2015. október 7. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Ismét a család figyelmünk központjában
Bár véget ért a családról szóló katekézis-sorozat, mégis a szinódus ideje alatt ez lesz továbbra is a központi téma a szerdai általános kihallgatások alkalmával – jelentette be Ferenc pápa a ma délelőtt tartott kihallgatáson. A mai audiencián, melybe rádiónk hallgatói is bekapcsolódhattak, a családot mint követendő példát állít elénk a szentatya, hasonlítván azt egy nagy hálóhoz, amely nem fogva tart, hanem kiemel a világban zajló rossz dolgokból. A ma délelőtti kihallgatáson Ferenc pápa külön köszöntötte a magyar ajkú zarándokokat, kiemelve Tamás József segédpüspököt, valamint a csíkszépvízi kórus tagjait.

Folytatódik a papi rekollekció
A gyulafehérvári főegyházmegye papsága részére szervezett őszi lelki napok sorozata holnap folytatódik, Székelyudvarhelyen és Gyulafehérváron találkoznak a lelkipásztorok. A rekollekció témája: Az Irgalmasság Évének előkészítése, előadói: Szőcs Csaba, a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója és Dr. Ferenczi Sándor teológiai tanár, plébános. A lelki nap délelőtt tíz órakor koncelebrációs szentmisével kezdődik, amelyre várják a híveket is.

Találkozóra várja önkénteseit a Mária Rádió
Holnap Sepsiszentgyörgyön fél négy órakor a Krisztus király altemplomba várjuk az önkénteseket. A találkozó-sorozat utolsó helyszíne Nagykároly lesz, ahol október 16-án, pénteken délután fél öt órára várjuk önkénteseinket a Szent László közösségi házba.

Rómában énekel a szépvízi kórus 
A Szent Péter-bazilika grottájában található Magyar kápolna, hivatalos nevén Magyarok Nagyasszonya-kápolna búcsúünnepét űlik holnap. Az ünnepi szentmisét a csíkszépvízi kóristák teszik meghittebbé énekükkel, akik ebből az alkalomból zarándokoltak Rómába.-tudósít a székelyhon.ro 

Rózsafüzér társulatok találkozója
A Szeben-Fogaras-Erzsébetváros kerületi rózsafüzér társulatok II. találkozójára október 10-én kerül sor a medgyesi római katolikus templomban. A program délelőtt tiz órától délután két óráig tart, melyben lesz rózsafüzér imádkozás a részvevők szándékaiért, szentmise és gyónási lehetőség. A Boldogságos Szűz Mária tiszteletére bemutatott szentmise szónoka Göthér Gergely szentágotai plébános. A találkozó a rózsafüzérek megáldásával és a jelenlévők elköteleződésével a rozsafüzér imádság iránt ér majd véget. Érdeklődni a 0269-841904-es telefonszámon lehet.

Erdélyi Katolikus Karizmatikus Találkozó
A kézdivásárhelyi sportcsarnokban október 10-én, szombaton immár tizenkettedik alkalommal szervezik meg az Erdélyi Katolikus Karizmatikus Találkozót „Beteltek Szentlélekkel, s bátran hirdették Isten igéjét” mottóval. A találkozó alkalmat ad a közös dicsőítésre, imádságra, eukarisztikus ünneplésre, igehírdetésre. Meghívott előadó Kúnszabó Zoltán az Új Jeruzsálem közösség alapítója. Az ünnepi szentmise délután negyed hatkor kezdődik, melyet rádiónk élőben közvetít. További információk a www.ekkm.ro honlapon találhatók.

Bérmálás a Katalin-telepi plébániatemplomban
Október 11-én, vasárnap Böcskei László megyéspüspök a Szentlélek hét ajándékát kérve a nagyváradi Katalin-telepi plébániatemplomban szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. A délelőtt tíz órakor kezdődő szentmisén 29 fiatal és 3 felnőtt részesül a keresztény nagykorúság szentségében. A fiatalok felkészítését Egeli József plébános végezte.

