2016. április 14. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap Csikszentmártonban tartják az örökös szentségimádási napot. A húsvéti időben is járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Kántori állás
A csíktaplocai Római Katolikus Plébaniai Hivatal a kántori munkát szolgálatnak és hívatásnak tekintő kántort alkalmaz. Bérezés a jelenleg érvényben lévő egyházmegyei és a munkatörvénykönyv rendelkezései szerint. Szolgálati lakás biztosítva. Érdeklődni és jelentkezni június 1-jéig lehet a plébániai hivatalban vagy a 0722-864332-es telefonszámon.

Felnőtt ifi Medgyesen
Hivatásbarát est-Példaképeink a mindennapi életben témáról folyik majd a beszélgetés Medgyesen, felnőtt ifi keretében április 15-én, pénteken este hét órától a plébánia nagytermében. Loyolai Szent Ignác szavaiból indulnak majd ki, miszerint „azokra vár a mennyekben a legértékesebb korona, akik minden munkájukat a tőlük telhető legnagyobb szorgalommal végzik. Mert nem elég önmagukban jó dolgokat tenni, jól is kell azokat tenni”. Minden érdeklődőt várnak.

Aranymise Csíksomlyón
Incze Benjamin nyugalmazott plébános pappászentelésének 50. évfordulóját ünnepli április 16-án, szombaton délelőtt tizenegy órakor a csíksomlyói kegytemplomban. A jubilánst Isten Szolgája Márton Áron püspök szentelte pappá 1966. április 17-én a gyulafehérvári székesegyházban. Az ünnepi szentmisét, melyen Tamás József püspök mond szentbeszédet, rádiónk élő adásban közvetíti.

Mária Iskola lelkinap Gyergyószentmiklóson
A gyergyószentmiklósi Szent István plébánián április 16-án, szombaton délután négy órától a Mária Iskola közösség lelkinapot szervez – tudtuk meg az érsekség honlapjáról. Várják a máriás lelkületű lelkiségi és rózsafüzér csoportok tagjait is.
 
Genocídium megemlékezés Marosvásárhelyen
A marosvásárhelyi magyar örmény közösség április 16-án, szombaton az Örmény Genocídiumra emlékezik. A Deus Providebit Tanulmányi Házban délután ot órától Genocídium a görög, török és örmény irodalomban címmel Szász Ávéd Rózsa tart előadást. Az előadás után a Keresztelő Szent János-plébániatemplomban délután hat órakor Gál Hunor gyergyószentmiklósi örmény katolikus plébános szentmisét mutat be az áldozatok emlékére. Közreműködik a marosvásárhelyi Hujsz (Remény) örmény kórus – tudtuk meg a gyulafehérvári érsekség honlapjáról.

Jó Pásztor-búcsú Székelyudvarhelyen
A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, mely egyben a hivatások világnapja is. Április 17-én, vasárnap a szentmiséken világszerte a papokért és új hivatásokért imádkoznak a hívek. Ezen a napon délután fél egy órakor kezdődik a székelyudvarhelyi Jó Pásztor Papok és Idősek Otthona kápolnájának búcsúja. A szentmise fő celebránsa és szónoka Tamás József püspök lesz.

Népemért vállalom a Gyimesekben
A marosvásárhelyi Mustármag Énekegyüttes április 17-én, két helyszínen mutatja be a Népemért vállalom című zeneművet. A déli tizenkét órakor kezdődő szentmise után a gyimesbükki templomban, illetve este hét órától a gyimesfelsőloki templomban.

Paraliturgia Székelyudvarhelyen
A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont a Márton Áron Emlékév eseményei közt tűzte műsorra a szentes énekeket, népi imákat életre keltő Paraliturgia című nagy népszerűségnek örvendő előadást-tudtuk meg a gyulafehérvári érsekség honlapjáról. A Kárpát-medence valamennyi magyarlakta tájegységére elkalauzoló dalokat Székelyudvarhelyen a Szent Miklós-plébániatemplomban vasárnap, a délután hat órakor kezdődő misét követően hallgathatja meg a közönség. Előadók: Nagy Noémi Kriszta népdalénekes, Laczkó Vass Róbert színművész, Szép András zongorista és Szép Gyula Bálint szólóhegedűs.

Apa-lánya lelkinap Marosvásárhelyen
A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs iroda szervezésében, apa-lánya lelkinapot szerveznek, április 23-án Marosvásárhelyen a Deus Providebit Házban. Bővebb információt a www.csalad.ro honlapon kaphatnak az érdeklődők.

Időjárás: Ma estétől ismét sok esőre, záporokra, helyenként zivatarokra kell számítani, helyenként 20-30 liter is eshet négyzetméterenként. Holnap napközben ismét többfelé megjelenhetnek felhők az égen, de legfeljebb csak elszórtan lehet egy-egy jelentéktelen zápor. Időnként élénk, erős lesz a szél. A levegő hőmérséklete igen lehül. A hegyvidéken hajnalban 0-2 fokot mérhetünk, a délután folyamán pedig 10-17 C fok várható.

