2015. október 9. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Rózsafüzér társulatok találkozója
A Szeben-Fogaras-Erzsébetváros kerületi rózsafüzér társulatok II. találkozójára holnap kerül sor a medgyesi római katolikus templomban. A program délelőtt tiz órától délután két óráig tart, melyben lesz rózsafüzér imádkozás a részvevők szándékaiért, szentmise és gyónási lehetőség. A Boldogságos Szűz Mária tiszteletére bemutatott szentmise szónoka Göthér Gergely szentágotai plébános. A találkozó a rózsafüzérek megáldásával és a jelenlévők elköteleződésével a rozsafüzér imádság iránt ér majd véget. Érdeklődni a 0269-841904-es telefonszámon lehet.

Erdélyi Katolikus Karizmatikus Találkozó
A kézdivásárhelyi sportcsarnokban, holnap immár tizenkettedik alkalommal szervezik meg az Erdélyi Katolikus Karizmatikus Találkozót „Beteltek Szentlélekkel, s bátran hirdették Isten igéjét” mottóval. A találkozó alkalmat ad a közös dicsőítésre, imádságra, eukarisztikus ünneplésre, igehírdetésre. Meghívott előadó Kúnszabó Zoltán az Új Jeruzsálem közösség alapítója. Az ünnepi szentmise délután negyed hatkor kezdődik, melyet rádiónk élőben közvetít. További információk a www.ekkm.ro honlapon találhatók.

Bérmálás a Katalin-telepi plébániatemplomban
Vasárnap Böcskei László megyéspüspök a Szentlélek hét ajándékát kérve a nagyváradi Katalin-telepi plébániatemplomban szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. A délelőtt tíz órakor kezdődő szentmisén 29 fiatal és 3 felnőtt részesül a keresztény nagykorúság szentségében. A fiatalok felkészítését Egeli József plébános végezte.

Évforduló Hegyköztótteleken
Vasárnap, tartják a hegyköztótteleki templom felkszentelésének évfordulóját. A déli tizenkét órakor kezdődő szentmise szónoka Dr. Lőrincz Ottó, nagyszalontai esperes-plébános. Várják a híveket a közös ünneplésre és hálaadásra.

Templom megáldása Nagyvárad-Őssiben
Vasárnap délután öt órakor kezdődik a nagyvárad-őssi Kis Szent Teréz templom búcsúünnepe. A szentmise keretében Böcskei László megyéspüspök megáldja a külsőleg felújított templomot.

Szentségimádás Micskén és Baromlakán
A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően október hónap második vasárnapján, Micskén és Baromlakán lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.

Imalánc Sepsiszentgyörgy lelki megújulásáért és a békéért
Október 11-től imalánc indul Sepsiszentgyörgyön „Rózsafüzérrel a város körül” mottóval. Vasárnap délután hat órakor a Szent József templomban lesz szentmise, majd innen indul az imalánc: rózsafüzért imádkozva az őrkői templomhoz vonulnak, hétfőn az őrkői templomtól a Csíki utcai Szent Gellért templomhoz, kedden a Csíki utcaitól az állomási Szent Benedek templomhoz, szerdán a Krisztus király templomhoz, csütörtökön a Krisztus király templomtól vissza a Szent József templomhoz. Itt fejeződik be az imalánc. Hívnak mindenkit, aki imádkozva szeretné bejárni Sepsiszentgyörgy utcáit.

Útmutató a felelős döntésekhez
Ezzel a mottóval szervez tematikus napot a Gyulafehérvári Caritas október 17-én, Gyergyószentmiklóson. Várják azon 17 és 35 év közötti fiatalokat akik szenvedélybeteg családban nőttek fel. Ez a tematikus nap teret, lehetőséget kínál a múlttal való gyógyító találkozásra. A tematikus impulzusok, a sorsközösség megtapasztalása és az elfogadó légkör segíthetnek a múlttal való megbékélésben, a jelen aktív és kreatív megélésében. A találkozó délelőtt tíz órakor kezdődik a gyergyószentmiklósi Márton Áron Szociális Központban. Jelentkezni lehet október 14, déli tizenkét óráig, Borota Gábornál a 0732-830-156-os telefonszámon, vagy a gabor.borota@caritas-ab.ro e-mail címen.

