2016. április 22. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap a csíkszentléleki templomban tartják az örökös szentségimádási napot. A nagyváradi egyházmegyében április hónap negyedik vasárnapján, azaz most vasárnap, Biharpüspökiben és Sáránon lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni.A húsvéti időben is járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat. 

Bérmálás Székelykersztúron és Etéden
Folytatódik a bérmálás a gyulafehérvári főegyházmegyében. Holnap délelőtt tíz órakor a székelykeresztúri templomban 70, délután öt órakor pedig az etédi templomban 10 fiatal részesül a bérmálás szentségében Tamás József püspök kézfeltétele által. 

Középkori zsoltárénekek és a barokk gyöngyszemei
Zenei áhítatra hívják a komolyzene kedvelőit  holnap este hét órára a madéfalvi templomba. A koncerten Haramza Klára előadásában a magyar középkor költött antifónáiból, himnuszaiból, illetve barokk mezzoáriák válogatott darabjaiból, Schütz, Bach, Vivaldi és Händel műveiből hallhat a közönség. Orgonán közreműködik Szabó András csíkszeredai zenetanár, illetve a gregorián énekek bemutatásában Haramza László, a Magyar Állami Operaház magánénekese. A koncert a Csíkszeredai Régizene Fesztivál előzetes koncert sorozatának része.

Szent György búcsúk
Az Irgalmasság Évében a Szent György vértanú tiszteletére szentelt esztelneki ferences templomban háromnapos lelkigyakorlattal készülnek a védőszent ünnepére. A triduumos szentmisék április 21-23. között délután hat órakor kezdődnek. A szentbeszédek témája: hogyan tudnék rálépni az irgalmasság útjára. A lelkigyakorlatot Urbán Erik ferences atya, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója vezeti. A búcsús szentmisét április 24-én, déli tizenkét órakor tartják, szónoka Szénégető István, Marosvásárhely-remeteszegi plébános lesz.
-Marosszentgyörgyön holnap délelőtt tizenegy órakor kezdődik a búcsús szentmise. Az ünnepi szentbeszédet Bakó Pál ferences atya tartja.
-Vasárnap fél egy órakor Székelyudvarhely-Szombatfalván a Szent György vértanú védelmébe ajánlott templom búcsúját ünneplik.
-Csíkszentgyörgyön szintén vasárnap, fél egy órakor ünneplik az egyházközség védőszentjét. A szentbeszédet Keresztes Zoltán, a gyergyószentmiklósi Szent István egyházközség plébánosa mondja.  
-A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébániatemplomban szintén  vasárnap tartják a Szent György búcsút. A délelőtti fél tizenegy órakor kezdődő ünnepi szentmisén szentbeszédet dr. Sávai János atya mond. 

Egyházmegyei Zarándoklati Nap
A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség zarándoklatra hívja az egyházmegye híveit és papjait április 24-én, Húsvét 5. vasárnapján. A helyi hagyomány szerint ezen a napon az egyházmegye alapítóját, Szent László királyt ünnepelik. Az ünnepi program délelőtt tíz órakor kezdődik a zarándokok fogadásával és az ünnepi ráhangolódással. A főpapi szentmise délelőtt tizenegy órakor kezdődik, amelyre az egyházmegye papsága, szerzetessége és hívei mellett a szomszédos egyházmegyékből is érkeznek vendégek. A szentmise után Szent László ereklyéjével végzett hagyományos körmeneten nyilvánosan is megvallják hitüket. Várnak mindenkit a közös ünneplésre. A szentmisébe hallgatóink is bekapcsolódhatnak.

Nunciusi látogatás
A temesvári püspökség vendége lesz Miguel Maury Buendia pápai nuncius április 23-án és 24-én. A Szentszék bukaresti nagykövete holnap délelőtt tíz órakor szentmisét celebrál a temesvári székesegyházban, Szent György, a templom védőszentjének ünnepe alkalmából. Másnap az Aradi Főesperességbe utazik, ahol délelőtt fél tizenegy órai kezdettel mutat be szentmisét az arad-belvárosi templomban. Látogatása végén a nuncius felkeresi a máriaradnai kegytemplomot, majd innen indul vissza Bukarestbe.

