2015. szeptember 17. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Együtt a fogyatékkal élőkért konferencia
A Gyulafehérvári Caritas Fogyatékkal élőket támogató szolgálata kilencedik éve szervezi meg Csíkszeredában az Együtt a fogyatékkal élőkért című konferenciáját a segítő szakmában dolgozó civil szervezetek munkatársai, szakemberek, szülők és fogyatékkal élők számára. Az idei konferencia társszervezői a Romániai Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége. A konferencia témájaként speciális nevelési igényű gyerek kiskamaszkorba érkezésekor felmerülő oktatási, nevelési kérdéseit választották. A konferencia szakmai előadásokkal, változatos műhelymunkákkal várja a résztvevőket holnaptól és betekintést nyújt különböző megközelítési módokba, módszerekbe, utakat és lehetőségeket kínál a érdeklődőknek.

Szent Gellért búcsú és nyílt nap
Szeptember 19-én, szombaton délelőtt tizenegy órakor  búcsút tartanak Szelterszen, a szentegyházi Szent Gellért Alapítvány tulajdonában lévő Ifjúsági és Rehabilitációs Központban. A szentmisét László Attila szombatfalvi plébános celebrálja. Ezt követően Nyílt Napra kerül sor.

Termésünnep Kézdimartonfalván
Szeptember 19-én termésünnepet tartanak Kézdimartonfalván. A program ünnepi szentmisével kezdődik a katolikus kápolnában déli tizenkét órakor. Ez után a kápolna előtt elfogyasztják a megáldott kenyeret, bort és gyümölcsöt. Egy órakor felvonulnak a helybeli fiatalok és a gidófalvi fúvószenekar. Egy-egy előre kijelölt ponton megállnak, és rövid táncműsort mutatnak be. Martonfalva után felkeresik a két szomszédos települést: Márkosfalvát és Hatolykát. Este nyolc órától a martonfalvi műkedvelő csoport előadása következik a helyi kultúrotthonban, amelyet táncmulatság követ.

Tapasztalatcsere nőknek
A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet „A kiegyensúlyozott nő – fejlődés, család, karrier” nevet viselő, esélyegyenlőség témájában szervezett tapasztalatcserére várja az érdeklődő hölgyeket szeptember 22-én, reggel kilenc órai kezdettel a szatmárnémeti Poesis Étteremben. A rendezvény célja a németországi, ausztriai, magyarországi és romániai jó gyakorlatok megosztása valamint a résztvevő szervezetek azon képességeinek és kompetenciáinak fejlesztése, melyek által a nők munkaerőpiacon való elhelyezkedését tudják segíteni. A találkozó keretén belül csoportos műhelyekre, külföldi és hazai szakemberek előadásaira kerül sor. A tapasztalatcsere arra a kérdésre próbál választ találni, hogy hogyan lehet hozzájárulni egy olyan környezet kialakításához, mely a nők munkaerőpiacon való könnyebb elhelyezkedését ösztönzi.

Ünnepi vesperás a temesvári dómban
Szent Gellért napjának előestéjén, szeptember 23-án, szerdán délután fél hat órai kezdettel a temesvári Székeskáptalan tagjainak jelenlétében Roos Márton megyés püspök ünnepi vesperást tart a székesegyházban az egyházmegye első főpásztora és védőszentje tiszteletére.

Élet a Lélekben szeminárium
Szeptember 23-án, szerdán délután fél négy órakor rózsafüzér imával kezdik el a kilenc hetes Élet a Lélekben szemináriumot Csikszentmihályon. Az előadásokat Bajcsi Tibor tartja.

Egyházmegyei zarándoklat Nagycsanádra
Szeptember 24-én, csütörtökön, Szent Gellért ünnepén délelőtt tizenegy órai kezdettel a nagycsanádi templomban szentmisét celebrálnak. A liturgiára érkező zarándokcsoportok nem csak soknemzetiségű táj¬egységünket képviselik, Szent Gellért oltalmát kérni a határon túlról is érkeznek lelkipásztorok és hívek.

Családkonferencia Csíkszeredában
„Zúhanás-emelkedés - családi krízisekről az irgalmasság évére készülve” mottóval szeptember 25-27 között tartják a XIII. Családkonferenciát a csíkszeredai Kós Károly Szakiskola dísztermében. A konferencián a házasság szakaszainak jellegzetes kihívásait, a kapcsolat változásával-fejlődésével együtt járó krízishelyzeteket elemzik. Meghívott előadók: Illyés Magda pszichológus, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem tanársegédje, Becsky Borbála, pszichológus, képződő családterapeuta, valamint Ilyés Zsolt, csíkszentléleki plebános. Jelentkezni szeptember 20-áig lehet a www.csalad.ro oldalon. Várják a házaspárokat (együtt), papokat, szerzeteseket, segítő szakmabelieket, és mindazokat akik segíteni szeretnék a házaspárok életét.

Az időjárásról: Pénteken is napos idő várható, délután már szinte alig lesz felhő az égen. Csapadék természetesen nem várható. A reggel órák bár hűvösek, napközben 30-34 C fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2015. szeptember 17.