Kiút a szenvedélybetegségből
Segítő csoport indult a székelyudvarhelyi Caritas Kiút program szervezésében szenvedélybetegek és hozzátartozóik részére. Az egyelőre vegyes csoport találkozóira minden kedden este 7 órától várják az érintetteket és hozzátartozóikat a Kossuth Lajos utca 18 szám alá. További információk és jelentkezés a 0733-773.577 vagy az orsolya.marton@gmail.com  e-mail címen.

Hétvégi szetmise közvetítések a Mária Rádióban
Holnap reggel nyolc órától Homorodalmásról, délután negyed hattól pedig Kézdivásárhelyről az Erdélyi Karizmatikus Közösség találkozójának záró szetnmiséjét közvetítjük. Vasárnap déli tizenkét órától Homorodalmásról közvetítjük a szentmisét.

Az időjárásról: A hétvégén is marad a borongós ősz. Szombaton még fordulhat elő kisebb csapadék, majd késő délután délnyugatfelől egy mediterrán ciklon húzódik fölénk, így az esti órákban délnyugaton, délen többfelé elered az eső. Napközben 11-17°C várható a megélénkülő szélben.

MRE – Hírszolgálat, 2015. október 9.


H Í R E K   D É L B E N

Gyárfás Elemér emlékkonferencia Kolozsváron

Október 9-11. között emlékkonferenciával tiszteleg az Erdélyi Római Katolikus Státus egykori világi elnöke, Gyárfás Elemér előtt, halálának 70. évfordulóján, Kolozsváron. Dr. Gyárfás Elemér a 20. század első felében az erdélyi közélet egyik legnagyobb személyisége volt. A két világháború között 1931-től az Erdélyi Római Katholikus Státus, illetve 1932-től a Gyulafehérvári Latin Szertartású Katholikus Egyházmegye Tanácsa névre átkeresztelt katolikus autonómia világi elnöki tisztségét töltötte be. A konferencia október 9-én, ma délután 5 órától szentmisével kezdődik, melyet Nm. Ft. dr. Jakubinyi György érsek mutat a főtéri Szent Mihály templomban. A szentmisét követően, valamint a szombati folyamán előadásokra kerül sor, melyeknek helyszíne a Báthory István Elméleti Liceum díszterme. A részletes programról a www.romkat.ro honlapon tájékozódhatnak.

Rózsafüzér társulatok találkozója
A Szeben-Fogaras-Erzsébetváros kerületi rózsafüzér társulatok II. találkozójára október 10-én, szombaton kerül sor a medgyesi római katolikus templomban. A program délelőtt tiz órától délután két óráig tart, melyben lesz rózsafüzér imádkozás a részvevők szándékaiért, szentmise és gyónási lehetőség. A Boldogságos Szűz Mária tiszteletére bemutatott szentmise szónoka Göthér Gergely szentágotai plébános. A találkozó a rózsafüzérek megáldásával és a jelenlévők elköteleződésével a rozsafüzér imádság iránt ér majd véget. Érdeklődni a 0269-841904-es telefonszámon lehet.

Családi nap Csíkszeredában
A Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálata és a Szent Ágoston plébánia Családi napot szervez október 10-én, szombaton 10-15 óra között a plébánián Családi párbeszédek címmel. A program célja a gyerekek és szüleik közti kapcsolat, a családi összetartozás megerősítése. Meghívott előadó Simó Irma pszichológus, mentálhigiénés szakember. Az előadás mellett sor kerül majd a közös játékra és ebédre is, majd a program egy hálaadó szentmisével zárul. Bővebb információk és jelentkezés holnapig Szőcs Gizellánál a 0749-142.677-as telefonszámon.

Erdélyi Katolikus Karizmatikus Találkozó
A kézdivásárhelyi sportcsarnokban október 10-én, szombaton immár tizenkettedik alkalommal szervezik meg az Erdélyi Katolikus Karizmatikus Találkozót „Beteltek Szentlélekkel, s bátran hirdették Isten igéjét” mottóval. A találkozó alkalmat ad a közös dicsőítésre, imádságra, eukarisztikus ünneplésre, igehírdetésre. Meghívott előadó Kúnszabó Zoltán az Új Jeruzsálem közösség alapítója. Az ünnepi szentmise délután negyed hatkor kezdődik, melyet rádiónk élőben közvetít. További információk a www.ekkm.ro honlapon találhatók.

Engesztelő búcsú Csíkszentdomokoson
Vasárnap, október 11-én 13 órától tartják az éves engesztelő búcsút Csíkszentdomokos határában, Pásztorbükkben, Báthory András bíboros-fejedelem tragikus halálának helyszínén. A búcsú szónoka Ft. Csató Béla csíkszentkirályi plébános lesz.

