2015. szeptember 14. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G EL / D É L B E N

Tanévnyitó szentmisék
A marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum tanévkezdő ünnepségét ma, tíz órától tartják. A tanévnyitón  a legidősebb, s az eseményre eljövő öregdiák a legfiatalabb előkészítős diákkal közösen fogja elültetni az újraindulást szimbolizáló facsemetét.
Kedden, szeptember 15-én reggel kilenc órától a Keresztelő Szent János plébaniatemplomban Jakubinyi György érsek celebrálja a tanévnyitó Veni Sancte szentmisét.
Kolozsváron, a Báthory István Elméleti Líceum ma tartja tanévnyitóját. A Veni Sancte szentmise délelőtt tíz órától kezdődik a főtéri Szent Mihály templomban.
A 2015–2016-os iskolai év új mérföldkövet jelent a  temesvári Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum életében, ősztől ugyanis magyar nyelvű előkészítő és román nyelvű 5. osztály indul. A tanévnyitó reggel kilenc órakor osztályfőnöki órával kezdődik, ezt követően a tanintézet nagytermében tíz órakor ünnepélyes iskolai évnyitót tartanak, tizenegy órakor pedig a Szent György székesegyházban Veni Sancte szentmisén vesznek részt az iskola tanárai, nevelői, a tanulók és az őket elkísérő szülők.

Szent Kereszt Felmagasztalása búcsúk
Székelykeresztúron, Szent Kereszt Felmagasztalása búcsú ünnepét tartják, hétfőn este hat órától. Meghívott szónok Simon Imre, segesvári segédlelkész.
A Szent Kereszt felmagasztalása a titulusa a temesvári piarista templomnak is. Az ünnepi búcsús szentmise hétfő este hét órakor kezdődik. A liturgiát celebrálja és szentbeszédet mond Szabó Péter kanonok, zimándújfalui plébános.  
Az óteleki római katolikus templomot 1885. szeptember 14-én, a Szent Kereszt felmagasztalása ünnepe alkalmából szentelték fel. A konszekrálás idei, 130. évfordulója alkalmából Heinrich József főesperes, helyi plébános irányítása mellett a templom belső felújításon esett át. A jubileumi búcsús szentmisét, hétfőn, a Szent Kereszt felmagasztalása ünnepén tizenegy órai kezdettel Dirschl Johann általános helynök celebrálja, aki a liturgia keretében megáldja a felújított templomot.

Boldogasszony-kiállítás Gyimesfelsőlokon
A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által életre hívott Boldogasszony kiállítás újabb állomásához érkezett. A megnyitó rendezvény holnap déli tizenkét órakor kezdődik a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceumban. A kiállítás fővédnöke Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, védnöke Tamás József püspök. Ünnepi köszöntőt mond Berszán Lajos és Görbe Péter, Hargita megye főtanfelügyelője.

Márton Áron Konferencia Budapesten, az Országházban
Szeptember 26-án, szombaton, tíz órai kezdettel, emlékülésre kerül sor Márton Áron püspök tiszteletére, Budapesten, az Országház Felsőházi üléstermében. Erre az eseményre zarándokbusz indul Erdélyből. Érdeklődni és jelentkezni a személyazonossági igazolvány (vagy útlevél) pontos adataival Szász Nóránál a 0744-472178 vagy Ferencz Kornéliánál a 0726-107002-es telefonszámon lehet. A zarándoklat lelkivezetője, Karácson Tibor atya, az Erdélyi Mária Rádió műsorigazgatója.
A parlamenti beléptetés regisztrációhoz kötött és annak szigorú rendje miatt a konferenciára szeptember 16-án délután három óráig lehet jelentkezni a margit.mihaly@parlament.hu email címen. Regisztrálni a személyazonosító okmányon lévő pontos névvel és okmányszám elküldésével lehet. A beléptetéshez szükséges személyazonosságot igazoló okmányt mindenki magával kell vigye. Már fél kilenctől mód van a belépésre, kötetlen beszélgetésre, a Főrendiház termének megtekintésére.

Tematikus hétvége szenvedélybetegeknek
„Kommunikáció szerepe a kapcsolatban” címmel tematikus hétvégét szervez a gyulafehérvári Caritas Csíkszentdomokoson, a Szent Margit lelkigyakorlatos házban, szeptember 18-20 között. Erre az alkalomra nemcsak a szenvedélybetegeket várják, hanem azok hozzátartozóit is. Szó lesz az önmagukkal és másokkal folytatott kommunikációs módozatokról, nehézségek feltárásáról, azoknak megértéséről. Közösen imádkozva, előadásokat hallgatva és kiscsoportokban beszélgetve, kreatívan és játékos formában, lehetőség adódik az érzések, gondolatok és a kimondott szavak mélyebb jelentéstartalmának megvizsgálására. Érdeklődni és jelentkezni Mezei Hajnalnál a 0737-300980-as telefonszámon, illetve a hajnal.mezei@caritas-ab.ro e-mail címen lehet szeptember 16-ig.

XIII. Családkonferencia Csíkszeredában
Szeptember 25–27. között a Gyulafehérvári Családpasztorációs Munkacsoport konferenciát tart a Kós Károly Iskolakomplexumban. A konferencián a házasság szakaszainak jellegzetes kihívásait, a kapcsolat változásával-fejlődésével együtt járó krízishelyzeteket elemzik. Meghívott előadók: Illyés Magda, pszichológus, Becsky Borbála, pszichoterapeuta, Ilyés Zsolt, csíkszentléleki plébános. Érdeklődni és jelentkezni awww.csalad.ro honlapon, illetve a 0742-139380 telefonszámon lehet szeptember 20-áig.

Az időjárásról: Újra sok napsütésre, csapadékmentes időre van kilátás, a reggeli köd mindenütt gyorsan feloszlik. Helyenként megélénkül, északnyugaton megerősödik a szél. 5-14 fok közötti értékekre ébredünk, délutánra már 23 és 29°C közé melegszik a levegő hőmérséklete.

MRE - Hírszolgálat, 2015. szeptember 14.

About the author

maradmin

Leave a Comment