2016. április 18. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Készülődés a Mariathonra
Negyedik alkalommal kerül megrendezésre idén május 10-15 között a Máriathon, a Mária Rádiók Világcsaládjának szervezésében. A világméretű eseményre konferencia keretében készülnek a rádiók képviselői. A litvániai Vilniusban ma kezdődik az a háromnapos találkozó, melyen az európai rádiók igazgatói és elnökei megbeszélésekkel, közös műhelymunkákkal és imaprogramokkal készülnek fel az idei rendezvényre. Rádiónkat Karácson Tibor műsorigazgató képviseli. Kísérjük imáinkkal munkájukat, felkarolva a világcsalád eme összefogását. Segítsünk, hogy a Szűzanya segíthessen!

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a holnapi napon  Zsögödön tartják az örökös szentségimádási napot. A húsvéti időben is járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Szent Antal nagykilencedek
-A csíksomlyói kegytemplomban június 7-ig keddenként reggel nyolc órakor, délelőtt fél tizenegy és este hét órakor lesznek a szentmisék. A reggel nyolc órakor kezdődő szentmise szónoka felváltva Bőjte Mihály csíksomlyói ferences házfőnök és  Urbán Erik, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója lesz. A fél tizenegyes szentmisén Bilibók Géza tusnádfürdői plébános prédikál. Az este hét órakor kezdődő szentmise keretében Bátor Botond pálos szerzetes, hargitafürdői plébános mond szentbeszédet, amelybe a rádiónkon keresztül és a csiksomlyo.ro honlapon is bekapcsolódhatunk.
Székelyudvarhelyen a ferences templomban, a jubileumi esztendőben a szentbeszédek az irgalmasság testi-lelki cselekedeteiről szólnak. A szentmiséket délelőtt tíz órakor a környék papjai végzik. Második alkalommal Bajkó Norbert szovátai segédlelkész prédikációjában A betegeket látogatni témáról beszél.
Szárhegyen a ferences kolostor templomában a szentmisék délelőtt fél tizenegy és délután öt órakor lesznek. A második keddi elmélkedést Ilyés Imre gyergyóalfalusi segédlelkész fogja tartani. Az elmélkedés mottója: „Boldogok, akik szomorúak, mert majd megvigasztalják őket!”
Esztelneken is a kilenced elmélkedéseinek témája az irgalmasság testi-lelki cselekedetei lesznek, amit más és más pap fog tartani a Kézdi-orbai főesperesi kerületből. A szentmisék minden kedden délután hat órakor kezdődnek.
Marosvásárhelyen a Szent Antal kilenced az egyetemi lelkészség templomában, vagyis a Páduai Szent Antal-templomban délután öt órakor kezdődik. Április 19-én Papp László atya szentbeszédének témája:A bűnösöket irgalommal meginteni.

Belső iránytű Gyergyószentmiklóson
A Belső Iránytű programsorozat keretében április 22-én, este hét órától Szénégető István Marosvásárhely-remeteszegi plébános, a Főegyházmegyei Családpasztorációs iroda vezetője Generációs különbségek, azaz Miért nem érti a szülő a gyermekét és a gyermek a szülőket? Címmel előadást tart a gyergyószentmiklósi Szent István plébánia nagytermében. Várnak minden érdeklődőt.

Szent György búcsúk
Az Irgalmasság Évében a Szent György vértanú tiszteletére szentelt esztelneki ferences templomban háromnapos lelkigyakorlattal készülnek a védőszent ünnepére. A triduumos szentmisék április 21-23. között délután hat órakor kezdődnek. A szentbeszédek témája: hogyan tudnék rálépni az irgalmasság útjára. A lelkigyakorlatot Urbán Erik ferences atya, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója vezeti. A búcsús szentmisét április 24-én, déli tizenkét órakor tartják, szónoka Szénégető István, Marosvásárhely-remeteszegi plébános lesz.
Marosszentgyörgyön április 23-án délelőtt tizenegy órakor kezdődik a búcsús szentmise. Az ünnepi szentbeszédet Bakó Pál ferences atya tartja.
-Április 24-én fél egy órakor Székelyudvarhely-Szombatfalván a Szent György vértanú védelmébe ajánlott templom búcsúját ünneplik.
Csíkszentgyörgyön szintén vasárnap, fél egy órakor ünneplik az egyházközség védőszentjét. A szentbeszédet Keresztes Zoltán, a gyergyószentmiklósi Szent István egyházközség plébánosa mondja.   
-A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébániatemplomban szintén április 24-én, vasárnap tartják a Szent György búcsút. A délelőtti fél tizenegy órakor kezdődő ünnepi szentmisén szentbeszédet dr. Sávai János atya mond.

Időjárás: A hidegfront mely hazánk fölé érkezett esőt, záporokat, zivatarokat hozott. Sokfelé élénk, erős lehet a szél. Hajnalban 3-10 fok, délután 14-21 fok között alakul a hőmérséklet.