Útmutató a felelős döntésekhez
Ezzel a mottóval szervez tematikus napot a Gyulafehérvári Caritas október 17-én, Gyergyószentmiklóson. Várják azon 17 és 35 év közötti fiatalokat akik szenvedélybeteg családban nőttek fel. Ez a tematikus nap teret, lehetőséget kínál a múlttal való gyógyító találkozásra. A tematikus impulzusok, a sorsközösség megtapasztalása és az elfogadó légkör segíthetnek a múlttal való megbékélésben, a jelen aktív és kreatív megélésében. A találkozó délelőtt tíz órakor kezdődik a gyergyószentmiklósi Márton Áron Szociális Központban. Jelentkezni lehet október 14, déli tizenkét óráig, Borota Gábornál a 0732-830-156-os telefonszámon, vagy a gabor.borota@caritas-ab.ro e-mail címen.

Főegyházmegyei Biblia-nap Kolozsváron
A kolozsvári Szent Mihály plébánia ad otthont az idei Főegyházmegyei Biblia-napnak, amelyet a Katolikus Magyar Bibliatársulat szervez október 17-én, tudtuk meg a gyulafehérvári érsekség honlapjáról. „Hogyan maradjak hűséges Isten meghívásához?” mottóval a Szent Mihály Nőszövetség Szentegyház u. 2. szám alatti dísztermében délelőtt tíz órára várják az érdeklődőket. A programban lesznek előadások, városnézés, mühelymunka, kiscsoportos beszélgetések és gyónási lehetőség. A Biblia-nap záró akkordja a délután öt órától kezdődő szentmise, a Szent Mihály templomban, szentbeszédet mond Pantea Tibor ferences atya. Erre az alkalomra autóbusz indul Székelyföldről, érdeklődni a 0745-311.855-ös telefonszámon lehet Szabó Bernadettnél.

Kiút a szenvedélybetegségből
Segítő csoport indult a székelyudvarhelyi Caritas szervezésében szenvedélybetegek és hozzátartozóik részére. Az egyelőre vegyes csoport találkozóira minden kedden este 7 órától várják az érintetteket és hozzátartozóikat a Kossuth Lajos utca 18 szám alá.

Az időjárásról: Ma is tart az esős idő. Élénk lehet az északi, északnyugati szél. A hétvégén szintén borongós őszi napokra számíthatunk. Szombaton még előfordulhat kisebb csapadék, majd késő délután délnyugat felől egy mediterrán ciklon húzódik fölénk, így az esti órákban délnyugaton, délen többfelé elered az eső. Napközben 11-17°C várható a megélénkülő szélben.

MRE – Hírszolgálat, 2015. október 9.


H Í R E K   R E G G E L

Gyárfás Elemér emlékkonferencia Kolozsváron

Október 9-11. között emlékkonferenciával tiszteleg az Erdélyi Római Katolikus Státus egykori világi elnöke, Gyárfás Elemér előtt, halálának 70. évfordulóján, Kolozsváron. Dr. Gyárfás Elemér a 20. század első felében az erdélyi közélet egyik legnagyobb személyisége volt. A két világháború között 1931-től az Erdélyi Római Katholikus Státus, illetve 1932-től a Gyulafehérvári Latin Szertartású Katholikus Egyházmegye Tanácsa névre átkeresztelt katolikus autonómia világi elnöki tisztségét töltötte be. A konferencia október 9-én, ma délután 5 órától szentmisével kezdődik, melyet Nm. Ft. dr. Jakubinyi György érsek mutat a főtéri Szent Mihály templomban, azt követően pedig péntek este, valamint szombati folyamán előadásokra kerül sor, melynek helyszíne a Báthory István Elméleti Líceum díszterme. A részletes programról a www.romkat.ro honlapon tájékozódhatnak.

Rózsafüzér társulatok találkozója
A Szeben-Fogaras-Erzsébetváros kerületi rózsafüzér társulatok II. találkozójára október 10-én, szombaton kerül sor a medgyesi római katolikus templomban. A program délelőtt tiz órától délután két óráig tart, melyben lesz rózsafüzér imádkozás a részvevők szándékaiért, szentmise és gyónási lehetőség. A Boldogságos Szűz Mária tiszteletére bemutatott szentmise szónoka Göthér Gergely szentágotai plébános. A találkozó a rózsafüzérek megáldásával és a jelenlévők elköteleződésével a rozsafüzér imádság iránt ér majd véget. Érdeklődni a 0269-841904-es telefonszámon lehet.

