2016. augusztus 12. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap az Erzsébetvárosi latin plébánián tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Lelkinap a Szűzanyával
„A Szűzanya szeretetének hálójában…” mottóval augusztus 13-14. között lelkinapra kerül sor a Rózsafüzér Társulatok, Mária Iskola Lelki Család, Kármelhegyi Boldogasszony Imacsoportok, Skapuláré Imacsoportok, Mária Légió, Medjugorjei zarándokok, Szeretetláng csoportok, Nőegyletek, Nőszövetségek és minden Szűzanyát tisztelő, szerető személyek számára Székelyszálláson. A programban szerepelnek előadások, tanúságtételek, közös ájtatosságos, szentségimádás és szentmise. Részletes programot a gyulafehérvári érsekség honlapján, a www.romkat.ro oldalon találnak. Bővebb információkat a 0742-698.166-os telefonszámon lehet megtudni.

Nagyboldogasszony-napi búcsúk az egyházmegyékben
Augusztus 15-ke Boldogságos Szűz Mária Mennybevétele, ismertebb nevén Nagyboldogasszony ünnepe. Egyházmegyékszerte több templom búcsúját ezen a napon tartják. 
A nagyváradi székesegyház is búcsút ünnepel ezen a napon. Erre készülve „triduum”-ot szervezett a plébánia, amely ma délután kezdődött el. A felkészülés holnap délután folytatódik, a hat órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Karácson Tibor, rádiónk műsorigazgatója lesz. Augusztus 14-én, vasárnap este tíz órakor szerenád és körmenet lesz a Szűzanya tiszteletére, majd éjféltől dr. Szederkényi Károly budapest-gazdagréti esperes-plébános mutat be szentmisét. Nagyboldogasszony ünnepén, hétfőn ünnepi miserend lesz a székesegyházban. A búcsúmise délután hat órakor kezdődik, melyet Böcskei László megyéspüspök celebrál, szentbeszédet mond Kovács Péter gyulai esperes-plébános. Az ünnepi szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.
A gyulafehérvári egyházmegyében is több helyen ünnepelnek a hétvégén:
- A gyergyótölgyesi templomnak Nagyboldogasszony a titulusa. A búcsús szentmise holnap délelőtt tizenegy órakor kezdődik.
- Marosszentkirályon augusztus 14-én, vasárnap déli 12 órakor lesz a búcsús ünnepi szentmise.
- A kolozsmonostori Apátsági Nagyboldogasszony templom búcsúját augusztus 14-én, vasárnap délután 5 órakor tartják. A szentmisén ifj. Kádár István jegenyei plébános prédikál.
- A szentdemeteri templom búcsúját Szűz Mária mennybevételének napján ünneplik. Az ünnep előestéjén, augusztus 14-én, este 8 órakor gyertyás körmenetet tartanak a templomkerti Lourdes-i Szűz Mária szobornál. A szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József püspök lesz. Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján a búcsús szentmise, melynek főcelebránsa és szónoka Csató Béla csíkszentkirályi plébános, délután 1 órakor kezdődik.
- Kézdisárfalván augusztus 15-én, hétfőn déli 12 órakor Hatos Mihály altorjai plébános a Nagyboldogasszony-napi búcsús szentmise szónoka.
- A kolozsvári Piarista templomban augusztus 15-én, délelőtt 11 órakor magyar nyelven mutatják be a búcsús szentmisét. A homíliát ifj. Kádár István jegenyei plébános mondja.
- A gyergyószárhegyi ferences templom búcsús szentmiséjét szintén augusztus 15-én, hétfőn déli 12 órakor tartják.
-Felsőboldogfalván augusztus 15-én déli 12 órakor az ünnepi búcsús szentmisén Madarász Attila bögözi plébános prédikál.
-Az oroszhegyi plébániatemplomban a búcsú Nagyboldogasszony ünnepnapján déli fél 1-kor kezdődik, Bálint Emil balánbányai plébános szentbeszédével.
-A csíkszentgyörgyi egyházközség is ünnepel. Jó idő esetén a Pósa-hegyi Nagyboldogasszony kápolnánál délben 12 órakor kezdődik a szentmise, eső esetén ugyanebben az időpontban a helyi plébániatemplomban. A szentmisén Kovács István segédlelkész prédikál.
-Nagyboldogasszony ünnepén Sepsibükkszádon is augusztus 15-én déli 12 órakor kezdődik a búcsús szentmise.
-Csíkkarcfalván augusztus15-én,fél 1 órakor mutatják be a búcsús szentmisét. Ünnepi szónoka Darvas Kozma József csíkszeredai plébános lesz.
- Kászonújfaluban szintén augusztus 15-én, hétfőn délelőtt fél 1 órakor kezdődik a búcsú. A szentmisét, melynek szónoka Sebestyén Ottó zsögödi plébános, a rádiónk élő adásban közvetíti.