MRE – Hírszolgálat, 2016. április 18.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Készülődés a Mariathonra
Negyedik alkalommal kerül megrendezésre idén május 10-15 között a Máriathon, a Mária Rádiók Világcsaládjának szervezésében. A világméretű eseményre konferencia keretében készülnek a rádiók képviselői. A litvániai Vilniusban ma kezdődik az a háromnapos találkozó, melyen az európai rádiók igazgatói és elnökei megbeszélésekkel, közös műhelymunkákkal és imaprogramokkal készülnek fel az idei rendezvényre. Rádiónkat Karácson Tibor műsorigazgató képviseli. Kísérjük imáinkkal munkájukat, felkarolva a világcsalád eme összefogását. Segítsünk, hogy a Szűzanya segíthessen!

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai napon Csikszentkirályon tartják az örökös szentségimádási napot. A húsvéti időben is járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Lelkigyakorlat Székelyudvarhelyen
Április 22-24 között a székelyudvarhelyi Szent Pio lelkigyakorlatos házban Béri László Renátó, rádiónk műsorából jól ismert kármelita atya tart lelkigyakorlatot. A hétvége témája a Belső várkastély és annak tanítása lesz, avagy, hogyan éljük mindennapjainkat Krisztussal? Jelentkezni még a mai napon  lehet személyesen a Szent Pio lelkigyakorlatos háznál, vagy telefonon a 0755-489743-as telefonszámon. Várják mindazokat, akik szeretnék elmélyíteni és bensőségessé tenni kapcsolatukat Istennel.

Előadás a székely Nemzeti Múzeumban
A Műemlékvédelmi Világnap alkalmából Sebestyén József építész és műemlékvédelmi szakember tart előadást este hat órától a csíkszeredai  Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében Gondozd műemlékedet annak idejében! címmel. A belépés ingyenes, várják az érdeklődőket!

Szent Antal nagykilencedek
-A csíksomlyói kegytemplomban június 7-ig keddenként reggel nyolc órakor, délelőtt fél tizenegy és este hét órakor lesznek a szentmisék. A reggel nyolc órakor kezdődő szentmise szónoka felváltva Bőjte Mihály csíksomlyói ferences házfőnök és Urbán Erik, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója lesz. A fél tizenegyes szentmisén Bilibók Géza tusnádfürdői plébános prédikál. Az este hét órakor kezdődő szentmise keretében Bátor Botond pálos szerzetes, hargitafürdői plébános mond szentbeszédet, amelybe a rádiónkon keresztül és a csiksomlyo.ro honlapon is bekapcsolódhatnak.
-Székelyudvarhelyen a ferences templomban, a jubileumi esztendőben a szentbeszédek az irgalmasság testi-lelki cselekedeteiről szólnak. A szentmiséket délelőtt tíz órakor a környék papjai végzik. Második alkalommal Bajkó Norbert szovátai segédlelkész prédikációjában A betegeket látogatni témáról beszél.
-Szárhegyen a ferences kolostor templomában a szentmisék délelőtt fél tizenegy és délután öt órakor lesznek. A második keddi elmélkedést Ilyés Imre gyergyóalfalusi segédlelkész fogja tartani. Az elmélkedés mottója: „Boldogok, akik szomorúak, mert majd megvigasztalják őket!”
-Esztelneken is a kilenced elmélkedéseinek témája az irgalmasság testi-lelki cselekedetei lesznek, amit más és más pap fog tartani a Kézdi-orbai főesperesi kerületből. A szentmisék minden kedden délután hat órakor kezdődnek.
-Marosvásárhelyen a Szent Antal kilenced szentmiséi az egyetemi lelkészség templomában, vagyis a Páduai Szent Antal-templomban délután öt órakor kezdődnek. Április 19-én Papp László atya szentbeszédének témája:A bűnösöket irgalommal meginteni.

Belső iránytű Gyergyószentmiklóson
A Belső Iránytű programsorozat keretében április 22-én, este hét órától Szénégető István Marosvásárhely-remeteszegi plébános, a Főegyházmegyei Családpasztorációs iroda vezetője  Generációs különbségek, azaz Miért nem érti a szülő a gyermekét és a gyermek a szülőket? címmel előadást tart a gyergyószentmiklósi Szent István plébánia nagytermében. Várnak minden érdeklődőt.

Rövidtávú terápiás program Magyarózdon
A Bonus Pastor Alapítvány idén második alkalommal szervezi meg rövidtávú terápiás programját szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak május 2–13. között Magyarózdon. Azon személyek jelentkezését várják, akik változtatni szeretnének alkohol-drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Érdeklődni lehet a 0740-056691-es vagy a 0757-054282-es telefonszámokon.

Időjárás: Ma egy hidegfront hoz szórványosan záporokat, esetleg zivatarokat. A fátyol-és gomolyfelhők mellett több órára kisüt a nap, néhol azonban csak szűrt napsütésben lesz részünk. Az élénk, erős szél északira, északnyugatira fordul. Hazánk nagy részén 22-29 fok várható.

MRE – Hírszolgálat, 2016. április 18.

About the author

maradmin

Leave a Comment