Családi nap Csíkszeredában
A Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálata és a Szent Ágoston plébánia Családi napot szervez október 10-én, szombaton 10-15 óra között a plébánián Családi párbeszédek címmel. A program célja a gyerekek és szüleik közti kapcsolat, a családi összetartozás megerősítése. Meghívott előadó Simó Irma pszichológus, mentálhigiénés szakember. Az előadás mellett sor kerül majd a közös játékra és ebédre is, majd a program egy hálaadó szentmisével zárul. Bővebb információk és jelentkezés holnapig Szőcs Gizellánál a 0749-142.677-as telefonszámon.

Erdélyi Katolikus Karizmatikus Találkozó
A kézdivásárhelyi sportcsarnokban október 10-én, szombaton immár tizenkettedik alkalommal szervezik meg az Erdélyi Katolikus Karizmatikus Találkozót „Beteltek Szentlélekkel, s bátran hirdették Isten igéjét” mottóval. A találkozó alkalmat ad a közös dicsőítésre, imádságra, eukarisztikus ünneplésre, igehírdetésre. Meghívott előadó Kúnszabó Zoltán az Új Jeruzsálem közösség alapítója. Az ünnepi szentmise délután negyed hatkor kezdődik, melyet rádiónk élőben közvetít. További információk a www.ekkm.ro honlapon találhatók.

Imalánc Sepsiszentgyörgy lelki megújulásáért és a békéért
Október 11-től imalánc indul Sepsiszentgyörgyön „Rózsafüzérrel a város körül” mottóval. Vasárnap délután hat órakor a Szent József templomban lesz szentmise, majd innen indul az imalánc: rózsafüzért imádkozva az őrkői templomhoz vonulnak, hétfőn az őrkői templomtól a Csíki utcai Szent Gellért templomhoz, kedden a Csíki utcaitól az állomási Szent Benedek templomhoz, szerdán a Krisztus király templomhoz, csütörtökön a Krisztus király templomtól vissza a Szent József templomhoz. Itt fejeződik be az imalánc. Hívnak mindenkit, aki imádkozva szeretné bejárni Sepsiszentgyörgy utcáit.

Útmutató a felelős döntésekhez
Ezzel a mottóval szervez tematikus napot a Gyulafehérvári Caritas október 17-én, Gyergyószentmiklóson. Várják azon 17 és 35 év közötti fiatalokat akik szenvedélybeteg családban nőttek fel. Ez a tematikus nap teret, lehetőséget kínál a múlttal való gyógyító találkozásra. A tematikus impulzusok, a sorsközösség megtapasztalása és az elfogadó légkör segíthetnek a múlttal való megbékélésben, a jelen aktív és kreatív megélésében. A találkozó délelőtt tíz órakor kezdődik a gyergyószentmiklósi Márton Áron Szociális Központban. Jelentkezni lehet október 14, déli tizenkét óráig, Borota Gábornál a 0732-830-156-os telefonszámon, vagy a gabor.borota@caritas-ab.ro e-mail címen.

Főegyházmegyei Biblia-nap Kolozsváron
A kolozsvári Szent Mihály plébánia ad otthont az idei Főegyházmegyei Biblia-napnak, amelyet a Katolikus Magyar Bibliatársulat szervez október 17-én, tudtuk meg a gyulafehérvári érsekség honlapjáról. „Hogyan maradjak hűséges Isten meghívásához?” mottóval a Szent Mihály Nőszövetség Szentegyház u. 2. szám alatti dísztermében délelőtt tíz órára várják az érdeklődőket. A programban lesznek előadások, városnézés, mühelymunka, kiscsoportos beszélgetések és gyónási lehetőség. A Biblia-nap záró akkordja a délután öt órától kezdődő szentmise, a Szent Mihály templomban, szentbeszédet mond Pantea Tibor ferences atya. Erre az alkalomra autóbusz indul Székelyföldről, érdeklődni a 0745-311.855-ös telefonszámon lehet Szabó Bernadettnél.

Az időjárásról: Ma is tart a borongós idő, kisebb eső helyenként továbbra is kialakulhat. Élénk lehet az északi, északnyugati szél. A legmagasabb hőmérséklet 12-17°C között alakul, a nyugati, északnyugati tájakon hidegebb idő várható.

MRE – Hírszolgálat, 2015. október 9.

About the author

maradmin

Leave a Comment