2016. április 26. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Csíkcsicsóban tartják az örökös szentségimádási napot. Használjuk ezt a lehetőséget a húsvéti időben is, szenteljünk időt a hálaadásra, a kenyér színe alatt rejtőző Krisztus imádatára.

Bérmálás a székelyudvarhelyi főesperesi kerületben
Ma délelőtt tíz órakor Malomfalván, délután öt órakor Lengyelfalván folytatódik a bérmálás.

Resurrexit 2016
A Resurrexit 2016 húsvéti koncert április 27-én este hét órától kezdődík a csikszeredai Segítő Mária Kollégiumának Dísztermében. A koncerten tizenkét ifjusági ének- és zenekar vállalt szolgálatot. A belépés ingyenes, minden érdeklődőt várnak!

Gálakoncert a Zord idők csillaga című filmért
Április 27-én, szerdán este hét órakor a marosvásárhelyi Kultúrpalotában gálakoncertet tart a Mustármag Énekegyüttes a Márton Áron életéről szóló Zord Idők Csillaga című filmért. A gálakoncerten más neves művészek is fellépnek majd, részleteket az érsekség honlapján, a romkat.ro oldalon találhatnak.

Lelkinap Medgyesen
Május 28-án lelkinapot tartanak a Szeben-Fogaras-Erzsébetváros főesperesi kerület egyháztanácsosainak és plébániai alkalmazottainak. A rendezvény helyszíne a római katolikus plébánia, meghívott előadó Sajgó Balázs atya Gyergyószentmiklósról.  Hívnak és várnak minden  érdeklődőt, hogy a Lélek erejében teljesíthesse mindenki a maga szolgálatát – tudtuk meg a gyulafehérvári érsekség honlapjáról.

Gyalogos zarándoklat Székelyudvarhelyről Csíksomlyóra
Idén is megszervezik Székelyudvarhelyről a pünkösdi, gyalogos zarándoklatot Csíksomlyóra. Arra kérik mindazokat, akik szeretnének részt venni a zarándoklaton, hogy előzetesen jelentkezzenek be a Kis Szent Teréz egyházközség honlapján vagy személyesen a plébánia irodájában. Bővebb információ és online regisztráció a www.romkat.ro oldalon is lehetséges.

Templombúcsúk május 1-jén
A Szatmári Egyházmegyében a pusztadaróci és a halmi  templomok titulusa Szent József a munkás. Pusztadarócon május 1-jén,  vasárnap délután hat órától lesz a búcsúsmise Czibere Zsolt, az Eger-Belvárosi Főplébánia segédlelkészének prédikációjával. Az ünnepre  triduumal készülnek. A délután hat órakor kezdődő felkészülési szentmiséket Jakab Norbert, a szatmárnémeti Szent Antal egyházközösség plébánosa mutatja be.
Halmiban szintén az ünnep napján, délelőtt tizenegy órától lesz az búcsús szentmise Barta Barnabás székesegyházi segédlelkész szentbeszédével.

Paraliturgia Gyergyóremetén
A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont a Márton Áron Emlékév eseményei közt tűzte műsorra a szentes énekeket, népi imákat életre keltő Paraliturgia című nagy népszerűségnek örvendő előadást. A székelyudvarhelyi bemutatót követően Gyergyóremetén a Szent Lénárd-plébániatemplomban május 10-én, este hét órakor hallgathatja meg a közönség. Előadják: Nagy Noémi Kriszta népdalénekes, Laczkó Vass Róbert színművész, Szép András zongorista és Szép Gyula Bálint szólóhegedűs.

Boldogasszony zarándokvonat
Az idén 950 zarándok utazik a csíksomlyói búcsúra a Boldogasszony zarándokvonattal – mondták el a hétfői kolozsvári sajtótájékoztatójukon a vonatos zarándokutat szervező Misszió Tours utazási iroda képviselői. A szerelvény május 12-én hajnalban indul Budapestről, és a magyar-román határt átlépve Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely és Maroshévíz érintésével érkezik az esti órákban a vendéglátó településre, Gyergyószentmiklósra. Az utazás második napján a zarándokok Gyimesbükkre, az ezeréves határhoz látogatnak, harmadnap a csíksomlyói búcsún vesznek részt. A programot a negyedik nap Gyergyószentmiklós főterén szabadtéri szentmise zárja. E szentmise keretében bérmálkoznak a gyergyószentmiklósi fiatalok.
Az utasokat Bíró László tábori püspök, Burbela Gergely verbita szerzetes, Görbe László piarista szerzetes és Timár Asztrik ferences szerzetes kíséri a zarándokútra, és Nagyváradtól Gyergyószentmiklósig Böjte Csaba ferences szerzetes, a dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője is csatlakozik hozzájuk-tudosít az erdély. ma

Időjárás: Ma hajnalban mérséklődik a légmozgás. Nyugat felől egyre nagyobb területen feloszlik a felhőzet, így hajnalban az északi, a nyugati tájakon és az erdélyi medencében ismét fagypont alá sülyed a levegő hőmérséklete. Napközben sok napsütésre van kilátás, a helyenként megnövekvő gomolyfelhőkből pedig elsősorban az esti órákban, északnyugaton lehetnek záporok. A szél ismét többfelé feltámad, délután sem lesz nagy meleg, 7-14 fokra készülhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2016. április 26.

About the author

maradmin

Leave a Comment