2015. szeptember 10. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E 

Mária Rádiós közönségtalálkozók
Holnap Ozsdolán, a szentmise után rövid közönségtalálkozóra, majd előadásra kerül sor, „Mennyire félreismerjük Istent” címmel. Vasárnap két helyszínen várják a kedves hallgatókat. Reggel a kilenc órás szentmise után Felsőcsernátonba, majd a fél tizenegy órás szentmise után Alsócsernátonba. 

Hétvégi búcsú ünnepek 
Csiksomlyón szeptember 12-én tartják az őszi búcsú ünnepet. A fél tizenegy órakor kezdődő szentmisén Tamás József püspök  úr mond homiliát. 
Pálpataka filiájában, Szencsedben, szombaton tizenegy órától tartják a búcsús szentmisét.  Szentbeszédet mond, Bajkó Norbert szovátai segédlelkész . 
Szeptember 13-án, vasárnap lesz a székelybetlenfalvi Mária neve templom búcsúja. Az ünnepi szentmise déli fél egy órakor kezdődik.
Tusnádfürdőn vasárnap tartják a Kisboldogasszony napi búcsú ünnepet, déli fél egy orától. Az egyházkösség búcsúján, szentbeszédet mond, Márton István, gödemesterházi plébános.

Megáldják a „Szűzanya öröm-parkját”
Szeptember 12-én, szombaton, a székelyszállási Mária neve napján tartott búcsú ünnepen, megáldják a  most elkészült Szűzanya öröm parkját, amely a Szűzanya hét örömének stációiból áll. A déli tizenkét órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka, Kerekes László, kézdivásárhelyi plébános lesz. 

Férfi Rózsafüzér Társulatok találkozója
Szeptember 12-én, szombaton, Mária neve napján, a székelydobói erdő alatt a Szűzanya szobornál lesz megtartva, a Férfi Rózsafüzér Társulatok találkozója. Rossz idő esetén az Isteni Irgalmasság kápolnájában. Autóval Székelyudvarhelyről a Jézus kápolnától reggel kilenc órakor lesz az indulás. A szentmise déli egy órától kezdődik. Szeretettel várnak mindenkit aki a Szűzanyát, neve napján Rózsafüzér imával és szentmisével szeretné köszönteni. 

A jubileumi Mária-év lezárása Csíksomlyón
Szeptember 13-án a féltizenegy órakor kezdődő szentmise zárja a Csíksomlyói Szűzanya-kegyszobor 500 éves évfordulója alkalmából meghirdetett Mária-évet. Az ünnepi búcsús szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond Jakubinyi György érsek, a Gyulafehérvári Főegyházmegye főpásztora. Azok, akik nem tudnak elzarándokolni a kegyhelyre, a féltizenegy órakor kezdődő szentmisébe bekapcsolódhatnak a www.csiksomlyo.rohonlapon követhető élő közvetítés révén és az Erdélyi Mária Rádió hullámhosszán. 

Megtekinthető a Mária-tisztelet Erdélyben című kiállítás
Szeptember 20-ig látogatható a Csíki Székely Múzeumban a csíksomlyói kegyszobor 500 éves évfordulója alkalmából megnyílt emlékkiállítás. Ez a Mária-szobor több olyan tárgyi emlékét mutatja be, amelyet első alkalommal láthat a nagyközönség. Várnak minden érdeklődőt és a Boldogságos Szűzanyát tisztelő híveket.

Együtt a fogyatékkal élőkért konferencia
A Gyulafehérvári Caritas Fogyatékkal élőket támogató szolgálata szeptember 18-19-én, kilencedik éve szervezi meg Csíkszeredában az Együtt a fogyatékkal élőkért című konferenciáját a segítő szakmában dolgozó civil szervezetek munkatársai, szakemberek, szülők és fogyatékkal élők számára. Az idei konferencia társszervezői a Romániai Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége. A konferencia témájaként speciális nevelési igényű gyerek kiskamaszkorba érkezésekor felmerülő oktatási, nevelési kérdéseit választották. A konferencia szakmai előadásokkal, változatos műhelymunkákkal várja a résztvevőket, betekintést nyújt különböző megközelítési módokba, módszerekbe, utakat és lehetőségeket kínál a érdeklődőknek.     

Tematikus hétvége szenvedélybetegeknek
„Kommunikáció szerepe a kapcsolatban” címmel tematikus hétvégét szervez a gyulafehérvári Caritas Csíkszentdomokoson, a Szent Margit lelkigyakorlatos házban, szeptember 18-20 között. Erre az alkalomra nemcsak a szenvedélybetegeket várják, hanem azok hozzátartozóit is. Szó lesz az önmagukkal és másokkal folytatott kommunikációs módozatokról, nehézségek feltárásáról, azoknak megértéséről. Közösen imádkozva, előadásokat hallgatva és kiscsoportokban beszélgetve, kreatívan és játékos formában, lehetőség adódik az érzések, gondolatok és a kimondott szavak mélyebb jelentéstartalmának megvizsgálására. Érdeklődni és jelentkezni Mezei Hajnalnál a 0737-300980-as telefonszámon, illetve a hajnal.mezei@caritas-ab.ro e-mail címen lehet szeptember 16-ig.

Az időjárásról:  Pénteken borongós, esős időre számíthatunk. A nap első felében északon, északnyugaton még élénk lehet a szél. Hajnalban 7-13°C várható, napközben viszont hűvös marad az idő, délutánra csak 15-19°C közé emelkedik a hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat ma délután négy órától sárga illetve narancssárga jelzést bocsájtott ki az ország déli, délnyugati megyéire.