H Í R E K   D É L B E N

Nagyváradi családok Philadelphiában
“A szeretet a küldetésünk. A valóban élő család” címmel rendezik meg idén a családok VIII. Világtalálkozóját  szeptember 22. és 27. között az egyesült államokbeli Philadelphiában. A Világtalálkozón a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyét három család fogja képviselni, őket kísérik a zarándoklaton Böcskei László megyéspüspök, Kovács F. Zsolt irodaigazgató, az egyházmegyei családpasztoráció felelőse, valamint Vakon Zsolt, püspöki titkár.
A három évente megrendezésre kerülő világtalálkozó előző színhelye 2012-ben Milano volt, és idén első alkalomal szervezik meg az Amerikai Egyesült Államokban.
A Családkongresszusra, amelyen a résztvevők a mai katolikus családdal kapcsolatos témákat dolgoznak fel,  közel 12.000 résztvevő jelentkezett több mint 100 országból. Szombaton, szeptember 26-án kerül sor a Családok Ünnepségére, amely koncertekből és más kulturális eseményekből áll össze, és amelyhez New-York-i látogatását követően a Szentatya is csatlakozik,. A Világtalálkozó vasárnap zárul a délután négy órakor kezdődő pápai szentmisével, amelyen egyházmegyénk főpásztora és két papja is részt vesz.

Ifjúsági találkozó Kaplonyban
„Az Úrral való találkozás mozgásba hoz minket!" mottóval szervezik meg szeptember 19-én, szombaton a kaplonyi kultúrházban és a Szent Antal templomban a Szatmári Egyházmegye ifjúsági találkozóját. A tervezett programok közt szerepel: ismerkedés, előadás, kiscsoportos beszélgetés, műhelymunkák és más alternatív tevékenységek, szentmise és koncert.

Templom megáldása Hegyközújlakon
Szeptember 19-én, szombaton délután öt órakor Böcskei László megyéspüspök ünnepélyes szentmise keretében áldja meg a belsőleg felújított templomot Hegyközújlakon. Várják a híveket a közös hálaadásra.

Gyermektalálkozó a Józsefvárosban
Szeptember 19-én, szombaton délelőtt tizenegy órától a temesvár-józsefvárosi plébánián gyermektalálkozót és énekpróbát tartanak, majd vasárnap fél tizenkét órai kezdettel ifjúsági szentmisére kerül sor a plébániatemplomban.

Szentségimádás Monospetriben és a premontrei rend nagyváradi templomában
A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően szeptember hónap harmadik vasárnapján, 20-án, Monospetriben és a premontrei rend nagyváradi templomában lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.

Bérmálás Szentjobbon
Vasárnap, szeptember 20-án, Böcskei László megyéspüspök a Szentlélek hét ajándékát kérve a szentjobbi plébániatemplomban szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. A délelőtt tíz órakor kezdődő szentmisén 38 fiatal részesül a keresztény nagykorúság szentségében. A fiatalok felkészítését Kurila Gábor plébános végezte.

Szentmise a Vártemplomban
Szeptember 20-án, vasárnap, délután négy órakor a nagyváradi székeskáptalan tagjai, a jelenlevő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel egybekötött szentmisét végeznek a Kárpát-medence keresztényeinek egykori zarándokhelyén, a nagyváradi Vártemplomban. A szentmise főcelebránsa Pálos István főesperes-kanonok.

Családkonferencia Csíkszeredában
„Zúhanás-emelkedés - családi krízisekről az irgalmasság évére készülve” mottóval szeptember 25-27 között tartják a XIII. Családkonferenciát a csíkszeredai Kós Károly Szakiskola dísztermében. Ebben az évben a fent és lent állapot kihívásaival nézünk szembe. Felismerjük a házasság szakaszainak jellegzetes kihívásait, a kapcsolat változásával-fejlődésével együttjáró krízishelyzeteket. Lehet hogy éppen a zuhanás fázisába kerültünk vagy keressük a kiutat. Közben Istenképünk, a személyes és közösségi Isten-kapcsolatunk is alakul, akár nehéz fázisokon megy át. Mi jöhet ez után, mi segít, mik az erőforrásaink, hogyan tudunk továbbmenni? Ezen kérdések megválaszolásában segítenek majd a meghívott előadók: Illyés Magda pszichológus, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem tanársegédje, Becsky Borbála, pszichológus, képződő családterapeuta, valamint Ilyés Zsolt, csíkszentléleki plebános. Jelentkezni szeptember 20-áig lehet a www.csalad.ro oldalon. Várják a házaspárokat (együtt), papokat, szerzeteseket, segítő szakmabelieket, és mindazokat akik segíteni szeretnék a házaspárok életét.

Az időjárásról: A következő napokban sok-sok napsütésre van kilátás, csapadék sehol sem várható. A szél erős, helyenként viharos lesz. Az enyhe hajnalt követően délutánra 31 és 35 fok közé melegszik a levegő.

MRE - Hírszolgálat, 2015. szeptember 17.


