2016. április 12. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán Nagytusnádon tartják az örökös szentségimádási napot. A húsvéti időben is járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Katolikus Akadémia Kolozsváron
A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara szervezésében működő Katolikus Akadémia áprilisi előadását Szőcs Csaba, a kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója tartja Vessétek ki a hálót! A szó egyháza és az egyház szava az internet korszakában címmel. Az előadást április 14-én, este hét órától a kar Szentegyház utca 5. szám alatti székházának második emeleti dísztermében hallgathatják meg az érdeklődők.

Kiállítás a Vártempolomban
Várad várának regéje Szent László királyról címmel szervez kiállítást a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség. A megnyitó április 17-én, vasárnap délután öt órakor lesz a Vártemplomban. A kiállítás szintézist kíván készíteni Szent László király Nagyváraddal kapcsolatba hozható emlékeiről, a középkori székesegyházról, a szent sírjáról, illetve a szent máig fennmaradt ereklyéiről. A kiállítás színes, többnyelvű információs plakátok és a várban végzett ásatásokon feltárt tárgyak egyesítése révén hozza karnyújtásnyi távolságba egyházmegyénk és városunk alapítójának alakját.

Hivatások Hétvégéje
A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség április 15-17. között hetedik alkalommal szervezi meg a Hivatások Hétvégéje címet viselő programot Nagyváradon. A találkozó az egyházmegye azon fiataljait célozza meg, akik a papi vagy a szerzetesi élet iránt érdeklődnek. A péntek este kezdődő program keretében a résztvevők hivatással kapcsolatos kérdéseire igyekeznek válaszolni a meghívott szerzetesrendek, az egyházmegyés papság képviselői, illetve a gyulafehérvári szemináriumból érkező 18 növendék. A kispapok szombaton és vasárnap az egyházmegye különböző plébániáin kapcsolódnak majd be az egyházközség életébe: részt vesznek a hittanórákon, betegeket, időseket látogatnak meg, a vasárnapi szentmisén pedig hivatástörénetüket osztják a hívekkel.

Aranymise Csíksomlyón
Incze Benjamin nyugalmazott plébános pappászentelésének 50. évfordulóját ünnepli április 16-án, szombat délelőtt tizenegy órakor a csíksomlyói kegytemplomban. A jubilánst Isten Szolgája Márton Áron püspök szentelte pappá 1966. április 17-én a gyulafehérvári székesegyházban. Az ünnepi misén Tamás József püspök mond szentbeszédet.

Genocídium megemlékezés Marosvásárhelyen
A marosvásárhelyi magyar örmény közösség április 16-án, szombaton az Örmény Genocídiumra emlékezik. A Deus Providebit Tanulmányi Házban délután ot órától Genocídium a görög, török és örmény irodalomban címmel Szász Ávéd Rózsa tart előadást. Az előadás  után a Keresztelő Szent János-plébániatemplomban délután hat órakor Gál Hunor gyergyószentmiklósi örmény katolikus plébános szentmisét mutat be az áldozatok emlékére. Közreműködik a marosvásárhelyi Hujsz (Remény) örmény kórus- tudtuk meg a gyulafehérvári érsekség honlapjáról.

Apa-lánya lelkinap Marosvásárhelyen
A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs iroda szervezésében, apa-lánya lelkinapot szerveznek, április 23-án  Marosvásárhelyen a Deus Providebit házban. Bővebb információt a www. csalad.ro honlapon kaphatnak az érdeklődők.

IX. Márton Áron zarándoklat
Április 25. és 27. között kilencedik alkalommal kerül sor zarándoklatra Isten szolgája Márton Áron püspök nyomdokain: a szülőfalu Csíkszentdomokos, a börtönévek leghosszabb helyszíne Máramarossziget, a püspökszentelésnek helyet adó Kolozsvár és a püspöki székhely Gyulafehérvár. A zarándoklatot Kasza László viceposztulátor és Ferencz Kornélia, az erdélyi Mária Rádió munkatársa vezeti. Jelentkezni a következő telefonszámok egyikén lehetséges: 0726-107002 vagy 0744-472178.

Rövidtávú terápiás program Magyarózdon
A Bonus Pastor Alapítvány idén második alkalommal szervezi meg rövidtávú terápiás programját szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak  május 2–13. között Magyarózdon. Azon személyek jelentkezését várják, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Érdeklődni lehet a 0740-056691 vagy a 0757-054282-es telefonszámokon lehet.

Időjárás: Még sok felhő lesz felettünk, de délután az ország nyugati részén már többfelé szakadozottabbá válhat a felhőzet. A változóan felhős-napos időben legfeljebb az északi, északkeleti tájakon és az erdélyi medencében alakulhat ki eső, zápor. Gyakran élénk lesz a szél. A délutáni órákban 15-20 C fokra szmíthatunk.

MRE – Hírszolgálat, 2016. április 12.

About the author

maradmin

Leave a Comment