2015. szeptember 03. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

A Mária Rádió közönségtalálkozókat szervez 
Szeptember 6-án, vasárnap  veszi kezdetét egy újabb találkozó sorozat. Vasárnap öt helyszínen találkozhatnak velünk a kedves hallgatók. Kézdimartonfalván a reggel kilenc,  Hatolykán pedig a tíz órakor kezdődő szentmise után. Délben tizenkét órakor szentmisét közvetítünk Szentkatolnáról, a végén várjuk a kedves hallgatókat. A következő helyszín Kézdivásárhely, ahol a Boldog Özséb templomban a délután öt órakor kezdődő szentmise után, a Kanta-i templomban a hét órás szentmise után  kezdődik a közönségtalálkozó. A következő helyszínekről hírműsorainkban értesítjük hallgatóinkat. 

Ünnep a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti  Kegyhelyen 
A Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely felújított külső liturgikus terének és új létesítményeinek felszentelését és megáldását  szeptember 5-én, szombaton,   helyi idő szerint tizenegy  órakor (romániai idő szerint tizenkét órakor) kezdődő szentmise keretében Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek végzi, majd a kihelyezett kegyszobor előtt nemzetünket a Magyarok Nagyasszonya oltalmába ajánlja. Az ünnepi szentmisén melyet rádiónk élőben közvetít, részt vesz Karácson Tibor rádiónk műsorigazgatója.

Örök fogadalomtétel Székelyudvarhelyen 
Szeptember 5-én, szombaton fél tizenegy órától kezdődő ünnepélyes szentmise keretében Szőcs Adél Beáta nővér a  székelyudvarhelyi ferences templomban leteszi az Örök fogadalmat. A szentmise főcelebránsa és szónoka Jakubinyi György gyulafehérvári érsek.

25 éves az Erdélyi Hit és Fény  mozgalom
“Mária által Jézushoz” -ez az idei találkozó mottója, amit szeptember 5-én tartanak Csiksomlyón. Az egész napos programban helyet kap a szentmise, a kegytemplom meglátogatása, közös ünneplés, tanítás, kiscsoportos beszélgetések. Meghívott előadó: Szőcs Csaba atya, a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója.

Búcsú a gyergyószentmiklósi örményeknél
Vasárnap déli tizenkét órakor kezdődik a gyergyószentmiklósi örmény katolikus templom búcsúünnepe. A szentmise szónoka Jakubinyi György érsek, örmény katolikus apostoli kormányzó lesz. A szentmisét követően ünnepi körmenetet tartanak a templomkertben.

A temesvári Egyházmegye hírei
Szeptember 6-án, vasárnap az oraviczabányai Kreuzwiese kápolna felújítási munkálatainak megáldására kerül sor. Az ünnepi szentmise tiz órakor kezdődik, a liturgiát és a megáldási szertartást Dumitru Daniel helyi plébános celebrálja.
A temesvár-józsefvárosi templomban szeptember 8-án, Kisboldogasszony ünnepén tartja a búcsút. Szilvágyi Zsolt helyi plébános meghívására a szentmisét este hat órakor Kapor János, temesvár-gyárvárosi plébános mutatja be.
 
Zarándoklat Csíksomlyóra
A temesvár-erzsébetvárosi plébánia szeptember 11-13. között zarándoklatot szervez Csíksomlyóra. A zarándoklat lelkivezetője Barazsuly István atya. További információ a plébániai hivatalban vagy a 0256-221218-as telefonszámon igényelhető.

Hétvégi búcsúk
A Hunyad megyei Pusztakalánhoz tartozó Sztrigyszentgyörgyi templom Kisboldogasszony búcsúünnepét vasárnap  déli tizenkét órától tartják. Meghívott szónok Vass Nimród István gyimesfelsőloki plébános. A szentmisét ünnepélyesebbé teszi a Szentegyházi Canticum Novum Kamarakórus, Tamás István kántor vezetésével.

Hétvégi szentmise közvetítések a Mária Rádióban
Szombaton reggel nyolc órától Szentkatolnáról, majd déli tizenkét órától Mátraverebély-Szentkútról, este hét órától pedig  Csíksomlyóról az ünnepélyes Mária köszöntöt közvetítjük.
Vasárnap egy szentmisét közvetítünk, tizenkét órától Szentkatolnáról.

Az időjárásról: Kezdetben az ország északnyugati részén számíthatunk záporok, esetleg zivatarok kialakulására, majd napközben elszórtan, nyugaton és az erdélyi medencében is készülhetünk záporra, zivatarra.  A szél felélénkül, helyenként viharossá válhat. A csúcshőmérséklet 29 és 32 fok között alakul.

MRE – Hírszolgálat, 2015 szeptember 03.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Elkezdődött a papok lelkigyakorlata Erdődhegyen
A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye papjain kívül három kaposvári egyházmegyés vendégpap és a zalatnai plébános, érseki titkár is részt vesz az augusztus 31. és szeptember 3-a között zajló papi lelkigyakorlaton, amelyet Jakubinyi György gyulafehérvári érsek vezet.