Szakrális Maraton a Keresztény Értékekért, a Békéért
Első alkalommal szervez Szakrális Maratont a csíksomlyói Erdélyi Mária Út Egyesület augusztus 14-én, a keresztény értékek és a testi egészség megőrzése érdekében. A nyolc megyét átívelő megmozdulásnak a tervek szerint kilenc érkezési pontja lesz: Csíksomlyó, Perkő, Zajzon, Mikháza, Torda, Füzesmikola, Kaplony, Szentjobb és Máriaradna.A maratonon szaladva, illetve kerékpárral lehet résztvenni, a kiindulási ponttól egészen a célig, de rövidebb szakaszokra is lehet kísérőnek szegődni, mindenki a képességeihez, lehetőségeihez mérten. Részletes útbaigazításokat, leírásokat a www.szakralismaraton.ro oldalon találnak. 

Időjárás: Hétvégén ismét melegebb légtömegek érkeznek térségünkbe, de a hajnalok még hűvösek lesznek. Holnap az északi, északkeleti tájakon növekedhet meg erősebben a felhőzet, kisebb csapadék is előfordulhat. Az erdélyi medence térségében lesz a legalacsonyabb a hőmérséklet, hajnalban 3-12 fokot mérhetünk, de délután már 20-25 fokra is számíthatunk.

MRE - Hírszolgálat, 2016. augusztus 12.


H Í R E K   D É L B E N

Lelkinap a Szűzanyával
„A Szűzanya szeretetének hálójában…” mottóval augusztus 13-14. között lelkinapra kerül sor a Rózsafüzér Társulatok, Mária Iskola Lelki Család, Kármelhegyi Boldogasszony Imacsoportok, Skapuláré Imacsoportok, Mária Légió, Medjugorjei zarándokok, Szeretetláng csoportok, Nőegyletek, Nőszövetségek és minden Szűzanyát tisztelő, szerető személyek számára Székelyszálláson. A programban szerepelnek előadások, tanúságtételek, közös ájtatosságos, szentségimádás és szentmise. Részletes programot a gyulafehérvári érsekség honlapján, a www.romkat.ro oldalon találnak. Bővebb információkat a 0742-698.166-os telefonszámon lehet megtudni.