MRE - Hírszolgálat, 2015. szeptember 10.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Mária Rádiós közönségtalálkozók
Ma a délutáni hat órás szentmise után előadásra várjuk hallgatóinkat a kézdivásárhelyi Boldog Özséb templomba. "Az énközpontú és az Istennek tetsző vallásosság" címmel tartott előadásra. Holnap Ozsdolán várjuk hallgatóinkat, a szentmise után rövid közönségtalálkozóra, majd  előadásra kerül sor, „Mennyire félreismerjük Istent” címmel. A következő helyszínekről hírműsorainkban értesítjük hallgatóinkat.     

Virrasztás a  nagyváradi Székesegyházban
A Boldogságos Szűz Mária 1917-ben történt fatimai jelenésének emlékére, holnap este hat órától  szentségimádást, nyolc órától szentmisét  tartanak a nagyváradi római katolikus székesegyházba, utána pedig gyertyás  körmenetet a Püspöki Palota kertjében.

Templombúcsúk a nagyváradi egyházmegyében
Szombaton tizenegy órától tartják Kárásztelken a templom búcsú ünnepét, ahol Varga Sándor monospetri  plébános lesz az ünnep szónoka.
Vasárnap déli tizenkét órától Krasznán ünnepelnek, ahol Nagy Jácint kárásztelki plébános hirdeti az igét.
Szintén vasárnap tizenkét órától Tasnádon kerül sor a búcsú ünnepre,  Fejes Anzelm  Rudolf, premontrei apát lesz az ünnep szónoka. Köröstarjánban vasárnap tizenkét órától tartják a búcsús szentmisét. Meghívott szónok Bakos Gábor nagyvárad-újvárosi segédlelkész lesz.

Hangverseny a Püspöki Palota dísztermében
Vasárnap este hét órától várják a zenekedvelő közönséget, a Nagyváradi Püspöki Palota dísztermébe. Közreműködik Jekl László operaénekes és a Savaria Barokk Zenekar tagjai, akik korhű hangszereken játszanak. Az érdeklődők J. S. Bach műveiből hallhatnak válogatást. Művészeti vezető Németh Pál fuvolaművész, karmester. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A belépés díjtalan.

Lelkipásztori látogatás Belényesben
Vasárnap Böcskei László megyéspüspök lelkipásztori látogatást tesz Belényesben, majd Jitaru Szél Antal plébánossal közösen öt órakor szentmisét mutatnak be a Szentháromságról nevezett plébániatemplomban.
    
Szentségimádás Hegyköztótteleken és Értarcsán
A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően szeptember hónap második vasárnapján, Hegyköztótteleken és Értarcsán lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.

Bérmálás Tenkén
Vasárnap Böcskei László megyéspüspök a Szentlélek hét ajándékát kérve, a tenkei Jézus Szíve plébániatemplomban szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. A délelőtt tíz órakor kezdődő szentmisén 12 fiatal részesül a keresztény nagykorúság szentségében.

Búcsú a szatmári egyházmegyében                       
Vasárnap tartják Körtvélyesen a  Kisboldogasszony búcsús  szentmisét,  Jakab Norbert,  szatmárnémeti Szent Antal egyházközösség plébánosának prédikációjával.

Tematikus hétvége szenvedélybetegeknek
„Kommunikáció szerepe a kapcsolatban” címmel tematikus hétvégét szervez a gyulafehérvári Caritas Csíkszentdomokoson, a Szent Margit lelkigyakorlatos házban, szeptember 18-20 között. Erre az alkalomra nemcsak a szenvedélybetegeket várják, hanem azok hozzátartozóit is. Szó lesz az önmagukkal és másokkal folytatott kommunikációs módozatokról, nehézségek feltárásáról, azoknak megértéséről. Közösen imádkozva, előadásokat hallgatva és kiscsoportokban beszélgetve, kreatívan és játékos formában, lehetőség adódik az érzések, gondolatok és a kimondott szavak mélyebb jelentéstartalmának megvizsgálására. Érdeklődni és jelentkezni Mezei Hajnalnál a 0737-300980-as telefonszámon, illetve a hajnal.mezei@caritas-ab.ro e-mail címen lehet szeptember 16-ig.

XIII. Családkonferencia Csíkszeredában
Szeptember 25–27. között a Gyulafehérvári Családpasztorációs Munkacsoport konferenciát tart a Kós Károly Iskolakomplexumban. A konferencián a házasság szakaszainak jellegzetes kihívásait, a kapcsolat változásával-fejlődésével együtt járó krízishelyzeteket elemzik. Meghívott előadók: Illyés Magda, pszichológus, Becsky Borbála, pszichoterapeuta, Ilyés Zsolt, csíkszentléleki plébános. Érdeklődni és jelentkezni awww.csalad.ro honlapon, illetve a 0742-139380 telefonszámon lehet szeptember 20-áig .

Az időjárásról: Ma a reggeli órákban naposabb időben bízhatunk, napközben azonban délnyugat felől növekedni kezd a felhőzet, és délutántól egyre többfelé alakulhat ki kisebb eső, zápor. Az Országos Meteorológiai Szolgálat ma délután négy órától sárga illetve narancssárga jelzést bocsájtott ki az ország déli, délnyugati megyéire. Többfelé megélénkül a szél. Hajnalban 6-13, délután 16-23 fokra számíthatunk.

MRE - Hírszolgálat, 2015. szeptember 10.

About the author

maradmin

Leave a Comment