2015. szeptember 12. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Mária Rádiós közönségtalálkozók
A tegnap este Ozsdolán voltunk, a következő helyszín holnap Felsőcsernáton, ahol a reggel kilenc órakor, míg Alsócsernátonban a féltizenegy órakor kezdődő szentmise utána találkozhatnak velünk.     
                            
A jubileumi Mária-év lezárása Csíksomlyón
Holnap a féltizenegy órakor kezdődő szentmise zárja a Csíksomlyói Szűzanya-kegyszobor 500 éves évfordulója alkalmából meghirdetett Mária-évet. Az ünnepi búcsús szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond Jakubinyi György érsek. Azok, akik nem tudnak elzarándokolni a kegyhelyre, a féltizenegy órakor kezdődő szentmisébe bekapcsolódhatnak a www.csiksomlyo.ro honlapon követhető élő közvetítés révén és az Erdélyi Mária Rádió hullámhosszán.

Boldogasszony-kiállítás Gyimesfelsőlokon
A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által életre hívott Boldogasszony kiállítás újabb állomásához érkezett. A megnyitó rendezvény szeptember 15-én,  kedden déli tizenkét órakor kezdődik a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceumban. A kiállítás fővédnöke Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, védnöke Tamás József püspök. Ünnepi köszöntőt mond Berszán Lajos és Görbe Péter, Hargita megye főtanfelügyelője.

Tanévnyitó szentmisék
A marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum tanévkezdő ünnepségét hétfőn, szeptember 14-én tíz órától tartják. A tanévnyitón  a legidősebb, s az eseményre eljövő öregdiák a legfiatalabb előkészítős diákkal közösen fogja elültetni az újraindulást szimbolizáló facsemetét.
Kedden, szeptember 15-én reggel kilenc órától a Keresztelő Szent János plébaniatemplomban Jakubinyi György érsek celebrálja a tanévnyitó Veni Sancte szentmisét.
Kolozsváron, a Báthory István Elméleti Líceum, hétfőn tartja tanévnyitóját. A Veni Sancte szentmisét délelőtt tíz órától tartják a főtéri Szent Mihály templomban.
Gyulafehérváron, a főszékesegyházban holnap, reggel kilenc órától ünnepi szentmisével kezdi a tanévet a Gróf Majláth Gusztáv Károly Teológiai Líceum.
A 2015–2016-os iskolai év új mérföldkövet jelent a  temesvári Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum életében, ősztől ugyanis magyar nyelvű előkészítő és román nyelvű 5. osztály indul. A tanévnyitó reggel kilenc órakor osztályfőnöki órával kezdődik, ezt követően a tanintézet nagytermében tíz órakor ünnepélyes iskolai évnyitót tartanak, tizenegy órakor pedig a Szent György székesegyházban Veni Sancte szentmisén vesznek részt az iskola tanárai, nevelői, a tanulók és az őket elkísérő szülők.

Szent Kereszt Felmagasztalása búcsúk
Székelykeresztúron, Szent Kereszt Felmagasztalása búcsú ünnepét tartják, hétfőn este hat órától. Meghívott szónok Simon Imre, segesvári segédlelkész.
A Szent Kereszt felmagasztalása a titulusa a temesvári piarista templomnak is. Az ünnepi búcsús szentmise hétfő este hét órakor kezdődik. A liturgiát celebrálja és szentbeszédet mond Szabó Péter kanonok, zimándújfalui plébános.  
Az óteleki római katolikus templomot 1885. szeptember 14-én, a Szent Kereszt felmagasztalása ünnepe alkalmából szentelték fel. A konszekrálás idei, 130. évfordulója alkalmából Heinrich József főesperes, helyi plébános irányítása mellett a templom belső felújításon esett át. A jubileumi búcsús szentmisét, hétfőn, a Szent Kereszt felmagasztalása ünnepén tizenegy órai kezdettel Dirschl Johann általános helynök celebrálja, aki a liturgia keretében megáldja a felújított templomot.