MRE – Hírszolgálat, 2016. április 14.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében ma Kozmáson tartják az örökös szentségimádási napot. A nagyváradi egyházmegyében április hónap harmadik vasárnapján, azaz 17-én, Vaskóhn és Berettyószéplakon lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni. A húsvéti időben is járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Katolikus Akadémia Kolozsváron
A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara szervezésében működő Katolikus Akadémia áprilisi előadását Szőcs Csaba, a kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója tartja Vessétek ki a hálót! A szó egyháza és az egyház szava az internet korszakában címmel. Az előadást ma este hét órától a kar Szentegyház utca 5. szám alatti székházának második emeleti dísztermében hallgathatják meg az érdeklődők.

Hivatások Hétvégéje
A nagyváradi Püspökség április 15-17. között hetedik alkalommal szervezi meg a Hivatások Hétvégéje címet viselő programot. A találkozó az egyházmegye azon fiataljait célozza meg, akik a papi vagy a szerzetesi élet iránt érdeklődnek. A péntek este kezdődő program keretében a résztvevők hivatással kapcsolatos kérdéseire igyekeznek válaszolni a meghívott szerzetesrendek, az egyházmegyés papság képviselői, illetve a gyulafehérvári szemináriumból érkező 18 növendék. A kispapok szombaton és vasárnap az egyházmegye különböző plébániáin kapcsolódnak majd be az egyházközség életébe: részt vesznek a hittanórákon, betegeket, időseket látogatnak meg, a vasárnapi szentmisén pedig hivatástörénetüket osztják a hívekkel.

Keresztény Agora Szatmárnémetiben
A húsvéti időszakban újabb előadás lesz a szatmári székesegyházi plébánia szervezésében, mégpedig egy világot érintő, érdekfeszítő kérdés körül. „Reinkarnáció vagy Feltámadás?” címmel április 16-án, szombaton délelőtt tizenegy órakor, a Scheffler János Lelkipásztori Központ dísztermében dr. Székely Dénes, a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskola tanára fejti ki kutatásainak eredményeit és gondolatait e témakörben. Minden érdeklődőt várnak.

Mária Iskola lelkinap Gyergyószentmiklóson
A gyergyószentmiklósi Szent István plébánián április 16-án, szombaton délután négy órától a Mária Iskola közösség lelkinapot szervez – tudtuk meg az érsekség honlapjáról. Várják a máriás lelkületű lelkiségi és rózsafüzér csoportok tagjait is.
 
Szentmise és kiállítás a Vártemplomban
Április 17-én, vasárnap délután négy órakor a nagyváradi székeskáptalan tagjai, a jelenlevő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel egybekötött szentmisét végeznek a Vártemplomban, melynek főcelebránsa és szónoka Pálos István nagyvárad-szőllősi plébános. A szentmise után öt órai kezdettel „Várad várának regéje Szent László királyról” címmel kiállítás nyílik szintén a vártemplomban, a nagyváradi római katolikus püspökség szervezésében. A kiállítás szintézist kíván készíteni Szent László király Nagyváraddal kapcsolatba hozható emlékeiről, a középkori székesegyházról, a szent sírjáról, illetve a szent máig fennmaradt ereklyéiről. A kiállítás színes, többnyelvű információs plakátok és a várban végzett ásatásokon feltárt tárgyak egyesítése révén hozza karnyújtásnyi távolságba egyházmegyénk és városunk alapítójának alakját.

Szentignáci lelkigyakorlat Nagyszokondon
Személyesen kísért lelkigyakorlatot kínál a szatmári püspökség világiak irodája április 22-24-e közzött Nagyszokondon. „Isten velünk jár minden utunkon” mottó alatt egyéni imaidőkkel, szentírási részek feldolgozásával, közösségi gyakorlatokkal, kiscsoportos megosztásokkal, egyéni kísérői beszélgetésekkel zajlik majd a lelkigyakorlat. Kísérők Sr. Irene Luster Haggeney nővér, Kujbus Márta világiak irodája referens és munkatársaik lesznek. Céljuk, hogy lehetőséget adjanak a hétköznapoktól való elvonulásra, az elcsendesedésre, a lélekre- és Istenre figyelésre. Vallják, hogy az élet forgatagában kimerült lélek a lelkigyakorlatban megerősödhet, feltöltődhet, mindenek előtt azonban a csendes idő segít megérezni Isten közelségét. Bővebb információkért, valamint jelentkezésért hívják a 0261-715011-es telefonszámot.

Kántori állás
A csíktaplocai Római Katolikus Plébaniai Hivatal a kántori munkát szolgálatnak és hívatásnak tekintő kántort alkalmaz. Bérezés a jelenleg érvényben lévő egyházmegyei és a munkatörvénykönyv rendelkezései szerint. Szolgálati lakás biztosítva. Érdeklődni és jelentkezni június 1-jéig lehet a plébániai hivatalban vagy a 0722-864332-es telefonszámon.

Időjárás: Ma egy hidegfront érkezik, megerősödő, többfelé viharossá fokozódó széllel. Ismét esőre, záporokra, helyenként zivatarokra kell számítani.Pár fokot visszaesik a levegő hőmérséklete. A reggeli órákban 7-10 fokot, míg napközben 15-20 C fokot mérhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2016. április 14.

About the author

maradmin

Leave a Comment