Márton Áron püspök tisztelete a 7. Kolozsvári Magyar Napokon
Augusztus 14-én, vasárnap délelőtt tíz órakor a Szent Mihály-plébániatemplomban ökumenikus istentisztelettel kezdődik a 7. Kolozsvári Magyar Napok. Az ünnepi liturgiát követően, tizenegy órától nyitják meg A közösség szolgálatában címmel a boldogemlékű püspök tiszteletére rendezett kétnyelvű (magyar–román) szabadtéri kiállítást a Szent Mihály-templom bejárata előtt. A nemzetpolitikai államtitkárság által meghírdetett Márton Áron-emlékév keretében született meg ez a kültéri kiállítás, mely Áron püspök munkásságát és eszmerendszerét mutatja be tőle vett és róla szóló idézeteken keresztül. A kiállítás nyolc tablója más-más nézőpontból világítja meg Márton Áron életét és korát. A tárlatot Csíkszeredában, Nagyváradon, Torockón, Tusnádfürdőn már láthatta a közönség, most pedig a kolozsvári Szent Mihály-templom bejárata előtt várja az érdeklődőket augusztus 21-ig, minden nap.
Szintén Márton Áron előtt tiszteleg Marton József egyháztörténet-professzor előadása a Szent Mihály plébánia szervezésében. A 120 éve született Márton Áron püspök című előadásra augusztus 16-án, kedden délután öt órától kerül sor a római katolikus nőszövetség Szentegyház utca 2. szám alatti dísztermében.
Augusztus 17-én délután hat órától a Tranzit Házban mutatják be Maksay Ágnes rendező Márton Áron boldoggá avatási pere 1–3. című dokumentumfilmjét, melynek központi alakja szintén Erdély boldogemlékű püspöke.

Nagyboldogasszony-napi búcsúk a Főegyházmegyében
- A gyergyótölgyesi templomnak Nagyboldogasszony a titulusa. A búcsús szentmise augusztus 13-án, holnap délelőtt tizenegy órakor kezdődik.
- Marosszentkirályon augusztus 14-én, vasárnap déli tizenkét órakor lesz a búcsús ünnepi szentmise.
- A kolozsmonostori Apádsági Nagyboldogasszony templom búcsúját augusztus 14-én, vasárnap délután öt órakor tartják. A szentmisén ifj. Kádár István jegenyei plébános prédikál.
- A szentdemeteri templom búcsúját Szűz Mária mennybevételének napján ünneplik. Az ünnep előestéjén, augusztus 14-én, este nyolc órakor gyertyás körmenetet tartanak a templomkerti Lourdes-i Szűz Mária szobornál. A szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József püspök lesz. Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján a búcsús szentmise, melynek főcelebránsa és szónoka Csató Béla csíkszentkirályi plébános, délután egy órakor kezdődik.
- Kézdisárfalván augusztus 15-én, hétfőn déli tizenkét órakor Hatos Mihály altorjai plébános a Nagyboldogasszony-napi búcsús szentmise szónoka.
- A kolozsvári Piarista templomban augusztus 15-én, délelőtt tizenegy órakor magyar nyelven mutatják be a búcsús szentmisét. A homíliát ifj. Kádár István jegenyei plébános mondja.
- A gyergyószárhegyi ferences templom búcsús szentmiséjét szintén augusztus 15-én, hétfőn déli tizenkét órakor tartják.
- Felsőboldogfalván augusztus 15-én déli tizenkét órakor az ünnepi búcsús szentmisén Madarász Attila bögözi plébános prédikál.
- Az oroszhegyi plébániatemplomban a búcsú Nagyboldogasszony ünnepnapján déli fél egykor kezdődik, Bálint Emil balánbányai plébános szentbeszédével.
- A csíkszentgyörgyi egyházközség is ünnepel. Jó idő esetén a Pósa-hegyi Nagyboldogasszony kápolnánál délben tizenkét órakor kezdődik a szentmise, eső esetén ugyanebben az időpontban a helyi plébániatemplomban. A szentmisén Kovács István segédlelkész prédikál.
- Nagyboldogasszony ünnepén Sepsibükkszádon is augusztus 15-én déli tizenkét órakor kezdődik a búcsús szentmise.
- Csíkkarcfalván augusztus15-én, fél egy órakor mutatják be a búcsús szentmisét. Ünnepi szónoka Darvas Kozma József csíkszeredai plébános lesz.
- Kászonújfaluban a temetőkápolna búcsúját szintén augusztus 15-én, hétfőn délelőtt fél egy órakor tartják. A szentmisét, melynek szónoka Sebestyén Ottó zsögödi plébános, rádiónk élő adásban közvetíti.

