2015. szeptember 08. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Kánonilag önálló Kármel Erdélyben
Ma délután öt órakor kezdődött az ünnepi szentmise, melynek keretében Jakubinyi György érsek kánonilag megalapította a Kis Szent Teréz Kármelita Kolostort, Marosszentgyörgyön. Az ünnepre a névadó szent szerzetesi fogadalomtételének 125. évfordulóján került sor. Köszönjük kedves hallgatóinknak, hogy bekapcsolódtak az élő közvetítésbe.

Désre értek a hetedik Márton Áron zarándoklat résztvevői
A háromnapos zarándoklatot Kovács Gergely, Márton Áron boldoggá avatási ügyének posztulátora, Kasza László, viceposztulátor és Ferencz Kornélia, a rádiónk munkatársa vezeti. A zarándokok Áron püspök életének legfontosabb állomásait járják be. A résztvevők ma megtekintették a börtönmúzeumot, majd szentmisén vettek részt a plébániatemplomban, és felkeresték a szegények temetőjét. Désen közös esti imát tartanak a ferencesekkel, majd innen a püspökszentelésnek helyet adó Kolozsvárra indulnak. Holnap reggel szentmisét celebrálnak a Szent Mihály templomban. A zarándoklat utolsó állomása Gyulafehérvár, ahol a püspöki palotát, a székesegyházat és a kriptát tekintik meg. Az esti órákban érkeznek vissza Csíksomlyóra.

Mária Rádió közönségtalálkozók
Ma Zágonban, Kovásznán, Zabolán és Szörcsén vehettek részt közönségtalálkozón a helybéli érdeklődők. Holnap délután hat órakor a Gelence-i nagytemplom lesz a helyszíne az együttlétnek. A következő helyszínekről hírműsorainkban értesítjük hallgatóinkat.

Management by Jesus
Szatmári és régióbeli vállalkozóknak tart szemináriumot Kiss Ulrich jezsuita atya szeptember 17-20 között a nagyszokondi lelkigyakorlatos házban. A kurzus, melynek mottója „Nem a siker elérése a cél, hanem a cél elérése a siker!" csütörtökön délben kezdődik és vasárnap délben ér véget. Legtöbb 12 személyt tudnak fogadni, a részvételi díj 750 lej, a teljes ellátás pedig három napra 260 lej. Érdeklődni és jelentkezni a 0723-615818-as vagy a 0735-191997-es telefonszámokon lehet. 

Együtt a fogyatékkal élőkért konferencia
A Gyulafehérvári Caritas Fogyatékkal élőket támogató szolgálata szeptember 18-19-én, kilencedik éve szervezi meg Csíkszeredában az Együtt a fogyatékkal élőkért című konferenciáját a segítő szakmában dolgozó civil szervezetek munkatársai, szakemberek, szülők és fogyatékkal élők számára. Az idei konferencia társszervezői a Romániai Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége. A konferencia témájaként speciális nevelési igényű gyerek kiskamaszkorba érkezésekor felmerülő oktatási, nevelési kérdéseit választották. A konferencia szakmai előadásokkal, változatos műhelymunkákkal várja a résztvevőket, betekintést nyújt különböző megközelítési módokba, módszerekbe, utakat és lehetőségeket kínál a érdeklődőknek.

XIII. Családkonferencia Csíkszeredában
Szeptember 25–27. között a Gyulafehérvári Családpasztorációs Munkacsoport konferenciát tart a Kós Károly Iskolakomplexumban. A konferencián a házasság szakaszainak jellegzetes kihívásait, a kapcsolat változásával-fejlődésével együttjáró krízishelyzeteket elemzik. Meghívott előadók: Illyés Magda, pszichológus, Becsky Borbála, pszichoterapeuta, Ilyés Zsolt, csíkszentléleki plebános. Érdeklődni és jelentkezni a www.csalad.ro honlapon, illetve a 0742-139380 telefonszámon lehet szeptember 20-áig .

Zarándoklat Csíksomlyóra
A temesvár-erzsébetvárosi plébánia szeptember 11-13. között zarándoklatot szervez Csíksomlyóra. A zarándoklat lelkivezetője Barazsuly István atya. További információ a plébániai hivatalban vagy a 0256-221218-as telefonszámon igényelhető. 

Az időjárásról: Szerdán is hűvös időre kell számítani. Változóan felhős-napos időben lesz részünk. Az ország északi felén és az erdélyi medencében  alakulhatnak ki elszórtan záporok. Hajnalban 3-11, napközben 18-23 fokot mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2015. szeptember 08.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Elkezdődött a hetedik Márton Áron zarándoklat
A háromnapos zarándoklatot Kovács Gergely, Márton Áron boldoggá avatási ügyének posztulátora, Kasza László, viceposztulátor és Ferencz Kornélia, a rádiónk munkatársa vezeti. A zarándokok Áron püspök életének legfontosabb állomásait járják be. A résztvevők ma megtekintik a börtönmúzeumot majd szentmisén vesznek részt a plébániatemplomban és felkeresik a szegények temetőjét. Désen közös esti imát tartanak a ferencesekkel, majd innen a püspökszentelésnek helyet adó Kolozsvárra érkeznek. Holnap reggel szentmisét celebrálnak a Szent Mihály templomban. A zarándoklat utolsó állomása Gyulafehérvár, ahol a püspöki palotát, a székesegyházat és a kriptát tekintik meg. Az esti órákban érkeznek vissza Csíksomlyóra.