Évforduló Hegyköztótteleken
Vasárnap, október 11-én tartják a hegyköztótteleki templom felkszentelésének évfordulóját. A déli tizenkét órakor kezdődő szentmise szónoka Dr. Lőrincz Ottó, nagyszalontai esperes-plébános. Várják a híveket a közös ünneplésre és hálaadásra.

Templom megáldása Nagyvárad-Őssiben
Október 11-én, vasárnap délután öt órakor kezdődik a nagyvárad-őssi Kis Szent Teréz templom búcsúünnepe. A szentmise keretében Böcskei László megyéspüspök megáldja a külsőleg felújított templomot.

Útmutató a felelős döntésekhez
Ezzel a mottóval szervez tematikus napot a Gyulafehérvári Caritas október 17-én, Gyergyószentmiklóson. Várják azon 17 és 35 év közötti fiatalokat akik szenvedélybeteg családban nőttek fel. Ez a tematikus nap teret, lehetőséget kínál a múlttal való gyógyító találkozásra. A tematikus impulzusok, a sorsközösség megtapasztalása és az elfogadó légkör segíthetnek a múlttal való megbékélésben, a jelen aktív és kreatív megélésében. A találkozó délelőtt tíz órakor kezdődik a gyergyószentmiklósi Márton Áron Szociális Központban. Jelentkezni lehet október 14, déli tizenkét óráig, Borota Gábornál a 0732-830-156-os telefonszámon, vagy a gabor.borota@caritas-ab.ro e-mail címen. 

Kápolna szentelés Árkoson
Október 17-én jubileumi ünnepi szentmisére készülnek Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérei Árkoson, melynek keretén belül a kolostor megáldására és a kápolna felszentelésére is sor kerül. A nővérek hálát adnak a hívatásuk kegyelméért, szerzetesi közösségük 25 éves fennállásáért, erdélyi alapításuk 10 éves évfordulójáért és kolostoruk felépüléséért. A déli tizenkét órakor kezdődő ünnepi szentmise főcelebránsa Jakubinyi György érsek. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Az időjárásról: Holnap borongós, őszi időre készülhetünk. Nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet és helyenként esőre, záporra is számíthatunk. Az ország keleti részén ugyanakkor napos időszakok is lehetnek. Északon, északkeleten megélénkül a szél. 

MRE – Hírszolgálat, 2015. október 7.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Találkozóra várja önkénteseit a Mária Rádió
Ma déli tizenkét órakor Gyergyószentmiklóson a Szent Miklós plébánián folytatódik a önkéntestalálkozók sorozata, délután fél öt órakor Csíksomlyón a kolostor épületében, ezt követően Bereckben a hét órás szentmise után közönségtalálkozó lesz. Holnap Sepsiszentgyörgyön fél négy órakor a Krisztus király altemplomba várjuk az önkénteseket. A következő helyszínekről hírműsorainkban értesítjük hallgatóinkat.

Folytatódik a papi rekollekció
A gyulafehérvári főegyházmegye papsága részére szervezett őszi lelki napok sorozata ma Csíksomlyón és Kolozsváron folytatódik, holnap Székelyudvarhelyen és Gyulafehérváron találkoznak a lelkipásztorok. A rekollekció témája: Az Irgalmasság Évének előkészítése, előadói: Szőcs Csaba, a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója és Dr. Ferenczi Sándor teológiai tanár, plébános. A lelki nap mindenhol délelőtt tíz órakor koncelebrációs szentmisével kezdődik, amelyre várják a híveket is.

Boldogok a tiszta szívűek – Imaest a tisztaságért
Tiszta szerelem néven ma több helyszínen, rendeznek imaestet a párkapcsolatban élő fiatalokért, hiszen a jó, boldogságot adó keresztény család valahol itt kezdődik, jóval a házasságkötés előtt. Ezért szeretnék a szervezők a közös imádsággal, bátorítással is támogatni ebben a fiatalokat. Az imaestekre a következő helyszíneken kerül sor. Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király Plébánián este hat órától, Marosvásárhelyen a Szent Család templomban este hét órától szentmise, tanúságtétel, közös éneklés, Csíkszeredában, a Milleniumi templomban, szintén este hét órától szentmise, tanúságtétel és szentségimádás.

