2015. szeptember 09. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Mindannyian családban születtünk
A szentatya folytatta a családról szóló katekézis sorozatát, a ma délelőtti általános kihallgatás során, melyet rádiónk élőben közvetített. Mindannyian családba születtünk, maga az Úrjézus is és mindannyian az örök élet felé tartunk. Jézus, miután kilépett a családja életéből, egy új családot, közösséget hozott létre, melyben az apostolok, a bűnösök, a betegek, a vámosok is helyet kaptak. Hasonlóképpen mi is ki kell nyissuk a szíveinket,  részeivé kell válnunk plébániai családunknak, és abból kell családot építeni, hogy templomaink ne csupán múzeumok legyenek. Nem kell félnünk ha nem érezzük képesnek magunkat erre a feladatra, hiszen Jézus képes ehhez erőt adni, csak kérnünk kell-mondta a szentatya.

A Mária Rádió közönségtalálkozókat szervez
Holnap, a kézdivásárhelyi Boldog Özséb templomban, az esti hat órás szentmise után rövid közönségtalálkozóra, majd  előadásra kerül sor, „ Az énközpontú és az Istennek tetsző vallásosság” címmel. A következő helyszínekről hírműsorainkban értesítjük hallgatóinkat.     

Virrasztás a  nagyváradi Székesegyházban
A Boldogságos Szűz Mária 1917-ben történt fatimai jelenésének emlékére  szeptember 11-én, pénteken este hat órától szentségimádást, nyolc órától szentmisét  tartanak a nagyváradi római katolikus székesegyházban, utána pedig gyertyás körmenetet a Püspöki Palota kertjében.

Templombúcsúk  a nagyváradi egyházmegyében
Szombaton tizenegy órától tartják Kárásztelken a templom búcsú ünnepét, ahol Varga Sándor monospetri  plébános lesz az ünnep szónoka.
Vasárnap déli tizenkét órától Krasznán ünnepelnek, ahol Nagy Jácint kárászetelki plébános hirdeti az igét. Szintén tizenkét órától Tasnádon kerül sor a búcsú ünnepre,  Fejes Anzelm  Rudolf, premontrei apát lesz az ünnep szónoka. Köröstarjánban szintén tizenkét órától tartják a búcsút. Meghívott szónok Bakos Gábor nagyvárad-újvárosi segédlelkész lesz.

Hangverseny a Püspöki Palota disztermében
Szeptember 13-án, vasárnap este hét órától várják a zenekedvelő közönséget, a Nagyváradi Püspöki Palota dísztermébe. Közreműködik Jekl László operaénekes és a Savaria Barokk Zenekar korhű hangszereken játszik. Az érdeklődők J. S. Bach műveiből hallhatnak válogatást. Művészeti vezető Németh Pál fuvolaművész, karmester. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A belépés díjtalan.

Lelkipásztori látogatás Belényesben
Vasárnap Böcskei László megyéspüspök lelkipásztori látogatást tesz Belényesben, majd Jitaru Szél Antal plébánossal közösen öt órakor szentmisét mutatnak be a Szentháromságról elnevezett plébániatemplomban.
    
Szentségimádás Hegyköztótteleken és Értarcsán

A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően szeptember hónap második vasárnapján, Hegyköztótteleken és Értarcsán lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.

Bérmálás Tenkén
Szeptember 13-án, vasárnap Böcskei László megyéspüspök a Szentlélek hét ajándékát kérve,  a tenkei Jézus Szíve plébániatemplomban szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. A délelőtt tíz órakor kezdődő szentmisén 12 fiatal részesül a keresztény nagykorúság szentségében.

Búcsú a szatmári egyházmegyében                    
Szeptember 13-án, vasárnap tartják Körtvélyesen a búcsús  szentmisét,  Jakab Norbert,  szatmárnémeti Szent Antal egyházközösség plébánosának prédikációjával.