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa Jeruzsálemben ülésezik
Ferenc pápa ez alkalomból levélben köszöntötte Erdő Péter bíborost, a CCEE elnökét és a konferencia tagjait akik szeptember 11-től 16-ig, ezúttal a Szentföldön tanácskoznak. „Minthogy elgondolkoztok az egyház útjáról országaitokban, azért imádkozom, hogy az együtt töltött idő legyen az imádság és a szolidaritás ideje. Az Úrra való ráhagyatkozásotok újítson meg benneteket az életszentségben és a rátok bízott lelkek iránti apostoli buzgóságban. Adjon továbbá frissességet az evangéliumnak, „melyből új utak, kreatív módszerek, más kifejezési formák, beszédesebb jelek és a mai világ számára megújult jelentésű szavak tárulnak fel” (Evangelii gaudium, 11). Különösképpen az imáitokra bízom a következő rendes szinódust, azért, hogy az egyház mind nagyobb sürgősséggel és nagylelkűséggel tudjon válaszolni a család szükségleteire. Mária Anyánk közbenjárását kérve szívből küldöm mindnyájatoknak apostoli áldásomat, mint az Urunk Jézus Krisztusban való bölcsesség és erő zálogát” – fogalmazott Ferenc pápa.  

Márton Áron Konferencia Budapesten, az Országházban
Szeptember 26-án, szombaton, tíz órai kezdettel, emlékülésre kerül sor Márton Áron püspök tiszteletére, Budapesten, az Országház Felsőházi üléstermében. Erre az eseményre zarándokbusz indul Erdélyből. A parlamenti beléptetés regisztrációhoz kötött és annak szigorú rendje miatt a konferenciára szeptember 16-án délután három óráig lehet jelentkezni a margit.mihaly@parlament.hu email címen. Regisztrálni a személyazonosító okmányon lévő pontos névvel és okmányszám elküldésével lehet. A beléptetéshez szükséges személyazonosságot igazoló okmányt      mindenki magával kell vigye. Már fél kilenctől mód van a belépésre, kötetlen beszélgetésre, a Főrendiház termének megtekintésére.

Az időjárásról: Vasárnap napközben csökken a felhőzet, sok napsütésre, csapadékmentes időre van kilátás. A reggel órákban azonban főként északon, északnyugaton ismét köd képződhet. Többfelé megélénkül a szél. Délutánra már 21 és 25°C közé melegszik a levegő.

MRE - Hírszolgálat 2015. szeptember 12.


H Í R E K   D É L B E N

Mária Rádiós közönségtalálkozók
A tegnap este Ozsdolán voltunk, a következő helyszín holnap Felsőcsernáton, ahol a reggel kilenc órakor, míg Alsócsernátonban a féltizenegy órakor kezdődő szentmise után találkozhatnak velünk.     
                            
A jubileumi Mária-év lezárása Csíksomlyón
Holnap a féltizenegy órakor kezdődő szentmise zárja a Csíksomlyói Szűzanya-kegyszobor 500 éves évfordulója alkalmából meghirdetett Mária-évet. Az ünnepi búcsús szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond Jakubinyi György érsek. Azok, akik nem tudnak elzarándokolni a kegyhelyre, a féltizenegy órakor kezdődő szentmisébe bekapcsolódhatnak a www.csiksomlyo.ro honlapon követhető élő közvetítés révén és az Erdélyi Mária Rádió hullámhosszán.

Boldogasszony-kiállítás Gyimesfelsőlokon
A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által életre hívott Boldogasszony kiállítás újabb állomásához érkezett. A megnyitó rendezvény szeptember 15-én,  kedden déli tizenkét órakor kezdődik a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceumban. A kiállítás fővédnöke Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, védnöke Tamás József püspök. Ünnepi köszöntőt mond Berszán Lajos és Görbe Péter, Hargita megye főtanfelügyelője. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Hangverseny a Püspöki Palota dísztermében
Vasárnap este hét órától várják a zenekedvelő közönséget, a Nagyváradi Püspöki Palota dísztermébe. Közreműködik Jekl László operaénekes és a Savaria Barokk Zenekar tagjai, korhű hangszereken játszanak. Az érdeklődők J. S. Bach műveiből hallhatnak válogatást. Művészeti vezető Németh Pál fuvolaművész, karmester. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A belépés díjtalan.

