-Közép-Európában. Vallástudományi és teológiai értelmezések. Az előadás helyszíne a BBTE –Római Katolikus Teológia Kar díszterme, Szentegyház u. 5., Kolozsvár.

Író – olvasó találkozó Székelyudvarhelyen
Október 29-én, csütörtökön este hat órától, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban, Sebestyén Péter, azaz Péter- páter lelkiségi író, bemutatja a legújabb esszékötetét, melynek címe: A jólét délibábja? Az est keretében helyet kap író-olvasó közötti  kötetlen beszélgetés  is. Minden érdeklődőt várnak.

Csend(tan)folyam
Október  31 – november 8. között, egyhetes, szombat estétől vasárnap reggelig tartó csendes lelkigyakorlatra kerül sor a csíkszentdomokosi Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban, amelyet Józsa Csaba vezet. A résztvevők bevezetést kapnak a csendes, gondolat-nélküli meditációba, a szemlélődő imába. A lelkigyakorlatra a feltételek nyitottság az újra, pszichikai teherbíró képesség és strapabíró ízületek. Jelentkezni a 0741-499-560 és a 0722-553-531-es telefonszámokon, valamint a  csendtanfolyam@gmail.com e-mail címen lehet.

Háló-találkozó Brassóban
„Illúziók és félelmek helytett kiteljesedés” mottóval szervez találkozót november 14-én a Háló közösség Brassóban, a Szent Imre-házban. A reggel nyolc órától kezdődő programban előadások, szentmise, csoportos foglalkozások kapnak helyet. Részletes programot a www.romkat.ro oldalon olvashatnak.

Az időjárásról: Ma reggel helyenként ismét kialakulhat pára, köd. Napközben túlnyomóan napos, száraz időre van kilátás, de a nyugati, délnyugati megyék fölött maradhat még egy-egy felhő réteg. Helyenként feltámad a szél. Hajnalra -6 és +4 C fok közé hűl le a levegő, délután pedig 11-17 fokra van kilátás.

MRE – Hírszolgálat, 2015. október 27.

About the author

maradmin

Leave a Comment