Férfi  Rózsafüzért Társulatok találkozója
Szeptember 12-én, Mária neve napján, a szélekydobói erdő alatt a Szűzanya szobornál lesz megtartva, a Férfi Rózsafüzér Társulatok találkozója. Rossz idő esetén az Isteni Irgalmasság kápolnájában. Autóval Székelyudvarhelyről a Jézus kápolnától reggel kilenc órakor lesz az indulás. A  szentmise déli egy órától lesz.
Szeretettel várnak mindenkit aki a Szűzanyát, neve napján Rózsafüzér imával és szentmisével szeretné köszönteni.

Az időjárásról: Holnap a reggeli órákban naposabb időben bízhatunk, napközben azonban délnyugat felől növekedni kezd a felhőzet, és délutántól egyre többfelé alakulhat ki kisebb eső, zápor. Többfelé megélénkül a szél. Hajnalban 6-13, délután 16-23 fokra számíthatunk.

MRE - Hírszolgálat, 2015. szeptember 09.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Élő Rózsafüzér zarándoklat Székelyudvarhelyen
Százak vállalták fel a gyalogos zarándoklatot. Lelkes imádság és énekszó töltötte be a tegnap, Kisboldogasszony ünnepén Székelyudvarhely utcáit: a második alkalommal megszervezett "Élő Rózsafüzér Zarándoklat" templomtól templomig ért. - tudosított a székelyhon.ro

Lövétei búcsú
Nagy ünnepre gyűltek össze a lövéteiek a tegnap, a  Kisboldogasszony ünnepén. Az egyházközség búcsúünnepét tartották, amelyen Tamás József segédpüspök megáldotta a felújított templomot és a Boldogságos Szűzanya tiszteletére állított lourdes-i barlangot is. A püspök atya azokért ajánlotta fel a szentmisét, akiknek gondjuk volt a munkálatokra, segítették, támogatták a kivitelezést, Isten áldását kérve életükre.

Világító jel legyen!
A hetedik alkalommal indult útnak ötven zarándokolni vágyó ember, hogy megismerjék Márton Áron életét és életpéldájának különböző mozaikjait. Élete, tanítása egy világító jel számunkra amit akkor tudunk követni ha ismerjük is.  A résztvevők között vannak olyanok is, akik visszatérő zarándokok, hiszen Kovács Gergelynek, a Kultúra Pápai Tanácsa irodavezetőjének, Márton Áron boldoggá avatási ügye posztulátorának szavaival élve „zarándokolni Márton Áron nyomdokain olyan feladat, amelyet nem lehet megunni, az embert a szentéletű püspök életpéldája mindig megérinti. A püspök ma is vonzza az embereket, ezt mutatja az is, hogy ismét túljelentkezés volt, s akik már korábban megjárták az utat, átadták helyüket új zarándokolni vágyóknak. A csoportban több fiatal is zarándokol, a püspök iránti tisztelet tovább él.

Mária Rádiós közönségtalálkozók
Folytatódnak a közönségtalálkozók, ma délután hat órakor a Gelence-i nagytemplom lesz az együttlét helyszíne. Holnap a délutáni hat órás szentmise után előadásra várjuk hallgatóinkat a Kézdivásárhely-i Boldog Özséb templomba Az énközpontú és az Istennek tetsző vallásosság címmel. A következő helyszínekről hírműsorainkban értesítjük hallgatóinkat.

A jubileumi Mária-év lezárása Csíksomlyón
Szeptember 13-án a féltizenegy órakor kezdődő szentmise zárja a Csíksomlyói Szűzanya-kegyszobor 500 éves évfordulója alkalmából meghirdetett Mária-évet. Az ünnepi búcsús szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond Jakubinyi György érsek, a Gyulafehérvári Főegyházmegye főpásztora. Azok, akik nem tudnak elzarándokolni a kegyhelyre, a féltizenegy órakor kezdődő szentmisébe bekapcsolódhatnak a www.csiksomlyo.ro honlapon követhető élő közvetítés révén és az Erdélyi Mária Rádió hullámhosszán.

