2015. szeptember 15. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Fájdalmas Szűzanya-búcsúk
Illyefalván a búcsús szentmise ma délután öt órakor kezdődik. Meghívott szónok András József türkösi plébános.
A kolozsmonostori plébániatemplomban, ma délután hat órakor tartják az ünnepi szentmisét. Szentbeszédet mond Keresztes Olivér kolozsi plébános. A szentmisét rádiónk élőben közvetíti.

Tanévnyitó érseki szentmise Marosvásárhelyen
Ma délelőtt kilenc órától a Keresztelő Szent János plébaniatemplomban Jakubinyi György érsek celebrálja a  Római Katolikus Teológiai Líceum tanévnyitó Veni Sancte szentmiséjét. Erre az eseményre várják az Erdélyi Római Katolikus Státus teljes kuratóriumát, illetve az iskola támogatóit is.

Boldogasszony-kiállítás Gyimesfelsőlokon
A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által életre hívott Boldogasszony kiállítás újabb állomásához érkezett. A megnyitó rendezvény ma déli tizenkét órakor kezdődik a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceumban. A kiállítás fővédnöke Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, védnöke Tamás József püspök. Ünnepi köszöntőt mond Berszán Lajos és Görbe Péter, Hargita megye főtanfelügyelője.

Szent Gellért búcsú és nyílt nap
Szeptember 19-én, szombaton délelőtt tizenegy órakor  búcsút tartanak Szelterszen, a szentegyházi Szent Gellért Alapítvány tulajdonában lévő Ifjúsági és Rehabilitációs Központban. A szentmisét László Attila szombatfalvi plébános  celebrálja. Ezt követően Nyílt Napra kerül sor.

Párbeszéd vagy párbaj? Kommunikáció és konfliktushelyzetek a családban
A Pro Educatione Felnőttképzési egyesület, újabb tréningsorozatot indít.  A tréningsorozat témája: hogyan halljuk meg egymást. Mit hallunk meg amit társunk mond, illetve mi jut el hozzá. A kialakult konfliktusok kezelésének módjai, mit szoktam magammal/másikkal kezdeni? Reagálási módok felismerése, választási lehetőségeim. Mi az, ami előre visz és nem megsebez? A programot Bakó Mária lelkigondozó és Csog Ildikó pszihológus vezeti. A találkozóra szeptember 18-19-én kerül sor a csíkszeredai Jakab Antal tanulmányi és Felnőttképzési Központban. Jelentkezni a 0735-735123-as telefonszámon vagy a nemesildiko@proeducatione.ro címen lehet.

Márton Áron Konferencia Budapesten, az Országházban
Szeptember 26-án, szombaton, tíz órai kezdettel, emlékülésre kerül sor Márton Áron püspök tiszteletére, Budapesten, az Országház Felsőházi üléstermében. Erre az eseményre zarándokbusz indul Erdélyből. Érdeklődni és jelentkezni a személyazonossági igazolvány (vagy útlevél) pontos adataival Szász Nóránál a 0744-472178 vagy Ferencz Kornéliánál a 0726-107002-es telefonszámon szeptember 16 délután három óráig lehet. A zarándoklat lelkivezetője, Karácson Tibor atya, az Erdélyi Mária Rádió műsorigazgatója.

Tematikus hétvége szenvedélybetegeknek
„Kommunikáció szerepe a kapcsolatban” címmel tematikus hétvégét szervez a gyulafehérvári Caritas Csíkszentdomokoson, a Szent Margit lelkigyakorlatos házban, szeptember 18-20 között. Erre az alkalomra nemcsak a szenvedélybetegeket várják, hanem azok hozzátartozóit is. Szó lesz az önmagukkal és másokkal folytatott kommunikációs módozatokról, nehézségek feltárásáról, azoknak megértéséről. Közösen imádkozva, előadásokat hallgatva és kiscsoportokban beszélgetve, kreatívan és játékos formában, lehetőség adódik az érzések, gondolatok és a kimondott szavak mélyebb jelentéstartalmának megvizsgálására. Érdeklődni és jelentkezni Mezei Hajnalnál a 0737-300980-as telefonszámon, illetve a hajnal.mezei@caritas-ab.ro e-mail címen lehet szeptember 16-ig.

XIII. Családkonferencia Csíkszeredában
Szeptember 25–27. között a Gyulafehérvári Családpasztorációs Munkacsoport konferenciát tart a Kós Károly Iskolakomplexumban. A konferencián a házasság szakaszainak jellegzetes kihívásait, a kapcsolat változásával-fejlődésével együtt járó krízishelyzeteket elemzik. Meghívott előadók: Illyés Magda, pszichológus, Becsky Borbála, pszichoterapeuta, Ilyés Zsolt, csíkszentléleki plébános. Érdeklődni és jelentkezni a www.csalad.ro honlapon, illetve a 0742-139380 telefonszámon lehet szeptember 20-áig .

Az időjárásról: Ma a változóan napos-felhős idő mellett kezdetben északon, majd északnyugaton alakulhat ki egy-egy zápor, helyenként esetleg zivatar. Napközben egyre többfelé megélénkül a szél. A hajnali órákra pára, köd képződhet. Reggel 7 és 16°C, délután 24 és 30°C között alakul a levegő hőmérséklete.

MRE – Hírszolgálat, 2015. szeptember 15.

About the author

maradmin

Leave a Comment