2016. április 23. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap Csíksomlyón, a plébániatemplomban tartják az örökös szentségimádási napot. Használjuk ezt a lehetőséget a húsvéti időben is, szenteljünk időt a hálaadásra, a kenyér színe alatt rejtőző Krisztus imádatára.

Bérmálás Szovátán és Ilyésmezőn
Holnap délelőtt tíz órakor a szovátai plébánatemplomban 230, délután öt órakor Ilyésmezőn 16 személy részesül a keresztény nagykorúság szentségében Tamás József püspök kézfeltétele által.

Szent György búcsúk
Az Irgalmasság Évében a Szent György vértanú tiszteletére szentelt esztelneki ferences templomban háromnapos lelkigyakorlattal készültek a védőszent ünnepére. A búcsús szentmisét holnap déli tizenkét órakor tartják, meghívott szónok Szénégető István, Marosvásárhely-remeteszegi plébános.
-Szintén holnap délben, fél egy órakor kezdődik Székelyudvarhely-Szombatfalván a Szent György vértanú védelmébe ajánlott templom búcsúja. 
-Csíkszentgyörgyön holnap fél egy órakor ünneplik az egyházközség védőszentjét. A szentbeszédet Keresztes Zoltán, a gyergyószentmiklósi Szent István egyházközség plébánosa mondja. 
-A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébániatemplomban is holnap tartják a Szent György búcsút. A délelőtti fél tizenegy órakor kezdődő ünnepi szentmisén dr. Sávai János atya prédikál. 

Gyűjtés az Ukrajnában élő emberek megsegítésére
Isteni irgalmasság ünnepén Ferenc pápa a szokásos vasárnapi Mária-imádság (a Regina caeli) elmondása után jelentette be kezdeményezését egy humanitárius segélyre, amelyet vallási hovatartozástól függetlenül az Ukrajnában élő emberek megsegítésére szán. E célból külön gyűjtés lesz április 24-én, holnap, Európa minden katolikus templomában. 

Gálakoncert a Zord idők csillaga című filmért
Április 27-én, szerdán este hét órakor a marosvásárhelyi Kultúrpalotában gálakoncertet tart a Mustármag Énekegyüttes a Márton Áron életéről szóló Zord Idők Csillaga című filmért. A gálakoncerten más neves művészek is fellépnek majd, részleteket az érsekség honlapján, a romkat.ro oldalon találhatnak.

30. Gyergyói kerületi kórustalálkozó
Április 30-án rendezik meg a gyergyói főesperesi kerület egyházi énekkarainak 30. találkozóját Gyergyóújfaluban. A Kájoni János nevét viselő kórustalálkozó szervezője Tankó Géza helyi plébános és Molnár Sándor kántor. A rendezvény szombaton délelőtt fél tíz órakor szentmisével kezdődik, melyet Tamás József püspök mutat be. Orgonán közreműködik ifj. Molnár Árpád Kolozsvárról. A találkozón 14 énekkar lép majd fel.

„Élet a Lélekben” imanap Marosvásárhelyen
A marosvásárhelyi és görgényüvegcsűri Élet a Lélekben imacsoprtok szervezésében imanapot tartanak Marosvásárhelyen, a Szent Család templomban április 30-án. A program délelőtt tíz órakor kezdődik, majd előadásokkal, tanúságtételekkel és közösségi imákkal folytatódik. Az imanap délután öt órakor hálaadó szentmisével zárul, melyet Szénégető István, marosvásárhely-remeteszegi plébános mutat be.

Rövidtávú terápiás program Magyarózdon
A Bonus Pastor Alapítvány idén második alkalommal szervezi meg rövidtávú terápiás programját szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak május 2–13. között Magyarózdon. Azon személyek jelentkezését várják, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Érdeklődni a 0740-056.691 vagy a 0757-054.282-es telefonszámon lehet.

Vasárnapi miseközvetítés
Holnap két szentmisét is közvetítünk Nagyváradról, a székesegyházból: délelőtt tizenegy órától ünnepi szentmisét hallhatnak az egyházmegyei zarándoklati nap alkalmából, melyet Szent László király tiszteletére mutatnak be, illetve délután hat órától.

Időjárás: Holnap sokfelé várható eső, zápor, kezdetben keleten egy-egy zivatar. Sokfelé viharossá fokozódik az északnyugati szél. Visszaesik a hőmérséklet, délután csak 13-19 fokra számíthatunk, keleten lehet még kissé melegebb. 

MRE – Hírszolgálat, 2016. április 23.