Szerdai pár-beszéd Marosvásárhelyen
A szerdai párbeszédek második évadjában a tizedik alkalom következik. Témája: Életünk váltófázisai és válságai. Meghívott előadók Czikó László búzásbesenyői plébános, mentálhigiénés szakember és Becsky Borbála pszihoterapeuta. Minden érdeklődőt várnak ma este hét órára az Ama Deus cukrászdába.

Rómában énekel a szépvízi kórus
A Szent Péter-bazilika grottájában található Magyar kápolna, hivatalos nevén Magyarok Nagyasszonya-kápolna búcsúünnepét teszik meghittebbé énekükkel a szépvízi egyházi kóristák csütörtökön. A kórustagok már megérkeztek Rómába, ma délelőtt székely ruhába öltözve mennek a Szent Péter térre a pápai általános kihallgatásra.-tudosít a székelyhon.ro

Imalánc Sepsiszentgyörgy lelki megújulásáért és a békéért
Október 11-től imalánc indul Sepsiszentgyörgyön „Rózsafüzérrel a város körül” mottóval. Vasárnap délután hat órakor a Szent József templomban lesz szentmise, majd innen indul az imalánc: rózsafüzért imádkozva az őrkői templomhoz vonulnak, hétfőn az őrkői templomtól a Csíki utcai Szent Gellért templomhoz, kedden a Csíki utcaitól az állomási Szent Benedek templomhoz, szerdán a Krisztus király templomhoz, csütörtökön a Krisztus király templomtól vissza a Szent József templomhoz. Itt fejeződik be az imalánc. Hívnak mindenkit, aki imádkozva szeretné bejárni Sepsiszentgyörgy utcáit.

Útmutató a felelős döntésekhez
Ezzel a mottóval szervez tematikus napot a Gyulafehérvári Caritas október 17-én, Gyergyószentmiklóson. Várják azon 17 és 35 év közötti fiatalokat akik szenvedélybeteg családban nőttek fel. Ez a tematikus nap teret, lehetőséget kínál a múlttal való gyógyító találkozásra. A tematikus impulzusok, a sorsközösség megtapasztalása és az elfogadó légkör segíthetnek a múlttal való megbékélésben, a jelen aktív és kreatív megélésében. A találkozó délelőtt tíz órakor kezdődik a gyergyószentmiklósi Márton Áron Szociális Központban. Jelentkezni lehet október 14, déli tizenkét óráig, Borota Gábornál a 0732-830-156-os telefonszámon, vagy a gabor.borota@caritas-ab.ro e-mail címen.

Segítség szenvedélybetegeknek
A Bonus Pastor Alapítvány rövid távú terápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak 2015. november 2-13. között Magyarózdon, Maros megyében. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, nikotin-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Jelentkezési határidő október 26. Bővebb információk a www.bonuspastor.ro weboldalon.

Magyar zsidó kulturális napok a kincses városban
„Szép Város…” – Határtalan Kolozsvár címmel első alkalommal rendezik meg október 7 – 11 között a  Magyar zsidó kulturális napokat Europa Ifjúsági fővárosában, Kolozsváron. E rendezvény valamint a „Korunk Zenéje” fesztivál keretén belül kerül megrendezésre holnap este hat órai kezdettel Gyöngyösi Levente szerzői estje a Kolozsvári Evangélikus-Lutheránus templomban. Közreműködik a Nyíregyházi Pro Musica Leánykar, vezényel: Szabó Dénes. A Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar, karigazgató: Szabó Soma, valamint az Orfeo Zenekar tagjaiból alakult kamaraegyüttes: Sivák-Nyakas Orsolya – szoprán; és Kálmán László – tenor közremükődésével, vezényel: Vashegyi György.  A belépés díjtalan. Mindenkit szeretettel várnak.

Az időjárásról: Ma többfelé kialakulhat eső, zápor és a szél is felélénkül. Mától egy lassú lehűlés kezdődik, csütörtök hajnalban 0 fok körüli értékekre kell számítani.

MRE – Hírszolgálat, 2015. október 7.

About the author

maradmin

Leave a Comment