2015. szeptember 16. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Visszakerült a mellékoltár képe
Befejezték a Krisztus a keresztfán című kép restaurálását és hétfőn délután visszahelyezték a szatmári székesegyház jobb oldali mellékoltárához. Miután április 29-én levették a Hám János püspöksége idején készült festményt, teljes restaurálás alá vették azt: megtisztították, kiegészítették a hiányzó részeket, a tömítéseket retusálták, új húzószélek felvasalása után a vásznat újrafeszítették az újrakonszolidált és ékelt eredeti vakkeretre. A munka felfedezéssel is járt. A kép tisztítása közben előkerült az aláírás és az évszám – Peschky, 1831 – így tehát már biztosan tudják, hogy ki a szerző és mikor készült a kép. A név egyébként megegyezik a főoltárkép szerzőjének nevével.

A család alapvető és pótolhatatlan emberi közösség
Ma délelőtt befejezte a család témájának szentelt 27 részes katekézis-sorozatát Ferenc pápa. A család témájához kapcsolódó két fontos esemény előtt állunk: a családok világtalálkozója Philadelphiában, valamint a püspöki szinódus Rómában, mely egyaránt az egész világhoz szól a kereszténység egyetemes dimenziójának megfelelően, és hozzáférhető a család számára, amely a pápa szavai szerint alapvető és pótolhatatlan emberi közösség. Mai tanításában, melyet rádiónk élőben közvetített, hangsúlyozta: Isten ígérete, amelyet a férfinak és a nőnek tesz a történelem kezdetén, magában foglalja az összes embert, egészen a történelem végéig. Ha elég hitünk van, a föld népeinek családjai fölismerik magukat ebben az áldásban. Zarándokoljunk együtt ezzel az isteni áldással és céllal, hogy egymás testvéreivé tegyen minket egy olyan világban, amelyik éppen a családból, a férfi és a nő egyesüléséből születik és rajta keresztül halad előre – zárta utolsó családkatekézisét Ferenc pápa.

Párbeszéd vagy párbaj? Kommunikáció és konfliktushelyzetek a családban
A Pro Educatione Felnőttképzési egyesület, újabb tréningsorozatot indít. A tréningsorozat témája: hogyan halljuk meg egymást. Mit hallunk meg amit társunk mond, illetve mi jut el hozzá. A kialakult konfliktusok kezelésének módjai, mit szoktam magammal/másikkal kezdeni? Reagálási módok felismerése, választási lehetőségeim. Mi az, ami előre visz és nem megsebez? A programot Bakó Mária lelkigondozó és Csog Ildikó pszihológus vezeti. A találkozóra szeptember 18-19-én kerül sor a csíkszeredai Jakab Antal tanulmányi és Felnőttképzési Központban. Jelentkezni a 0735-735123-as telefonszámon vagy a nemesildiko@proeducatione.ro címen lehet.

Együtt a fogyatékkal élőkért konferencia
A Gyulafehérvári Caritas Fogyatékkal élőket támogató szolgálata szeptember 18-19-én, pénteken és szombaton, kilencedik éve szervezi meg Csíkszeredában az Együtt a fogyatékkal élőkért című konferenciáját a segítő szakmában dolgozó civil szervezetek munkatársai, szakemberek, szülők és fogyatékkal élők számára. Az idei konferencia társszervezői a Romániai Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége. A konferencia témájaként speciális nevelési igényű gyerek kiskamaszkorba érkezésekor felmerülő oktatási, nevelési kérdéseit választották. A konferencia szakmai előadásokkal, változatos műhelymunkákkal várja a résztvevőket, betekintést nyújt különböző megközelítési módokba, módszerekbe, utakat és lehetőségeket kínál a érdeklődőknek.

Egyházmegyei Ministráns Találkozó Érmihályfalván
“Itt vagyok, Uram! Engem küldj!” mottóval az Egyházmegyei Ifjúsági Központ hatodik alkalommal szervezi meg a Ministráns Találkozót szeptember 19-én, szombaton, a Bihar-megyei Érmihályfalván.
A rendezvény délelőtt tizenegy órakor szentmisével kezdődik, amit ügyességi- és szellemi vetélkedők követnek. A találkozó fő célja, hogy az oltár körül szolgálatot teljesítő gyermekeknek és fiataloknak lehetőséget nyújtson az ismerkedésre, a tapasztalatok- és a szolgálattal járó öröm megosztására. Egyben bátorítást is akar nyújtani mindazoknak, akik szolgálatukkal széppé és Istenhez méltóvá teszik a szent liturgiát. A szervezők várják a ministránsokat és az őket felkaroló lelkipásztorokat, hitoktatókat.

Gyermektalálkozó a Józsefvárosban
Szeptember 19-én, szombaton délelőtt tizenegy órától a temesvár-józsefvárosi plébánián gyermektalálkozót és énekpróbát tartanak, majd vasárnap fél tizenkét órai kezdettel ifjúsági szentmisére kerül sor a plébániatemplomban.

Szentmise a Vártemplomban
Szeptember 20-án, vasárnap, délután négy órakor a nagyváradi székeskáptalan tagjai, a jelenlevő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel egybekötött szentmisét végeznek a Kárpát-medence keresztényeinek egykori zarándokhelyén, a nagyváradi Vártemplomban. A szentmise főcelebránsa Pálos István főesperes-kanonok.

Az időjárásról: A következő napokban sok-sok napsütésre van kilátás, csapadék sehol sem várható. A szél erős, helyenként viharos lesz. Az enyhe hajnalt követően délutánra 31 és 35 fok közé melegszik a levegő.

MRE – Hírszolgálat, 2015. szeptember 16.