Szakrális Maraton a Keresztény Értékekért, a Békéért
Első alkalommal szervez Szakrális Maratont a csíksomlyói Erdélyi Mária Út Egyesület augusztus 14-én, a keresztény értékek és a testi egészség megőrzése érdekében. A nyolc megyét átívelő megmozdulásnak a tervek szerint kilenc érkezési pontja lesz: Csíksomlyó, Perkő, Zajzon, Mikháza, Torda, Füzesmikola, Kaplony, Szentjobb és Máriaradna.A maratonon szaladva, illetve kerékpárral lehet résztvenni, a kiindulási ponttól egészen a célig, de rövidebb szakaszokra is lehet kísérőnek szegődni, mindenki a képességeihez, lehetőségeihez mérten. Részletes útbaigazításokat, leírásokat a www.szakralismaraton.ro oldalon találnak.

Zarándoklat a családokért
A Kolozsvári Ferences Csoport megalakulásának 25 éves évfordulója alkalmából, a Kolozsvári Magyar Napok keretében augusztus 15-én zarándoklatot szervez Kajántóról Kolozsvárra, melyet a kolozsvári családokért ajánl fel. Indulás délelőtt tíz órakor a kajántói katolikus templomtól (Kolozsvárról az M39-es busz indul Kajántóra 9:30-kor a Kis állomástól). A zarándoklat útvonala a kajántói erdőn keresztül megközelítőleg 16-18 km. Érkezés este hat óra körül a kolozsvári ferences templomhoz, ahol a ferences testvérek lelki-testi táplálékkal, azaz szentmisével és gulyással várnak. Szeretettel várják az érdeklődő családok apraját-nagyját. Jelentkezni, érdeklődni lehet: Kardos Magdinál (0743-893985), Albert Katinál (0755-048902) vagy a zarandoklat@ferko.ro e-mail címen.

Időjárás: Ma ismét zápor, zivatar kialakulására kell számítani. Többfelé élénk, erős lesz a szél, marad az ilyenkor megszokottnál kissé hűvösebb idő: a reggeli órákban 6-13 fok, délután csupán 17-22 fok közötti hőmérséklet várható.

MRE - Hírszolgálat, 2016. augusztus 12.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében ma Csíkszentgyörgy filiájában, Kotormányban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Száz éve menekítették Kolozsvárra a csíksomlyói Mária-szobrot
A Kolozsvári Magyar Napok idejére (augusztus 14–21.) Kolozsvárra érkezik a csíkszeredai Csíki Székely Múzeumban 2015-ben bemutatott Mária-kiállítás, amelyre a Csíksomlyói Szűzanya szobrának 500 éves évfordulója alkalmából került sor. Ennek a kiállításnak egy részét néhány kolozsvári vonatkozással kiegészítve tekinthetik meg az érdeklődők. 2016 szeptemberében 100 éve ugyanis annak, hogy az I. világháborús körülmények miatt a Csodatevő Szűz szobrát Csíksomlyóról Kolozsvárra menekítették. A Kisebb Testvérek (Ferencesek) Rendjének Szent István királyról nevezett Erdélyi Rendtartománya által szervezett kiállítást Hegedűs Enikő, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség művészettörténésze nyitja meg augusztus 13-án, szombaton délután öt órakor a ferences kolostor refectoriumában. A megnyitó keretében könyvbemutató is lesz. Fr. Urbán Erik, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója Mohay Tamásnak, az ELTE néprajzkutatójának az erdélyi ferences rendtartomány kiadásában idén megjelent munkáját mutatja be, amelynek címe: Istennek kincses tárháza, mely a csíksomlyai csudálatos Szűz Mária szent képénél rég üdőtől fogva osztogattatik. Gyűjteménye P. Losteiner Leonárdnak. A Mária-kiállítás a Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt naponta délelőtt tizenegy és délután öt óra között lesz látogatható - tájékoztatott Borsodi L. László ferences sajtóreferens.