Papok lelkigyakorlata Sólyomkőváron
A Nagyváradi Egyházmegye papjainak egy csoportja szeptember 7-11. között lelkigyakorlaton vesz részt a bihar megyei Sólyomkőváron. A lelkigyakorlat a tegnap délután hat órakor szentmisével kezdődőtt, a program moderátora Varga László kaposvári egyházmegyés pap. A lelkigyakorlat pénteken reggel nyolc órakor szentmisével ér véget.

Élő Rózsafüzér zarándoklat Székelyudvarhelyen
A Mária-tisztelő imacsoportok ma, Szűz Mária születése napján, Élő Rózsafüzér zarándoklatot szerveznek hitünk megerősödéséért, városunk és a környék lakóiért, a családok megmaradásáért. Az indulás a Jézus kápolnától lesz, reggel kilenc órakor lesz és érintik a város valamennyi katolikus templomát, négy  órakor a Székely Kálvárián keresztútat végeznek, majd az Ugron kápolnánál, öt órakor, búcsús szentmisével fejezik be a zarándoklatot. Bárhol be lehet kapcsolódni a programba. Az idei zarándoklatra Máyai Erzsébet, Horváth Enikő és László Attila szombatfalvi plébános imafüzetet állított össze, amely a kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Egyesület gondozásában jelent meg.

Zarándoklat Máriaradnára
Az előző évekhez hasonlóan ma, Szűz Mária születésének ünnepén a nagyváradi egyházmegye papjai és hívei a főpásztor vezetésével az Arad-megyei Máriaradnára zarándokolnak. A tizenegy órakor kezdődő szentmisét Josip Bozanić zágrábi bíboros-érsek, Martin Roos temesvári-és Böcskei László nagyváradi megyéspüspök mutatja be német, magyar, illetve román nyelven. A szentmise után a nagyváradi zarándokok keresztúti ájtatosságon vesznek részt.

A Mária Rádió közönségtalálkozókat szervez
Folytatodnak a  közönségtalálkozók, ma Zágonban a búcsús  szentmise után, majd délután három órától Kovásznán a kántori lak nagytermében , öt órától Zabolán a templomban, és este hét órától Szörcsén a református egyház imatermében, várjuk a kedves hallgatókat. Holnap délután hat órakor Gelencén a nagytemplomban kerül sor a  közönségtalálkozóra. A következő helyszínekről hírműsorainkban értesítjük hallgatóinkat.

Kánonilag önálló Kármel Erdélyben
Ma délután öt órakor kezdődő ünnepi szentmise keretében Jakubinyi György érsek kánonilag megalapítja a Kis Szent Teréz Kármelita Kolostort. Az ünnepre a névadó szent szerzetesi fogadalomtételének 125. évfordulóján kerül sor.  Az ünnepi szentmisét rádiónk élőben közvetíti.

Szentségimádás Hegyköztótteleken és Értarcsán
A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően szeptember hónap második vasárnapján, szeptember 13-án Hegyköztótteleken és Értarcsán lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.

Bérmálás Tenkén
Szeptember 13-án, vasárnap Böcskei László megyéspüspök a Szentlélek hét ajándékát kérve a tenkei Jézus Szíve plébániatemplomban szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. A délelőtt tíz órakor kezdődő szentmisén 12 fiatal részesül a keresztény nagykorúság szentségében.

XIII. Családkonferencia Csíkszeredában
Szeptember 25–27. között a Gyulafehérvári Családpasztorációs Munkacsoport konferenciát tart a Kós Károly Iskolakomplexumban. A konferencián a házasság szakaszainak jellegzetes kihívásait, a kapcsolat változásával-fejlődésével együttjáró krízishelyzeteket elemzik. Meghívott előadók: Illyés Magda, pszichológus, Becsky Borbála, pszichoterapeuta, Ilyés Zsolt, csíkszentléleki plebános. Érdeklődni és jelentkezni a www.csalad.ro honlapon, illetve a 0742-139380 telefonszámon lehet szeptember 20-áig .

Az időjárásról: Ma szeles, kissé hűvös időre kell számítani. Bár több órára kisüt a nap, a megnövekvő gomolyfelhőzetből az északi határ mentén és az erdélyi
medencében alakulhat ki záporeső. Hajnalban hideg lesz, 3 és 11 fok közé csökken a hőmérséklet, délután 17-21 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2015. szeptember 08.

About the author

maradmin

Leave a Comment