H Í R E K   D É L B E N

Még ma jelentkezhetnek a pasztorális napokra
A Gyulafehérvári Főegyházmegye Pasztorációs Irodája szervezi a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban május 2. és 3. között az Irgalmasság éve jegyében tartandó Pasztorális Napokat. A kétnapos rendezvényt Tamás József segédpüspök nyitja meg, előadást tart György Alfréd kamiliánus szerzetes, Vik János teológiai tanár, kolozsvári dékán és Böjte Csaba ferences szerzetes. A programban műhelymunkák, kerekasztal-beszélgetés, kiscsoportos beszélgetés, szentségimádás szerepel, a rendezvény mottója: „Legyünk az Atya irgalmasságának valódi jelei!” A Pasztorációs Iroda elérhetőségein lehet jelentkezni még a mai napon. A szállás és étkezések miatt nagyon fontos az előzetes bejelentkezés, azok részéről is, akik csak egy ebédet szeretnének kérni! Ezért kérjik a szervezők, szíveskedjenek előzetesen jelezni részvételi szándékukat! Bővebb információ a romkat.ro oldalon.

Örökségünk védelmében
Ma délután öt órakor „Kiadványok a római katolikus egyház nagyváradi szellemi és tárgyi örökségéről“ címmel tartanak pódiumbeszélgetésssel egybekötött könyvbemutatót a vár E épületének első emeletén. A könyvbemutató disputák házigazdája Boka László irodalomtörténész, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos igazgatója.

Középkori zsoltárénekek és a barokk gyöngyszemei
Zenei áhítatra hívják a komolyzene kedvelőit ma este hét órára a madéfalvi Jézus Szíve templomba. A koncerten Haramza Klára előadásában a magyar középkor költött antifónáiból, himnuszaiból, illetve barokk mezzoáriák válogatott darabjaiból, Schütz, Bach, Vivaldi és Händel műveiből hallhat a közönség. Orgonán közreműködik Szabó András csíkszeredai zenetanár, illetve a gregorián énekek bemutatásában Haramza László, a Magyar Állami Operaház magánénekese. A koncert a Csíkszeredai Régizene Fesztivál előzetes koncert sorozatának része.

Könyvbemutató Csíkszeredában
Ma este, a hét órakor kezdődö szentmise után, Stoffán György Zadravecz-passió című könyvének dedikálással egybekötött bemutatója lesz a csíkszeredai Millenniumi-templomban. Várnak minden érdeklődőt.

Örökös szentségimádási nap
A nagyváradi egyházmegyében április hónap negyedik vasárnapján, holnap, Biharpüspökiben és Sáránon lesz a híveknek lehetősége a szentségimádásba bekapcsolódni. Használjuk ezt a lehetőséget a húsvéti időben is, szenteljünk időt a hálaadásra, a kenyér színe alatt rejtőző Krisztus imádatára.

Bérmálás Szovátán és Ilyésmezőn
Holnap délelőtt tíz órakor a szovátai plébánatemplomban 230, délután öt órakor Ilyésmezőn 16 személy részesül a keresztény nagykorúság szentségében Tamás József püspök kézfeltétele által.

Egyházmegyei Zarándoklati Nap
A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség zarándoklatra hívja az egyházmegye híveit és papjait holnap, Húsvét 5. vasárnapján. A helyi hagyomány szerint ezen a napon az egyházmegye alapítóját, Szent László királyt ünnepelik. Az ünnepi program délelőtt tíz órakor kezdődik a zarándokok fogadásával és az ünnepi ráhangolódással. A főpapi szentmise délelőtt tizenegy órakor kezdődik, amelyre az egyházmegye papsága, szerzetessége és hívei mellett a szomszédos egyházmegyékből is érkeznek vendégek. A szentmise után Szent László ereklyéjével végzett hagyományos körmeneten nyilvánosan is megvallják hitüket. Várnak mindenkit a közös ünneplésre. Az ünnepi szentmisébe hallgatóink is bekapcsolódhatnak.

„Élet a Lélekben” imanap Marosvásárhelyen
A marosvásárhelyi és görgényüvegcsűri Élet a Lélekben imacsoprtok szervezésében imanapot tartanak Marosvásárhelyen, a Szent Család templomban április 30-án. A program délelőtt tíz órakor kezdődik, majd előadásokkal, tanúságtételekkel és közösségi imákkal folytatódik. Az imanap délután öt órakor hálaadó szentmisével zárul, melyet Szénégető István, marosvásárhely-remeteszegi plébános mutat be.

Időjárás: A délutáni órák második felétől nyugat felől viszont egyre többfelé kialakulhat eső, zápor, zivatar. A szél feltámadhat a zivatarok környezetében. Délután 16-22 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2016. április 23.

About the author

maradmin

Leave a Comment