Management by Jesus
Szatmári és régióbeli vállalkozóknak tart szemináriumot Kiss Ulrich jezsuita atya szeptember 17-20 között a nagyszokondi lelkigyakorlatos házban. A kurzus, melynek mottója „Nem a siker elérése a cél, hanem a cél elérése a siker!" csütörtökön délben kezdődik és vasárnap délben ér véget. Legtöbb 12 személyt tudnak fogadni, a részvételi díj 750 lej, a teljes ellátás pedig három napra 260 lej. Érdeklődni és jelentkezni a 0723-615818-as vagy a 0735-191997-es telefonszámokon lehet.

Együtt a fogyatékkal élőkért konferencia
A Gyulafehérvári Caritas Fogyatékkal élőket támogató szolgálata szeptember 18-19-én, kilencedik éve szervezi meg Csíkszeredában az "Együtt a fogyatékkal élőkért" című konferenciáját a segítő szakmában dolgozó civil szervezetek munkatársai, szakemberek, szülők és fogyatékkal élők számára. Az idei konferencia társszervezői a Romániai Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége. A konferencia témájaként a speciális nevelési igényű gyerek kiskamaszkorba érkezésekor felmerülő oktatási, nevelési kérdéseit választották. A konferencia szakmai előadásokkal, változatos műhelymunkákkal várja a résztvevőket, betekintést nyújt különböző megközelítési módokba, módszerekbe, utakat és lehetőségeket kínál a érdeklődőknek.

Tematikus hétvége szenvedélybetegeknek
„Kommunikáció szerepe a kapcsolatba” címmel tematikus hétvégét szervez a gyulafehérvári Caritas Csíkszentdomokoson, a Szent Margit lelkigyakorlatos házban, szeptember 18-20 között. Erre az alkalomra nemcsak a szenvedélybetegeket várják, hanem azok hozzátartozóit is. Szó lesz az önmagukkal és másokkal folytatott kommunikációs módozatokról, nehézségek feltárásáról, azoknak megértéséről. Közösen imádkozva, előadásokat hallgatva és kiscsoportokban beszélgetve, kreatívan és játékos formában, lehetőség adódik az érzések, gondolatok és a kimondott szavak mélyebb jelentéstartalmának megvizsgálására. Érdeklődni és jelentkezni Mezei Hajnalnál a 0737-300980-as telefonszámon, illetve a hajnal.mezei@caritas-ab.ro e-mail címen lehet szeptember 16-ig.

XIII. Családkonferencia Csíkszeredában
Szeptember 25–27. között a Gyulafehérvári Családpasztorációs Munkacsoport konferenciát tart a Kós Károly Iskolakomplexumban. A konferencián a házasság szakaszainak jellegzetes kihívásait, a kapcsolat változásával-fejlődésével együttjáró krízishelyzeteket elemzik. Meghívott előadók: Illyés Magda, pszichológus, Becsky Borbála, pszichoterapeuta, Ilyés Zsolt, csíkszentléleki plebános. Érdeklődni és jelentkezni a www.csalad.ro honlapon, illetve a 0742-139380 telefonszámon lehet szeptember 20-áig .

Zarándoklat Csíksomlyóra
A temesvár-erzsébetvárosi plébánia szeptember 11-13. között zarándoklatot szervez Csíksomlyóra. A zarándoklat lelkivezetője Barazsuly István atya. További információ a plébániai hivatalban vagy a 0256-221218-as telefonszámon igényelhető.

Az időjárásról: Ma is hűvös időre kell számítani. Változóan felhős-napos időben lesz részünk. Az ország északi felén és az erdélyi medencében  alakulhatnak ki elszórtan záporok. Hajnalban 3-11, napközben 18-23 fokot mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2015. szeptember 09.

About the author

maradmin

Leave a Comment