2016. augusztus 17. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Jézus könyörületre indul az emberek iránt
A VI. Pál teremben tartotta meg Ferenc pápa a szokásos szerdai általános kihallgatását, folytatván az irgalmasságról szóló katekézis-sorozatát. A világnyelveken felolvasott Máté evangélium a kenyérszaporítás történetét mondja el, melyből a pápa azt a gondolatot emelte ki, hogy Jézus „könyörültre indult és meggyógyította a betegeket”. Keresztelő János halála után, a tömeg követi Jézust bárhová, hogy hallgassa tanítását és hozzá vigye a betegeit. Amikor Jézus meglátja ezt, megrendül. Együttérzése nem egy ködös érzés, gondját viseli azoknak, akik követik őt. A kenyérszaporítás alkalmával Jézus csodát tesz, a hitnek, az imádságnak, a megosztásnak és a szeretetnek a csodáját.
Kérjük az Urat – fohászkodott a pápa – hogy tegye az egyházat mindig képessé a szolgálatra, hogy közülünk mindenki a közösség eszköze lehessen a saját családjában, a munkában, a plébánián, a közösségi csoportokban, legyünk látható jelei Isten irgalmasságának, aki nem akarja, hogy bárki is magányban vagy szükségben maradjon. Így szülessen meg a közösség és a béke az emberek között és a közösség az Isten és az emberek között, azért, hogy ez a közösség élet legyen mindenki számára!” – zárta katekézisét Ferenc pápa a ma délelőtti általános kihallgatás során.

Triduum és templombúcsú Királydarócon
Ma délután kezdődött el a háromnapos előkészület a királydaróci Szent István tiszteletére felszentelt templom búcsúünnepére. A triduumon holnap, illetve pénteken pénteken délután öt órától Istvánfi Szilárd, a szatmárnémeti Kis Szent Teréz templom segédlelkésze prédikál. A templombúcsú augusztus 20-án, szombaton déli tizenkét órakor kezdődik, amelynek főcelebránsa Giosanu Leonárd, micskei plébános lesz. Várják a híveket az előkészületre, és majd a közös ünneplésre is.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében holnap a csicsókeresztúri templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

István, a király Csíkszeredában
Augusztus 20-án Csíkszeredában bemutatják az István, a király rockoperát a Remény Kis Emberei szervezésében. Az egyesület célja a Kárpát-medencei gyermekotthonokban, illetve mélyszegénységben élő fiatalok felemelése, a társadalomba való integrálása, értékeik megmutatása és megerősítése. A rockoperát mintegy 200 nehéz sorsú amatőr gyermek adja elő, akik Kárpátaljáról, Csángóföldről, Erdélyből, Vajdaságból és az anyaországból fogtak össze, hogy egységet alkotva megmutathassák az értékeiket. A bemutatóra augusztus 20-án, szombaton este fél kilenc órakor kerül sor Csíkszeredában, a Szabadság téren. A belépés ingyenes, de pénzadományokat elfogadnak, amit a csíkszentsimoni gyermekotthon felújítására fordítanak a szervezők.

Templombúcsú Krasznacégényben
Augusztus 21-én, vasárnap délután négy órakor Krasznacégényben tartanak búcsús szentmisét, melynek ünnepi szónoka Barta Barnabás, szatmári püspöki titkár lesz.

V. Márton Áron-konferencia Csíkszentdomokoson
Csíkszentdomokoson, a Márton Áron Múzeum és a Márton Áron Emlékév programbizottsága augusztus 27-28. között megemlékezést és konferenciát tart Márton Áron tiszteletére. Bejelentkezés (zarándokcsoportok esetén szükséges) és részletes tájékoztatás a 0741-484.716-os telefonszámon vagy a lazarb_csilla@yahoo.com e-mail címen lehetséges.

Szent László családi nap Nagyváradon
A Római Katolikus Püspökség, a Szent László Római Katolikus Líceum és a Nagyváradi Szigligeti Színház közreműködésével, harmadik alkalommal szervezi meg a Szent László Családi Napot a Püspöki Palota kertjében, augusztus 28-án, vasárnap délután öt órától. Közreműködnek a Szent László Líceum oktatói és tanulói, a Szigligeti Színház, a Lilliput Társulat, valamint a Nagyvárad Táncegyüttes művészei, illetve a püspökség munkatársai. A nagyszínpadi fellépés mellett sok más színes meglepetés idézi majd meg nem csak a bibliai, de a középkori vásári hangulatot is. Az idei családi nap az irgalmasság évének lelkiségét hordozza magán, az odalátogató kicsik és nagyok végigmehetnek majd Az irgalmasság utcáján, ahol a gyermekeket kézműves foglalkozásokra, interaktív játékokra és egyéb meglepetésekre is várják a szervezők.

MRE – Hírszolgálat, 2016. augusztus 17.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Elkezdődött a CSIT – Erdélyi Krakkó
Tegnap este vette kezdetét az idei csíksomlyói ifjúsági találkozó, amelyre közel ezer fiatal érkezett. A krakkói világtalálkozó témáit folytatva, naponta lesznek értékes előadások, kiscsoportos beszélgetések, sok játék, sport és egyébb érdekes foglalkozások. Akik nem sikerült idén eljussanak a CSIT-re, azok bekapcsolódhatnak a napi szentmisékbe, ma, holnap és pénteken délután hat órától, valamint a csütörtöki szentségimádásba, melyet este fél tíztől tartanak majd a kegytemplomban.