Fiúcsapat tábor a ferenceseknél
Ma veszi kezdetét a Maros megyei Szentdemeteren az erdélyi ferences szerzetesek fiúcsapat tábora, melyet 16-35 év közötti fiúknak, fiatalembereknek szerveznek,. A tábor célja, hogy a résztvevők Assisi Szent Ferenc evangéliumi egyszerűségéből kiindulva a közös tevékenységek (barkácsolás, túrázás, beszélgetés, közös imádkozások, étkezések) során rájöjjenek és tudatosítsák, miben áll a hiteles keresztény férfi öntudat, és megoldásokat találjanak, hogy hazatérve otthonaikba, miként tudják fejleszteni, alakítani azt magukban.                           

A Mária Rádió közönségtalálkozókat szervez 
Szeptember 6-án, vasárnap  veszi kezdetét egy újabb találkozó sorozat. Vasárnap öt helyszínen találkozhatnak velünk a kedves hallgatók. Kézdimartonfalván a reggel kilenc,  Hatolykán pedig a tíz órakor kezdődő szentmise után. Délben tizenkét órakor szentmisét közvetítünk Szentkatolnáról, a végén várjuk a kedves hallgatókat. A következő helyszín Kézdivásárhely, ahol a Boldog Özséb templomban a délután öt órakor kezdődő szentmise után, a Kanta-i templomban a hét órás szentmise után  kezdődik a közönségtalálkozó. A következő helyszínekről hírműsorainkban értesítjük hallgatóinkat. 

Templombúcsúk a nagyváradi egyházmegyében
Szeptember 6-án, vasárnap ünneplik a Kisboldogasszony templombúcsút Bélfenyéren. A búcsús szentmise fél egy  órakor kezdődik, ünnepi szónoka Bărbuț Péter köröstarjáni plébános. A Szűzanya ünnepén a liturgikus zenét a nagyváradi Székesegyház Énekkara és Szimfonikus Zenekara fogja előadni.
Szintén, vasárnap tartják a környéken közismert szentjobbi Kisasszony-napi búcsút. Az ünnepi szentmise fél egy órakor kezdődik, meghívott szónok Kuglis Gábor, szilágysomlyói plébános.

Szentségimádás Magyarpatakon és Hegyközcsatárban
A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően szeptember hónap első vasárnapján, szeptember 6-án Magyarpatakon és Hegyközcsatárban lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.

Lelkigyakorlat Szelterszen
„Sikeres értékek és/vagy értékes sikerek” mottóval lelkigyakorlatot szervez a Szent Gellért alapítvány szeptember 4-6 között. Várják azon fiatalok jelentkezését akik már betöltötték a 16-ik életévüket. Jelentkezni  a 0745-528780-as telefonszámon lehet.
 
Kánonilag önálló Kármel Erdélyben
A szeptember 8-án, délután öt órakor kezdődő ünnepi szentmise keretében Jakubinyi György érsek kánonilag megalapítja a Kis Szent Teréz Kármelita Kolostort. Az ünnepre a névadó szent szerzetesi fogadalomtételének 125. évfordulóján kerül sor. Igaz, hogy immár 10 éve annak, hogy ünnepélyesen megtörtént a magyar kármelita kolostor alapkőletétele  Marosszentgyörgyön, a közösség az elmúlt években azonban a Pécs közelében élő magyarszéki kármelitákhoz tartozott. Az Apostoli Szentszék Szerzetesi Kongregációja a Sarutlan Kármelita Rend Generálisának beleegyezésével most engedélyt adott a marosszentgörgyi kolostor kánoni megalapítására, ami azt jelenti, hogy az alapítás napjától kezdődően a kolostor kánonilag önállóvá válik, és mint minden női Kármel, sui iuris; rendi joghatóság alatt, közvetlenül a Rend Generálisához tartozva.

Management by Jesus
Szatmári és régióbeli vállalkozóknak tart szemináriumot Kiss Ulrich jezsuita atya szeptember 17-20 között a nagyszokondi lelkigyakorlatos házban. A kurzus, melynek mottója „Nem a siker elérése a cél, hanem a cél elérése a siker!” csütörtökön délben kezdődik és vasárnap délben ér véget. Legtöbb 12 személyt tudnak fogadni, a részvételi díj 750 lej, a teljes ellátás pedig három napra 260 lej. Érdeklődni és jelentkezni a 0723-615818-as vagy a 0735-191997-es telefonszámokon lehet.

Együtt a fogyatékkal élőkért konferencia
A Gyulafehérvári Caritas Fogyatékkal élőket támogató  szolgálata szeptember 18-19-én, kilencedik éve szervezi meg Csíkszeredában az Együtt a fogyatékkal élőkért című konferenciáját a segítő szakmában dolgozó civil szervezetek munkatársai, szakemberek, szülők és fogyatékkal élők számára. Az idei konferencia társszervezői a Romániai Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége. A konferencia témájaként speciális nevelési igényű gyerek kiskamaszkorba érkezésekor felmerülő oktatási, nevelési kérdéseit választották. A konferencia szakmai előadásokkal, változatos műhelymunkákkal várja a résztvevőket, betekintést nyújt különböző megközelítési módokba, módszerekbe, utakat és lehetőségeket kínál a érdeklődőknek.

Az időjárásról: A hidegfront mely elérte térségünket ma reggeltől több helyen zápor, zivatar kialakulását eredményezi. Pár fokot visszaesik a levegő hőmérséklete, és napközben 29-34 fokot mérhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2015 szeptember 03.

About the author

maradmin

Leave a Comment