XVIII. kerületi kórustalálkozó Székelyszentkirályon
A székelyudvarhelyi főesperesi kerület egyházi kórusainak találkozóját Székelyszentkirályon tartják. A rendezvény holnap, délelőtt tíz órakor szentmisével kezdődik. A homiliát Farkas László, a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum spirituálisa, a Főegyházmegyei Egyházzenei Bizottság altitkára mondja.

Könyvbemutató Csíkszeredában
Holnap  este hét órakor kezdődö szentmise után, Stoffán György Zadravecz-passió című könyvének dedikálással egybekötött bemutatója lesz a csíkszeredai Millenniumi-templomban. Várnak minden érdeklődőt.

Szombatig lehet jelentkezni a pasztorális napokra
A Gyulafehérvári Főegyházmegye Pasztorációs Irodája szervezi a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban 2016. május 2. és 3. között az Irgalmasság éve jegyében tartandó Pasztorális Napokat. A kétnapos rendezvényt Tamás József segédpüspök nyitja meg, előadást tart György Alfréd kamiliánus szerzetes, Vik János teológiai tanár, kolozsvári dékán és Böjte Csaba ferences szerzetes. A programban műhelymunkák, kerekasztal-beszélgetés, kiscsoportos beszélgetés, szentségimádás szerepel, a rendezvény mottója: „Legyünk az Atya irgalmasságának valódi jelei!” Jelentkezni április 23-áig lehet a Pasztorációs Iroda elérhetőségein. A szállás és étkezések miatt nagyon fontos az előzetes bejelentkezés! Azok részéről is, akik csak egy ebédet szeretnének kérni! Ezért kérjük, szíveskedjenek előzetesen jelezni részvételi szándékukat! Bővebb információ a romkat.ro oldalon. 

Időjárás: Holnap a reggeli órákban még lesz napsütésben részünk, de a délutáni órák második felétől nyugat felől viszont egyre többfelé kialakulhat eső, zápor, zivatar. A szél feltámadhat a zivatarok környezetében. Enyhébb lesz a reggel, délután pedig 16-22 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2016. április 22.


H Í R E K   R E G G E L/ D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében ma Csíkmindszenten tartják az örökös szentségimádási napot. Használjuk ezt a lehetőséget a húsvéti időben is, szenteljünk időt a hálaadásra, a kenyér színe alatt rejtőző Krisztus imádatára.

Bérmálás Bögözben és Kányádban
Kezdődik a bérmálás a gyulafehérvári főegyházmegyében. Ma délelőtt tíz órakor a bögözi templomban 14, délután öt órakor pedig a kányádi templomban 9 fiatal részesül a bérmálás szentségében Tamás József püspök kézfeltétele által.

Örmény est Székelyudvarhelyen
Az örmény genocídium 101. évfordulója alkalmából a székelyudvarhelyi Magyarörmény Kulturális Egyesület április 22-én, ma megemlékezést tart. A ferences templomban délután öt órakor szentmisét mutat be Gál Hunor, gyergyószentmiklósi örmény katolikus lelkész és Papp Antal zetelaki plébános. Közreműködik a gyergyószentmiklósi örmény kórus és a Vörös Köpönyegesek közössége. A liturgiát követően a megemlékezés történelmi-kulturális előadással folytatódik a Városi Könyvtár alagsorában.

Boldogasszony-vándorkiállítás Tusnádfürdőn
Ma délután öt órakor nyitják meg a Kárpát-haza Galéria által szervezett Boldogasszony vándorkiállítás újabb állomását jelentő tárlatot Tusnádfürdőn, a Közösségi Házban (Állomás utca 14/c). A kiállítás 55 kortárs magyar művész Boldogasszony-ábrázolását mutatja be. A tárlatot Bilibók Géza, tusnádfürdői plébános nyitja meg. Közreműködnek: a Kisboldogasszony egyházi kórus, vezényel Virágh Imre karnagy.