Lelkinap a Szűzanyával
„A Szűzanya szeretetének hálójában…” mottóval augusztus 13-14. között lelkinapra kerül sor a Rózsafüzér Társulatok, Mária Iskola Lelki Család, Kármelhegyi Boldogasszony Imacsoportok, Skapuláré Imacsoportok, Mária Légió, Medjugorjei zarándokok, Szeretetláng csoportok, Nőegyletek, Nőszövetségek és minden Szűzanyát tisztelő, szerető személyek számára Székelyszálláson. A programban szerepelnek előadások, tanúságtételek, közös ájtatosságos, szentségimádás és szentmise. Részletes programot a gyulafehérvári érsekség honlapján, a www.romkat.ro oldalon találnak. Bővebb információkat a 0742-698.166-os telefonszámon lehet megtudni.

Virrasztás Hargitafürdőn
Augusztus 14-én, vasárnap este nyolc órától egész éjszakai virrasztást tartanak Nagyboldogasszony főünnepének tiszteletére a haegitafürdői pálos testvérek. A virrasztás alatt lesz szentségimádás, zsolozsmát, rózsafüzért imádkoznak, tanúságtételeket hallgatnak Isten szeretetéről. A pálos tetsvérek hívják és várják az engesztelni vágyókat.

Szakrális Maraton a Keresztény Értékekért, a Békéért
Első alkalommal szervez Szakrális Maratont a csíksomlyói Erdélyi Mária Út Egyesület augusztus 14-én, a keresztény értékek és a testi egészség megőrzése érdekében. A nyolc megyét átívelő megmozdulásnak a tervek szerint kilenc érkezési pontja lesz: Csíksomlyó, Perkő, Zajzon, Mikháza, Torda, Füzesmikola, Kaplony, Szentjobb és Máriaradna.A maratonon szaladva, illetve kerékpárral lehet résztvenni, a kiindulási ponttól egészen a célig, de rövidebb szakaszokra is lehet kísérőnek szegődni, mindenki a képességeihez, lehetőségeihez mérten. Részletes útbaigazításokat, leírásokat a www.szakralismaraton.ro oldalon találnak.

Utógondozói tábor
A Bonus Pastor Alapítvány augusztus 20–27. között utógondozói tábort szervez a Bucsinon, amelyre legalább hat hónapja vagy az éppen befejezett terápiájuk óta józanon, szermentesen élő szenvedélybetegeket és családjukat várják. Ugyancsak részt vehetnek hozzátartozók, akik maguk vagy párjuk, családtaguk számára keresnek segítséget. Gyerekek számára külön foglalkozásokat biztosítanak. A tábor témája: Öröm-e a józanságom? Jelentkezni és érdeklődni Szakács Elődnél lehet augusztus 15-ig, a 0752-243-649-es telefonszámon vagy az elod.szakacs@bonuspastor.ro e-mail címen.

Mozgásba hozzák a családokat
A Szatmári Római Katolikus Püspökség világiak irodája szervezésében augusztus 18 - 21 között az erdődhegyi Helga Winter Közösségi Házban zajlik idén az Egyházmegyei Családos Tábor, melynek fő meghívottjai Csontos Zoltán pszichodinamikus mozgás- és táncterápiás csoportvezető, a Magyar Mozgás- és Táncterápiás Egyesület tagja, valamint felesége, Tóth Andrea. Az igényeket figyelembe véve a szervezők úgy döntöttek, a tábort szinte egészében a nonverbális kifejezési módok megismerésére, a házastársak tánc általi egymásra-hangolódására fordítja.

Időjárás: Ma ismét zápor, zivatar kialakulására kell számítani. Többfelé élénk, erős lesz a szél, marad az ilyenkor megszokottnál kissé hűvösebb idő: a reggeli órákban 6-13 fok, délután csupán 17-22 fok közötti hőmérséklet várható.

MRE - Hírszolgálat, 2016. augusztus 12.

About the author

maradmin

Leave a Comment