H Í R E K   R E G G E L

Szent Gellért búcsú és nyílt nap
Szeptember 19-én, szombaton délelőtt tizenegy órakor  búcsút tartanak Szelterszen, a szentegyházi Szent Gellért Alapítvány tulajdonában lévő Ifjúsági és Rehabilitációs Központban. A szentmisét László Attila szombatfalvi plébános celebrálja. Ezt követően Nyílt Napra kerül sor.

Termésünnep Kézdimartonfalván
Szeptember 19-én termésünnepet tartanak Kézdimartonfalván. A program ünnepi szentmisével kezdődik a katolikus kápolnában déli tizenkét órakor. Ez után a kápolna előtt elfogyasztják a megáldott kenyeret, bort és gyümölcsöt. Délután egy órakor felvonulnak a helybeli fiatalok és a gidófalvi fúvószenekar. Egy-egy előre kijelölt ponton megállnak, és rövid táncműsort mutatnak be. Martonfalva után felkeresik a két szomszédos települést: Márkosfalvát és Hatolykát. Este nyolc órától a martonfalvi műkedvelő csoport előadása következik a helyi kultúrotthonban, amelyet táncmulatság követ.

Párbeszéd vagy párbaj? Kommunikáció és konfliktushelyzetek a családban
A Pro Educatione Felnőttképzési egyesület, újabb tréningsorozatot indít. A tréningsorozat témája: hogyan halljuk meg egymást. Mit hallunk meg amit társunk mond, illetve mi jut el hozzá. A kialakult konfliktusok kezelésének módjai, mit szoktam magammal/másikkal kezdeni? Reagálási módok felismerése, választási lehetőségeim. Mi az, ami előre visz és nem megsebez? A programot Bakó Mária lelkigondozó és Csog Ildikó pszihológus vezeti. A találkozóra szeptember 18-19-én kerül sor a csíkszeredai Jakab Antal tanulmányi és Felnőttképzési Központban. Jelentkezni a 0735-735123-as telefonszámon vagy a nemesildiko@proeducatione.ro címen lehet.

Márton Áron Konferencia Budapesten, az Országházban
Szeptember 26-án, szombaton, tíz órai kezdettel, emlékülésre kerül sor Márton Áron püspök tiszteletére, Budapesten, az Országház Felsőházi üléstermében. Erre az eseményre zarándokbusz indul Erdélyből. Érdeklődni és jelentkezni a személyazonossági igazolvány (vagy útlevél) pontos adataival Szász Nóránál a 0744-472178 vagy Ferencz Kornéliánál a 0726-107002-es telefonszámon ma délután három óráig lehet. A zarándoklat lelkivezetője, Karácson Tibor atya, az Erdélyi Mária Rádió műsorigazgatója.

Tematikus hétvége szenvedélybetegeknek
„Kommunikáció szerepe a kapcsolatban” címmel tematikus hétvégét szervez a gyulafehérvári Caritas Csíkszentdomokoson, a Szent Margit lelkigyakorlatos házban, szeptember 18-20 között. Erre az alkalomra nemcsak a szenvedélybetegeket várják, hanem azok hozzátartozóit is. Szó lesz az önmagukkal és másokkal folytatott kommunikációs módozatokról, nehézségek feltárásáról, azoknak megértéséről. Közösen imádkozva, előadásokat hallgatva és kiscsoportokban beszélgetve, kreatívan és játékos formában, lehetőség adódik az érzések, gondolatok és a kimondott szavak mélyebb jelentéstartalmának megvizsgálására. Érdeklődni és jelentkezni még ma lehetséges Mezei Hajnalnál a 0737-300980-as telefonszámon, illetve a hajnal.mezei@caritas-ab.ro e-mail címen lehet.

Egyházmegyei Ministráns Találkozó Érmihályfalván
“Itt vagyok, Uram! Engem küldj!” mottóval az Egyházmegyei Ifjúsági Központ hatodik alkalommal szervezi meg a Ministráns Találkozót szeptember 19-én, szombaton, a Bihar-megyei Érmihályfalván. A rendezvény tizenegy órakor szentmisével kezdődik, amit ügyességi- és szellemi vetélkedők követnek. A találkozó fő célja, hogy az oltár körül szolgálatot teljesítő gyermekeknek és fiataloknak lehetőséget nyújtson az ismerkedésre, a tapasztalatok- és a szolgálattal járó öröm megosztására. Egyben bátorítást is akar nyújtani mindazoknak, akik szolgálatukkal széppé és Istenhez méltóvá teszik a szent liturgiát. A szervezők várják a ministránsokat és az őket felkaroló lelkipásztorokat,  hitoktatókat.

Együtt a fogyatékkal élőkért konferencia
A Gyulafehérvári Caritas Fogyatékkal élőket támogató szolgálata szeptember 18-19-én, kilencedik éve szervezi meg Csíkszeredában az Együtt a fogyatékkal élőkért című konferenciáját a segítő szakmában dolgozó civil szervezetek munkatársai, szakemberek, szülők és fogyatékkal élők számára. Az idei konferencia társszervezői a Romániai Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége. A konferencia témájaként speciális nevelési igényű gyerek kiskamaszkorba érkezésekor felmerülő oktatási, nevelési kérdéseit választották. A konferencia szakmai előadásokkal, változatos műhelymunkákkal várja a résztvevőket, betekintést nyújt különböző megközelítési módokba, módszerekbe, utakat és lehetőségeket kínál a érdeklődőknek.

Az időjárásról: Ma országszerte még több napsütésre számíthatunk. Egy-egy futó zápor csak elszórtan, északnyugaton alakulhat ki. Többfelé feltámad a szél, nyugaton, északnyugaton viharos lökések is lehetnek. Tovább melegszik az idő, délután már 25-32°C-ot mérhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2015. szeptember 16.

About the author

maradmin

Leave a Comment