Előadás Csíkszeredában
A Honfoglalás előttől az Európai unió utánig rendezvény keretében dr. Bakó Mária Hajnalka pasztorál-pszichológus A kórházi betegek lelkigondozásának fontossága címmel tart előadást ma délután hat órától a csíkszeredai Polgármesteri Hivatal gyűléstermében. Az előadás ingyenes, várnak minden érdeklődőt.

Középkori zsoltárénekek és a barokk gyöngyszemei
Zenei áhítatra hívják a komolyzene kedvelőit április 22-én, ma este fél nyolc órára a csíkszeredai Millenniumi templomba, valamint április 23-án, szombaton este hét órára a madéfalvi templomba. A koncerten Haramza Klára előadásában a magyar középkor költött antifónáiból, himnuszaiból, illetve barokk mezzoáriák válogatott darabjaiból, Schütz, Bach, Vivaldi és Händel műveiből hallhat a közönség. Orgonán közreműködik Szabó András csíkszeredai zenetanár, illetve a gregorián énekek bemutatásában Haramza László, a Magyar Állami Operaház magánénekese. A koncert a Csíkszeredai Régizene Fesztivál előzetes koncert sorozatának része.

Belső iránytű Gyergyószentmiklóson
A Belső Iránytű programsorozat keretében ma este hét órától Szénégető István Marosvásárhely-remeteszegi plébános, a Főegyházmegyei Családpasztorációs iroda vezetője Generációs különbségek, azaz Miért nem érti a szülő a gyermekét és a gyermek a szülőket? címmel előadást tart a gyergyószentmiklósi Szent István plébánia nagytermében. Várnak minden érdeklődőt.

Előadás Máramarosszigeten
A máramarosi Szórványpasztorációs Központ előadássorozata keretében Megengedni és elengedni a fájdalmat címmel tart előadást Homa Ildikó szociális testvér ma este hét órától a máramarosi római katolikus templom Oratóriumában. Az előadásra a belépés díjtalan, minden érdeklődőt várnak.

XVIII. kerületi kórustalálkozó Székelyszentkirályon
A székelyudvarhelyi főesperesi kerület egyházi kórusainak találkozóját április 23-án Székelyszentkirályon tartják. A rendezvény szombaton, délelőtt tíz órakor szentmisével kezdődik. A homiliát Farkas László, a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum spirituálisa, a Főegyházmegyei Egyházzenei Bizottság altitkára mondja.

Könyvbemutató Csíkszeredában
Április 23-án, szombaton az este hét órakor kezdődö szentmise után, Stoffán György Zadravecz-passió című könyvének dedikálással egybekötött bemutatója lesz a csíkszeredai Millenniumi-templomban.

Szombatig lehet jelentkezni a pasztorális napokra
A Gyulafehérvári Főegyházmegye Pasztorációs Irodája szervezi a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban 2016. május 2. és 3. között az Irgalmasság éve jegyében tartandó Pasztorális Napokat. A kétnapos rendezvényt Tamás József segédpüspök nyitja meg, előadást tart György Alfréd kamiliánus szerzetes, Vik János teológiai tanár, kolozsvári dékán és Böjte Csaba ferences szerzetes. A programban műhelymunkák, kerekasztal-beszélgetés, kiscsoportos beszélgetés, szentségimádás szerepel, a rendezvény mottója: „Legyünk az Atya irgalmasságának valódi jelei!” Jelentkezni április 23-áig lehet a Pasztorációs Iroda elérhetőségein. A szállás és étkezések miatt nagyon fontos az előzetes bejelentkezés! Azok részéről is, akik csak egy ebédet szeretnének kérni! Ezért kérjük, szíveskedjenek előzetesen jelezni részvételi szándékukat! Bővebb információ a romkat.ro oldalon.

Időjárás: Átmeneti felmelegedésre kell számítani, de hétvégén eső, szél, lehűlés várható. Kezdetben napos időre készülhetünk majd napközben többfelé megnövekedhet a felhőzet. Csapadék csak az esti, késő esti órákban várható. Helyenként élénk lesz a szél. Hajnalban 0 és 9, délután 16 és 23 fok között alakul a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2016. április 22.

About the author

maradmin

Leave a Comment