H Í R E K   R E G G E L

Nagyváradi családok Philadelphiában
“A szeretet a küldetésünk. A valóban élő család” címmel rendezik meg idén a családok VIII. Világtalálkozóját  szeptember 22. és 27. között az egyesült államokbeli Philadelphiában. A Világtalálkozón a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyét három család fogja képviselni – két nagyváradi és egy margittai, őket kísérik a zarándoklaton Böcskei László megyéspüspök, Kovács F. Zsolt irodaigazgató, az egyházmegyei családpasztoráció felelőse, valamint Vakon Zsolt, püspöki titkár.
A három évente megrendezésre kerülő világtalálkozó előző színhelye 2012-ben Milano volt, és idén első alkalomal szervezik meg az Amerikai Egyesült Államokban. A Családkongresszusra, amelyen a résztvevők a mai katolikus családdal kapcsolatos témákat dolgoznak fel, közel 12.000 résztvevő jelentkezett több mint 100 országból. Szombaton, szeptember 26-án kerül sor a Családok Ünnepségére, amely koncertekből és más kulturális eseményekből áll össze, és amelyhez New-York-i látogatását követően a Szentatya is csatlakozik,. A Világtalálkozó vasárnap zárul a délután négy órakor kezdődő pápai szentmisével, amelyen egyházmegyénk főpásztora és két papja is részt vesz.

Együtt a fogyatékkal élőkért konferencia
A Gyulafehérvári Caritas Fogyatékkal élőket támogató szolgálata szeptember 18-19-én, pénteken és szombaton, kilencedik éve szervezi meg Csíkszeredában az Együtt a fogyatékkal élőkért című konferenciáját a segítő szakmában dolgozó civil szervezetek munkatársai, szakemberek, szülők és fogyatékkal élők számára. Az idei konferencia társszervezői a Romániai Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége. A konferencia témájaként speciális nevelési igényű gyerek kiskamaszkorba érkezésekor felmerülő oktatási, nevelési kérdéseit választották. A konferencia szakmai előadásokkal, változatos műhelymunkákkal várja a résztvevőket, betekintést nyújt különböző megközelítési módokba, módszerekbe, utakat és lehetőségeket kínál a érdeklődőknek.

Egyházmegyei Ministráns Találkozó Érmihályfalván
"Itt vagyok, Uram! Engem küldj!" mottóval az Egyházmegyei Ifjúsági Központ hatodik alkalommal szervezi meg a Ministráns Találkozót szeptember 19-én, szombaton, a Bihar-megyei Érmihályfalván.
A rendezvény délelőtt tizenegy órakor szentmisével kezdődik, amit ügyességi- és szellemi vetélkedők követnek. A találkozó fő célja, hogy az oltár körül szolgálatot teljesítő gyermekeknek és fiataloknak lehetőséget nyújtson az ismerkedésre, a tapasztalatok- és a szolgálattal járó öröm megosztására. Egyben bátorítást is akar nyújtani mindazoknak, akik szolgálatukkal széppé és Istenhez méltóvá teszik a szent liturgiát. A szervezők várják a ministránsokat és az őket felkaroló lelkipásztorokat, hitoktatókat.

Templom megáldása Hegyközújlakon
Szeptember 19-én, szombaton délután öt órakor Böcskei László megyéspüspök ünnepélyes szentmise keretében áldja meg a belsőleg felújított templomot Hegyközújlakon. Várják a híveket a közös hálaadásra.

Gyermektalálkozó a Józsefvárosban
Szeptember 19-én, szombaton délelőtt tizenegy órától a temesvár-józsefvárosi plébánián gyermektalálkozót és énekpróbát tartanak, majd vasárnap fél tizenkét órai kezdettel ifjúsági szentmisére kerül sor a plébániatemplomban.

Szentségimádás Monospetriben és a premontrei rend nagyváradi templomában
A nagyváradi egyházmegyében újraéledt örökös szentségimádási nap hagyományának megfelelően szeptember hónap harmadik vasárnapján, 20-án, Monospetriben és a premontrei rend nagyváradi templomában lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.

Bérmálás Szentjobbon
Vasárnap, szeptember 20-án, Böcskei László megyéspüspök a Szentlélek hét ajándékát kérve a szentjobbi plébániatemplomban szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. A délelőtt tíz órakor kezdődő szentmisén 38 fiatal részesül a keresztény nagykorúság szentségében. A fiatalok felkészítését Kurila Gábor plébános végezte.

Szentmise a Vártemplomban
Szeptember 20-án, vasárnap, délután négy órakor a nagyváradi székeskáptalan tagjai, a jelenlevő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel egybekötött szentmisét végeznek a Kárpát-medence keresztényeinek egykori zarándokhelyén, a nagyváradi Vártemplomban. A szentmise főcelebránsa Pálos István főesperes-kanonok.

Az időjárásról: A következő napokban sok-sok napsütésre van kilátás, csapadék sehol sem várható. A szél erős, helyenként viharos lesz. Az enyhe hajnalt követően délutánra 31 és 35 fok közé melegszik a levegő.

MRE - Hírszolgálat, 2015. szeptember 17.

About the author

maradmin

Leave a Comment