Ifjúsági kalákatábor Csíkszépvízen
Ma kezdődik el az Erdélyi Magyarörmények Szövetsége és a Magyar-Erdélyi Magyarörmény Egyesület szervezésében az ifjúsági kalákatábor Csíkszépvízen. A táborban 17-23 év közötti örmény származású magyar fiatalok lesznek jelen, akik a templom körüli temetőben szakirányítás alatt feltérképezik, digitalizálják a sírokon található adatokat, elkészítik a temetők digitális térképét, kitisztítják a temetőkertet és feljavítják a sírfeliratokat. Délutánonként helytörténeti, magyarörmény identitáserősítő és ifjúsági foglalkozásokon vesznek részt.

Önkéntes-találkozó Nagykárolyban
Az augusztusi találkozók utolsó állomása Nagykároly, ahol ma délután négy órától a Szent László közösségi házba várjuk önkénteseinket, hallgatóinkat.

Ünnepel az Élet a Lélekben imacsoport
A sepsiszentgyörgyi Élet a Lélekben imacsoport ma ünnepli fennállásának 22-ik évét. Az évforduló alkalmából találkozót tartanak a Krisztus Király plébániatemplomban melynek keretében délután öt órától szentségimádás, hat órától szentmise, utána pedig tanúságtételek lesznek. Az ünnepi szentmise szónoka Sánta Pál lemhényi plébános lesz.

Angol nyelv ás Biblia tábor
A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány augusztus 22-26. között angol nyelv és Biblia tábort szervez 8-14 éves gyermekek részére. Ez egy „bejárós” tábor, a foglalkozások reggel kilenctől délután hat óráig tartanak. Délelőtt az angol tanulásé a főszerep, míg délután egy-egy szentírási rész kerül előadásra, bemutatásra, és ezt követi az igerész témájához kapcsolódó kézműves foglalkozás. Érdeklődni és jelentkezni a 0747-164.626-os telefonszámon lehet augusztus 18-ig.

Szakrális Maraton a keresztény értékekért, a békéért Perkőn
A csíksomlyói Erdélyi Mária Út Egyesület a keresztény értékek és a testi egészség megőrzése érdekében Szakrális Maratont szervez Perkőre augusztus 20-án. Gyülekező Kézdivásárhelyen reggel fél tízkor, a Boldog Özséb plébánián, majd tíz órakor indulás. A maratonon szaladva, illetve kerékpárral lehet résztvenni, a kiindulási ponttól egészen a célig, de rövidebb szakaszokra is lehet kísérőnek szegődni, mindenkinek a képességeihez, lehetőségeihez mérten. Szombaton csak ezen az egy helyszínen szaladnak, illetve kerékpároznak, mivel Perkőn aznap tartják a Szent István-napi búcsút. Az ünnepségre Kézdiszentlélekről délelőtt tíz órakor indul a zarándokok körmenete Perkőre. Útközben a 2012-ben felállított kereszteknél elvégzik a keresztúti ájtatosságot. Az ünnepi szentmise déli tizenkét órakor kezdődik, szónok Csató Béla csíkszentkirályi plébános. A liturgikus zenei szolgálatot a kézdiszentléleki egyházi énekkar biztosítja, Dávid István kántor vezénylése alatt. Az ünnepi szentmisét rádiónk élőben közvetíti, hogy azok, akik nem tudnak elzarándokolni a Perkőre, lélekben ott lehessenek.

Rajzfilmbemutató a csíksomlyói kegytemplomban
Augusztus 21-én Tóth Árpád és Fazakas Szabolcs rendezésében bemutatják a Babba Mária című rajzfilmet a csíksomlyói kegytemplomban a délelőtt fél tizenegy és az esti hét órás szentmisék után. Várnak minden érdeklődőt.

1Úton zarándoklat
A Mária Út teljes szakaszán egy közös célért, a gyermekáldásért és gyermekvállalásért szervez zarándoklatot az Erdélyi Mária Út Egyesület augusztus 27-én. Ez az évente megrendezendő zarándoknap több száz települést érint Ausztriában, Erdélyben, Felvidéken, Délvidéken és Magyarországon egyaránt. Az Udvarhely és környéki zarándokok Szentegyházáról valamint Székelykeresztúrról reggel nyolc órakor áldással indulnak Udvarhelyre a Mária Úton. A zarándoklat délután öt órakor a Jézus-kápolnában hálaadó szentmisével ér véget.
Érdeklődni és jelentkezni lehet Tódor Melindánál a 0746-561031 es telefonszámon, valamint a honlapon: http://1uton.mariaut.hu/

XI. Márton Áron zarándoklat
Immár tizenegyedik alkalommal rendezik meg szeptember 7-9 között a Márton Áron zarándoklatot, amely a püspök életének legfontosabb állomásait járja be: a szülőfalu Csíkszentdomokos, a börtönévek leghosszabb helyszíne Máramarossziget, a püspökszentelésnek helyet adó Kolozsvár és a püspöki székhely Gyulafehérvár. A zarándoklatot, Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, rádiónk önkéntes munkatársa vezeti. A programban minden nap központi helyet kap a közös imádság és a szentmiseáldozat, amelyet Isten Szolgája Márton Áron püspök boldoggá és szentté avatásáért ajánlanak fel a zarándokok. Az autóbusz Székelyudvarhelyről indul és Csíksomlyóig útközben felveszi azokat, akik ezt kérik. Jelentkezni a következő telefonszámok egyikén lehetséges: 0726-107002 vagy 0744-472178.

Időjárás: Holnap felhős időre számíthatunk, hajnalban még sokfelé, délután már inkább csak a déli, nyugati tájakon alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Észak felől felszakad, csökken a felhőzet, egyre többfelé kisüt a nap. Míg a reggeli órákban 11-15 fok körüli értékekre készülhetünk, délután 22-27 fok között alakulnak a maximumok.

MRE – Hírszolgálat, 2016. augusztus 17.

About the author

maradmin

Leave a Comment