Bérmálás Tenkén
Vasárnap Böcskei László megyéspüspök a Szentlélek hét ajándékát kérve, a tenkei Jézus Szíve plébániatemplomban szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. A délelőtt tíz órakor kezdődő szentmisén 12 fiatal részesül a keresztény nagykorúság szentségében.

Tanévnyitók az erdélyi iskolákban
A marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum tanévkezdő ünnepségét hétfőn, szeptember 14-én tíz órától tervezik. Mivel a Klastrom utcai egyházi ingatlanban a Római Katolikus Teológiai Líceum mellett az Unirea iskola is működik, ez utóbbi tanévnyitója kilenc órától lesz, s ha egy óra alatt nem járna le, akkor egy kis csúszással kezdik megnyitót. A tanévnyitón  a legidősebb, s az eseményre eljövő öregdiák a legfiatalabb előkészítős diákkal közösen fogja elültetni az újraindulást szimbolizáló facsemetét. Kedden, szeptember 15-én reggel kilenc órától a Keresztelő Szent János plébaniatemplomban Jakubinyi György érsek celebrálja a tanévnyitó Veni Sancte szentmisét.
Kolozsváron, a Báthory István Elméleti Líceum, hétfőn tartja tanévnyitóját. A Veni Sancte szentmisét délelőtt tíz órától tartják a főtéri Szent Mihály templomban.
Gyulafehérváron, a főszékesegyházban holnap, reggel kilenc órától ünnepi szentmisével kezdi a tanévet a Gróf Majláth Gusztáv Károly Teológiai Líceum.

Elkezdődött a székely kapuk felújítása
Egy 1909-ben épült csíkdelnei székely kapu felújítása kezdődött el szeptember elején Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyéért Egyesület segítségével. 2014-ben öt neves székely kaput újítottak fel, folytatásként újabb kilenc kaput mentenek meg a jövő generáció számára. Csík térségében Csíkszentkirályon egy kapu, Csíkmenaságon kettő, Csíkszentgyörgyön egy és Csíkmadarason szintén egy kapu újul meg, továbbá Udvarhely térségében, Zetelakán, Székelylengyelfalván és Székelyszentléleken egy-egy kaput restaurálnak, amelyek felbecsülhetetlen nemzeti kincsnek számítanak.-bővebben a déli magazinban hallhatnak.

Márton Áron Konferencia Budapesten, az Országházban
Szeptember 26-án, szombaton, tíz órai kezdettel, emlékülésre kerül sor Márton Áron püspök tiszteletére, Budapesten, az Országház Felsőházi üléstermében. Erre az eseményre zarándokbusz indul Erdélyből. A parlamenti beléptetés regisztrációhoz kötött és annak szigorú rendje miatt a konferenciára szeptember 16-án délután három óráig lehet jelentkezni a margit.mihaly@parlament.hu email címen. Regisztrálni a személyazonosító okmányon lévő pontos névvel és okmányszám elküldésével lehet. A beléptetéshez szükséges személyazonosságot igazoló okmányt mindenki magával kell vigye. Már fél kilenctől mód van a belépésre, kötetlen beszélgetésre, a Főrendiház termének megtekintésére.

Az időjárásról: Borongós hétvégére kell készülni! Ma már több napsütésre számíthatunk, de helyenként kisebb eső, egy-egy zápor még kialakulhat. Lassú melegedés veszi kezdetét, a legmelegebb órákban 16-23 fok közötti maximumokra van kilátás.

MRE - Hírszolgálat 2015. szeptember 12.

About the author

maradmin

Leave a Comment